ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για την αδιέξοδη κατάσταση στα νηπιαγωγεία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Στοιβαγμένα σε υπερμεγέθη τμήματα και σε κοντέινερ θα είναι από το ερχόμενο σχολικό έτος πολλά νήπια
Στοιβαγμένα σε υπερμεγέθη τμήματα και σε κοντέινερ θα είναι από το ερχόμενο σχολικό έτος πολλά νήπια
Για άλλη μια χρονιά καταγράφονται ανάγλυφα οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Προσχολικής Αγωγής, που έσπευσε από πέρσι να θεσμοθετήσει την υποχρεωτικότητά της για δυο χρόνια, χωρίς όμως να τη χρηματοδοτήσει με ούτε ένα ευρώ.

Πέρσι, το αποτέλεσμα ήταν να μπορεί να υλοποιηθεί το μέτρο μόνο σε λίγους δήμους και να καλύψει ποσοστό λιγότερο του 30% του πληθυσμού. Φέτος επεκτείνεται η υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε 248 από τους 325 δήμους, αλλά και πάλι από το ΦΕΚ ξεκαθαρίζεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, προεξοφλώντας με αυτόν τον τρόπο ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού προκρίνονται δήμοι που πέρυσι δεν είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τη δίχρονη.

Από τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, φαίνεται ότι τα παιδιά σε πολλές περιοχές είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων θέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα υπεράριθμα αυτά προνήπια οδηγούνται να φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που είναι κοντά στο σπίτι τους και οι γονείς θα καλούνται να τρέχουν από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη για να πάνε τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από τον Πειραιά, όπου πάνω από 600 νήπια έχουν βγει υπεράριθμα, τον δήμο Νίκαιας - Ρέντη, όπου 251 παιδιά συνολικά θα φοιτήσουν σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που ανήκουν και γράφτηκαν, ενώ στον δήμο Θέρμης είναι πιθανό οι γονείς να αναγκαστούν να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους σε διπλανά χωριά σε αποστάσεις χιλιομέτρων.

Επιπλέον, ακόμα και αυτή η άθλια μεθόδευση που ψηφίστηκε τον Απρίλη, για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους, δεν έχει προχωρήσει, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κοντέινερ δεν έχουν ακόμα παραγγελθεί και εκτιμάται ότι το νωρίτερο που μπορεί να εγκατασταθούν είναι τον Δεκέμβρη.

Ιδρυση νέων νηπιαγωγείων και μαζικούς διορισμούς απαιτεί το ΚΚΕ

Με αφορμή την κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί στην Προσχολική Αγωγή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει σε χιλιάδες οικογένειες, που δεν γνωρίζουν πού και με ποιους όρους θα φοιτήσουν τα παιδιά τους, την επόμενη σχολική χρονιά, στα νηπιαγωγεία.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας προειλημμένης πολιτικής απόφασης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεψε καμία επιπλέον χρηματοδότηση για την ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με τη δημιουργία κτιριακών υποδομών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.ά.

Το τετελεσμένο αυτό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και μιας σειράς δημοτικών αρχών, φορτώνεται πάλι στη λαϊκή οικογένεια για να βρει λύση. Ομως λύση δεν είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Λύση δεν είναι τα παιδιά να μεταφέρονται σαν σακιά από περιοχή σε περιοχή για να βρουν μια θέση σε νηπιαγωγείο.

Η συνειδητή πολιτική απραξία του υπουργείου Παιδείας, με τις συνέπειες που αυτή έχει, έστρωσε το έδαφος στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ που εκπροσωπούνται στην ΚΕΔΕ, να επανέλθουν με τις πάγιες, αναχρονιστικές αξιώσεις τους, για αποκέντρωση της Εκπαίδευσης και να ζητήσουν την αναστολή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής. Στην κυριολεξία, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απαιτούμε να εξασφαλιστούν τώρα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ουσιαστική υλοποίηση της δημόσιας και δωρεάν δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Αυτό σημαίνει:

  • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Να προχωρήσει άμεσα η δέσμευση κατάλληλων χώρων για ανέγερση νηπιαγωγείων.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα που σήμερα έχουν 25 παιδιά.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τις λαϊκές οικογένειες να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι σε μια βάρβαρη πολιτική, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών με όρους κόστους.

Με ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες, να κάνουμε το βήμα για να υπερασπιστούμε το παιδί. Γιατί στους αγώνες μας βρίσκεται η ελπίδα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να φτιαχτούν άμεσα οι αναγκαίοι παιδικοί σταθμοί

Συνάντηση με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας

Συνάντηση με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) Πόπη Γιαννοπούλου είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός και Στέλιος Λάμπρου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ για θέματα που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθήνας.

Μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΒΑ, ο Νίκος Σοφιανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου που έχει στην ευθύνη του τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου της Αθήνας. Με βάση την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων και τη δυναμικότητα που έχουν οι παιδικοί σταθμοί, φαίνεται ότι με μια πρώτη ματιά πάνω από 1.000 νήπια και βρέφη δεν καλύπτεται η φιλοξενία τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα βρέφη, που δείχνει τα κενά, τις ελλείψεις, αλλά και την ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης όσον αφορά την πορεία συρρίκνωσης του δικτύου των παιδικών σταθμών.

Επιμείναμε στην ανάγκη και οι 72 παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν σήμερα στο δίκτυο του ΔΒΑ στο δήμο της Αθήνας να λειτουργήσουν όλοι, παρά τις διαδικασίες πιστοποίησης που είναι σε εξέλιξη. Είναι κρίσιμο ζήτημα, όμως, ότι έως το τέλος του 2022 και με βάση τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση που προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, από τους 21 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια, οι περισσότεροι πρόκειται να κλείσουν. Αρα, για να διατηρηθεί το σημερινό αν και συρρικνωμένο δίκτυο των παιδικών σταθμών, επιβάλλεται άμεσα να χτιστούν τουλάχιστον 15 νέοι παιδικοί σταθμοί. Διεκδικούμε τα έξι ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας, τα οποία είναι κατάλληλα για παιδικούς σταθμούς, που εδώ και 6 μήνες με ομόφωνη απόφαση του ΔΒΑ έχει ζητήσει ο δήμος της Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας κωφεύει.

Το δικαίωμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας της Αθήνας να στέλνει τα παιδιά της στους παιδικούς σταθμούς, να καλύπτονται οι ανάγκες ιδιαίτερα στα βρέφη, έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών στους δήμους.

Θα επιμείνουμε απέναντι στη νέα δημοτική αρχή, και ιδιαίτερα απέναντι στη νέα κυβέρνηση, για την ανάγκη να στηριχτούν οικονομικά οι δήμοι, ο δήμος της Αθήνας, ώστε να φτιαχτούν άμεσα οι παιδικοί σταθμοί που χρειάζονται για να καλύψουν τα κενά και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, μαζί με την απαίτηση οι γονείς να μην πληρώνουν τροφεία για την κάλυψη αυτής της ανάγκης που είναι υποχρέωση και ευθύνη της κεντρικής πολιτείας και των δήμων».

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 13 Ιούνη οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ). Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έλαβε 242 ψήφους και 1 έδρα. Εκλέγεται ο Γιώργος Μηλιώνης, ενώ αναπληρωματικός είναι ο Χάρης Μπόλκας.

Συνολικά ψήφισαν 2.951 (από 3.019 το 2017) και οι συνδυασμοί που συμμετείχαν έλαβαν: «Δημοσιογραφική Συνεργασία»: 242 ψήφους και 1 έδρα (από 259 ψήφους και 1 έδρα το 2017). «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι»: 955 ψήφους και 4 έδρες (από 1.345 ψήφους και 5 έδρες το 2017). «Νέα ΕΣΗΕΑ»: 502 ψήφους και 2 έδρες (δεν συμμετείχε το 2017). «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος»: 469 ψήφους και 2 έδρες (από 305 και 1 έδρα το 2017). «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»: 190 ψήφους και 1 έδρα (από 255 ψήφους και 1 έδρα το 2017). «Πρωτοβουλία για την ανατροπή»: 190 ψήφους και 1 έδρα (από 287 ψήφους και 1 έδρα το 2017). «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι»: 160 ψήφους και καμία έδρα (από 222 και 1 έδρα το 2017). «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι επανεκκίνηση»: 147 ψήφους και καμία έδρα (από 178 ψήφους και 1 έδρα το 2017).

ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ - Η διαχρονική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή του Βόλου σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων, πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων» την Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 9 μ.μ. στην παραλία Βόλου (Αχίλλειον).

Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ