ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Σε κοινή τροχιά το αντιλαϊκό «σχέδιο» της επόμενης μέρας

«Νέες και ποιοτικές δουλειές», «μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10%», «όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Τα παραπάνω συμπεριέλαβαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασαν στις αρχές της βδομάδας. «Πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας», «προγράμματα κατάρτισης» για γυναίκες που έχουν μείνει για χρόνια εκτός της αγοράς εργασίας και «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών», είναι ορισμένες από τις ανάλογες προεκλογικές εξαγγελίες που επαναλαμβάνουν η ΝΔ και ο πρόεδρός της.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παρουσιάζουν με διάφορες παραλλαγές το «σχέδιο» της επόμενης μέρας των βουλευτικών εκλογών, που έχει κοινό παρονομαστή τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που κομματιάζει τη ζωή των γυναικών, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικαίωμά της στην εργασία με την ανάγκη κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας.

Κατάρτιση και «ευελιξία» στο όνομα της «συμφιλίωσης» εργασίας και οικογένειας

Τόσο οι προτάσεις για «νέες και ποιοτικές δουλειές» όσο και οι προτάσεις για «πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας» γίνονται στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας που έχει διαμορφωθεί, για να στηριχθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Τεσσεράμισι χρόνια μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν πάρει μια ...πικρή γεύση από την επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: «Ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των εργαζομένων στο Εμπόριο, όπου έχει «απελευθερωθεί» η λειτουργία των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο. Δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, όπως ξέρουν από «πρώτο χέρι» οι εργαζόμενες στον κλάδο του Τουρισμού. Η ασταμάτητη δουλειά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν προβλέπεται μάλιστα από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, με την επέκταση της οποίας κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας διατυμπάνισαν την «έξοδο από τα μνημόνια». «Ρεκόρ» στα ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης και στις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, μέσω των οποίων ανακυκλώνονται οι άνεργες γυναίκες.

Η ΝΔ, με τις υποσχέσεις για «μέρισμα ευημερίας», συναγωνίζεται την κυβέρνηση στις υποσχέσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους για φοροαπαλλαγές, προνόμια και ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή καλεί τις μακροχρόνια άνεργες να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων, μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη δικαιώματα και να συμβιβαστούν με τα προγράμματα κατάρτισης. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρός της έχει κάνει λόγο για «ειδικά προγράμματα, σχεδιασμένα, πρωτίστως, για γυναίκες οι οποίες έχουν μείνει μακριά από την αγορά εργασίας για πολλά χρόνια, διότι ασχολήθηκαν με την ανατροφή των παιδιών τους».

Τόσο η ΝΔ, με τα προγράμματα «κατάρτισης», όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους στόχους για μείωση της γυναικείας ανεργίας, έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ανάγκη να τροφοδοτηθούν οι επιχειρήσεις με φθηνό και «ευέλικτο» γυναικείο εργατικό δυναμικό. Βασική κατεύθυνση της αντεργατικής επίθεσης κυβερνήσεων και εργοδοσίας είναι η προώθηση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, που συνοδεύεται από το πλαστό επιχείρημα πως αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη «ισορροπία» ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια.

Οι εργαζόμενες αποτελούν «εύκολο στόχο» στην «ευέλικτη» εργασία, κάτω από το βάρος των αντικειμενικών δυσκολιών στις συνθήκες ζωής και εργασίας. Από τη μια, η προστασία της μητρότητας, με άδειες, επιδόματα και άλλες ρυθμίσεις, αποτελεί «κόστος» για κυβερνήσεις και εργοδότες. Από την άλλη, οι συνεχείς περικοπές, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών οδηγούν πολύ συχνά τις γυναίκες σε αδιέξοδο.

Οι πολιτικές «συμφιλίωσης» της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στις οποίες έχουν συμφωνήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα που στοιχίζονται πίσω από τη στρατηγική της ΕΕ, προωθούν την «ευελιξία» και «τεντώνουν» ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Παράλληλα, αφήνουν το συντηρητικό τους αποτύπωμα στη συνείδηση των νέων γυναικών, καθώς αυτές οι πολιτικές πρακτικές παρουσιάζουν ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας της γυναίκας την «επιλογή» ανάμεσα στην εργασία και στη δημιουργία οικογένειας.

Αισχρή κοροϊδία γύρω από τους παιδικούς σταθμούς

Η προεκλογική κοροϊδία απογειώνεται όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «κονταροχτυπιούνται» για το ποιος θα απορροφήσει «όλα» τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έχουν μετατρέψει το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή σε εμπόρευμα και σε ευκαιριακή παροχή, που δίνεται με το σταγονόμετρο, που ευθύνονται για τις τρομακτικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, μοιράζουν χωρίς ίχνος ντροπής ψεύτικες υποσχέσεις στα νέα ζευγάρια.

Για «όρκο απέναντι στις γενιές του αύριο» ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ τη δέσμευση ότι «κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν όσα πριν από λίγες μέρες δήλωναν τα ίδια τα στελέχη της. Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την υλοποίηση του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για την επιδότηση των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι ελλείψεις σε δομές είναι τρομακτικές.

Συγκεκριμένα, σε 161 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα οι μητέρες να μην έχουν καν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση εγγραφής για τα παιδιά τους. Αντίστοιχα, 48 δήμοι έχουν τουλάχιστον διπλάσια ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ 83 δήμοι προσφέρουν 100 - 200% λιγότερες θέσεις.

Παρ' όλα αυτά, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι φέτος θα καλυφθούν «περισσότερες από 140.000 θέσεις», ενώ πρόσθεσαν ότι «στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών».

Ωστόσο, ο στόχος των 140.000 θέσεων είναι μικρότερος ακόμα και από τον αριθμό των περσινών αιτήσεων, οι οποίες αφορούσαν 161.360 παιδιά. Επιδιώκουν να καμουφλάρουν ότι δεν αντιμετωπίζουν ούτε το πρόβλημα συμμετοχής ή αποκλεισμού των παιδιών από τις δομές ούτε τα προβλήματα στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαπαιδαγώγησή τους ούτε καταργούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

«Δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι οι παιδικοί σταθμοί δημόσιοι, να φτιάχνουμε παιδικούς σταθμούς, μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα και με τον άλλο τρόπο», λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κλείνοντας το μάτι στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, η ΝΔ υπόσχεται «κουπόνια» στους εργαζόμενους γονείς για την εξασφάλιση μιας θέσης σε αυτούς.

Ως συμπλήρωμα στην εμπορευματοποίηση της Προσχολικής Αγωγής, η ΝΔ εισηγείται τη «συνταγή» προγραμμάτων φύλαξης των μικρών παιδιών στο σπίτι από «πιστοποιημένο» προσωπικό. Πρόκειται για μια μορφή αποσπασματικής και υποβαθμισμένης υπηρεσίας, που στηρίζεται σε ένα άτομο με κάποιες πιστοποιημένες δεξιότητες για τη φύλαξη παιδιών, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή.

Οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τη σύγχρονη ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν φροντίδα και Προσχολική Αγωγή για όλα τα βρέφη και νήπια, για την ολόπλευρη ψυχοσωματική, διανοητική, κοινωνική τους ανάπτυξη.

Οι γυναίκες με ισχυρό ΚΚΕ να κόψουν τη φόρα στα «σχέδια» της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης

Οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες και οι συνταξιούχοι μπορούν να κόψουν τη φόρα στα «σχέδια» της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης ενισχύοντας το ΚΚΕ στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική ζωή, για μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας. Ανάμεσα στα άλλα διεκδικεί για τις γυναίκες:

  • Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, 1.000 ευρώ για κάθε τοκετό.
  • Αδεια μητρότητας για όλες τις εργατοϋπαλλήλους, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, στο ύψος του βασικού μισθού, δύο μήνες πριν από τον τοκετό και έξι μήνες μετά.
  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν φροντίδα και αγωγή για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, χωρίς τροφεία και αποκλεισμούς.
  • Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού και δίκτυο δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων.

Παλεύει για την ολόπλευρη κοινωνική ανάπτυξη της γυναίκας, την ισοτιμία και τη χειραφέτησή της, που προϋποθέτει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο σύνολό τους. Και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, που αντικειμενικά μπορούν να συμβάλουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για την καθολική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική εργασία, με σταθερή δουλειά, με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης και με συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας, των μέτρων προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Η γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου με ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου, μέσω αυξήσεων στους μισθούς, αποτελεί στόχο ρεαλιστικό. Μπορεί να ικανοποιηθεί η ανάγκη της γυναίκας στην πραγματικά ελεύθερη, δημιουργική αξιοποίηση του μη εργάσιμου χρόνου σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων της, στη σχέση με το παιδί, την οικογένεια μέσα από την ανάπτυξη ενός ενιαίου δικτύου αποκλειστικά κρατικών και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για την Υγεία, την Πρόνοια και Ειδική Αγωγή, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα η συμμετοχή της στην κοινωνική εργασία και δράση ισότιμα με τον άνδρα.

Απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των «δορυφόρων» της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης, βρίσκεται το σχέδιο του ΚΚΕ, για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας που εμποδίζει τη δυνατότητα μιας ζωής με σύγχρονα δικαιώματα για γυναίκες και άνδρες. Για να απαλλαγεί η κοινωνία από το βραχνά του επιχειρηματικού - καπιταλιστικού κέρδους, που πλέον οδηγεί σε παρασιτικά κοινωνικά φαινόμενα. Την επομένη των εκλογών κρίνεται αν με την ψήφο τους οι γυναίκες θα δυναμώσουν το ΚΚΕ για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.


Ι. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ