ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντι-ΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση
Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση
ΟΔΗΣΣΟΣ.-

Μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Sea Breeze 2008» στην Οδησσό, στις περιοχές του Νικολάγιεφ και της Κριμαίας, αλλά και στα σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στα συγκεκριμένα γυμνάσια - που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Ιούλη - παίρνουν μέρος περίπου 1.000 στρατιώτες από την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Δανία, τον Καναδά, τη Λετονία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιούνη του «Κέντρου Ραζούμκοφ», πάνω από το 60% των Ουκρανών αντιτάσσονται στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Χτες, εκατοντάδες Ουκρανοί απέκλεισαν το δρόμο από τον οποίο αναμενόταν να περάσουν τα λεωφορεία στα οποία μετέβαιναν οι στρατιώτες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αλλάξουν πορεία.

Τις προηγούμενες μέρες, διαδηλωτές είχαν στήσει αντι-ΝΑΤΟική κατασκήνωση κοντά στη λίμνη Ντόνουζλαφ, ενώ μια παρόμοια κατασκήνωση έχει στηθεί και στο Τσερνομόρσκι της Οδησσού, η οποία μάλιστα δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία στις 7 Ιούλη, αλλά εξαιτίας του έντονου αντι-ΝΑΤΟικού αισθήματος ξαναστήθηκε. Βίαιη επίθεση με γκλοπς, σιδερολοστούς δέχτηκαν το περασμένο Σάββατο αντιΝΑΤΟικοί διαδηλωτές στην περιοχή του Λβοβ από ανθρώπους που φορούσαν στολές παραλλαγής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να...«υποδεχτούν» τα λεωφορεία που μετέφεραν τους στρατιώτες στην Οδησσό για τα γυμνάσια της «Sea Breeze 2008».

Υπενθυμίζεται ότι σημαντικές αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί και το 2006 ενάντια στα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Sea Breeze 2006» όπου για πάνω από 2 βδομάδες οι διαδηλωτές εμπόδιζαν τους περίπου 250 Αμερικανούς πεζοναύτες να βγαίνουν από το ξενοδοχείο αλλά και τη μεταφορά στο εσωτερικό της χώρας του περιεχομένου των δεκάδων κοντέινερ που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Θεοδοσίας. Τότε, τόσο το Συμβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όσο και τα δημοτικά συμβούλια διάφορων πόλεων της περιοχής κήρυξαν τις περιοχές τους «απελευθερωμένες από το ΝΑΤΟ».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκένεκον

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Ανακοινώθηκε χτες στην Τουρκία από το γενικό εισαγγελέα Αϊκούτ Τζενγκίζ Ενγκίν και το βοηθό γενικό εισαγγελέα Τουράν Τσολάκαντι το κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκένεκον, το οποίο περιλαμβάνει την απαγγελία κατηγοριών για 85 υπόπτους μεταξύ των οποίων ο απόστρατος στρατηγός Βελί Κουτσούκ και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος (ΙΡ) Ντογού Περιντζέκ, με τους 48 από τους υπόπτους να είναι προφυλακισμένοι.

Αναφορές στο κατηγορητήριο γίνονται για την ένοπλη επίθεση εναντίον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου τη 17η Μάη 2006, κατά την οποία σκοτώθηκε ανώτατος δικαστής, και τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το Γενάρη 2007, ενώ υποστηρίζεται ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα «χάους» στη χώρα και να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανατροπή της κυβέρνησης. Ωστόσο, σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφατες συλλήψεις την 1η Ιούλη για την ίδια υπόθεση, για τις οποίες θα συνταχθεί επιπρόσθετη αναφορά εναντίον 21 υπόπτων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο απόστρατος στρατηγός και πρόεδρος της οργάνωσης «Κεμαλιστική Σκέψη», Σενέρ Ερουιγκούρ, ο απόστρατος στρατηγός Χουρσίτ Τολόν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγκυρας Σινάν Αϊγκούν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι σε έγγραφα που κατασχέθηκαν στα γραφεία και τις κατοικίες των υπόπτων κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση αποκαλύπτεται ότι «απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί επιχείρησαν να οργανώσουν τρία πραξικοπήματα μεταξύ του 2002 και 2004 εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν».

Στο μεταξύ τρεις στρατιώτες και ένας άμαχος έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε από το στρατό της χώρας. Οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης που είχαν τοποθετήσει «αντάρτες του ΡΚΚ» στην επαρχία Τούντζελι, ενώ ο τρίτος έχασε τη ζωή του σε συγκρούσεις με «Κούρδους αντάρτες» στην επαρχία Σιρνάκ.

ΣΥΡΙΑ
Ειρηνευτικές συνομιλίες με Ισραήλ και Λίβανο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ και του Λιβανέζου ομολόγου του Μισέλ Σουλεϊμάν, έλαβαν χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ενωσης για τη Μεσόγειο. Συζήτησαν διμερή θέματα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να ανταλλάξουν πρεσβείες οι δύο χώρες, χωρίς ωστόσο να δοθούν σαφείς ημερομηνίες.

Ο Μ. Σουλεϊμάν υποστήριξε ότι Δαμασκός και Βηρυτός «θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή της συμφωνίας αυτής το συντομότερο δυνατόν και θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ανακοίνωσε την απόφαση, τη χαρακτήρισε ως «ένα ιστορικό βήμα προς τα μπροστά».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, σε συνάντησή της με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ ζήτησε να δει πράξεις «γιατί έχουμε ακούσει αρκετά λόγια», λέγοντας ότι «η απόφαση της Συρίας και του Λιβάνου να ανταλλάξουν πρεσβείες είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάπτυξη του Λιβάνου».

Στο θέμα Συρία - Ισραήλ ο Σύρος Πρόεδρος ζήτησε από Γαλλία και ΗΠΑ να συνδράμουν στις απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Συρία και το Ισραήλ, συμβάλλοντας στις «μελλοντικές ρυθμίσεις για τα θέματα ασφαλείας στην περιοχή». Σε κοινό ανακοινωθέν Συρίας - Γαλλίας σημειώνεται ότι ο Γάλλος ηγέτης δέχτηκε με ικανοποίηση τη δήλωση του Σύρου Προέδρου ότι είναι απολύτως αποφασισμένος να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Λίβανο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν περιμένει να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ τους επόμενους έξι μήνες», δεδομένου ότι και η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση «δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ωρα «αποφασιστικής σημασίας επιλογών»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στο κοινό ανακοινωθέν στην ιδρυτική Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης για τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, αναφορικά με τον όρο «εθνικό και δημοκρατικό κράτος» για την περιγραφή του Ισραήλ, καθώς και για το να περιληφθεί ο όρος «εβραϊκό κράτος». Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ υπάρχουν λέξεις ή φράσεις οι οποίες δεν αρμόζουν, γιατί προκαλούν την ιστορική μνήμη, που αφορά στην τραγωδία και τις δολοφονίες.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία, προσθέτοντας ότι είναι η ώρα να γίνουν «αποφασιστικής σημασίας επιλογές», ενώ υποσχέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την απελευθέρωση ορισμένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων. Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν έχουμε εναλλακτική λύση παρά να επιτύχουμε την ειρήνη», λέγοντας ότι «ξεκινήσαμε εκτενείς διαπραγματεύσεις με τον Εχούντ Ολμέρτ και την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με απόλυτη σοβαρότητα, έχουμε δεσμευτεί από τον οδικό χάρτη».

«Εκκληση» για ειρήνη στη Μέση Ανατολή απηύθυνε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ζητώντας από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, με την έναρξη της συνόδου της Ενωσης για τη Μεσόγειο.

ΙΡΑΝ
Ασαντ: «Τρομακτικές οι συνέπειες μιας στρατιωτικής επίθεσης»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το κόστος μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά και για όλο τον πλανήτη, προειδοποίησε χτες με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ.

«Θα κοστίσει στις ΗΠΑ και στον πλανήτη ακριβά», ενώ οι συνέπειες μίας τέτοιας επίθεσης θα έχουν διάρκεια όχι ετών αλλά δεκαετιών, δήλωσε ο Ασαντ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «France Inter». «Το Ισραήλ θα πληρώσει άμεσα το τίμημα αυτού του πολέμου. Το Ιράν το έχει πει αυτό», τόνισε ο Σύρος Πρόεδρος που βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο για την Ενωση για τη Μεσόγειο καταλήγοντας ότι οι ΗΠΑ δε φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες του για τις τρομακτικές συνέπειες ενός τέτοιου στρατιωτικού πλήγματος.

Στο μεταξύ, συνομιλίες με τον Ιρανό διαπραγματευτή για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλίλι πρόκειται να έχει στις 19 Ιούλη, στη Γενεύη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Κριστίνα Γκάλαχ επιβεβαιώνοντας πρότερες δηλώσεις της ιρανικής κυβέρνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ