ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Στο «κόκκινο» η ένταση από την όξυνση των ανταγωνισμών

Από τη συνάντηση του Ιρανού Προέδρου Χ. Ροχανί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης
Από τη συνάντηση του Ιρανού Προέδρου Χ. Ροχανί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΙΣΚΕΚ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι περίεργες επιθέσεις που προκάλεσαν εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά του Κόλπου του Ομάν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, κατά την ώρα συνάντησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, με τον Ιρανό ανώτατο σιίτη ιερωμένο Αλί Χαμενεΐ, έχουν εκτοξεύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ έσπευσαν αμέσως να ενοχοποιήσουν το Ιράν, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Το περιστατικό πάντως εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 4% τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις και τις εντεινόμενες απειλές των ΗΠΑ κατά του Ιράν, η Κίνα διεμήνυσε ότι θα στηρίξει την Τεχεράνη «ανεξαρτήτως της τροπής» που θα πάρουν οι εξελίξεις από δω και μπρος στην περιοχή. Το σαφές αυτό μήνυμα απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εξέπεμψε το πρωί της Παρασκευής ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από το Μπισκέκ της Κιργιζίας κατά τη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σανγκάης. Η διακρατική αυτή καπιταλιστική ένωση δημιουργήθηκε το 2002, με ιδρυτικά μέλη την Κίνα, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Κιργιζία, το Καζακστάν, ενώ από το 2018 εντάχτηκαν επίσημα και η Ινδία και το Πακιστάν. Φέτος προσκεκλημένοι είναι οι ηγέτες των Ιράν, Αφγανιστάν, Μογγολίας και Λευκορωσίας. Ειδικά το Ιράν εκτιμάται ότι σύντομα θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος.

Ο Χ. Ροχανί, που συναντήθηκε και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην εν λόγω σύνοδο, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως έχουν πλέον εξελιχθεί «σε σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο». Από την άλλη, απηύθυνε πρόσκληση σε άλλες χώρες και διεθνή μονοπώλια να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρουν η στρατηγική, γεωγραφική θέση της χώρας του και ο τεράστιος πλούτος που διαθέτει σε υδρογονάνθρακες και μεταλλεύματα.

Επίσης την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ, κατά τη συνάντηση με αξιωματούχους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη απηύθυνε έκκληση για «μόνιμο και θεσμικό διακανονισμό που θα επιτρέπει την ειλικρινή και διαφανή ανταλλαγή πληροφοριών» μεταξύ αμφοτέρων των πλευρών. Η συνεργασία Αραβικού Συνδέσμου και Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρίνεται, κατά τα φαινόμενα, χρήσιμη ιδιαίτερα κατά την παρούσα περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων και των ανταγωνισμών στον Περσικό Κόλπο.

Πάντως, υψηλούς τόνους έναντι του Ιράν διατήρησε, το τελευταίο διάστημα, ο Ανουας Γκάργκας, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που είναι από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Γκάργκας επέκρινε τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του, λέγοντας ότι αυτή «μειώνεται κάθε μέρα που περνά». «Η αποκλιμάκωση της τρέχουσας κατάστασης απαιτεί συνετές ενέργειες, όχι κενά λόγια», τόνισε.

Από την άλλη, το σουλτανάτο του Ομάν αρκέστηκε να διατηρήσει πιο ήπιους τόνους σημειώνοντας πως παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία τη στρατιωτική κλιμάκωση» στον πόλεμο της γειτονικής Υεμένης, με αφορμή πρόσφατη επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών Χούτι σε αεροδρόμιο της σαουδαραβικής πόλης Αμπχα, μεσοβδόμαδα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 26 ανθρώπων. «Το σουλτανάτο προτρέπει (τις εμπλεκόμενες πλευρές) να αποφύγουν την κλιμάκωση (...) και να επικεντρωθούν στην επόμενη φάση της πολιτικής διαδικασίας» με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ομάν που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, συνδέοντας άμεσα τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο με την ιμπεριαλιστική επίθεση που πραγματοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια άλλες μοναρχίες του Κόλπου με τη βοήθεια δυτικών ιμπεριαλιστών και της Αιγύπτου.

Ρόλο υποτίθεται «πυροσβέστη» έσπευσε να παίξει την Παρασκευή η ΕΕ, με την εκπρόσωπό της να ζητά «υπέρτατη αυτοσυγκράτηση» και, με έμμεση κριτική στις ΗΠΑ, να τονίζει: «Η περιοχή δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση έντασης ούτε αποσταθεροποίηση και γι' αυτό ζητάμε να αποφευχθούν οι προκλήσεις».

ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση επιχειρήσεων κατά τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ

Οι ασίγαστοι ανταγωνισμοί φαίνονται και στη Συρία, όπου με την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» ετοιμάζεται η «επόμενη μέρα». Μετά την επίθεση σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ την Πέμπτη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Τούρκων στρατιωτών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να κάνει «τα στραβά μάτια» στη δράση φιλοτουρκικών αντικαθεστωτικών - συμπολεμιστών τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». «Τα πραγματικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και η ήττα των ενόπλων επιτεύχθηκαν στη Συρία, από πολλές απόψεις, εξαιτίας της βοήθειας της Ρωσίας στη νόμιμη συριακή κυβέρνηση», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, καλώντας και τις άλλες χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Κιργιζία, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν) να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την κατοχή βιολογικών, χημικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής από τους τρομοκράτες στη Συρία. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούν τα έσοδα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, επισημαίνοντας πως η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία «μέχρι την εξάλειψη της τρομοκρατίας από το Ιντλίμπ και τα άλλα συριακά εδάφη».

Στην Αγκυρα, το ίδιο διάστημα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» παρατηρούσε ότι «έξι βδομάδες μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών στο Ιντλίμπ από το καθεστώς Ασαντ και τη Ρωσία έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 πολίτες και εκτοπίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες». Παρατήρησε επίσης ότι την Πέμπτη «το συριακό καθεστώς θαρρετά επέκτεινε τις επιθέσεις του σε επόμενη φάση στοχοποιώντας τουρκικό φυλάκιο ελέγχου εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ». Επισήμανε επίσης την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ότι ήταν «σχεδιασμένη» η επίθεση με 35 όλμους στο 10ο φυλάκιο του τουρκικού στρατού (στο Ιντλίμπ) και την απειλή για αντίποινα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε περίπτωση που επαναληφθούν αυτές οι επιθέσεις. «Συζητήσαμε το θέμα με τη Ρωσία. Εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Ανακοίνωση για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράν εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που έχει ως εξής:

«Οι τελευταίες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν, δυναμιτίζουν για μια ακόμη φορά τις εξελίξεις γύρω από το Ιράν. Οι ΗΠΑ, "σαν έτοιμες από χτες", στοχοποιούν το Ιράν και συγκεντρώνουν νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η επιθετικότητα των ΗΠΑ κατά του Ιράν κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες, με το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, τις πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που συνδυάζονται με απειλές και σχεδιασμούς του Ισραήλ για βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή, χωρίς άλλο, συνδέονται με τη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της Ενέργειας, τους δρόμους περάσματος της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, τα γεωπολιτικά "στηρίγματα", που διαθέτει κάθε φορά η κάθε δύναμη.

Η όξυνση της κατάστασης γύρω από το Ιράν δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και όλα τα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τη "στρατηγική συνεργασία" με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, την ενεργή συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, είναι έκθετα, γιατί με τη στάση τους θέτουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ, που απαιτεί καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που εκτυλίσσονται και σε βάρος του λαού του Ιράν και άλλων λαών της περιοχής.

  • Να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν πίσω όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές

Οι συνεχόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από τα μέσα έως το τέλος αυτής της βδομάδας, σε συνδυασμό με τις πιέσεις των ΗΠΑ για τη συμμετοχή περισσότερων αραβικών χωρών στη Σύνοδο στο Μπαχρέιν «για την ευημερία και την ειρήνη» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στις 25 και 26 Ιούνη, δυναμώνουν την ένταση στην περιοχή.

Βασικός στόχος των ισραηλινών επιδρομών, που εξαπολύθηκαν με αφορμή την αναίμακτη εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν εγκαταστάσεις και αποθήκες ενόπλων της «Χαμάς». Δεν προκάλεσαν θύματα, παρά μόνον υλικές ζημιές. Ωστόσο, η κλιμάκωσή τους φάνηκε να προκαλεί ανησυχία στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, που την Παρασκευή έσπευσε στην Πόλη της Γάζας συναντώντας υψηλόβαθμα στελέχη της «Χαμάς», σε μια προσπάθεια διατήρησης της εύθραυστης ισραηλινο-παλαιστινιακής «εκεχειρίας» που συμφωνήθηκε μετά τις εχθροπραξίες στις αρχές του Μάη, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 26 Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας και τεσσάρων Ισραηλινών.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, από την άλλη, έδειξαν για πολλοστή φορά πως είναι έτοιμες για «όλα τα ενδεχόμενα», ενισχύοντας την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος» πάνω από το νότιο Ισραήλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ