ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνέχεια σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια και ανταγωνισμούς

Συγκέντρωση της ΕΔΥΕΘ σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

Τα ενεργειακά και άλλα σχέδια των μονοπωλίων στο επίκεντρο των συναντήσεων και «σχημάτων» που στήνουν οι αστικές τάξεις της περιοχής
Τα ενεργειακά και άλλα σχέδια των μονοπωλίων στο επίκεντρο των συναντήσεων και «σχημάτων» που στήνουν οι αστικές τάξεις της περιοχής
Συνέρχονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του Ισραηλινού ομολόγου του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη.

Στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται θέματα Ενέργειας, περιβάλλοντος, τουρισμού, μετανάστευσης, ασφάλειας, τρομοκρατίας, καινοτομίας κ.ά.

Συμβούλιο και Σύνοδος αποτελούν συνέχεια ανάλογων ενεργειών που «τρέχει» η κυβέρνηση συνολικά, και τα επιμέρους υπουργεία καθένα στον τομέα του, για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, διασύνδεση κεφαλαίων των τριών χωρών και διεύρυνση των μεταξύ τους μπίζνες, κυρίως πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας και τη διαμετακόμιση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΕΔΥΕΘ

Με αφορμή την τριμερή, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό και τη νεολαία να διαδηλώσουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της, ανάμεσα στα άλλα σημειώνει: «Η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει πιστά την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης", για την όσο γίνεται καλύτερη εξασφάλιση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα. Επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα "ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο" και για το λόγο αυτό εμπλέκει το λαό μας στους θανάσιμους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους. Στην κατεύθυνση αυτή βαθαίνει τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, συνάπτει μαζί τους στενές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, με σκοπό τη μοιρασιά των πετρελαίων της περιοχής.

Την ίδια στιγμή που η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τον Παλαιστινιακό λαό και για όλους τους λαούς της περιοχής, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ - το κράτος δολοφόνος - επεκτείνει τους εποικισμούς, τρομοκρατεί και δολοφονεί καθημερινά τον αγωνιζόμενο λαό και τα παιδιά της Παλαιστίνης, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ άλλοτε να εκφραστεί η διεθνιστική μας αλληλεγγύη και η αντίθεσή μας στη στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο δολοφονικό έργο των ιμπεριαλιστών».

Αναφαίρετο το δικαίωμα των φαντάρων να ενημερώνονται

Ερώτηση στη Βουλή για την παρεμπόδιση της διακίνησης ανακοίνωσης του ΚΚΕ έξω από Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη και Ν. Καραθανασόπουλος σχετικά με την πρόσφατη προσπάθεια παρεμπόδισης της διακίνησης ανακοίνωσης του ΚΚΕ έξω από Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 9 Ιούνη, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διακίνησαν ενημερωτικό φυλλάδιο έξω από στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, προς τους νέους φαντάρους και τις οικογένειές τους, με τίτλο: "Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι".

Ωστόσο, σε δύο στρατόπεδα εκδηλώθηκε προσπάθεια παρεμπόδισης της διακίνησης του ενημερωτικού φυλλαδίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, η διοίκηση του Στρατοπέδου προέβη στην πράξη πρωτοφανούς προκλητικότητας, να παρατάξει στρατιώτες εκτός του στρατοπέδου, με σκοπό να κρατήσει σε απόσταση όσους μοίραζαν τη σχετική ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν και αυτές να παρεμποδίσουν τη διακίνηση του ενημερωτικού φυλλαδίου.

Επίσης, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού - Μεταφορών στη Σπάρτη, η διοίκηση διέταξε να σταματήσει η διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου, απειλώντας μάλιστα ότι "όσοι μοιράζουν έντυπο υλικό, θα απωθηθούν από ομάδα φαντάρων". Ακόμη στελέχη του στρατοπέδου, επίμονα και με προκλητικό τρόπο, απαίτησαν τα ονόματα όσων μοίραζαν το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ταυτόχρονα, διέταζαν φαντάρους να φωτογραφίσουν τα πρόσωπα όσων μοίραζαν το φυλλάδιο, καθώς και να σημειώσουν τις πινακίδες των οχημάτων των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι ευθύνες τις κυβέρνησης είναι μεγάλες. Είναι απαράδεκτο να διατάσσονται στρατιωτικοί να αναλάβουν δράση εκτός στρατοπέδου σε αστυνομικά καθήκοντα. Είναι επίσης απαράδεκτο η Αστυνομία να παρεμβαίνει για να παρεμποδίσει τη διανομή ενημερωτικών εντύπων και με τη στάση της να επιχειρεί να εκφοβίσει τους φαντάρους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα παρεμπόδισης της διακίνησης ενημερωτικών φυλλαδίων, με σκοπό την ενημέρωση των φαντάρων έξω από τα στρατόπεδα. Οι φαντάροι δεν χάνουν τα δικαιώματά τους περνώντας την πύλη του στρατοπέδου.

Η ενημέρωση των φαντάρων με όλους τους τρόπους και τα μέσα είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Κανείς δεν πρέπει να βάζει φραγμούς και εμπόδια, αλλά ούτε και να εκτοξεύει απειλές στην προσπάθεια ενημέρωσής τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο στρατιωτικοί να αναλαμβάνουν αστυνομικά καθήκοντα απέναντι σε πολίτες και μάλιστα εκτός στρατοπέδων;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να υλοποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα των φαντάρων να ενημερώνονται με εφημερίδες, έντυπα κ.λπ., τόσο εντός όσο και εκτός στρατοπέδων;».

Επιστολή εθνοφυλάκων από στρατόπεδα της Σάμου

Με επιστολή τους, εθνοφύλακες από το 649ο Τάγμα Εθνοφυλακής, το 298ο Μ/Κ Τάγμα Εθνοφυλακής και το 79ο Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής στη Σάμο καταγγέλλουν την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump». Η επιστολή έχει ως εξής:

«Από τη Σάμο, όπου υπηρετούμε τη θητεία μας, θέλουμε να εκφράσουμε την αντίδρασή μας για τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump". Καθώς και την αλληλεγγύη μας σε όσους συναδέλφους ανά την Ελλάδα έχουν εκφραστεί αντίστοιχα.

Είναι πρόκληση σήμερα να παραχωρούνται εδάφη της πατρίδας μας στους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ. Ντροπιάζουν τη στολή του Ελληνα στρατιώτη, μετατρέποντάς μας για άλλη μια φορά σε "θαλαμοφύλακες" και "τουαλετοφύλακες" των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Την ίδια στιγμή που οι προκλητικές καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της πατρίδας μας από την Τουρκία γίνονται υπό την "επίβλεψη" των ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο.

Γνωρίζουμε πως ο εχθρός μας έχει πολλά πρόσωπα και δηλώνουμε και με τη σημερινή μας επιστολή πως δεν φοβόμαστε κανένα φασίστα, είτε είναι φαντάρος, είτε είναι στέλεχος, που κάτω από το μανδύα του ψευτο - "πατριωτισμού" σπέρνει το ρατσιστικό του δηλητήριο. Οσα μεγάλα λόγια κι αν λένε, ξέρουμε πως οι πολιτικοί τους πρόγονοι συμμάχησαν το '40 με τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές και κυνηγούσαν τον ελληνικό λαό που οργάνωσε την τιμημένη Αντίσταση. Αυτοί είναι και σήμερα οι ναζιστές.

Καλούμε όλους τους φαντάρους που υπηρετούν αυτές τις μέρες να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά και να υπερασπιστούν το δίκιο τους και το δικαίωμα της γνώμης τους. Τα δικαιώματά μας δεν τελειώνουν μετά τα κάγκελα της πύλης. Εχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωνόμαστε, να διαβάζουμε και να συζητάμε.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους φαντάρους και απαιτούμε:

-- Κανένας Ελληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων

-- Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας

-- Ούτε ευρώ σε εξοπλισμούς που ικανοποιούν ΝΑΤΟικές ανάγκες

-- Να μην γίνουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας ορμητήρια των φονιάδων των λαών».

Και άλλο πλοίο θανάτου στον Πειραιά

Αλλο ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στην ευρύτερη ζώνη του Πειραιά, μετά το «USS Mesa Verde», η επίσκεψη του οποίου προκάλεσε την άμεση απάντηση σωματείων και μαζικών φορέων του Πειραιά που οργάνωσαν, την Τρίτη, δυναμική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, το τύπου καταμαράν και σχεδιασμένο να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις Ειδικών Δυνάμεων, «USNS Trenton» πέρασε έξω από το λιμάνι του Πειραιά, με κατεύθυνση προς το Νέο Ικόνιο, όπου και έδεσε, χωρίς να υπάρχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την αιτία της «επίσκεψης».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άλλη μια από τις πολλές περιπτώσεις παροχής κάθε είδους υπηρεσιών που προσφέρει απλόχερα η ελληνική κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα, υπηρετώντας το σκοπό γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Εκδηλώσεις με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Την Κυριακή 18 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί (έναντι δημαρχείου), οι ΚΟ Μεσογείων Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι και οργανωμένοι ενάντια στο σύστημα που γεννά πόλεμο - φτώχεια - προσφυγιά». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 21 Ιούνη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος), με θέμα «Το ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η απάντηση του εργατικού κινήματος». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Οχι» στις προκλητικές απαιτήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Τις νέες απαιτήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης καταδρομέων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (βατραχάνθρωποι SEALs) στις εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας αλλά και για αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης του Καστελίου για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones - UAV) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. Η Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει παράλληλα τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και καλεί το χανιώτικο λαό να απαιτήσει να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ