ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργία σήμερα στο Δημόσιο

Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγ. Σοφίας, οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, που αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, ενώ το απόγευμα καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, μας ματώνουν, μας σφαγιάζουν, για να σώσουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Χωρίς να καταργήσουν ούτε μισό άρθρο από τους νόμους που πτώχευσαν το λαό τα προηγούμενα χρόνια, φέρνουν νέα μέτρα ολικής εξόντωσης των εργαζομένων και του λαού. Φέρνουν απολύσεις στο Δημόσιο, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν υποχρεωτικά τα όρια συνταξιοδότησης στα 67, ενώ "στον αέρα" θα βρίσκονται οι διαθέσιμοι συνάδελφοι που επαναπροσλήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα (ν. 4325/2015). Φέρνουν απαγόρευση πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων!».

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνει το ΠΑΜΕ και στις παρακάτω πόλεις: Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ., στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο Βόλο, στις 10.30 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στη Δράμα, στις 10.30 π.μ., στο Διοικητήριο. Στην Ξάνθη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο. Στην Καβάλα, στις 10 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια. Στη Σάμο, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο Ηράκλειο, στις 10.30 π.μ., στα Λιοντάρια.

  • Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, θα γίνει απεργία σήμερα στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τα ιδρύματα Πρόνοιας.
  • Απόφαση για 24ωρη απεργία πήρε για σήμερα το Σωματείο των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
Οργάνωση και αλληλεγγύη το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ

Από τη μαζική σύσκεψη
Από τη μαζική σύσκεψη
Σε κλίμα μάχης, με αιχμή την οργάνωση της πάλης των αυτοαπασχολούμενων μπροστά στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, με τη μαζική συμμετοχή μελών προεδρείων και διοικητικών συμβουλίων ομοσπονδιών, σωματείων και ενώσεων, καθώς και Επιτροπών Αγώνα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η κοινή σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας και της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ.

Στις πρόσφατες εξελίξεις και τη συμφωνία - λαιμητόμο κυβέρνησης και θεσμών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Γραμματείας Αττικής, που έκανε την εισήγηση στη σύσκεψη. «Ο λογαριασμός είναι ασήκωτος για το λαό που υποφέρει για πέντε χρόνια τώρα χωρίς βέβαια να έχει κοστολογηθεί το πακέτο ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως ο λογαριασμός «προστίθεται σ' αυτούς των προηγούμενων δύο μνημονίων, όλα τα προηγούμενα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και ενισχύονται με τα νέα». Τόνισε πως οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα δράσης, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, αλλά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συζήτησης των αυτοαπασχολούμενων.

Δίπλα στις κεντρικές πρωτοβουλίες, συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα καθήκοντα κάθε ένωσης, σωματείου και επιτροπής αγώνα. Αποφασίστηκε να συνεδριάσουν άμεσα Διοικητικά Συμβούλια και επιτροπές, να συζητήσουν για το πλαίσιο πάλης, να αποφασίσουν πρόγραμμα κινητοποιήσεων και πρωτοβουλίες. Να εξετάσουν ιδιαίτερα, μέσα στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, αυτά που θίγουν συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα, όπως η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων ή η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αντίστοιχα, να προγραμματίσουν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, με όσο το δυνατό πιο πλατύ κάλεσμα.

Συζήτηση για το περιεχόμενο και τις μορφές της αλληλεγγύης

Ζήτημα αιχμής αποτελεί και για την ΠΑΣΕΒΕ η οργάνωση της αλληλεγγύης καθώς η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά σφίγγει τη θηλιά γύρω από τους αυτοαπασχολούμενους. Ηδη, στην Αττική έχει φτιαχτεί Επιτροπή Αλληλεγγύης, η οποία αποφασίστηκε να ενισχυθεί με επιπλέον μέλη.

Ως πρώτο καθήκον για κάθε σωματείο και επιτροπή μπαίνει η καταγραφή των αναγκών, των συναδέλφων τους που έχουν οξυμένα προβλήματα. Ακόμα, αποφασίστηκε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο να προσπαθήσει να συμβάλει, προσφέροντας κάποια υπηρεσία ή κάποιο προϊόν, στην ανακούφιση λαϊκών οικογενειών και οικογενειών ανέργων. Μια πρώτη θετική πείρα από την προσπάθεια αυτή, υπάρχει από σχετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ στις λαϊκές αγορές, στους λογιστές, στους αρτοποιούς.

Οσο για το περιεχόμενο που δίνει η ΠΑΣΕΒΕ στην αλληλεγγύη, αυτή περιλαμβάνει επίσης την επαγρύπνηση απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και τη συμμετοχή σε μια σειρά κινητοποιήσεις, όπως αυτές που γίνονται για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε ένα εμπορικό, για να πληρωθούν οι συντάξεις, να δοθούν τα επιδόματα σε οικογένειες που υποφέρουν.

Εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων

Με εξορμήσεις σε εργοτάξια, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κάλεσε χτες τους εργαζόμενους να δώσουν ηχηρό «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο ενάντια στη νέα βάρβαρη συμφωνία κυβέρνησης και «θεσμών».

Στο εργοτάξιο του «Κέντρου Πολιτισμού» του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο, κλιμάκιο του Συνδικάτου μοίρασε την ανακοίνωση - κάλεσμα στο συλλαλητήριο. Ακόμα ανάρτησε γιγαντοπανό, το οποίο, αν και η εργοδοσία έσπευσε να κατεβάσει ενοχλημένη, έστειλε το μήνυμά του: «Ξεσηκωμός! Ολοι στους δρόμους. Να μην περάσουν τα νέα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης Βόλου

Tην οργάνωση άμεσης απάντηση στο νέο, τρίτο κατά σειρά μνημόνιο, με πρώτο αγωνιστικό σταθμό το σημερινό συλλαλητήριο, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου, συζήτησαν σε μαζική σύσκεψη στο Βόλο εκπρόσωποι διοικήσεων σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Λαϊκών Επιτροπές Συνοικιών της πόλης, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βόλου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Λαϊκής Αλληλεγγύης Βόλου από εκπροσώπους των αγωνιστικών συσπειρώσεων, η οποία θ' αποτελέσει το αγκωνάρι για κάθε λαϊκή οικογένεια που βρίσκεται σε δυσκολία, εξαιτίας της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων.

Στις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής είναι η πραγματοποίηση συναντήσεων για τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού, η εξασφάλιση χώρου για την αποθήκευση των πραγμάτων που θα συλλέγονται, οι επαφές με φορείς της πόλης, όπως το ΚΤΕΛ, το Νοσοκομείο κ.τ.λ. για συγκεκριμένα μέτρα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Οι διοικήσεις των ταξικών σωματείων, των συλλόγων ΕΒΕ και οι Επιτροπές Αγώνα και οι Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές θα προχωρήσουν σε πλατιά ενημέρωση των ανέργων, των απλήρωτων εργαζομένων, για να υπάρξει βοήθεια σε όποιους έχουν ανάγκη, σε παρεμβάσεις υπέρ αυτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δανειακές υποχρεώσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δομές Υγείας και Παιδείας.

Συσκέψεις

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Λαϊκής Αλληλεγγύης διοργανώνει η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη, στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ), αμέσως μετά το απογευματινό συλλαλητήριο.

Αντίστοιχη σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Λαϊκής Αλληλεγγύης, διοργανώνει και η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας.

Κάλεσμα για αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στη νέα βάρβαρη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση, απηύθυναν οι Λαϊκές Επιτροπές της Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης, με πικετοφορίες που πραγματοποίησαν χτες στις γειτονιές της περιοχής.

Στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Τούμπα, το Ε' Διαμέρισμα, την Τριανδρία και την Ανω Πόλη, την Καλαμαριά, με τα πανό, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας προκηρύξεις, κάλεσαν το λαό να συμμετέχει μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 7 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Να δυναμώσει τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, καταργώντας αντιλαϊκούς νόμους και αφεντικά.

Προσκλητήριο αγώνα από τους συνταξιούχους

Σε οργάνωση και πάλη ενάντια στα νέα αβάσταχτα αντισυνταξιουχικά και αντιλαϊκά μέτρα καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Το 3ο μνημόνιο «δεν αφήνει τίποτε από ό,τι με τη δουλειά μας, το μόχθο και τον ιδρώτα μας αποκτήσαμε», αναφέρουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις και επισημαίνουν: «Ερχονται νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις. Οι επικουρικές θα εξαφανιστούν μέσα από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το ΕΚΑΣ καταργείται. Αυξάνονται οι κρατήσεις για την Υγεία, που θα υπολογίζονται στο αρχικό ποσό της σύνταξης. Ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται, η φορολογία, ο ΦΠΑ αυξάνονται παντού. Νέες περικοπές σε φάρμακα - Υγεία. Σταθερά μειώνεται η χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και ο κατάλογος θα γίνεται ατελείωτος».

Παράλληλα, απευθύνουν προσκλητήριο αγώνα σε όλους τους συνταξιούχους: «Τώρα χρειάζεται πιο ενωτικά, δυναμικά, αποφασιστικά, να οργανώσουμε τη μαζική μας παρουσία και δράση σε συμμαχία με τα παιδιά μας, τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, απέναντι στη βαρβαρότητα του άδικου πολιτικού συστήματος και τις πολιτικές του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ