ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο
  • Εστίες αγώνα σε κλάδους και χώρους δουλειάς: Συνεχίζοντας τον αγώνα για την οργάνωση της εργατικής τάξης, τα ταξικά συνδικάτα πρωτοστατούν και στηρίζουν εστίες αντίστασης ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου
  • Δυτική Μακεδονία: Η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου ήρθε να αναδείξει ότι η παραγωγή με βάση το κέρδος βάζει σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων και κατοίκων, τις δουλειές και τα δικαιώματά τους
  • ΠΑΣΕΒΕ: Ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΒΕ την περασμένη Κυριακή
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Πληθαίνουν οι συμμετοχές, πυκνώνει η δραστηριότητα σωματείων και φορέων

Το Σάββατο 24 Ιούνη η πανελλαδική διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη

Με καθημερινή δραστηριότητα, που περιλαμβάνει εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, πρωτοβουλίες σε γειτονιές, σωματεία και μαζικοί φορείς προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ.

Την πρώτη μέρα, Σάββατο 24/6, θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Με τις ανακοινώσεις και το πρόγραμμα δράσης τους, όλο και περισσότερα σωματεία δυναμώνουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για ενίσχυση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη έχουν λάβει 82 συνδικαλιστικοί φορείς, μεταξύ των οποίων οχτώ Εργατικά Κέντρα και δέκα Ομοσπονδίες.

Διήμερη πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία

Για να γίνουν οι αποφάσεις αυτές, η ίδια η κινητοποίηση και το περιεχόμενό της υπόθεση των εργαζομένων, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πυκνώνουν τη δραστηριότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, τα ταξικά σωματεία προγραμματίζουν σήμερα και αύριο διήμερο πανεξόρμησης σε χώρους δουλειάς για την προπαγάνδιση του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου.

Ενδεικτικά το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Κ. Μακεδονίας προγραμματίζει συσκέψεις, συζητήσεις και περιοδείες: Σήμερα στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Ανατολική και Κεντρική Θεσσαλονίκη και αύριο στις υπηρεσίες της ΔΕΗ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην Περιφερειακή Διεύθυνση και επίσης στα ΕΛΠΕ.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προγραμματίζει περιοδείες σε «DS Smith», «Mondi», «Χαρτέλ», «Χατζόπουλο».

Και τις επόμενες μέρες, τα σωματεία θα συνεχίσουν τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς: Π.χ. το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κ. Μακεδονίας προγραμματίζει εξορμήσεις σε επιχειρήσεις στις Σέρρες, την Κατερίνη, την Ημαθία, ενώ την Κυριακή 18/6 στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ, οργανώνει σύσκεψη επιχειρησιακών σωματείων.

Στο μεταξύ, καθημερινά, νέα σωματεία παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής, ενώ συνεχίζονται και οι συνεδριάσεις σωματείων. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Πέμπτη, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ στις 8.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Ολύμπου - Σουρή).

Πλούσιος σχεδιασμός και από τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής

Αντίστοιχη δραστηριότητα ξεδιπλώνουν και τα συνδικάτα της Αττικής, από τα οποία έχει μπει ένα πλούσιο πρόγραμμα για την ερχόμενη βδομάδα, με συσκέψεις, συζητήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε πολλές από τις οποίες θα συμμετέχουν μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος που πραγματοποιείται ήδη σε χώρους δουλειάς, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, με καθημερινές εξορμήσεις, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχει προγραμματίσει συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας «Τοξότης» στο Μενίδι.

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο επισημαίνει τον κομβικό ρόλο που παίζει ο κλάδος της Ενέργειας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών: «Στην Ελλάδα υλοποιούνται οι αμερικανικοί σχεδιασμοί γύρω από την Ενέργεια. Κατασκευάζεται ο ΤΑΡ, αναβαθμίζεται ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας για να δέχεται και αμερικανικό αέριο από σχιστόλιθο, μεγάλοι κολοσσοί εμπλέκονται στην έρευνα υδρογονανθράκων. Τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους κερδοφορία διαφυλάσσει και εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ», σημειώνει.

Οπως υπογραμμίζει το σωματείο, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια, «στο μοίρασμα της λείας, μπορεί να μας βάλουν να σφαχτούμε για το δικό τους συμφέρον».

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, «έναν τόπο πλούσιο σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες και μεταλλεύματα (...) το 20% των νοικοκυριών βρίσκεται σε ενεργειακή φτώχεια, κρυώνει το χειμώνα, σκάει το καλοκαίρι», αφού ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ματώσουμε για τα κέρδη τους. Να μη γίνουμε κρέας στα κανόνια τους. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης», υπογραμμίζει το κλαδικό συνδικάτο.

Αυξάνονται οι συμμετοχές στη Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών

Παράλληλα, πληθαίνουν οι συμμετοχές στη Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα του Διημέρου στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει οι εξής Οργανώσεις: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ-WFTU), Συνδικαλιστική Οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ - Κύπρος), Συνδικάτο Εκπαιδευτικών Cyprus Turkish Secondary Education Teachers' Union (KTOEOS - Κύπρος), Ομοσπονδία Workers Union Coalition (Παλαιστίνη), Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας (GFTU), Ομοσπονδία Τροφίμων Αιγύπτου (GTUAFILW), Συνομοσπονδία SLOGA (Σερβία).

Από την Τουρκία, η Ομοσπονδία Μετάλλου Τουρκίας Birlesik Metal Is, τα συνδικάτα Nakliyat - Is από τον κλάδο των Μεταφορών και Turkey's Hotel Restaurant and Entertainment Workers Trade Union (TOLEYIS) από τον κλάδο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Χαιρετιστήριο απέστειλε, τέλος, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Τραπεζών Βοσνίας.

Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στις νέες «διευκολύνσεις» στους πολεμικούς σχεδιασμούς

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση, η οποία στο πλαίσιο των στρατιωτικών «διευκολύνσεων» που σπεύδει να προσφέρει στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, με μεγαλύτερη πρόσβασή τους σε ελληνικές βάσεις, περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επισκέφτηκε, πρόσφατα, με απόλυτη μυστικότητα, τις εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, ενώ ανάλογες επισκέψεις προγραμματίζονταν στις αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας, του Ακτίου και αλλού, προκειμένου να εξεταστεί αν οι συγκεκριμένες βάσεις πληρούν τις προδιαγραφές για μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών και συνολικότερα για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στους σχεδιασμούς αυτούς, τόσο για τη Λάρισα όσο και για κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Οπως υπογραμμίζει, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που καμώνεται την αθώα περιστερά, αποδεικνύεται, ακόμα μια φορά, ότι συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Μπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια, ενισχύει την παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα και στο Αιγαίο».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό, για να μην πραγματοποιηθούν αυτοί οι πολεμικοί σχεδιασμοί, για να κλείσουν όλες οι βάσεις στο έδαφος της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 24/6 στη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό).

Τα λεωφορεία από την Αττική

Ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από τα σωματεία, τα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το Σάββατο 24 Ιούνη, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:

Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, τουρισμού και επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.

Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, ιματισμού - δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, τουρισμού - επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.

Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

Από το Αγαλμα μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.

Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ