ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Συμμετέχουν συνταξιούχοι από Αττική, Στερεά και Πελοπόννησο. Συνέντευξη Τύπου χτες από τις Συνεργαζόμενες Οργανώσεις

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«To συνταξιουχικό κίνημα δεν το βάζει κάτω. Είμαστε όρθιοι, βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο του αγώνα. Συνεχίζουμε, με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και αποφασιστικότητα!». Με αυτά τα λόγια, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε το στίγμα του νέου κύκλου κινητοποιήσεων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που παραχώρησαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενόψει της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης των συνταξιούχων στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Με μαζική παρουσία των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ - ΠΣΣ Δικηγόρων) κατήγγειλαν νέα και παλιά μέτρα που λεηλάτησαν τις συντάξεις των ανθρώπων του μόχθου και κάλεσαν τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικό «παρών» στη σημερινή κινητοποίηση, όπου εκτός των συνταξιούχων της Αττικής, θα συμμετέχουν και συνταξιούχοι από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ στις 21 Ιούνη προγραμματίζεται πανσυνταξιουχική κινητοποίηση στην Κρήτη.

Οπως σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μόνο το τελευταίο διάστημα οργάνωσαν κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε 32 νομούς της χώρας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που ενώ διά στόματος πρωθυπουργού στην τελευταία τους συνάντηση διαβεβαίωνε τους συνταξιούχους πως δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες μειώσεις, με το 4ο μνημόνιο που ψήφισε πριν λίγες μέρες επιβάλλει νέες περικοπές, αυξάνει τη φορολογία και καταργεί την «προσωπική διαφορά» στις παλιές συντάξεις, ενώ εξίσου μειωμένες είναι όλες οι νέες συντάξεις, όπως και οι παροχές στην Υγεία. «Διεκδικούμε πίσω τις συντάξεις μας», υπογράμμισε ο συνδικαλιστής. «Δεν τις χρωστάμε... Μας μιλάνε για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη; Με μισθούς για τα παιδιά μας των 250 ευρώ και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;».

Στα νέα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων, που «έχουν σαν στόχο τη σταθερή περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης», αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας πως με τις περικοπές συντάξεων και μισθών πληρώνουν το δημόσιο χρέος, για το οποίο οι συνταξιούχοι δεν έχουν καμία ευθύνη. «Θα είμαστε εδώ κάθε μέρα, όσο δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας», τόνισε ο Τάσος Γεωργιάδης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ και απαίτησε την επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης.

«Μας επιβάλλουν νέες περικοπές, ενώ οι νέες συντάξεις είναι στο 1/3 των παλιών και κατακρεουργούν τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας», κατήγγειλε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. «Μας οδηγούν στον Καιάδα και μας μιλάνε για "αξιολογήσεις"! Κάνουμε και εμείς τη δική μας "αξιολόγηση" και επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα...», κατέληξε ο συνδικαλιστής.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Επίθεση της εργοδοσίας με «τεχνογνωσία» από τον δήμο

Καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Τη στάση της εργοδοσίας στην εταιρεία ανακύκλωσης «Waste Solutions», αλλά και της δημοτικής αρχής, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Οπως αναφέρει το σωματείο, ο νέος προϊστάμενος που συνάντησε την αντιπροσωπεία του σωματείου ήταν «επιστημονικός συνεργάτης» του αντιδημάρχου Καθαριότητας. «Αφού λοιπόν ο συγκεκριμένος προϊστάμενος πληρωνόταν τόσο καιρό για να μεταφέρει "τεχνογνωσία" στον δήμο για το πώς θα παίζει τον αντεργατικό του ρόλο, σήμερα έρχεται σαν προϊστάμενος να τον εφαρμόσει», σχολιάζει η Ενωση.

Στην ανακοίνωσή της συνοψίζει όσα ειπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας: «Μας είπε ότι το αίτημα των εργαζομένων για εργασία 6 ώρες και 40 λεπτά το εξαήμερο (σύνολο 40 ώρες τη βδομάδα) με τον ίδιο μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι, όπως είχαν κατακτήσει με τις προηγούμενες εργολαβίες, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό. Μας είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση είναι οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι της Ελλάδας (!), όταν δουλεύουν για ψίχουλα, μέσα στη βρωμιά και τις σύριγγες, χωρίς Βαρέα και Ανθυγιεινά».

Η Ενωση απαιτεί από τη δημοτική αρχή να φέρει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα των εργαζομένων στην ανακύκλωση. Οπως υπενθυμίζει, βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες σε κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του μισθού και των εργασιακών τους κεκτημένων, την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων, την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο.

Σε άλλους χώρους

Στο μεταξύ, συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι, θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», την ώρα που προγραμματίζεται τριμερής συνάντηση. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μια σειρά αιτήματα, μεταξύ των οποίων η επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Χτες, εξάλλου, αναβλήθηκε για τις 18 Οκτώβρη η προγραμματισμένη δίκη για τον προπηλακισμό που κατήγγειλε απολυμένος εργαζόμενος από εκπροσώπους της εργοδοσίας στις 30 Μάη, και ο οποίος έγινε αφορμή για να ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις.

Τέλος, σε κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που είχε αποφασίσει το Συνδικάτο, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, δίνοντας συνέχεια στην πάλη τους για τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς τους και την ουσιαστική λειτουργία του ΙΓΜΕ. Ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία οι απεργοί απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλα συνδικάτα. Αύριο Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή σχετική Ερώτηση που έχει υποβάλει το ΚΚΕ, ενώ την ίδια μέρα το Συνδικάτο θα έχει συνάντηση με τον Δ. Λιάκο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αγωνιά για τη δανειοδότηση της εταιρείας

Την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου στη ΛΑΡΚΟ, που σχεδιάζει παρεμβάσεις για να πάρει δάνειο η επιχείρηση (!), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο». Σήμερα έχει συγκληθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου και, όπως αναφέρει το ΕΑΜ, η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) «θέλει τρίμηνη εξουσιοδότηση για να παλέψει να δανειοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ», με το επιχείρημα ότι «αν δεν πάρει (δάνειο), "η τοπική διεύθυνση έχει βγάλει σχέδιο διαθεσιμοτήτων και αλίμονό μας"».

Το ΕΑΜ, επικαλούμενο την πολύτιμη εμπειρία που βγαίνει από τη μέχρι τώρα δράση της πλειοψηφίας, σημειώνει πως οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει δεκάδες απεργίες «για τον τρόπο που θα ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ (τριχοτόμηση) και όχι ενάντια της ιδιωτικοποίησης (...) για να πάρει φτηνό ρεύμα η ΛΑΡΚΟ και πήρε». Απ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν έχουν κερδίσει το παραμικρό. Παράλληλα, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν έχει γίνει «ούτε μιας ώρας απεργία για τις τριετίες, τις εργολαβίες, τους βασικούς μισθούς, τα χρήματα των αναβαθμίσεων, το ασφαλιστήριο συνταξιοδοτικό και ιατροφαρμακευτικό συμβόλαιο και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να ανασάνουμε».

Το ΕΑΜ καλεί τους εργάτες να βάλουν φρένο σε αυτή την κατάσταση και να περάσουν στην αντεπίθεση. Να υιοθετήσουν και να παλέψουν για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Μεταλλευτικής Βιομηχανίας με κριτήριο παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Στην κατεύθυνση αυτή, μπορούν σήμερα να απαιτήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ορίζει μεταξύ άλλων την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού κ.ά. Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων να συμμετέχουν στη σημερινή Γενική Συνέλευση.

Ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες στο ΣΕΤΗΠ

Συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών του ΣΕΤΗΠ έχει ως εξής: Σήμερα, Πέμπτη, στον ΟΤΕ στον Κεραμεικό (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (12 μ. - 8 μ.μ.). Αύριο, Παρασκευή, στη «Forthnet» (10 π.μ. - 5 μ.μ.) και στο ΕΚΑ (12 μ. - 8 μ.μ.).

Πρόγραμμα δράσης στις Περιφέρειες

Το πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων για το επόμενο διάστημα συγκεκριμενοποίησε σε συνεδρίασή του το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), πρόγραμμα το οποίο είχε αποφασιστεί στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα προχωρά σε: Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους - συγκεντρώσεις εργαζομένων έως τις 22 Ιούνη, προκειμένου να συζητηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο και η οργάνωση των κινητοποιήσεων. Συμβολικές καταλήψεις κεντρικών κτιρίων των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων, στις 27 Ιούνη (την ίδια μέρα) σε όλες τις Περιφέρειες. Συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά κτίρια των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων στις 29 Ιούνη. Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση με την κατάθεση του νέου «Καλλικράτη».

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «ο νέος "Καλλικράτης" που έρχεται θα χειροτερεύσει παραπέρα τις εργασιακές μας σχέσεις, τις παρεχόμενες προς τα λαϊκά στρώματα υπηρεσίες, θα ενισχύσει την ανταποδοτικότητα και τις εκχωρήσεις - ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Περιφερειών. Δεν πάει άλλο, να παραπέμπουν χρόνια αιτήματά μας στις καλένδες της ...ανάπτυξης, να κάνουν ότι δεν ακούνε τις διαμαρτυρίες μας».

Πωλήθηκε το «Αthens Ledra»

Πωλήθηκε τελικά χτες σε νέο ιδιοκτήτη το ξενοδοχείο «Αthens Ledra Marriott» στον πλειστηριασμό που έγινε από την επισπεύδουσα τράπεζα Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντίτιμο που κατεβλήθη από τους νέους αγοραστές ανέρχεται στο ποσό των 33,05 εκατομμυρίων ευρώ και ως εκπρόσωπος της αγοράστριας εταιρείας εμφανίζεται ο Απόστολος Γομόπουλος. Μετά τη νέα εξέλιξη, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου που βρίσκονται σε πολύμηνη κινητοποίηση κάνουν καθαρό ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και τις αποζημιώσεις τους και για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ