ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το G7 «δεσμεύεται» για 1 δισ. δόσεις εμβολίων ... έως τα τέλη του 2022!

Τα «πρώτα βιολιά» στην τεράστια ανισομετρία των εμβολιασμών λανσάρονται τώρα σαν «ευεργέτες»

Copyright 2021 The Associated

Με αέρα... μεγάλου «ευεργέτη», οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία) από τη Σύνοδό τους το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κορνουάλη ανακοίνωσαν τη «δέσμευσή» τους να συμβάλουν ώστε να διανεμηθούν 1 δισ. δόσεις εμβολίων έως τα τέλη του ...2022.

Πρόκειται βέβαια για τα κράτη που - μαζί με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα - έχουν αγοράσει και προπαραγγείλει τη μερίδα του λέοντος στα εμβόλια, καθώς το καθοριστικό κριτήριο τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή των εμβολίων είναι το καπιταλιστικό κέρδος και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Καθόλου τυχαία, πρόκειται για τα ίδια κράτη που πρωτοστατούν τόσο στον «εθνικισμό» όσο και στη «διπλωματία των εμβολίων», ενώ παράλληλα θωρακίζουν τα κέρδη των φαρμακευτικών και στοχεύουν σε αύξηση της παραγωγής εμβολίων στο έδαφός τους. Παράλληλα, στα ίδια κράτη του G7 (όπως και στην Κίνα) ξεκινούν τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, την ώρα που σε πολλές χώρες ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι.

Ενδεικτικά, πάνω από 6 μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων, οι χώρες με «υψηλό εισόδημα» έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως και οι χώρες με «χαμηλό εισόδημα» μόλις το 0,4%. Η ανισομετρία στους εμβολιασμούς συμβάλλει στη συνέχιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης παραλλαγών πιο μεταδοτικών και πιο ανθεκτικών στα εμβόλια.

Εξίσου χαρακτηριστικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει ότι για να καταπολεμηθεί η πανδημία θα χρειαστούν τουλάχιστον 11 δισ. δόσεις εμβολίων, πολύ περισσότερα από τα εμβόλια για τα οποία «δεσμεύτηκε» το G7, πολύ περισσότερα δε ακόμα και από τα 2,3 δισ. εμβόλια που ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πως σχεδιάζει να διανείμει το G7 συνολικά (μαζί με τη συνεισφορά στον μηχανισμό COVAX κ.ο.κ.) «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, το G20 και άλλες χώρες».

Η πραγματική ανησυχία που εντείνει τις κινήσεις των χωρών του G7 δεν είναι βέβαια όλα τα παραπάνω, αλλά το γεγονός ότι και στη «διπλωματία των εμβολίων» διαπιστώνεται καθυστέρηση στον ανταγωνισμό με την Κίνα - η οποία έχει ήδη κλείσει συμφωνίες παράδοσης ή έχει παραδώσει 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων της σε περισσότερες από 75 χώρες.

Το G7 ανέφερε ότι οι «δωρεές» εμβολίων βασίζονται σε εξαγωγές από εγχώρια παραγωγή, με τουλάχιστον 700 εκατ. δόσεις να έχουν ήδη εξαχθεί ή να πρόκειται να εξαχθούν φέτος, ενώ «δεσμεύεται να συνεχίσει τις εξαγωγές σε σημαντικές ποσότητες». Επίσης θα προωθήσουν τις «εθελοντικές αδειοδοτήσεις» για αύξηση της παραγωγής εμβολίων, δηλαδή με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες κρίνονται συμφέρουσες για τους φαρμακευτικούς ομίλους. Το ίδιο το 1 δισ. δόσεις που ανακοινώθηκε αντιστοιχεί σε διανομή εμβολίων είτε απευθείας, είτε μέσω χρηματοδότησης.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι «ανησυχίες» για την πορεία των παγκόσμιων εμβολιασμών και το ξεπέρασμα της πανδημίας συνδέονται πρωτίστως με την καπιταλιστική ανάκαμψη, αποτυπώνεται και στις σχετικές «προειδοποιήσεις» από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σε δηλώσεις της, προειδοποίησε για εντεινόμενες αποκλίσεις στους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία: «Εχουμε προειδοποιήσει για επικίνδυνα αποκλίνουσες ανακάμψεις. Πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως αυτή η τάση όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και εντείνεται». Πρόσθεσε ότι είναι «ανησυχητική» η «αύξηση του πληθωρισμού στις αναδυόμενες οικονομίες». Με άλλα λόγια, προβλέπεται μεγαλύτερη ένταση της καπιταλιστικής ανισομετρίας, εξέλιξη που εντείνει περαιτέρω τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις ανακατατάξεις.

Αύξηση των εμπορικών φραγμών στα σκευάσματα κατά της COVID-19

Την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν προχωρούν - όπως αναμενόταν άλλωστε - οι διαπραγματεύσεις για προσωρινή «άρση» της πατέντας στα εμβόλια, αλλά επιπλέον η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί τα εμπόδια σε ό,τι αφορά τις ιατρικές προμήθειες που χρησιμοποιούνται κατά της COVID-19.

Σε ό,τι αφορά την «άρση» της πατέντας, μετά τον σχετικό ντόρο που σήκωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν το προηγούμενο διάστημα, η αντιμετώπιση των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση του ΠΟΕ την περασμένη βδομάδα ήταν «χλιαρή», με την εκπρόσωπό τους να υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «περίπλοκες»...

«Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο - Ιουεάλα, αναφερόμενη σε εμπόδια στο εμπόριο αγαθών που σχετίζονται με την πανδημία, και κάλεσε τα κράτη - μέλη να τα άρουν. Παράλληλα συνεχίζονται και οι ατέρμονες και σκληρές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τον διαμοιρασμό εμβολίων.

«Πρέπει να καταργήσουμε αυτούς τους περιορισμούς, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε ιατρικά προϊόντα, προμήθειες και εμβόλια ταχύτερα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εμπορικών περιορισμών ήταν 109 στην αρχή της πανδημίας, στις αρχές του περασμένου έτους, στη συνέχεια μειώθηκε σε 51 αλλά έκτοτε αυξήθηκε σε 53.

Επίσης κάλεσε τα μέλη του ΠΟΕ να καταλήξουν σε συμφωνία έως τον Ιούλη για τη βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια, με τη διαπίστωση ότι ...«οι ζωές είναι σημαντικές».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η καπιταλιστική ιδιοκτησία, το κέρδος και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί είναι οι αιτίες που με κάθε τρόπο μπαίνουν εμπόδια και φραγμοί στην αξιοποίηση των τεράστιων επιστημονικών επιτευγμάτων και παραγωγικών δυνατοτήτων για την προστασία των λαών.

Εξάπλωση και έξαρση σε αρκετές χώρες

Την ίδια στιγμή που οι λαοί παραμένουν εκτεθειμένοι, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 176,7 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 3,8 εκατ.

Εξαρση παρουσιάζεται την τελευταία βδομάδα στη Ρωσία, όπου χτες ανακοινώθηκαν πάνω από 13.700 κρούσματα και 371 θάνατοι σε ένα 24ωρο. Ο δήμαρχος Μόσχας κήρυξε ουσιαστικά ολόκληρη τη βδομάδα δημόσια αργία και όλοι οι χώροι εστίασης και εκδηλώσεων θα κλείνουν στις 11 μ.μ. Την ίδια στιγμή οι εμβολιασμοί στη χώρα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ έχουν εντοπιστεί νέες παραλλαγές του ιού στη ρωσική επικράτεια.

Αλλά και στη Βραζιλία συνεχίζεται σχεδόν αμείωτη η εξάπλωση της πανδημίας, με σχεδόν 2.000 ημερήσιους θανάτους το τελευταίο επταήμερο. Το Σάββατο ανακοινώθηκαν άλλοι 2.037 θάνατοι και 78.700 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Επίσημα οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 486.000 και έχουν εντοπιστεί πάνω από 17,3 εκατ. κρούσματα, την ώρα που επιστήμονες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός τρίτου, φονικότερου κύματος. Μέχρι την Παρασκευή το 25,4% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση και μόνο το 11% και τις δύο.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση εξετάζει τη μετάθεση της πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων, που είχε οριστεί για τις 21 Ιούνη, καθώς στη χώρα έχει κυριαρχήσει η ινδική μετάλλαξη και αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες.

Στο μεταξύ, η ΕΕ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της «Johnson & Johnson», σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στις ΗΠΑ, σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, ακατάλληλες προς χρήση κρίθηκαν περίπου 60 εκατ. δόσεις εμβολίου της «J&J», σύμφωνα με τους «New York Times», και θα απορριφθούν. Από τον Μάρτη στο εργοστάσιο - όπου παρασκευάζονταν και εμβόλια της «AstraZeneca» - διαπιστώθηκε ότι 15 εκατ. του εμβολίου της «J&J» είχαν καταστραφεί λόγω λάθους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ομολογία Σάντος για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων από τον στρατό

Το γεγονός ότι χιλιάδες άμαχοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από στρατιωτικούς και με τον τρόπο αυτό παρουσίαζαν αποτελέσματα «απωλειών των ανταρτών» ομολόγησε ο πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, την περασμένη Παρασκευή, καταθέτοντας στη λεγόμενη «Επιτροπή Αλήθειας».

Η ομολογία Σάντος ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγγέλλεται από τις λαϊκές οργανώσεις της χώρας εδώ και χρόνια: Οτι στρατός και παραστρατιωτικοί δολοφονούσαν πάντα εκτός από λαϊκούς ηγέτες και μέλη αντάρτικων οργανώσεων, αμάχους που τους παρουσίαζαν ως αντάρτες, συνήθως σε αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για την υπόθεση των «ψευδών αποδείξεων» (falsos positivos), που τώρα οι εισαγγελικές αρχές παραδέχονται ότι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 6.402 αμάχους την περίοδο από το 2002 έως το 2008.

Ο Μ. Σάντος ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε από το 2002 έως το 2010 και μετέπειτα Πρόεδρος το 2010 - 2018. Διαφοροποιούμενος από τον Ουρίμπε, υπέγραψε με τους αντάρτες των FARC τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» το 2016, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι στόχοι της άρχουσας τάξης. Η εν λόγω συμφωνία από την πλευρά του κράτους δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά, ούτε από την κυβέρνησή του ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε.

Ο Σάντος εμφανίστηκε τώρα να δηλώνει: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το αρχικό αμάρτημα, αυτό που επέτρεψε τις φρικαλεότητες, ήταν η πίεση να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του εχθρού, αλλά και η πρόθεση στρατιωτικών να εξασφαλίσουν διάφορες ανταμοιβές». Επίσης, ισχυρίστηκε ότι αρχικά δεν ήξερε τι συνέβαινε, για να φτάσει να ζητήσει «συγχώρεση» από τους γονείς και τις οικογένειες των θυμάτων.

Βέβαια, οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών συνεχίζονται στην Κολομβία, ο τερματισμός των οποίων είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται εδώ και 48 μέρες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνάντηση Βούτσιτς - Κούρτι στις Βρυξέλλες

Συνέχεια στα παζάρια για τους όρους της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, Αλ. Κούρτι.

Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, με τη «διευκόλυνση» του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου που διεκδικεί η ΕΕ στην «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, που θεωρείται προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας, που αναφέρθηκε σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο ως «δύο χώρες» που αν φτάσουν σε μεταξύ τους συμφωνία θα βελτιώσουν την «περιφερειακή σταθερότητα».

Μνημόνιο ΗΠΑ - Αλβανίας για τα δίκτυα 4G και 5G

Στο μεταξύ, το ευρωατλαντικό «αποτύπωμα» στην περιοχή ενισχύεται και με το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ - Αλβανίας σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων 4G και 5G, που υπέγραψαν την Κυριακή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα, επίσης στις Βρυξέλλες. Ο Μπλίνκεν μεταξύ άλλων εξέφρασε ευγνωμοσύνη «για το έργο» ΗΠΑ και Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής των Τιράνων στη γιγάντια ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 21».

Ο δε Ράμα τόνισε τη σημασία που έχει οι τηλεπικοινωνίες της χώρας του «να μην επιτραπεί να πέσουν στα χέρια τρίτων και ορισμένες φορές κακόβουλων παικτών», εκφράζοντας την ελπίδα «να μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους φίλους στην περιοχή να μας ακολουθήσουν».




Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org