ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και πάλι στο προσκήνιο
  • Το Σάββατο το απόγευμα 26χρονος βρήκε τραγικό θάνατο παρασυρμένος από χείμαρρο
  • Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ την Κυριακή στις πληγείσες περιοχές

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Δελή, στην Πολίχνη
Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Δελή, στην Πολίχνη
Τις οδυνηρές συνέπειες από τις ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας βίωσε για άλλη μια φορά ο λαός της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που είχαν τραγικό απολογισμό έναν νεκρό άνδρα 26 χρόνων και ζημιές σε λαϊκές περιουσίες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου, στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά, όπου έχασε τη ζωή του ο 26χρονος, υπήκοος Γεωργίας, που παρασύρθηκε από χείμαρρο. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα, κάδοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Ξηροπόταμου και των άλλων ρεμάτων της περιοχής.

Περιοδεία στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της φονικής πλημμύρας στην Πολίχνη πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ μαζί με τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος, τον Θόδωρο Ιγνατιάδη, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Μάριο Παλάντζα, δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα στελέχη του Κόμματος μίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, καθώς δεκαετίες τώρα δεν γίνονται τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους. Μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και αναδείχθηκε ότι βασικά αντιπλημμυρικά έργα, ανάμεσά τους η διευθέτηση των ρεμάτων της Πολίχνης, παραμένουν στα χαρτιά τουλάχιστον από το 2003, γιατί θεωρούνται «μη επιλέξιμα», καθώς δεν παρουσιάζουν επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Επίσης τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τον λαό της περιοχής να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις Περιφέρειες. Απαίτησαν επίσης από κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμο να γίνει άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών στις λαϊκές περιουσίες. Και επίσης να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν με βάση τις εκτιμώμενες συνέπειες και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία, επίσης, κατέθεσε Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο περιφερειάρχη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Παύλου Μελά.

Πλημμύρες και στον Χορτιάτη και στο Νέο Σούλι Σερρών

Τα σπίτια τους να μετατρέπονται σε λίμνες είδαν το απόγευμα της Πέμπτης και οι κάτοικοι στον Χορτιάτη. Προβλήματα στο δίκτυο της αποχέτευσης και της απορροής ομβρίων υδάτων είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών στην οδό Ε. Αρδαμερίου, στο σημείο όπου η οδός τέμνει το ρέμα, αλλά και αλλού, ενώ σε ορισμένα σημεία οι δρόμοι ήταν σχεδόν απροσπέλαστοι εξαιτίας του συσσωρευμένου νερού.

Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Νέο Σούλι του δήμου Εμμανουήλ Παππά των Σερρών. Ρέματα υπερχείλισαν, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, μέσα σε λίγη ώρα.


ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ
Αυστηρές ποινές σε 4 ανήλικους

Εξαντλώντας την αυστηρότητά του, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου το περασμένο Σάββατο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον καθέναν τους τέσσερις μετανάστες που είχαν συλληφθεί και παραπεμφθεί ως υπεύθυνοι για τον εμπρησμό και την καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, τον Σεπτέμβρη του 2020 - ένας εμπρησμός που δεν έχει εξακριβωθεί ποιοι τον προκάλεσαν. Η έφεση που ασκήθηκε δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και έτσι οι τέσσερις καταδικασθέντες θα μεταχθούν την προσεχή βδομάδα στις φυλακές Αυλώνας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, στις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της δίκης, κατήγγειλαν ότι η καταδίκη ήταν προαποφασισμένη όταν συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι. Επεσήμαναν ότι δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο σημαντικά στοιχεία, όπως η ανηλικότητα των κατηγορουμένων, ότι δεν αποδείχθηκε με στοιχεία η συμμετοχή των τεσσάρων και ότι όλα στηρίχτηκαν σε μαρτυρία ατόμου που έχει εξαφανιστεί. Επιφυλάχθηκαν δε ότι αν στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο αναπαραχθεί ό,τι και στην πρωτόδικη διαδικασία, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται πως τον Μάρτη είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης άλλοι δύο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ