ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τετάρτη η δίκη των αγωνιστών φοιτητών

Δικάζονται για τη συμμετοχή τους στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο της 16ης Απρίλη 2018. Συγκέντρωση συμπαράστασης στα Δικαστήρια

Από την επίθεση των ΜΑΤ

Eurokinissi

Από την επίθεση των ΜΑΤ
Στα Δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώνονται την Τετάρτη 19 Ιούνη φοιτητές και εργαζόμενοι, στο πλευρό των δύο αγωνιστών φοιτητών που οδηγούνται σε δίκη με ανυπόστατες και βαριές κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 16 Απρίλη του 2018. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Απρίλη 2018, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εξαπέλυσαν νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη φερόμενη επίθεση με χημικά, πριν από μια βδομάδα, στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Γύρω στις 4 το πρωί και για μία περίπου ώρα, πραγματοποίησαν συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα σε Δαμασκό και Χομς.

Αμεση ήταν η αντίδραση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, που έγινε με τη στήριξη και ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι διαδήλωσαν στο Σύνταγμα και πορεύτηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται τις επόμενες μέρες.

Στις 16 Απρίλη, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στο δρόμο, διαδηλώνοντας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας μας. Σε μία συμβολική κίνηση, διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκαθηλώσουν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, του 33ου Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος βαρύνεται με τη ρίψη της ατομικής βόμβας τον Αύγουστο του 1945, την αμερικανική επέμβαση ενάντια στον ΔΣΕ την περίοδο 1947 - 1949, την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στην Κορέα το 1950 κ.ά.

Την αμέσως επόμενη μέρα ο Πάιατ επιθεώρησε το άγαλμα και με μπόλικο αντικομμουνισμό, αποθέωσε την κυβέρνηση που το έσωσε
Την αμέσως επόμενη μέρα ο Πάιατ επιθεώρησε το άγαλμα και με μπόλικο αντικομμουνισμό, αποθέωσε την κυβέρνηση που το έσωσε
Η κυβέρνηση επιστράτευσε τότε τα ΜΑΤ, που επιτέθηκαν άγρια με χημικά και χτυπήματα, με διαδηλωτές να τραυματίζονται και να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές δύο τραυματισμένων διαδηλωτών, οι οποίες στη συνέχεια, αργά το απόγευμα, μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για τους φοιτητές οι οποίοι θα δικαστούν εξ αναβολής την Τετάρτη 19 Ιούνη.

Αμεση ήταν η αντίδραση των υπόλοιπων διαδηλωτών, με διαδήλωση στην κατάφρακτη από κλούβες των ΜΑΤ πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), με αίτημα την απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμεναν διαμαρτυρόμενοι έξω από τη ΓΑΔΑ μέχρι αργά το βράδυ, με κόσμο να προστίθεται στο κύμα συμπαράστασης. Ηταν τέτοια η βαναυσότητα της επίθεσης, που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Η κατεύθυνση η οποία έχει δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία είναι να τηρούνται οι ισορροπίες, να μην ξεπερνούν τα όρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τα όρια».

Την αμέσως επόμενη μέρα, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ πήγε να κάνει αυτοψία, ποζάροντας δίπλα στο άγαλμα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχιζε και μετά το χτύπημα να δίνει διαπιστευτήρια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους της, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά να δηλώνει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η Αστυνομία δεν προστάτευε το άγαλμα του Τρούμαν να μην πέσει, η Αστυνομία δεν ήθελε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο διπλωματικό πρόβλημα, εκεί που δεν χρειάζεται»!

Στο πλευρό των αγωνιστών φοιτητών

Η δίκη πραγματοποιείται κατόπιν αναβολής. Δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους αγωνιστές φοιτητές για μια ακόμα φορά, φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν δώσει ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, έξω από το κτίριο 7. Στο κάλεσμά του προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με τα γνωστά κατασκευασμένα κατηγορητήρια που παραγγέλλει η πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει όσους αντιπαλεύουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών, επιδιώκοντας να ξεπλύνει τους αιματοβαμμένους σχεδιασμούς, στους οποίους συμμετέχει μέχρι τα μπούνια. Γι' αυτό στοχοποιεί τη λαϊκή αντίσταση και διώκει όσους αγωνίζονται με συλλήψεις, δίκες και διώξεις. Αυτό που δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη είναι πως όσο θα στήνουν στο σκαμνί τη νεολαία και τους εργαζόμενους, τόσο θα αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος τους και θα μεγαλώνει η αντίσταση του λαού».

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού Αθήνας, Μαθηματικού Αθήνας, Δασκάλων (ΠΤΔΕ) Αθήνας, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ) Αθήνας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθήνας, Φιλοσοφικής Αθήνας, Νοσηλευτικής Αθήνας, Τουρκικών Σπουδών, Νομικης Αθηνας , Πολιτικού Αθήνας, Οικονομικών Επιστημών Αθήνας, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Οικοτρόφων Φοιτητών των Νέων Εστιών ΕΜΠ, ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων ΠΑΔΑ, Επιστημών Τεχνολογίας και Πολιτισμού ΠΑΔΑ. Την ίδια στιγμή, μια σειρά ακόμα φοιτητικοί σύλλογοι από άλλες πόλεις εκφράζουν τη στήριξή τους.

Στα ψηφίσματα των φοιτητών τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Ενα χρόνο μετά την εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, την πρωτοφανή καταστολή από την κυβέρνηση των αγώνων φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη της ΝΔ, συνεχίζει τη μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπλέκοντας το λαό και τη νεολαία σε επικίνδυνα σχέδια.

Θέλουν όποιον δεν συμβιβάζεται, όποιον δεν δέχεται η χώρα του να συμμετέχει σε πολεμικές επεμβάσεις, να είναι με σκυμμένο το κεφάλι! Γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα χρόνο σέρνει σε δίκη τους δύο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά της με τους φονιάδες των λαών, να συμμετάσχουν στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο! Είναι βαθιά γελασμένοι! Ο αυταρχισμός και οι άδικες διώξεις δεν μας φοβίζουν!». Απευθύνουν παράλληλα κάλεσμα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες να σταθούν αλληλέγγυοι στους δύο συμφοιτητές τους, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας μας, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους.


ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία», η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Να σταματήσουν το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση του αγώνα για την επιβίωση της αγροτιάς απαιτούν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ως άδικη και απαράδεκτη την καταδίκη σε 12μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, την Τετάρτη 12/6, του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, και των Βαγγέλη Μπούτα και Κώστα Τζέλλα, προέδρου και γραμματέα, αντίστοιχα, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, που κατηγορούνταν για κινητοποιήσεις στο Μπλόκο της Νίκαιας το 2017, μετά από καθαρά πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους, με την προσχηματική κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το κατηγορητήριο κατέπεσε πλήρως. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή τους, αλλά το δικαστήριο τους καταδίκασε τελικά για «ηθική αυτουργία, με τον συντονιστικό ρόλο που είχαν στις κινητοποιήσεις». Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, σε δικαστήριο της Λάρισας για τις κινητοποιήσεις του 2019, η κατηγορία περί «ηθικής αυτουργίας» κατέπεσε πανηγυρικά και οι 10 κατηγορούμενοι από το Μπλόκο της Νίκαιας αθωώθηκαν.

Στην ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθώντας τα παραδείγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατηρεί ανέπαφο το νομικό οπλοστάσιο για ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και σέρνει στα δικαστήρια ως κοινούς εγκληματίες τα μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων που λειτουργούν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δείχνοντας τη μισαλλοδοξία τους απέναντι στους αγρότες οι οποίοι αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους στο δρόμο και τα μπλόκα.

Εντάσσεται στα πλαίσια παραπέρα αυταρχισμού και τρομοκράτησης των αγροτών ώστε να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και των αντίστοιχων ελληνικών κυβερνήσεων (...) Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να καταδικάσουν το νέο φαινόμενο αυταρχισμού και ποινικοποίησης και να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους αγρότες (...)

Είναι γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποφασίζονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, τις Γενικές Συνελεύσεις και πανελλαδικές συσκέψεις. Η απόφαση του δικαστηρίου πλήττει το δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να αποφασίζουμε για τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων μας, καθώς στοχοποιεί και καταδικάζει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του οργανωμένου κινήματος. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να διεκδικούμε, το έχουμε κατακτήσει με αγώνες και θυσίες και δεν πρόκειται να το εκχωρήσουμε σε κανέναν (...)

Είναι χαρακτηριστικό ότι η "ηθική αυτουργία" με την οποία καταδικάστηκαν οι συνάδελφοί μας δεν προέκυψε πουθενά από την ακροαματική διαδικασία. Ηθική αυτουργία σημαίνει ότι οι 3 συγκεκριμένοι συνδικαλιστές χρησιμοποίησαν πειθώ, φορτικότητα, δόλο, εξαναγκασμό, υποσχέσεις κ.λπ. για να πείσουν εκατοντάδες αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν με τα τρακτέρ στο Μπλόκο της Νίκαιας. Αυτό είναι προσβολή προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βγαίνουν στα μπλόκα και συμμετέχουν στους αγώνες επειδή έχουν προβλήματα επιβίωσης και όχι γιατί κάποιοι "καταφέρνουν να τους κοροϊδέψουν και να βγουν στα μπλόκα". Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η κυρία Σούρλα.

Δεν μας τρομοκρατούν, δεν μας φοβίζουν, δεν πρόκειται να μας σταματήσουν (...) Ας το πάρουν χαμπάρι ότι θα βρουν μπροστά τους το αγροτικό κίνημα πολύ πιο ισχυρό, ενωμένο, μαχητικό και αποτελεσματικό σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για τα δίκαια αιτήματά μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Οι διώξεις και τα "αγροτοδικεία" δεκαετίες τώρα δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημά μας, δεν θα το καταφέρουν ούτε τώρα!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση: Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των "αγροτοδικείων". Να πάψουν οι διώξεις, η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση των αγώνων μας. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και να δώσουν ηχηρή απάντηση στις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ