ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ
Να αντιστοιχηθεί η λαϊκή πείρα με τη λαϊκή ψήφο στις ευρωεκλογές

Πριν καλά καλά η Βουλή, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίσει την Ευρωσυνθήκη, σωστή βόμβα στα θεμέλια εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ έλαβε μια απόφαση συνεπή με το πνεύμα και το γράμμα της εκτρωματικής Ευρωσυνθήκης, την απόφαση για επιμήκυνση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 65 ώρες! Σχεδόν ταυτόχρονα στη χώρα μας ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία της ΝΔ που ουσιαστικά κηρύσσει εκ των προτέρων παράνομη κάθε απεργιακή κινητοποίηση.

Οι αποφάσεις αυτές που ισοδυναμούν με κήρυξη ενός αδυσώπητου πολέμου σε βάρος των εργαζομένων, των λαών όλης της Ευρώπης, δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν από τη δική τους πλευρά με γενική επιστράτευση και παρουσία στο μέτωπο της ταξικής λαϊκής πάλης. Το μήνυμα που έστειλε ο λαός της Ιρλανδίας, της μόνης από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ όπου πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη, όχι λόγω αυξημένων δημοκρατικών ευαισθησιών των εκεί κυβερνώντων, αλλά επειδή έτσι προστάζει το Σύνταγμα της χώρας, είναι ενθαρρυντικό και αισιόδοξο.

Και ο ελληνικός λαός απαιτείται να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία, κάθε δυνατότητα για να εκφράσει την οργή και την εναντίωσή του στην ακολουθούμενη πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας. Να απαιτήσει αποφασιστικά «Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ» και στην Ελλάδα, ώστε να συμβάλει και αυτός στην απόρριψη της Ευρωσυνθήκης και συνολικά της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν με αυτό το αίτημα στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ την Τρίτη, στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στην πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ.

Από τώρα απαιτείται να προετοιμάζεται και για τη μάχη των ευρωεκλογών, για τη σημασία της οποίας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, υπογράμμισε:

«Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, πολιτικό χαρακτήρα, δε λέω στενά κομματικό, αλλά πολιτικό χαρακτήρα έχουν και οι εκλογές και σε έναν κλάδο και σε ένα σωματείο. Γιατί ψηφίζει ο κόσμος; Για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις να ασκηθεί πίεση, να ασκηθεί αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επομένως, είναι αδύνατον οι ευρωεκλογές να μην έχουν γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα πάντα σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα πάντα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πτυχή της ζωής μας που δε σχετίζεται μ' αυτήν και λέω "σχετίζεται" για τον εξής λόγο:

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να έχει διπλό στόχο. Ψηφίζεις και για την πολιτική της κυβέρνησης και για τα προγράμματα, για τις θέσεις των άλλων κομμάτων, ψηφίζεις και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Να μεταπλαστεί η συνείδηση των εργαζομένων

Εμείς τον πήχη τον βάζουμε πάντα πολύ ψηλά, με πολλά κριτήρια. Οταν λέμε "πολύ ψηλά ο πήχης" δεν εννοούμε απλώς την ώρα της κάλπης. Μεγάλη σημασία έχει τι αγώνες θα αναπτυχθούν έως τότε, πώς θα μεταπλαστεί, να το πω έτσι, η συνείδηση των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι απλώς δυσαρεστημένοι, είναι υποψιασμένοι. Ξέρουν πολύ καλά ότι και τα δύο κόμματα στηρίζουν ανεπιφύλακτα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζεται από τα δύο κόμματα. Είναι αμφίδρομη η σχέση. Και επομένως με την ψήφο τους πρέπει να ξεκαθαρίσουν: Θα δεχτούν, παραδείγματος χάριν, ότι οι 65 ώρες εργασίας είναι κάτι το αναπόφευκτο; Μπορεί τώρα ναι μεν υποκριτικά η κα υπουργός να έκανε αποχή, αλλά όταν θα γίνει ο νόμος, τότε θα μας πει: "Μα τι να κάνουμε; Πρέπει να τον εφαρμόσουμε για να μην είμαστε απομονωμένοι".

Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα, πολύ σοβαρά πράματα για τους εργαζόμενους, τα οποία πρέπει να μπουν σε κρίση.

Είναι ένα εφαλτήριο μάχης. Αν δεν το χρησιμοποιήσεις μπορεί να βρεθείς και τρία σκαλοπάτια κάτω. Εδώ ή ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια ή πέφτεις. Μ' αυτή την έννοια η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια γενικευμένη πολιτική μάχη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία διότι την ίδια μέρα θα ψηφίζουν οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης. Για μια συντονισμένη λαϊκή αντεπίθεση, μια συντονισμένη εργατική καταδίκη της ευρωπαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Βεβαίως, δίνεται και μια ευκαιρία στη μάχη των ευρωεκλογών. Εμείς μάλιστα θα επιδιώξουμε να απαντήσουμε σε πολύ απλά πράγματα: Για ποιον είναι καλύτερα και για ποιον είναι χειρότερα μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Τι σημαίνει απειθαρχία, ανυπακοή, αντίσταση, ρήξη, ανατροπή, αποδέσμευση; Θα τα συζητήσουμε.

Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα που κρύβουμε τις θέσεις μας και πάμε να υφαρπάσουμε ψήφους. Είναι και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να γίνει και ένας απολογισμός, όχι μόνο των προβλημάτων, μα και της πείρας του λαού.

Εμείς πολύ σύντομα θα κηρύξουμε την έναρξη της δράσης μας για τις ευρωεκλογές που, όμως, θα μας δώσει ώθηση για την ανάπτυξη, για τον καθημερινό αγώνα. Δε θα είναι μια εκλογικίστικη μάχη».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε και τη σπουδαιότητα του «να αντιστοιχίσει, όχι η λαϊκή δυσαρέσκεια, η λαϊκή δυσαρέσκεια κρύβει και κάτι το αυθόρμητο, αλλά η λαϊκή πείρα. Να αντιστοιχίσει αυτό που λέει ο λαός σήμερα και εναντίον και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εναντίον των κομμάτων εξουσίας και εναντίον του ευρωμονόδρομου και με την ψήφο. Γιατί συνήθως αυτό το πρόβλημα που υπάρχει είναι η αναντιστοιχία ψήφου με αυτό που σκέφτεται ο εργαζόμενος.

Βεβαίως, δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κάποιος σε όλα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για να υποστηρίξει μαζί μας τη θέση της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην ΕΕ. Αρκεί να συμφωνήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ωφελεί τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και είναι σε βάρος των λαών. Είμαστε το κόμμα που με συνέπεια στέκεται σ' αυτή την αντίθεση. Οι άλλοι είναι και του "ναι μεν, αλλά"».


Πατριδογνωμόνιο
IRISH COFFEE

Ο καφές ο ιρλανδέζικος είναι βαρύς, γλυκός, με αλκοόλ, ιδανικός για τις άγριες παραλίες, το ψοφόκρυο στις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές, το ξαπόστεμα του αντάρτη, που δε δέχεται το βασιλικό βρετανικό ζυγό στο σβέρκο του. Ο Μάικλ Κόλινς σίγουρα θα τον πίνει στον ουρανό με την κρέμα να ζωγραφίζει στα μουστάκια του τη χαρά από το βροντερό ΟΧΙ στην άθλια, αντιλαϊκή, αντιπατριωτική Ευρωσυνθήκη. Για μια ακόμα φορά, οι εργάτες, οι Ιρλανδοί των φτωχών συνοικιών, οι αγρότες του ασφυκτικού κλήρου, όλοι όσοι δεν εισέπραξαν φράγκο από το ...«ιρλανδικό οικονομικό θαύμα», παρά το πλήρωσαν από την τσέπη τους, έδειξαν τη δύναμη της αντίστασης, της ανυπακοής. Εδειξαν το δρόμο. Ανάμεσα στις μυλόπετρες του εκβιασμού.

Η μεγαλύτερη, όμως, τώρα στήνεται σύντροφοι. Χυδαία κι απροκάλυπτα, μέσα σε φριχτή πολιτική υποκρισία, θ' ακούμε επί μήνες τη φασιστικότερη φράση που διατυπώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του ιρλανδικού ΟΧΙ στη Μεταρρυθμιστική Ευρωπαϊκή Συνθήκη: Δεν μπορούν οχτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι να ...υπονομεύσουν το μέλλον τετρακοσίων εκατομμυρίων Ευρωπαίων!!! Ελεος, ψεύτες, υποκριτές και φαρισαίοι. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να τσουβαλιάσετε 400.000.000 ανθρώπους στο τσεπάκι των συμφερόντων σας, ορέ τρομοκρατημένοι καπιταλίστες; Δηλαδή, ο ελληνικός λαός είπε ΝΑΙ, επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πέρασαν σε μια νύχτα το κουρελόχαρτο, χωρίς μισός εργάτης να ξέρει τι τον περιμένει;

Το ΚΚΕ φωνάζει για δημοψήφισμα. Ο «Ριζοσπάστης» μαζεύει υπογραφές. Δικαιωματικά, ηγείται της αληθινής ενημέρωσης και παίρνει κάθε τίτλο συνέπειας, τιμής και ειλικρίνειας. Γιατί οι κομμουνιστές είπαν ΟΧΙ στη μήτρα του κακού, το Μάαστριχτ. Γιατί αντιπάλεψαν κι αντιπαλεύουν κάθε προσπάθεια επιβολής της ευρω-δουλείας, όταν ακόμη κι ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως διατείνονται ότι θέλουν δημοψήφισμα! Τώρα; Με τη σπάθη της δουλειάς - δουλείας του 65ωρου - 80ωρου την εβδομάδα. Με την αγροτιά ξεκληρισμένη. Με τον ψυχωτικό εργαζόμενο, γιατί έτσι τον θέλουν, χειραγωγήσιμο ανά πάσα στιγμή, έρχονται τώρα να κλέψουν μια γουλιά ιρλανδέζικο καφέ, μπας και δέσει καμιά σάλτσα ο κεντροαριστερός και δούνε λίγο από αστικό, ευρωπαϊκό, οπορτουνίστικο κι αριστερούτσικο γκουβέρνο.

Οχι, σύντροφοι. Οι λαοί της Ευρώπης ΟΧΙ θέλουνε να πούνε. Γι' αυτό τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά γκουβέρνα τους συνεννοούνται και περνάνε τη Συνθήκη από τα Κοινοβούλια όπως όπως.

Δεν πάει πολύς καιρός, που το ΚΚΕ, στην Αθήνα, οργάνωσε ημερίδα για την κατάπτυστη συνθήκη. Τότε η Ιρλανδία έγερνε στο ΝΑΙ και το κεφάλαιο έριχνε εκατομμύρια στη συσκοτιστική προπαγάνδα υπέρ του. Οι βιομήχανοι, οι ενσωματωμένοι συνδικαλιστές στη χώρα και την Ευρώπη βυσσοδομούσαν. Και το Κόμμα ανέβαζε στο βήμα τον σύντροφο εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας να μας λέει πόσο και πώς θα παλέψουν οι κόκκινοι στο νησί του, για να μετατραπεί το ΝΑΙ σε ΟΧΙ. Με καθοριστική τη συμβολή των Ιρλανδών συντρόφων, θαρρώ πως η χαρά μπορεί και πρέπει να είναι αλληλέγγυα, συντροφική και δυνατή! Εναν ιρλανδέζικο καφέ στην υγεία σας, σύντροφοι, για τη σκληρή δουλειά αφύπνισης της εργατικής τάξης και τη νίκη των «μικρών» λαών που υπάρχουν μόνο στο μυαλό των απειλούμενων στα ίσα ταξικών αντιπάλων.

Εμείς στο δρόμο, την Τρίτη που έρχεται, στην Ομόνοια, απαιτώντας ένα πραγματικό και ξεκάθαρο δημοψήφισμα. Ετσι κι αλλιώς, No passaran!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ