ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΚΕ
Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για σχολεία

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για προβλήματα σχολικών μονάδων και γενικότερα υποδομών σε διάφορες περιοχές έκανε τις τελευταίες μέρες το ΚΚΕ, με τη μορφή Ερωτήσεων και Αναφορών προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Για το 1ο Ειδικό Σχολείο Ιλίου, που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση και κατασκευάστηκε με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, με σύμβαση ανάμεσα στις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» και της «ΑΤΕΣΕ ΑΕ», Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Σημειώνουν ότι «στη σύμβαση έχει προϋπολογιστεί ετήσια κατανάλωση για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Φυσικού Αερίου), το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ύψος των 50.000 ευρώ» και θα πρέπει να το πληρώνει η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ιλίου, όμως η επιχορήγηση της συγκεκριμένης Επιτροπής είναι 70.000 ευρώ ετησίως για 31 νηπιαγωγεία και 21 δημοτικά σχολεία! Οπως είναι φυσικό, η επιχορήγηση αυτή δεν αρκεί και το τελευταίο διάστημα ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, λόγω οφειλών.

Να δρομολογηθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα στέγασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου Σερρών και να παραδοθεί προς χρήση τον προσεχή Σεπτέμβρη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ζητούν με άλλη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, καθώς το διθέσιο αυτό σχολείο, με 17 μαθητές με νοητική υστέρηση, στερείται στέγης και οι μαθητές εξυπηρετούνται από τις αντίστοιχες δομές Ειδικών Σχολείων της πόλης των Σερρών.

Οι ίδιοι βουλευτές κατέθεσαν ως Αναφορά τη διαμαρτυρία γονέων και εκπαιδευτικών για προβλήματα σχολικής στέγης στο δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη. Με το κείμενό τους απαιτούν να μην κλείσουν τα Νηπιαγωγεία 1ο, 5ο, 14ο και 8ο Συκεών, ούτε και το 14ο της Νεάπολης, καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα πολλών σχολείων και απαιτούν παράλληλα άμεση κατασκευή κτιρίου για τα 1ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών.

Ακόμα, ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για το 12ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που ο δήμος δρομολογεί το κλείσιμό του και τη διασπορά των 120 μαθητών του σε γειτονικά σχολεία, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι «οι ευθύνες του κράτους και του δήμου Θεσσαλονίκης για την απαράδεκτη κατάσταση του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και γενικότερα της σχολικής στέγης της Θεσσαλονίκης, είναι τεράστιες, αφού εδώ και χρόνια απουσιάζει εντελώς ακόμα και ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων σχολικών αιθουσών και ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων». Παράλληλα, ζητούνται μέτρα ώστε να μην καταργηθεί, ούτε να ανασταλεί η λειτουργία του 12ου Δημοτικού, αλλά να εξασφαλιστούν όλες οι υλικοτεχνικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του σε κατάλληλο και ασφαλές διδακτήριο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Να ανακληθεί η εγκύκλιος για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο «ηλεκτρονικό κλείσιμο» τμημάτων στα ΕΠΑΛ, που δρομολογείται μέσα από την εγκύκλιο για τις εγγραφές μαθητών σε αυτά, έκαναν χτες στο υπουργείο Παιδείας σωματεία εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η εγκύκλιος προβλέπει πως για το σχολικό έτος 2017 - 2018 η δήλωση προτίμησης για εγγραφή στα ΕΠΑΛ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19 μέχρι τις 23 Ιούνη και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιούνη. Αφού καταγραφούν πανελλαδικά οι αιτήσεις και η επιλογή τομέων και ειδικοτήτων και δοθεί έγκριση από το υπουργείο για τη λειτουργία τους, θα γίνει η εγγραφή.

«Η κυβερνητική πολιτική προωθεί την κατάργηση τμημάτων - ειδικοτήτων πριν καν αυτές καλά - καλά δημιουργηθούν, προληπτικά. Ετσι ώστε να μην βρίσκεται στη "δυσάρεστη" θέση να αναλαμβάνει να τα κλείσει το Σεπτέμβρη, όπως έγινε και αυτή τη σχολική χρονιά», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ζητώντας να παρθεί πίσω η απόφαση του υπουργείου, να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν και να επιλέξουν σχολείο, τομέα και ειδικότητα, να διαμορφωθούν τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες με βάση τις μορφωτικές ανάγκες και όχι την περικοπή δαπανών, να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων. Οπως τονίζει, πραγματικός σκοπός του υπουργείου είναι ο περαιτέρω περιορισμός (από τη νέα σχολική χρονιά) τμημάτων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

Τα παραπάνω δεν διαψεύστηκαν από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών με τον υφυπουργό Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη, ο οποίος, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, υπερασπίστηκε την εγκύκλιο, ανακοινώνοντας πως αντίστοιχο σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα σχολεία.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ διοργανώνει ή συνδιοργανώνει με άλλους φορείς εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Η μοναδική ελεύθερη επιλογή είναι να ανοίγεις δρόμους για τη ζωή που σου αξίζει». Ανάμεσά τους, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται:

  • Αύριο Παρασκευή, στη Λιβαδειά, στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, στις 9 μ.μ., εκδηλώσεις με τους: Χορευτικό συγκρότημα Αγ. Γεωργίου Βοιωτίας, χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Πελοποννησίων Βοιωτίας, χορευτικό συγκρότημα και η ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς. Συναυλία με τους RUSTYCREW.
  • Την Κυριακή 18 Ιούνη, στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί λαϊκός αγώνας δρόμου 5 χλμ. με αφετηρία το θεατράκι Βελίκας, στις 10 το πρωί. Θα ακολουθήσουν ομιλίες, απονομές συμμετοχής και συναυλία με τους Γιώργο Βαλιάκα και «Ιδανικούς» στο θεατράκι Βελίκας.
ΠΕΜΕΝ
Πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση

Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση καλεί σπουδαστές και ναυτεργάτες η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), με αφορμή την ίδρυση ιδιωτικής σχολής Ναυτικής Εκπαίδευσης και την προπαγάνδα του εφοπλιστικού κεφαλαίου γύρω απ' αυτή. Σε ανακοίνωσή της για το γεγονός αυτό, η ΠΕΜΕΝ σημειώνει:

«Η διαχρονική υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης που συνεχίζεται και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα οξυμένα προβλήματα από ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, τις αδιαφανείς διαδικασίες στα κονδύλια του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, στρώνουν το έδαφος στα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ίδρυση της "Arab Marine Academy", που προέρχεται από τη σύμπραξη του "City Unity" και του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου. Ανακοινώθηκε επίσημα σε δεξίωση που έγινε στο πλοίο AIDA και, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, θα λειτουργεί για την παραγωγή πλοιάρχων, μηχανικών, ηλεκτρολόγων κ.ά.

Η βρώμικη προπαγάνδα που αναπτύσσεται, ότι η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και να βελτιώνονται και οι δύο, αποτελεί απάτη, υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την αναπαραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού με αναλώσιμες γνώσεις.

Επιδιώκουν τη διεύρυνση του διεθνούς παρασιτικού κυκλώματος, που απομυζεί τεράστια κέρδη από την παραγωγή διπλωμάτων, πιστοποιητικών και για τις θέσεις εργασίας σε βάρος των ναυτεργατών.

Η αναβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης αφορά το σύνολο των ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων. Καλούμε τους σπουδαστές, τους καθηγητές, τους ναυτεργάτες, να αγωνιστούμε για:

Αποκλειστικά ενιαία δημόσια δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, για δουλειά με ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Ιστορικός περίπατος στο Περιστέρι

Ιστορικό περίπατο διοργανώνει το Σάββατο 17 Ιούνη η Τομεακή Επιτροπή Περιστερίου της ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι τιμάμε και μαθαίνουμε:

  • Την Iστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στο Περιστέρι
  • Τη δράση της ΟΚΝΕ

Ο περίπατος θα αρχίσει από τον Αγιο Αντώνιο, στις 6.30 μ.μ., και θα καταλήξει στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, των μαθητικών και εδαφικών ΟΒ του Περιστερίου, προετοιμάζουν τον ιστορικό περίπατο αξιοποιώντας ιστορικά βιβλία, ντοκουμέντα του ΚΚΕ και το Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης».

«Κοντά στις Ράγες»

Η θεατρική ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, «Τα κόκκινα αλεξίπτωτα», παρουσιάζει, για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους φίλους, τη θεατρική παράσταση «Κοντά στις Ράγες», έργο βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Αλκης Ζέη.

Η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», στη Θεσσαλονίκη (Εθν. Αμύνης 1) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παραστάσεις Καραγκιόζη

Εκδηλώσεις διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Φυλής της ΚΝΕ με εκθέσεις βιβλίου και δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους, που γίνονται:

  • Αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία του Ολυμπιακού Χωριού.
  • Την Κυριακή 25 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Τριάδος.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org