ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»
«Σήμα» για επενδύσεις στο κεφάλαιο - Νέα διαφημιστική απάτη σε βάρος του λαού

«Η επικοινωνιακή προβολή της Ελλάδας που σιγά σιγά αλλάζει» είναι η χαρακτηριστική αποστολή του νέου κυβερνητικού οργάνου

Στόχος του νέου οργάνου είναι η προβολή του «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος» που διαμορφώνεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων

Phasma

Στόχος του νέου οργάνου είναι η προβολή του «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος» που διαμορφώνεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων
Το πώς θα διαφημίσουν τα αντιλαϊκά «επιτεύγματα» που προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση για να καταστήσει τη χώρα «ελκυστικό προορισμό» για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε στη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (ΣΕΕΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το εν λόγω Συμβούλιο ιδρύθηκε με το νόμο 4339/2015 και σύμφωνα με την κυβέρνηση φέρει την αρμοδιότητα για το στρατηγικό σχεδιασμό, τη χάραξη και την αξιολόγηση της λεγόμενης «εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής», καθώς και για την κεντρική διαχείριση «επικοινωνιακών κρίσεων».

Στο ΣΕΕΠ συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Οικονομικών, Επικρατείας αρμόδιος για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική.

Σαφή μηνύματα για το κεφάλαιο, χειραγώγηση σε νέο επίπεδο για το λαό

«Αποστολή του ΣΕΕΠ είναι η οικοδόμηση και η συνεκτική διαχείριση θετικής εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή και εσωτερική κοινή γνώμη» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται καθαρό ότι αποστολή του ΣΕΕΠ είναι αφενός η εκπομπή σαφούς μηνύματος προς τους επενδυτές ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα, έπειτα από την πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων, πολιτική περιστολής εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είναι ιδανικό για την απόδοση κερδών στο κεφάλαιο.

Παράλληλα, τόσο από τα παραπάνω όσο και από την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα, γίνεται σαφές ότι η προσπάθεια έχει ένα ακόμα σκέλος: Το καταλληλότερο αμπαλάρισμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής για πλασάρισμά της στο εσωτερικό της χώρας σαν δυνάμει ωφέλιμης και για το λαό.

«Αποστολή της κυβέρνησης είναι να παράγει πολιτικές και έργο σε μια σειρά από τομείς, με θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία. Απαραίτητη σε αυτό το πλαίσιο η προβολή των πολιτικών και των αποτελεσμάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, η επικοινωνιακή προβολή της Ελλάδας που σιγά σιγά αλλάζει» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιβεβαιώνοντας ότι στόχος αυτής της «επικοινωνιακής προβολής» θα είναι η υποστήριξη στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «η φήμη και η εικόνα μιας χώρας αποτελούν ένα άυλο κεφάλαιο που επηρεάζει άμεσα τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, καθώς και κάθε άλλη πτυχή της οικονομικής και πολιτικής ζωής (...) Σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουμε την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας και να προκαλέσουμε εκούσια ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η στρατηγική διαχείριση της εικόνας της χώρας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα εθνικής σημασίας» και η κυβέρνηση οφείλει να συντάξει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επικοινωνιακής πολιτικής», με σκοπό την «οικοδόμηση μιας θετικής εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας (...) ρεαλιστικής, που θα βασίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποδεικνύοντας και τα μέσα για την «οικοδόμηση ενός ενιαίου εθνικού σήματος (brand)», αναφέρθηκε σε διπλασιασμό των διαφημιστικών δαπανών στον τομέα του τουρισμού, εφαρμογή επικοινωνιακών προγραμμάτων και δράσεων όλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνεργασία και σύνδεση των γραφείων Τύπου των υπουργείων με τη ΓΓΕΕ, με στόχο την ενιαία προβολή του κυβερνητικού έργου στο εξωτερικό και εσωτερικό της χώρας, πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα ανά υπουργείο, διοργάνωση fame trips, δράση διακεκριμένων και καινοτόμων προσωπικοτήτων (ambassadors), διαδικτυακή πύλη αφιερωμένη στις δράσεις κάθε υπουργείου, με σαφή και κοινή επικοινωνιακή ταυτότητα, ανάληψη και επικοινωνιακή υποστήριξη μικρών και μεγάλων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος, προώθηση της Αθήνας ως «δημιουργική Αθήνα» κ.ά.

Αξιώνουν να βάλει πλάτη ο λαός στο γονάτισμά του!

Κάνοντας όλα τα παραπάνω κάπως πιο λιανά, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε («ΕΡΤ» Ιωαννίνων) ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικά, αν δεν τον υιοθετήσει σαν δικό του ο λαός και δεν στρατευτεί για την υλοποίησή του!

Αναφερόμενη συγκεκριμένα σε σχετική ημερίδα που έγινε στα Γιάννενα, υποστήριξε πως «η χώρα χρειάζεται εκ νέου την παραγωγική της ανασυγκρότηση, τη συγκρότηση της παραγωγικής της βάσης σε καινούργια δεδομένα, ώστε τα μοντέλα να είναι και σε αναπτυξιακή κατεύθυνση αλλά και βιώσιμα (...) Διότι χωρίς αυτό, αν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και στο ποιοτικό επίπεδο, προφανώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος (...) Να πείσουμε τους ανθρώπους της περιοχής ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού και των φορέων της περιοχής, κανένα σχέδιο, όσο κι αν είναι συγκροτημένο, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επομένως, αυτή η συζήτηση εδώ σήμερα είναι η έναρξη ενός σημαντικού διαλόγου με τελικό στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας».

Για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, διαφήμισε «τις ενισχύσεις και του αναπτυξιακού νόμου αλλά και του ΕΣΠΑ και των αγροτικών ενισχύσεων», ενώ ιδιαίτερα για τον «αναπτυξιακό νόμο» ανέφερε ότι «αυτό που κάνει και που είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι είναι στοχευμένος, μια από τις τρεις σημαντικές στοχεύσεις, είναι ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή δηλαδή, όπως και η καθετοποίηση, ούτως ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά προϊόντα και εξαγώγιμα προϊόντα».

Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει εκ νέου τα γνωστά παραπλανητικά, ότι δήθεν έχει διανυθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα: «Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια που απομένουν μέχρι το 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η συμφωνία, δεν έχουμε και άλλα σημεία (...) Ερχεται και να συζητηθεί και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, το οποίο, βεβαίως, είναι καθοριστικό».

Εσπευσε, ωστόσο, να... καθησυχάσει, επαναλαμβάνοντας ότι τα Εργασιακά θα κλείσουν με τον τρόπο που έκλεισε και η... πρώτη «αξιολόγηση»! «Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιλυθούν και αυτά τα ζητήματα με θετικό τρόπο, όπως έληξε και η πρώτη "αξιολόγηση" (...) είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, που δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις, που προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία, που ήταν βασικές μας γραμμές σε αυτή τη διαπραγμάτευση και πήγε καλά» υποστήριξε θρασύτατα η Ο. Γεροβασίλη, ισχυριζόμενη ακόμα ότι «τα βάρη μετατοπίστηκαν στους Ελληνες πολίτες που μπορούν να αντέξουν περισσότερο»!

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε», αναφέροντας ότι «το "παραιτηθείτε" στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα το οποίο δεν απαντά σε ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και το οποίο κινείται εχθρικά στη χώρα, αυτή τη στιγμή».

Κριτική στη ΝΔ με τα μάτια στο κεφάλαιο

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου με σημείωμά του κατηγορεί τη ΝΔ για σχέδιο «κοινωνικής έντασης».

«Η ΝΔ έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου» υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Παραπέρα, εκτιμά ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν προχωρά και γι' αυτό «μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων "παραιτηθείτε", σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα "αντιδημοκρατικής εκτροπής" και "οικονομικής δυσπραγίας"».

Το σημείωμα καταλήγει με κομπασμούς, που απευθύνονται κυρίως στο κεφάλαιο, ότι «η αξιολόγηση έκλεισε, η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε κατάσταση πολιτικής κρίσης και το αίτημα για εκλογές εκφυλίστηκε σε πολιτικό ανέκδοτο», αλλά και προειδοποιήσεις ότι η ΝΔ με την κοινωνική ένταση επιδιώκει να ανακόψει «στην αρχή της, μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης».

Το σχέδιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου το χαρακτηρίζει «επικίνδυνο (...) γνήσιο τέκνο της πολιτικής απελπισίας και του ανυπόφορου επικοινωνιακού ερασιτεχνισμού που διακρίνουν τη Νέα Δημοκρατία».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική!

Με σύνθημα «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή Συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», σήμερα και τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οι παρακάτω συγκεντρώσεις και περιοδείες:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 8 μ.μ. στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Φλέμινγκ (Ηρώων) θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Ανω Πατήσια, στην πλατεία Αγ. Ανδρέα Λαμπρινής θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Πετράλωνα, στην πλατεία Μερκούρη, θα μιλήσει η Αθηνά Τσάμη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Αμφιάλη, στην πλατεία Χριστοπούλου, Κεφαλληνίας & Ταϋγέτου, θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 5.30 π.μ. τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Περιστερίου, στις 10 π.μ. τις τεχνικές υπηρεσίες και στη 1.30 μ.μ. το Δημαρχείο θα επισκεφθεί ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Λαού, Δάσος Χαϊδαρίου, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής θα επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

-- Στις 7 μ.μ. στον Πειραιά, στην πλατεία Νεράιδας (Αργυροκάστρου & Λέρου) θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στον Πειραιά, στην πλατεία Αγ. Τριάδας, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στα Σεπόλια, πλατεία Αγ. Μελετίου, θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Περιστέρι, στη Νέα Ζωή (πλατεία έναντι ΚΕΠ, Βύρωνος & Πελοπίδα) θα μιλήσει ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, μέλος της ΤΕ Περιστερίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ