ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Εξάντληση και μεγάλοι κίνδυνοι στα μέτωπα της φωτιάς

Ανακοίνωση με αφορμή τον τραυματισμό συναδέλφων τους στην Κόρινθο

Από τη φωτιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας
Από τη φωτιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας
Οι τραυματισμοί των πυροσβεστών στο Ζευγολατιό κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς και οι απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν στις φωτιές της Ζακύνθου, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία είναι επικίνδυνη για το προσωπικό του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πυρκαγιές της Ζακύνθου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», και «σύμφωνα με καταγγελίες πυροσβεστών που ενεπλάκησαν αρχικά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί της Ζακύνθου την Παρασκευή 7/7/2017, ενημερωθήκαμε ότι υποχρεώθηκαν να εργαστούν 24 ώρες στο συμβάν ως επιφυλακή και σε επιπλέον 24 ώρες εντός της υπηρεσίας ως βάρδια, συμπληρώνοντας έτσι 48 ώρες συνεχούς εργασίας». Επίσης, αντί για κανονικές μερίδες φαγητού, σιτίζονταν από την υπηρεσία τους με σάντουιτς και κρουασάν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο «επέφεραν παρατεταμένη επιβάρυνση στο ήδη ταλαιπωρημένο προσωπικό, το οποίο κλήθηκε να ξεπεράσει τα ανθρωπίνως φυσιολογικά όρια αντοχής, ενώ στην περιοχή μετέβησαν προς ενίσχυση και δυνάμεις από απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες διένυσαν ταξίδι αρκετών ωρών μέσα σε πυροσβεστικά οχήματα πριν ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η εντατικοποίηση της εργασίας, τα απάνθρωπα και συνάμα εξαντλητικά ωράρια, το επικίνδυνο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει αρκετές φορές σε σοβαρούς τραυματισμούς και στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ συνδυαστικά με άλλους παράγοντες προκαλούν και μακροπρόθεσμη επιβάρυνση στην υγεία των πυροσβεστών».

Τέλος, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» ζητά «να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών και να σταματήσουν εδώ και τώρα τα απάνθρωπα και εξοντωτικά ωράρια που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των συμβάντων, με διασφάλιση της αναγκαίας ανάπαυσης και αναπλήρωσης των δυνάμεων του εμπλεκόμενου σε αυτά προσωπικού. Αποτελεί δε επιβεβλημένη και ζωτικής σημασίας ανάγκη η χορήγηση, με ευθύνη της υπηρεσίας, πλήρους διατροφής και όλων των απαραιτήτων για την αναπλήρωση υγρών στους πυροσβέστες που επιχειρούν στα συμβάντα».

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας από τους τραυματίες

Την ίδια ώρα, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 35χρονου δόκιμου ανθυποπυραγού, που νοσηλεύεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου μεταφέρθηκε με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, το απόγευμα της Πέμπτης από την Κόρινθο, μετά τον τραυματισμό του, μαζί με άλλους τρεις πυροσβέστες, στην πυρκαγιά των Αγίων Αποστόλων Ζευγολατιού.

Το απόγευμα της Πέμπτης επισκέφτηκε τον 35χρονο στο νοσοκομείο ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Καπέλιο. Ο τραυματίας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα. Οπως έγινε γνωστό, έχει τραυματιστεί στο θώρακα και άλλα σημεία του σώματος και σύμφωνα με τους γιατρούς το επόμενο τριήμερο είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της υγείας του.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις πυροσβέστες ήταν μέλη πεζοπόρου τμήματος, το οποίο επιχειρούσε να προσεγγίσει την πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη σε δύσβατο σημείο, όπου δεν μπορούσε να πλησιάσει το όχημά τους. Τότε προσφέρθηκε να τους μεταφέρει ένας κάτοικος της περιοχής που περνούσε με αγροτικό μηχάνημα και ρυμούλκα, αλλά στο δρόμο, για άγνωστο λόγο ανατράπηκε. Οι τέσσερις πυροσβέστες και ο οδηγός, ο οποίος έχει υποστεί κάταγμα, μεταφέρθηκαν αρχικά στο Νοσοκομείο Κορίνθου, αλλά ο 35χρονος, λόγω της σοβαρής κατάστασής του, διακομίστηκε στο 251 ΓΝΑ.

Ο ένας από τους άλλους τρεις βγήκε αμέσως από το νοσοκομείο, καθώς είχε μόνο αδιαθεσία, ενώ οι άλλοι δύο, οι οποίοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, παρέμειναν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και πιθανόν να μεταφερθούν και αυτοί στο 251 ΓΝΑ, για περισσότερες εξετάσεις.

Τα πύρινα μέτωπα

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη ήταν χτες η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό, η οποία έχει κάψει έκταση με αγροτικές καλλιέργειες και δάσος. Ωστόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης την είχαν περιορίσει και δεν υπήρχε κίνδυνος επέκτασης. Παράλληλα, ούτε χτες η Πυροσβεστική είχε θέσει σε πλήρη έλεγχο τις φωτιές σε Ορθωνιές, Ναυάγιο και Βολίμες Ζακύνθου. Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί η φωτιά στη Λευκίμη Σουφλίου. Φωτιά ξέσπασε και σε δασική έκταση, στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου, στα όρια του δήμου Τοπείρου, νότια της Ξάνθης. Η φωτιά ήταν σε μερικό έλεγχο.

Ενστολη κινητοποίηση πυροσβεστών στα Γιάννενα

Ενστολη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα Γιάννενα οι πυροσβέστες. Η κινητοποίηση έγινε στην έδρα της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, το Πυροσβεστικό Σώμα και το υποβαθμισμένο σύστημα πυρασφάλειας. Κάλεσμα στην κινητοποίηση είχε απευθύνει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Συμμετείχαν, επίσης, αντιπροσωπείες σωματείων και Εργατικών Κέντρων της περιοχής.

Σε δήλωσή του, ο Χρήστος Δούβλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Ιωαννίνων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί τα προβλήματα των πυροσβεστών γεννιούνται από την ίδια μήτρα που γεννιούνται και τα προβλήματα των υπόλοιπων εργαζομένων: Από το κυνήγι του κέρδους σε βάρος ανθρώπινων ζωών, από τον τρόπο δηλαδή που λειτουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Αυτή είναι η αιτία που καίγονται τα δάση μας και κινδυνεύουν ζωές, αυτή είναι η αιτία που δεν έχουμε Υγεία και Πρόνοια, που δεν έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά τσακίζει η ανεργία.

Αρωγός σε αυτήν την κατάσταση είναι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που αφήνουν απροστάτευτα όχι μόνο τα δάση και τις λαϊκές περιουσίες, αλλά και τους πυροσβέστες, με τον απαρχαιωμένο στόλο, τα ελλιπή εναέρια μέσα και τις εγκληματικές ελλείψεις σε σχέση με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων οι οποίοι γυρνώντας την πλάτη στις πλειοψηφίες που τους θέλουν απαθείς δέκτες των αρνητικών εξελίξεων, βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν λύσεις για την προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας».

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΗΡΙΑΝΑΣ Β. Λ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΗ Μ.
Καθαρογράφτηκαν οι πρωτόδικες αποφάσεις

Καθαρογράφτηκε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση με την οποία η Ηριάννα Β. Λ. καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνια, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή ποινής, με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανοίγει πλέον ο δρόμος να εκδικαστεί τη Δευτέρα 17 του Ιούλη, στο Συμβούλιο Εφετών, η αίτηση αναστολής που κατέθεσε. Σημειωτέον ότι το Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα ανασταλεί η πρωτόδικη ποινή, με την οποία φυλακίστηκε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Την ίδια μέρα, υπενθυμίζεται ότι εξετάζεται και η απόφαση για τον Περικλή Μ., που έχει καταδικαστεί ακριβώς με την ίδια ποινή και με τα ίδια «στοιχεία». Η πρωτόδικη απόφαση έχει καθαρογραφτεί και γι' αυτόν.

Ασκηση επί χάρτου για «τζιχαντιστές»

Ασκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση επιθέσεων «τζιχαντιστών» πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η άσκηση, με την επωνυμία «Τυφώνας», πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ). Την παρακολούθησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κώστας Τσουβάλας. Η άσκησε περιλάμβανε έξι σενάρια, τα οποία ήταν μεταφορά στην Ελλάδα όλων των επιθέσεων από τζιχαντιστές στην Ευρώπη, όπως επίθεση με βαν σε πεζούς, πυροβολισμούς εναντίον πλήθους στο κέντρο της Αθήνας, εκρήξεις σε χώρους συνάθροισης και χώρους διασκέδασης, κ.ά. Συμμετείχαν δεκάδες αξιωματικοί από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, στελέχη της ΕΥΠ και της διεύθυνσης πληροφοριών καθώς και από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών.

Συναγερμός για ύποπτο δέμα

Ενα «ύποπτο» δέμα κοντά στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα σήμανε χτες συναγερμό. Επρόκειτο για ένα κουτί με χαρτί περιτυλίγματος, το οποίο βρέθηκε το απόγευμα στη συμβολή της πλατείας Ελενας Βενιζέλου με την οδό Κυριακού, στους Αμπελόκηπους. Η περιοχή αποκλείστηκε και από τον έλεγχο στο ύποπτο πακέτο δεν εντοπίστηκε τίποτα στο εσωτερικό του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευθύνη της κυβέρνησης η άσχημη κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τον τραυματισμό των πυροσβεστών στο Ζευγολατιό, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Ο τραυματισμός των τεσσάρων πυροσβεστών στο Ζευγολατιό Κορινθίας, αλλά και οι δεκάδες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα και η οποία γίνεται επικίνδυνη για τους ίδιους τους πυροσβέστες.

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, η ελλιπής συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα και βάζουν εμπόδια στην έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ολα τα παραπάνω έχει επανειλημμένως καταγγείλει το ΚΚΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση, που έχει όλη την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση, να δώσει τώρα λύση με αύξηση των κονδυλίων για το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία, μονιμοποίηση κάθε μορφής συμβασιούχων πυροσβεστών και ταυτόχρονα προσλήψεις προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ