ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Δεύτερες σκέψεις» στα παζάρια με τη Βρετανία

Από την προχτεσινή συνάντηση Μέι - Μακρόν

Copyright 2017 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση Μέι - Μακρόν
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν τα τελευταία 24ωρα... «μισάνοιχτη» την πόρτα της ΕΕ, σε περίπτωση που η αστική τάξη και τα μονοπώλια στο Ηνωμένο Βασίλειο «μετανοήσουν» και αποφασίσουν να μην προωθήσουν τη διαδικασία αποχώρησης (Brexit).

Ανάμεσά τους είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που συναντώντας προχτές βράδυ την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Παρίσι, επανέλαβε την ευχή οι διαπραγματεύσεις να «ξεκινήσουν το συντομότερο», τονίζοντας: «Η πόρτα (σ.σ. για τη Βρετανία) είναι πάντα ανοικτή... για να παραμείνει στην ΕΕ όσο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν έχουν ολοκληρωθεί». Η Μέι, πάντως, τον διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για το Brexit παραμένει ως έχει και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν «την επόμενη βδομάδα...».

Παρόμοια δήλωση με αυτή του Μακρόν έκανε προσφάτως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Ομοίως συνέβη χτες και με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Αντερς Σάμιουελσεν, που είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «αν το Ηνωμένο Βασίλειο γυρίσει αύριο και πει ότι θέλει να συμμετέχει σε όλα, η Δανία είναι πολύ ανοιχτή σε αυτό».

Πιο επιφυλακτικός και προσεκτικός σε αυτήν την πρόσκληση ήταν χτες ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου, Βέλγος δεξιός πολιτικός Γκι Φέρχοφστατ. Η Βρετανία, είπε, «είναι ευπρόσδεκτη να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένει ότι θα λαμβάνει επιστροφή από τις συνεισφορές της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή περίπλοκες εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ». Επισήμανε εντούτοις πως σε περίπτωση μεταμέλειας, η Βρετανία θα βρει ανοικτή την πόρτα, όμως... «όπως στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, δεν είναι όλες οι πόρτες ίδιες. Θα είναι μια ολοκαίνουρια πόρτα, με μια νέα Ευρώπη, μια Ευρώπη χωρίς επιστροφή χρημάτων, χωρίς περιπλοκότητα, με πραγματικές εξουσίες και με ενότητα»...

Ενδιαφέρον προκάλεσε χτες δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου, που φέρει τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να προσανατολίζεται στην εξασφάλιση παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit και να αλλάξει την προσέγγιση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», μετά τις «καταστροφικές εκλογές» της περασμένης Πέμπτης, όπου η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία της, ο Χάμοντ πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιό της, να επιδιώξει τη δική της πολιτική εμπορίου εκτός της τελωνειακής ένωσης. Αν αυτό αληθεύει, έρχεται σε αντίθεση με προχτεσινές δηλώσεις του νέου υπουργού Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, που επέμεινε πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με την προεκλογική θέση της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, οι κόντρες για το Brexit συνεχίζονται αμείωτες και εντός της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ διαφόρων μονοπωλίων...

Στο φόντο του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Ιούνη, παραιτήθηκε χτες ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, καθώς η στρατηγική που ακολούθησε στις εκλογές αύξησε μεν τις κομματικές έδρες από 8 σε 12, δίχως θεματική αύξηση του ποσοστού του κόμματος. Ηταν το μόνο κόμμα με ξεκάθαρη θέση κατά του Brexit.

  • Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, στη διάρκεια επίσκεψης χτες σε αεροπορική βάση της ανατολικής Ρουμανίας, εξήρε τους «Ρουμάνους και Βρετανούς πιλότους» επειδή «προστατεύουν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από την απειλή ρωσικής επίθεσης», προσθέτοντας ότι η Βρετανία παραμένει «αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».
ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Οργή και πλήθος ερωτημάτων

Τουλάχιστον 12 οι νεκροί. Οι ένοικοι είχαν καταγγείλει ανεπάρκεια μέτρων ασφάλειας

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε πολύ λίγη ώρα
Η φωτιά εξαπλώθηκε σε πολύ λίγη ώρα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πολλά ερωτήματα εγείρονται για την πυρκαγιά στον 24ώροφο πύργο «Grenfell» στο δυτικό Λονδίνο, χτες, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, τον τραυματισμό 74 άλλων, εκ των οποίων οι 20 χαροπαλεύουν με σοβαρά εγκαύματα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έστειλε δυνάμεις στον φλεγόμενο πύργο έξι λεπτά μετά το πρώτο τηλεφώνημα για φωτιά, δεν ήταν σε θέση να κάνουν εκτίμηση για τα πιθανά αίτια. Ωστόσο, η ομάδα «Grenfell Action Group», που είναι επιτροπή δράσης ενοίκων της 24ώροφης πολυκατοικίας (ιδιοκτησίας της βασιλικής δημοτικής υπηρεσίας Κέσινγκτον - Τσέλσι) είχε τα τελευταία χρόνια προειδοποιήσει για το χτεσινό πύρινο εφιάλτη καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ανεπαρκή μέτρα πυρόσβεσης, κακή ηλεκτρική καλωδίωση πολλών διαμερισμάτων, που προκαλούσε συχνά επικίνδυνες υπερφορτώσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης του κτιρίου, παραβίαση των κανονισμών ασφάλειας σε εξόδους και εισόδους του κτιρίου καθώς και στους παρακείμενους χώρους στάθμευσης που συχνά κατακλύζονταν από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα κ.ά. Τον περασμένο Νοέμβρη μάλιστα ήταν η πιο πρόσφατη φορά που είχαν αναρτήσει στο μπλογκ τους επιστολή διαμαρτυρίας με τον προφητικό τίτλο: «Παίζοντας με τη φωτιά».

Πρώην πύραρχος σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αγγλία μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» δήλωσε χαρακτηριστικά πως παρά την πολυετή εμπειρία του «ποτέ στη ζωή του» δεν είχε δει τόσο ραγδαία εξάπλωση πυρκαγιάς, εκτιμώντας πως η αιτία πρέπει να οφείλεται σε συνδυασμό «πολλών παραγόντων».

Προβληματισμό επίσης προκαλεί το γεγονός πως στον πύργο «Γκρένφελ» κατοικούσαν και αρκετές οικογένειες μουσουλμάνων, κάποιοι εκ των οποίων λόγω της νηστείας του Ραμαζανιού ήταν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ και μπόρεσαν να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους γείτονές τους ώστε να εγκαταλείψουν το κτίριο προτού τυλιχθεί σε μαύρους καπνούς και φλόγες μέσα σε ελάχιστη ώρα.

Πετούσαν τα παιδιά από τα παράθυρα...

Περιττό να αναφέρει κανείς πως η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς προκάλεσε σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν γονείς να πετούν τα παιδιά τους από τα παράθυρα ακόμη και του δεκάτου ορόφου με την ελπίδα πως θα διασωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Αλλοι κατήγγειλαν πως αρχικά τους δόθηκε οδηγία να μείνουν... «ψύχραιμοι» και να αναμένουν τις οδηγίες των πυροσβεστών, χάνοντας προφανώς πολύτιμο χρόνο στο να βγουν από τον πύργο, που χτες πολλές βρετανικές εφημερίδες χαρακτήρισαν «παγίδα θανάτου»...

Η πυρκαγιά προκάλεσε τα κροκοδείλια δάκρυα ηγετών αστικών κομμάτων, με πρώτη την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, που συγκάλεσε (όπως συνηθίζει) «έκτακτο συμβούλιο» με υπουργούς και αρμόδιους αξιωματούχους ώστε να εξακριβωθεί εάν οι αρχές είναι στα νοσοκομεία του Λονδίνου, όπως είπε, «καλά προετοιμασμένες» αφενός για την περίθαλψη των δεκάδων θυμάτων και εάν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν λάβει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέδωσε και αυτό το δυστύχημα στις «κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας» που στέρησαν, όπως υποστήριξε, πόρους από τις δημοτικές αρχές για τη σωστή εγκατάσταση μέσων πυρόσβεσης και ασφάλειας. Ωστόσο, χτες, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πύργο «Γκρένφελ» είχε δαπανήσει πριν από λίγους μήνες 11.000.000 δολάρια για παρεμβάσεις που αφορούσαν την εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου, το σύστημα θέρμανσης, την αλλαγή παραθύρων και πορτών αλλά όχι μέτρα ουσίας, όπως η εγκατάσταση αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και αυτόματης πυρόσβεσης, η αλλαγή του δικτύου ηλεκτρικής καλωδίωσης ενός κτιρίου που φτιάχτηκε το 1974 εξυπηρετώντας έως χτες τις ανάγκες στέγασης περίπου 400 ανθρώπων σε 120 διαμερίσματα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής των «Ποδέμος»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Απορρίφθηκε τελικά η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα των «Ποδέμος» κατά της κυβέρνησης Ραχόι για τα σκάνδαλα διαφθοράς δεκάδων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος, καθώς στην ψηφοφορία που έγινε χτες, 170 βουλευτές καταψήφισαν και μόλις 82 υπερψήφισαν. Ακόμα, 97 μέλη της Βουλής απείχαν, ανάμεσά τους και οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναδεικνύει ότι ενδοαστικές διεργασίες που «τρέχουν» είναι πιο σύνθετες από ό,τι επιλέγουν να τις εμφανίσουν πολλοί, με βιαστικές διαπιστώσεις περί - δήθεν - «εναλλακτικών» στην πολιτική λιτότητας - συνεργασιών που αναδύονται. Οι αναλύσεις περί πιθανής «αριστερής» στροφής του σοσιαλδημοκρατικού PSOE, μετά την επιστροφή Σάντσεθ στην ηγεσία του, αποδεικνύονται ακόμα πιο απλουστευτικές, αφού η μη στήριξη από το PSOE της πρότασης μομφής των «Ποδέμος» δείχνει ότι το παζάρεμα είναι περισσότερο περίπλοκο.

Πάντως, σύμφωνα με την «Ελ Παΐς», ο εκπρόσωπος του PSOE Χοσέ Λουίς Αμπαλος δήλωσε στον ηγέτη των «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγκλέσιας ότι «είμαστε διαθέσιμοι για να οικοδομήσουμε εναλλακτικές πλειοψηφίας σε αυτή την Εθνοσυνέλευση, για να αποσυνθέσουμε τις άδικες πολιτικές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και για να δώσουμε ώθηση στις δίκαιες μεταρρυθμίσεις που ζητά η ισπανική κοινωνία». Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα δύο κόμματα δεν αποκλείεται να συνεργαστούν και μέσα στο καλοκαίρι για την κατάθεση κοινής πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι βασικές ενστάσεις του PSOE στην τελευταία πρωτοβουλία των «Ποδέμος» ήταν ότι δεν προηγήθηκαν «διαβουλεύσεις» και «καλή συνεργασία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ