ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Παραπέρα ανάπτυξη και διασύνδεση δυνάμεων με οδηγό την πείρα του Αιγαίου!

Την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Αιγαίο αναφέρει ως «υπόδειγμα» για την παραπέρα προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών τους ο Γ. Στόλτενμπεργκ

Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Τα σχέδια μετατόπισης της «δομής άμυνας και αποτροπής» του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, διαύλων και κρίσιμων γεωστρατηγικά ζωνών, συζητήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, κατά την πρώτη μέρα της διήμερης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Μιας Συνόδου που είναι το τελευταίο βήμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, αρχές Ιούλη στη Βαρσοβία, όπου αναμένονται αποφάσεις για κλιμάκωση της επιθετικής δράσης του ΝΑΤΟ και διευρυμένη παρουσία του σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο - όπου αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο η ελληνική αστική τάξη - στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Σύνοδος ορόσημο» για «προώθηση σταθερότητας» πέρα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ...

Σε αυτό το πλαίσιο, ανοίγοντας τις χτεσινές εργασίες της Συνόδου, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «πρωτοφανείς απειλές» που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ΝΑΤΟ από τα ανατολικά και τα νότια. Προδιέγραψε, μάλιστα, για τη Βαρσοβία, ότι «σε αυτήν τη Σύνοδο ορόσημο θα λάβουμε αποφάσεις για την ενίσχυση της αποτροπής και την άμυνά μας σε ολόκληρη τη ζώνη που καλύπτει η Συμμαχία κατά των απειλών από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Κι επίσης θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας».

Για την τωρινή Σύνοδο, σημείωσε ότι θα χαράξει το δρόμο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας ότι θα συμφωνήσουν τα εξής:

-- Ανάπτυξη εκ περιτροπής τεσσάρων ενισχυμένων πολυεθνικών ταγμάτων μας σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

-- Προσαρμοσμένη παρουσία στα νοτιο-ανατολικά, με άξονα μια πολυεθνική ταξιαρχία - πλαίσιο στη Ρουμανία.

-- Υιοθέτηση πλαισίου για την περαιτέρω προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις από το Νότο.

-- Εξέταση τρόπων για την περαιτέρω βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

-- Ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο,

-- Επανεξέταση της προόδου στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την «άμυνα».

Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Μεσόγειος

Πρόσθεσε ακόμα πως «ψάχνουμε το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εχουμε ήδη ενισχύσει την παρουσία μας με περισσότερη εναέρια αστυνόμευση, με μέτρα διασφάλισης, με περισσότερη ναυτική παρουσία και περισσότερες ασκήσεις. Αλλά εξετάζουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Συζητάμε, προς τούτο, την προσφορά από τη Ρουμανία να παράσχει το πλαίσιο, το στρατηγείο για μια ταξιαρχία η οποία μπορεί στη συνέχεια να οργανώσει και να διευκολύνει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων, αλλά και των μέτρων διασφάλισης».

Παραπέρα, εστίασε στη βοήθεια που παρέχεται προς την Τουρκία με μεταφορά εκεί συστοιχιών πυραύλων «Patriot» και ανάπτυξη στον εναέριο χώρο της ιπτάμενων ραντάρ AWACS, προσθέτοντας ότι «έχουμε και περισσότερη ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας ευθέως στην ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που με ευλογίες και της ελληνικής κυβέρνησης αναπτύχθηκε εδώ τάχα για το Προσφυγικό, ενώ αφορά άμεσα την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεών του στην ανατολική συνοριογραμμή του, βάζοντας το λαό στο επίκεντρο επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στην πρεμούρα του εγχώριου κεφαλαίου να διεκδικήσει γεωστρατηγική αναβάθμιση.

Διασύνδεση ΝΑΤΟ - ΕΕ με οδηγό «την πείρα από το Αιγαίο»

Παράλληλα, καθότι στο ΝΑΤΟ προσβλέπουν σε στενότερη διασύνδεση με τις δυνάμεις της ΕΕ, χτες βράδυ οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδια για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, για να συζητήσουν πώς «θα ενισχύσουν τη συνεργασία» τους.

«Για παράδειγμα», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και την καταπολέμηση των υβριδικών απειλών».

Σε πρώτη φάση, το ΝΑΤΟ ψάχνει τρόπους διασύνδεσης με τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ΣΟΦΙΑ», που ξεκίνησε στη Μεσόγειο για αποτροπή τάχα των προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ ανέλαβε ως επιπλέον «καθήκον» «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Αναφερόμενος στα βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι έχουν ενταθεί οι προσπάθειες: «Ακριβώς τους τελευταίους μήνες έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο και έχουμε επίσης συμφωνήσει σε όλα τα επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μας στο Αιγαίο, όπου πλοία του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τον Frontex και την ελληνική ακτοφυλακή.

Ετσι, τους τελευταίους μήνες καταλήξαμε σε συμφωνίες πάνω σε περισσότερα ζητήματα απ' ό,τι όλα μαζί τα προηγούμενα δεκατρία χρόνια. Ετσι σημειώνουμε πρόοδο και θα ήθελα να δω, επίσης, μεγαλύτερη πρόοδο στη Μεσόγειο.

Και αυτό είναι ακριβώς ό,τι ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς επιτελείς μας, να καταλήξουν με μια σύσταση, με μια εκτίμηση τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε με βάση την πείρα από το Αιγαίο Πέλαγος και στη συνέχεια να κινηθούμε ενδεχομένως προς την Κεντρική Μεσόγειο.

Το ΝΑΤΟ έχει διαθέσιμα μέσα, έχουμε πλοία, έχουμε δυνατότητες, έχουμε πληροφορίες, έχουμε δυνατότητες επιτήρησης, όλα ενδεχομένως χρήσιμα για τη στήριξη της αποστολής της ΕΕ "ΣΟΦΙΑ"».

Στο τραπέζι και τα πυρηνικά

Τέλος, χτες συνεδρίασε και η Ομάδα Πυρηνικού Σεδιασμού (Nuclear Planning Group), με τον γγ της λυκοσυμμαχίας να δηλώνει σχετικά: «Θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια αξιόπιστη και ασφαλή πυρηνική αποτροπή. Θα μας γίνουν ενημερώσεις από Βρετανία και ΗΠΑ για τη συμβολή τους στην πυρηνική αποτρεπτική του ΝΑΤΟ».

Σήμερα, η Σύνοδος θα εστιάσει, όπως είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «στο ευρύτερο τόξο της αστάθειας πέρα από τα σύνορά μας. Θα εξετάσει τι μπορεί και τι παραπάνω πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ για να προωθήσει τη σταθερότητα, για παράδειγμα στο Ιράκ, για την παροχή περαιτέρω άμεσης στήριξης στο Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIL, και στην Κεντρική Μεσόγειο. Θα συνεδριάσει, επίσης, η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Θα αξιολογήσει τις τελευταίες εξελίξεις για την ασφάλεια, την πρόοδο της Ουκρανίας σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ενίσχυση της στήριξής μας στη χώρα».

Στη συγκέντρωση για το Πάρκο Τρίτση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με κεντρικό σύνθημα «Το Πάρκο Τρίτση είναι λαϊκή περιουσία», στις 20.00, στο Πάρκο Τρίτση (είσοδος από Λ. Δημοκρατίας).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ