ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Να παρθούν μέτρα για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών

Eurokinissi

Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποζημίωση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Τάσσος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Οι μεγάλες υλικές ζημιές και ο θάνατος μιας 43χρονης γυναίκας που προκάλεσε ο σεισμός στη Λέσβο, αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας, από τη μεταπολίτευση του '74 μέχρι και σήμερα, οι οποίες αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.

Επιβεβαιώνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν έχουν άμεση οικονομική ανταπόδοση και δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, άμεσα να ληφθούν μέτρα για:

Την καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικιστικό ιστό είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα.

Να απαλλαχθεί από τον ΕΝΦΙΑ όλο το νησί για φέτος και την επόμενη χρονιά. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη και να παγώσουν τα χρέη τους. Να σταματήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε όλο το νησί. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.

Να προχωρήσει η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση χρηματοδότηση.

Να γίνει προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και στα διδακτήρια του Πανεπιστημίου.

Να ελεγχθούν προσεισμικά τα κτίρια που στεγάζονται τα φροντιστήρια στη Λέσβο, καθώς και οι χώροι που διασκεδάζει η νεολαία.

Να ελεγχθούν προσεισμικά το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Να γίνει προσεισμικός έλεγχος και ιδιαίτερο σχέδιο εκκένωσης για τις προνοιακές μονάδες (Ασυλο Ανιάτων Αγιάσου, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ).

Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα δημοτικά κτίρια, τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά κι όσα άλλα κτίρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.

Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια και οι πολυκατοικίες.

Για τους χώρους εργασίας να γίνει η συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης.

Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες του νομού.

Ερωτώνται οι υπουργοί, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση γα την άμεση αποζημίωση των σεισμοπαθών

Κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κύριο αίτημα την άμεση αποζημίωση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο.

Με την κατεπείγουσα Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των ζημιών των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επαγγελματιών που επλήγησαν, όπως και όλων των υποδομών που καταστράφηκαν από το σεισμό στη Λέσβο.

Στην Ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημειώνει τα εξής:

«Ο σεισμός στη Λέσβο, που προκάλεσε το θάνατο μιας 43χρονης γυναίκας και μεγάλες υλικές ζημιές, φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο την απουσία σχεδίου και έργων αντισεισμικής θωράκισης. Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της "πρόσθετης βοήθειας σε κράτη - μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές", ερωτάται η Επιτροπή:

-- Πότε και πώς θα αποζημιωθούν από τα ταμεία της ΕΕ πλήρως τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικροί επαγγελματίες για τις ζημιές που υπέστησαν;

-- Πότε και πώς θα υπάρξει αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών που επλήγησαν;».

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την καταλληλότητα των κτιρίων

Σε περιοχές γύρω από τα Βατερά και τη Σκάλα Πολιχνίτου συνεχίστηκαν χτες οι έλεγχοι των μηχανικών του ΟΑΣΠ, του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας. Εως τώρα έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 246 σπίτια σε όλη τη Λέσβο, ενώ λίγο μετά τις 7.30 χτες το πρωί οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου. Από την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος έχουν καταγραφεί γύρω στους 250 μετασεισμούς. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να περάσουν μερικές μέρες ακόμα για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι διαμένοντες στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου για τους σεισμοπαθείς της Βρίσας. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους. Το 80% των σπιτιών στο χωριό Βρίσα έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Εξάλλου, ο σεισμός στη Λέσβο προκάλεσε τσουνάμι και μάλιστα το φαινόμενο παρατηρήθηκε από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ε. Λέκκα, ο οποίος μίλησε για τσουνάμι μεσαίου κυματισμού, ύψους 40 εκατοστών. Μάλιστα, όπως δήλωσαν κάτοικοι του νησιού, το τσουνάμι συνοδεύτηκε από δίνες στη θάλασσα και θόλωση του νερού.

Η περιοχή όπου προκλήθηκε ο σεισμός χαρακτηρίζεται από μεγάλες τεκτονικές δομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν σεισμούς ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Το δεύτερο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς σεισμούς είναι αυτό που εκτείνεται βόρεια των ακτών της Χίου, από τα Ψαρά έως τη Χερσόνησο της Ερυθραίας στην Τουρκία.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωστοποίησε ότι για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας, από χτες ο δρόμος Πλωμαρίου - Μελίντας θα παραμείνει κλειστός, λόγω συνεχών κατολισθήσεων και φθορών του οδοστρώματος. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι να σταματήσει η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών. Η κυκλοφορία προς Μελίντα και Παλαιοχώρι θα διεξάγεται μέσω Σελαδίου - Παλαιοχωρίου και οι οδηγοί θα ενημερώνονται και με κατάλληλη σήμανση.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην «Κτιριακές Υποδομές», σχετικά με τις αυτοψίες κλιμακίων μηχανικών, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οπως δείχνει και ο πρόσφατος σεισμός στη Μυτιλήνη, κάθε καθυστέρηση ή κωλυσιεργία στους προσεισμικούς ελέγχους και γενικότερα στη λήψη πλέγματος μέτρων αντισεισμικής προστασίας, στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και προκαλεί εκτεταμένες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα να έχει το κράτος έναν συγκροτημένο τεχνικό φορέα όπως οι "Κτιριακές Υποδομές", ο οποίος να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σημαντικές ανάγκες της κοινωνίας για σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, στις κατεπείγουσες ανάγκες προσεισμικών ελέγχων και παρεμβάσεων, αλλά και στις έκτακτες ανάγκες που δυστυχώς προκύπτουν, όπως ο πρόσφατος σεισμός στη Μυτιλήνη».

Ευθύνη του κράτους η ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός σεισμού

Συνέντευξη του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ και σεισμολόγου, Σταύρου Τάσσου

Τη λήψη όλων των μέτρων που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση των όποιων ζημιών, όταν αυτές υπάρχουν, ζήτησε χτες ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στους σεισμόπληκτους και σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει καθημερινά να διεκδικούν τα αυτονόητα και στα θέματα της αντισεισμικής προστασίας.

Υπογράμμισε ότι αυτά δεν είναι αυτονόητα για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς τους εκφραστές, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, η οποία προϋποθέτει το τσάκισμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων. Επειδή οι δαπάνες για αντισεισμική προστασία δεν αποδίδουν άμεσα και μεγάλα κέρδη δεν είναι επιλέξιμες από το κεφάλαιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το σεισμό, επισήμανε ότι αν ο σεισμός αυτός γινόταν πιο κοντά σε κατοικημένη περιοχή θα προκαλούσε πολύ περισσότερες ζημιές και θύματα, καθώς η εγγύτητα της εστίας του σεισμού σε κατοικημένη περιοχή είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός. Εξήγησε ότι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Βρίσας σε σχέση με άλλα γειτονικά χωριά, που δεν έπαθαν τόσο μεγάλες ζημιές, οφείλεται στη σύσταση και τη διάταξη των πετρωμάτων, που επέτρεψαν τη συγκέντρωση της ενέργειας σε αυτή την περιοχή.

Σημείωσε ότι έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία με πολλούς μετασεισμούς, και όσο περνάει ο χρόνος και δεν γίνεται ένας εξίσου ισχυρός ή και ισχυρότερος σεισμός τόσο ενισχύεται η πιθανότητα ο σεισμός των 6,1 να ήταν ο κύριος σεισμός.

Οπως πρόσθεσε, καθώς σήμερα δεν μπορεί να γίνει συγκεκριμένη πρόγνωση εκδήλωσης του σεισμού, η Πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού που θα γίνει την επόμενη στιγμή σε κατοικημένη περιοχή. Επίσης, επανέλαβε τις προτάσεις της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ για τα άμεσα αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα, χτες ο Σταύρος Τάσσος πραγματοποίησε περιοδεία στο Πλωμάρι.

Αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων στη Λέσβο

Την αναβολή μέχρι νεοτέρας των πανελλαδικών εξετάσεων στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια στα εξεταστικά κέντρα της Λέσβου ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθημάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό.

Οπως αναφέρει, λήφθηκαν υπόψη η κήρυξη της Λέσβου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν στο νησί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ στις 13 Ιούνη στα ΓΕΛ Λέσβου, Χίου Οινουσσών και Ψαρών στις 14 Ιούνη, η καταλληλότητα των εξεταστικών κέντρων της Χίου.

Οι εξετάσεις στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου συνεχίζονται κανονικά από σήμερα.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» ανακοίνωσε χτες πως μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα 14 σχολικά κτίρια της Λέσβου που χρησιμοποιούνται ως εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι είναι κατάλληλα. Οπως ενημερώνει, το κλιμάκιο των μηχανικών συνεχίζει τις αυτοψίες στις περιοχές Βρίσα, Πλωμάρι, Μεγαλοχώρι και Πολιχνίτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ