ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία

Από τη διαμαρτυρία έξω από την πολωνική Βουλή
Από τη διαμαρτυρία έξω από την πολωνική Βουλή
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα προσπάθεια που εξελίσσεται στην Πολωνία να ποινικοποιηθεί η κομμουνιστική δράση, μέσω αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, πραγματοποίησαν την Τετάρτη έξω από την πολωνική Βουλή το ΚΚ Πολωνίας και η Καμπάνια «Κόκκινη Ιστορία», που στόχο έχει τη διατήρηση της μνήμης του εργατικού κινήματος.

Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της «Κόκκινης Ιστορίας», το χαρακτηριστικό άρθρο του ΠΚ 256 με την τροποποίησή του «θα αξιοποιηθεί για να ποινικοποιηθεί συνολικά η κοινωνική διαμαρτυρία και να σέρνονται αγωνιστές στα δικαστήρια για τις πολιτικές τους ιδέες, γιατί φοράνε μπλούζες με κομμουνιστικά σύμβολα, γιατί οργανώνουν επιστημονικά συνέδρια. Για τις αρχές η καταδίκη του φασισμού είναι ένα πρόσχημα για να αυστηροποιήσουν τις ποινές εναντίον όσων αντιπαλεύουν το σύστημα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αρκετά νομικά μέτρα για να καταπολεμηθούν οι φασιστικές ομάδες, και πρώτα απ' όλα το κράτος να σταματήσει να τις υποστηρίζει, σπονσοράροντας πορείες και συναντήσεις που δοξάζουν τους εγκληματίες πολέμου, να σταματήσει όσους προωθούν λογικές εθνοκάθαρσης, να σταματήσει να χρηματοδοτεί υποτιθέμενες "πατριωτικές οργανώσεις" που στην πραγματικότητα είναι νεοφασιστικές».

Οι εκπρόσωποι του ΚΚ Πολωνίας υπενθύμισαν ότι με το άρθρο 256, πριν από 10 χρόνια, επιχειρήθηκε η απαγόρευση του Κόμματος, κάτι που τότε μπλοκαρίστηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Τόνισαν ακόμα ότι «με τις τωρινές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα, με την κατάταξη του κομμουνισμού στα "ολοκληρωτικά συστήματα", αυστηροποιούν τη δίωξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας, της κατοχής συμβόλων και εικόνων και οποιουδήποτε άλλου υλικού, και αυξάνουν τις ποινές στα 3 χρόνια». Επίσης υπενθύμισαν ότι τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκε ενάντια στην πάλη του ΚΚ Πολωνίας και των μελών της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του, «Brzask», σε δίκη που κράτησε τριάμισι χρόνια. Ακόμα, σημειώθηκε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και ενάντια στο ζήτημα της λεγόμενης «αποκομμουνιστικοποίησης» των ονομασιών δρόμων και τοποθεσιών, που έχει σε ένα βαθμό αποτραπεί μέχρι τώρα και έχει υπάρξει αντίδραση στην παραχάραξη της Ιστορίας.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν Κομμουνιστικά Κόμματα και Οργανώσεις Νεολαίας τους, για τις διαμαρτυρίες που οργάνωσαν σε πολωνικές πρεσβείες σε πολλές χώρες και την έκδοση δηλώσεων αλληλεγγύης που έστειλαν. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην καταγγελία της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στην Πολωνία και στην αλληλεγγύη στους διωκόμενους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Κ. Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία στην Αθήνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ
Εντάσσεται στην ΠΣΟ με απόφαση συνεδρίου

Στιγμιότυπο από το συνέδριο
Στιγμιότυπο από το συνέδριο
Στις 13 Ιούνη ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού και μαχητικότητας το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου UD CGT 13 De Bouches du Rhone στην περιοχή της Μασσαλίας της Γαλλίας.

Το συνέδριο εκτίμησε τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην περιοχή και συνολικά στη Γαλλία και συζήτησε σε ξεχωριστό θέμα την κατάσταση στο διεθνές εργατικό κίνημα, τις θέσεις και τη δράση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Ειδική αναφορά έγινε στους αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας και στην αλληλεγγύη που έδειξε και δείχνει το ΠΑΜΕ στους αγώνες του Εργατικού Κέντρου, ενώ αναφέρθηκαν και στην πείρα από απεργίες, όπως των εργαζομένων της πολυεθνικής COSCO στον Πειραιά, η οποία δραστηριοποιείται πλέον και στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Μετά από πλούσια και ανοιχτή συζήτηση, το συνέδριο με μυστική ψηφοφορία με κάλπη αποφάσισε, με ποσοστό 90% υπέρ, την είσοδο του Εργατικού Κέντρου στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Την απόφαση του Εργατικού Κέντρου χαιρέτισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, σημειώνοντας τον αντίκτυπο και τη σημασία που έχει για το συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης και του κόσμου.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές Ζελένσκι σε Γαλλία και Γερμανία

Σε μια ένδειξη επανεκκίνησης των παζαριών για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη Γαλλία τη Δευτέρα και τη Γερμανία την Τρίτη θα επισκεφτεί ο νέος Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τους προέδρους των Κοινοβουλίων και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Η ανάληψη της ουκρανικής Προεδρίας από τον Ζελένσκι στα τέλη Μάη από τον προκάτοχό του, Πέτρο Ποροσένκο, σηματοδότησε και μια επανεκκίνηση στα παζάρια των ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία. Καθόλου τυχαία, το πρώτο επίσημο ταξίδι του Ζελένσκι στο εξωτερικό ήταν στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους και ηγέτες κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας να αυξηθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, και τώρα ακολουθεί η επίσκεψη σε Παρίσι και Βερολίνο, καθώς Γαλλία και Γερμανία συμμετέχουν μαζί με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Εδώ να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι του Ζελένσκι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να διευρυνθεί το «Σχήμα της Νορμανδίας» και με άλλες χώρες, και συγκεκριμένα με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, αναβαθμίζοντας το ρόλο τους στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «interfax», που επικαλείται πηγή από τις Βρυξέλλες, η συνάντηση του Ζελένσκι με Μακρόν και Μέρκελ, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (20 - 21 Ιούνη), ενδέχεται να είναι καθοριστική για την τελική διακήρυξη της Συνόδου αναφορικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο είναι σε εξέλιξη και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνομιλίες Ζελένσκι σε Παρίσι και Βερολίνο, αναφέρει η πηγή στο ουκρανικό πρακτορείο. Παράλληλα, διάφορα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν τις πληροφορίες Αμερικανού ανταποκριτή στις Βρυξέλλες, πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αναγνωρίσουν τη ρωσική υπηκοότητα που πρόσφερε η ρωσική κυβέρνηση σε κατοίκους του Ντονμπάς και ότι θα καλέσουν ξανά τη Ρωσία να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες που συνελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβρη στα Στενά Κερτς.

Οι συνομιλίες σε Παρίσι και Βερολίνο θα αφορούν και την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε τέλμα, και ενδέχεται να καθοριστεί η επόμενη συνάντηση του «Σχήματος της Νορμανδίας», η οποία σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση θα γίνει εφόσον υπάρχουν «απτά αποτελέσματα» από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες σε όλα τα επίπεδα. Κατά τ' άλλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι Γαλλίας και Γερμανίας θεωρούν την επίσκεψη Ζελένσκι ένα καλό σημάδι για επέκταση της επενδυτικής και εμπορικής τους διείσδυσης στην Ουκρανία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Προειδοποιήσεις της ΕΕ και διαδοχή Συντηρητικών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Επαναλαμβάνω ήρεμα ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει ακόμη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε η συνθήκη που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μόνη συνθήκη που είναι δυνατή για συντεταγμένη αποχώρηση», διεμήνυσε την Παρασκευή ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, στη διάρκεια συνάντησης Ευρωπαίων και Αφρικανών κοινοβουλευτικών στην έδρα της γαλλικής Γερουσίας στο Παρίσι.

Η «υπενθύμιση» - «προειδοποίηση» του Μ. Μπαρνιέ, όπως και άλλων ηγετών της ΕΕ, περί ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης, έρχεται λίγες μέρες μετά την αποτυχία του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλων στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης, να ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων μία νομικώς δεσμευτική πρόταση που θα απαιτεί την απόφαση της Βουλής και θα αποτρέπει ένα άτακτο Brexit. Επίσης, γίνεται σε μια περίοδο που προχωράει η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού, που θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι, με πολλούς μνηστήρες να ...διεκδικούν νέο γύρο διαπραγμάτευσης.

Στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών την Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον πήρε 114 ψήφους σε σύνολο 313 βουλευτών και δηλώνει ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία του Βrexit έως τις 31 Οκτώβρη φέτος. Ακολούθησαν ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με 43, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ με 37, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ραμπ με 27, ο υπουργός Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ με 23, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ με 20, που αποχώρησε από την «κούρσα», και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ με 19. Οι επόμενες ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη βδομάδα, ώσπου να απομείνουν μόνο δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι που θα ψηφιστούν στη συνέχεια από τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ
Εκτός και η Σάντερς

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι μέχρι τέλος του μήνα θα αντικατασταθεί η σημερινή εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς (στο πόστο από το Γενάρη του 2017), συνεχίζοντας την... παράδοση της απομάκρυνσης πολλών συνεργατών του.

Μέσω «Twitter» ανέφερε ότι «μετά από 3,5 χρόνια, η υπέροχη Σάρα Σάντερς θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο» και «θα πάει σπίτι, στη μεγάλη Πολιτεία του Αρκανσο». «Είναι ένα πολύ ξεχωριστό πρόσωπο, με εξαιρετικά ταλέντα, που έκανε φανταστική δουλειά», πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αποφασίσει να κατέβει για κυβερνήτης στο Αρκανσο - θα ήταν υπέροχη».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org