ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Οταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Eurokinissi

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για το ποιος αντιγράφει το πρόγραμμα του άλλου, στο «παρά πέντε» της κυβερνητικής εναλλαγής κάνει ολοφάνερο ότι υπηρετούν τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους, ότι αντιγράφουν από το πραγματικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων (όπως άλλωστε αποτυπώνεται στον πίνακα που παρουσιάζεται στην προηγούμενη σελίδα 9). Γι' αυτό οι τελευταίοι δεν δυσκολεύονται να μοιράζουν «μπράβο» και «εύγε», να εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι τίποτα δεν διαταράσσεται από την κυβερνητική εναλλαγή.

Αυτό άλλωστε ομολογείται και ανοιχτά. Δεν είναι τυχαίο ότι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ προσδιόρισε με άλλο τρόπο το δίλημμα των εκλογών, λέγοντας τα εξής: «Τα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής ένα. Το θέμα είναι ποιο θα εμπιστευτείς. Θα εμπιστευτείς το πραγματικό προϊόν να στο βγάλει πέρα, ή θα εμπιστευτείς το κατά μίμηση προϊόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής;»...

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον Αλ. Τσίπρα να πει τις προάλλες σε συνέντευξή του ότι κάτω από «ακραίες συνθήκες» οι δύο πόλοι μπορούν και να συνεργαστούν, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν το απαιτήσουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον Μεϊμαράκη, τον Αύγουστο του 2015, να μελετάει το ενδεχόμενο ακόμα και «κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως ο ίδιος είπε. Τέτοια κυβέρνηση βέβαια δεν έγινε, αλλά ψήφισαν μαζί (και μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι) το 3ο μνημόνιο. Οπως ψήφισαν μαζί και δεκάδες νόμους με μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλοεξαγωγείς και εκπροσώπους των διεθνών αγορών να αποδίδουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιλαϊκές του επιδόσεις και σήμερα οι ίδιοι να στρώνουν το χαλί στη ΝΔ για να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που κάνει τον Βρούτση να ...ευχαριστεί θερμά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ψήφισε το δικό του νόμο για τον κατώτερο μισθό, χαρακτηρίζοντάς τον «λογικό, ρεαλιστικό, υπεύθυνο και αναγκαίο για τους εργαζόμενους». 'Η τον Γεωργιάδη να ανυπομονεί να πάει στη Βουλή για να ψηφίσει το νόμο ενάντια στην απεργία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. 'Η τους Νεοδημοκράτες βουλευτές να χαιρετίζουν την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ «στη δική τους λογική».

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, να δηλώνει λίγο μετά το 3ο μνημόνιο ότι «η συνεννόηση ήταν καλή με τον Αλέξη Τσίπρα, τον επικεφαλής της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, που έγινε επικεφαλής μίας "υπεύθυνης" αριστεράς. Ο Τσίπρας προτίμησε να κάνει ρεαλιστική πολιτική»...

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που κάνει τον Πάιατ να δηλώνει βέβαιος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει ρόλο μεντεσέ σε επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και να διαπιστώνει ότι «η θετική πορεία της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας (...) θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό (...) Η ΝΔ επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση του κόμματος για τον στρατηγικό διάλογο και τη σχέση με τις ΗΠΑ. Ετσι ως προς αυτό δεν ανησυχώ καθόλου» (βλέπε και σελ. 17).

Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα. Γιατί όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζονταν όλη την περασμένη τετραετία στην πασαρέλα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, όλοι είχαν κάτι καλό να πουν για το κοινό τους σχέδιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έκανε τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο, να λέει στη ΔΕΘ του 2018 ότι «σχεδόν όλα τα κόμματα, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, έχουν υιοθετήσει, τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό, τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας (...) για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν φέρνοντας στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά νομοσχέδια».

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που περιέγραφε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, από το ίδιο βήμα, λέγοντας ότι «στη φετινή ΔΕΘ τα καθημερινά μας προβλήματα έγιναν αντικείμενο κοινού προβληματισμού, αφού όλοι υιοθέτησαν παρόμοια ατζέντα», εστιάζοντας στις φοροαπαλλαγές που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξήγγειλαν για τους επιχειρηματίες.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που έζησε και από την καλή και από την ανάποδη ο λαός. Αυτό τον έφερε ως εδώ και αυτό θα συνεχίσει αύριο η ΝΔ που ετοιμάζεται να αναλάβει κυβέρνηση. Κι απάντηση σ' αυτό το σχέδιο είναι μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που διαθέτει ένα άλλο σχέδιο για το σήμερα, το αύριο, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, στον αντίποδα των θυσιών χωρίς τέλος για μια μισοζωή, που εγγυάται το σχέδιο των άλλων.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στα λαϊκά στρώματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Υπόμνημα στη Διακομματική Επιτροπή των εκλογών κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Κόμματος

Eurokinissi

Σε υπόμνημά τους προς τη Διακομματική Επιτροπή των βουλευτικών εκλογών, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Βασίλης Δημόπουλος αναφέρουν τα εξής:

«Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τείνει να εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, μιας και κάθε άνθρωπος προερχόμενος από τα λαϊκά στρώματα, που θέλει να ψηφίσει αλλά και να είναι υποψήφιος, χρειάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι οι οποίοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι. Τα έξοδα όμως της μετακίνησης, σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρων λαϊκών οικογενειών, είναι υπέρογκα, με υψηλές τιμές εισιτηρίων σε λεωφορεία, πλοία, τρένα κ.λπ., πολύ ακριβά καύσιμα (βενζίνη - πετρέλαιο), πανάκριβα διόδια.

Ολα αυτά χωρίς αμφιβολία όχι απλά δεν διευκολύνουν την άσκηση του κατά τ' άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού δικαιώματος, αλλά αντίθετα μπορεί να σταθούν εμπόδιο προκειμένου ένας κόσμος να πάει στον τόπο του να ψηφίσει.

Αν πάρουμε μάλιστα υπόψη ότι έχουν προηγηθεί και άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (26/5 ευρωεκλογές και Α' γύρος τοπικών εκλογών και 2/6 Β' γύρος τοπικών εκλογών), γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολο θα είναι για τους ψηφοφόρους να μετακινηθούν για μία ακόμα φορά προκειμένου να ψηφίσουν.

Αν πάρουμε τώρα και την περίπτωση που κάποιος θελήσει να ασκήσει και το δικαίωμά του να είναι υποψήφιος βουλευτής, τότε το κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Τα παράβολα που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν σήμερα όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα φτάνουν μέχρι και τα 447 ευρώ για έναν υποψήφιο!

Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι η περίτρανη κατοχύρωση των δικαιωμάτων του "εκλέγειν" και του "εκλέγεσθαι" στο Σύνταγμα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες για το λαό οικονομικές συνθήκες, αποτελεί κενό γράμμα, μιας και η κυβέρνηση στην πράξη δεν κάνει καμία προσπάθεια για να κατοχυρωθούν.

Είναι μια κατάσταση που στην ουσία της περιορίζει απαράδεκτα την άσκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ένα λαϊκό και γενικευμένο πρόβλημα.

Η διαχρονική εισπρακτική λογική των κυβερνήσεων, και της σημερινής, πρέπει να εκλείψει και όχι να βάζουν το λαό να πληρώνει για να ασκεί τα δικαιώματά του!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, χρόνια τώρα, με παρεμβάσεις, Επερωτήσεις και Ερωτήσεις ζητά να παρθούν μέτρα προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, να διευκολυνθούν οικονομικά για να πάνε στον τόπο τους να ψηφίσουν.

Ηδη το τελευταίο διάστημα καταθέσαμε ως Κόμμα σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ώστε να εξασφαλίσει το κράτος για όλους (εργαζόμενους, φαντάρους, στρατιωτικούς κ.λπ.) δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα, άδειες με αποδοχές για τους εργαζόμενους για τις μέρες που χρειάζονται (τουλάχιστον 3 μέρες), ελεύθερη - δωρεάν διέλευση από τα διόδια τη μέρα της ψηφοφορίας (7 Ιούλη) καθώς και δυο μέρες πριν και μετά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ