ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΚΝΕ - ΕΔΟΝ
Αφιέρωμα σε δύο μεγάλους συνθέτες

Με μια όμορφη και φροντισμένη εκδήλωση, το ΚΣ της ΚΝΕ και το ΚΣ της ΕΔΟΝ τίμησαν, την περασμένη Παρασκευή, στο χώρο δίπλα από το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, το έργο δύο μεγάλων συνθετών, του Χρήστου Λεοντή και του Μάριου Τόκα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Χρήστος Λεοντής, καθώς και η σύζυγος του Μάριου Τόκα, Αμαλία Πετσοπούλου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Οι χαιρετισμοί του Ν. Αμπατιέλου και του Χ. Χριστόφια

Στο χαιρετισμό του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα:

«Για εμάς, για τους νέους κομμουνιστές, η επαφή με το έργο μεγάλων καλλιτεχνών που στράτευσαν την τέχνη τους στον αγώνα, στην προοπτική για να βρουν δικαίωση όνειρα και προσδοκίες των βασανισμένων όπου Γης, δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Είναι ένας άλλος δρόμος για την προσέγγιση της αλήθειας.

Ακριβώς, λοιπόν, αυτή η τέχνη που παίρνει το μέρος εκείνων που στα χέρια τους η αλήθεια αποκτάει δύναμη, το μέρος των εργατών, των καταπιεσμένων, είναι ένα μέσο για ολοένα και πιο βαθιά κατανόηση της πραγματικότητας, στις λεπτομέρειες και στο σύνολό της, με τις αντιθέσεις της...».


Επισήμανε, ακόμα, ότι το έργο τους επιδρά και στους νεότερους δημιουργούς, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι «χωρίς συντονισμό, αλλά τόσο συγχρονισμένα, δεκάδες νέοι και νέες που συμμετέχουν σε μουσικά σχήματα της ΚΝΕ αλλά και σε άλλες ομάδες, θέλοντας να εκφράσουν, να αποτυπώσουν το μεγαλείο ψυχής και δύναμης χιλιάδων φυλακισμένων και εξορισμένων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, επιδιώκοντας να αγγίξουν την καρδιά και το μυαλό άλλων νέων που μπορεί να μην έχουν γνωρίσει το μεγαλείο της αντοχής, της αταλάντευτης στάσης, της ανιδιοτέλειας, δεκάδες ομάδες σε όλη την Ελλάδα, επέλεξαν - κατά τη γνώμη τους - και όχι άδικα "Το καπνισμένο τσουκάλι", που ακούστηκε ξανά απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, σε διάφορες εκδηλώσεις».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι οι δύο συνθέτες «απάντησαν στις απαιτήσεις της εποχής κάνοντας πράξη τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ "Στους καιρούς των αποφάσεων πρέπει και η Τέχνη να αποφασίζει".

Τέτοιοι εξακολουθούν να είναι οι "καιροί" που ζούμε.

Σήμερα, που στο βωμό του κέρδους και της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας (...).

Σήμερα, που οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, αλλά και διεθνώς μυρίζουν μπαρούτι. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, το νέο μακελειό που ετοιμάζουν στη Λιβύη, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σηματοδοτούν την παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και ο κίνδυνος να πνιγεί η Ανατολική Μεσόγειος στο αίμα είναι μεγάλος.

Πολύ περισσότερο σήμερα, είναι αναγκαία η ανάπτυξη της ταξικής φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι νέοι των χωρών μας μπορούν να είναι μια μαχητική δύναμη που θα δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χύσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται. Πιστεύουμε ότι, αντικειμενικά, μεγαλώνουν οι ευθύνες για τους κομμουνιστές, για τους αγωνιστές, ώστε να μη γίνουν οι λαοί και η νεολαία κρέας για τα κανόνια του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή.

Με πίστη στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, προσπαθούμε να βρισκόμαστε μαζί με τους λαούς και τις νεολαίες που δοκιμάζονται από τη στρατηγική των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερα με τη νεολαία της Κύπρου, που δοκιμάζεται δεκαετίες από την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, την κατοχή. Η κοινή δράση των Οργανώσεων της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ ενάντια στην ένταση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, έχει μεγάλη σημασία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΣ της ΕΔΟΝ, Χρίστος Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Τους ευχαριστούμε (σ.σ. τους δύο συνθέτες) για την παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει. Που μας χάρισαν τραγούδια με μουσική και στίχο που συντροφεύει τους αγώνες μας. Τραγούδια που μας δίνουν δύναμη και αγωνιστική ανάταση να συνεχίσουμε. Που μας ταξιδεύουν στις ιστορίες του απαράμιλλου θάρρους που επέδειξαν οι αλύγιστοι σύντροφοί μας και μας δίνουν παράδειγμα αγωνιστικής στάσης ζωής (...)

Εμείς, ως ΕΔΟΝ, νιώθουμε ιδιαίτερη περηφάνια για το δικό μας παιδί, τον ΕΔΟΝίτη Μάριο Τόκα, που όντας νέος και στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα αποτελούσε μέλος της Οργάνωσής μας. Επέλεξε συνειδητά, πολλά από τα τραγούδια που μελοποίησε να έχουν στίχο πολιτικό, αγωνιστικό και πατριωτικό. Υμνησε μέσα από τη μουσική του όσο λίγοι την πολύπαθη Μεγαλόνησο, μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μια Κύπρο λεύτερη κι επανενωμένη. Μια Κύπρο που δεν θα πρέπει να διαλέξουμε κομμάτι για ν' αγαπάμε, αφού την αγαπάμε ολόκληρη. Ενα όνειρο που για εμάς τους ΕΔΟΝίτες και τις ΕΔΟΝίτισσες είναι στόχος ζωής, να δούμε τον τόπο μας απαλλαγμένο από την κατοχή και τον εποικισμό. Να τον δούμε μακριά από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να κτίσουμε μια Κύπρο που αφέντης θα 'ναι ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι.

Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί για εμάς μια ακόμα έκφραση αντίστασης, πάλης και αντεπίθεσης (...) Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά και τις εκατοντάδες φορές που βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους, μέσα από την κοινή μας δράση στις γραμμές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, δείχνουμε πως η διεθνιστική αλληλεγγύη της νεολαίας και των εργαζομένων είναι το ισχυρό μας όπλο. Δείχνουμε πως όσο κι αν δείχνει ανίκητος ο ιμπεριαλισμός, εμείς, η νιότη του κόσμου, στο τέλος θα βγούμε νικητές.

Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του. Ιδιαίτερα μας συγκινεί η συνεχής στήριξη και αλληλεγγύη της ΚΝΕ, της αδελφής μας Οργάνωσης στην Ελλάδα. Μαζί, με συντροφιά την αθάνατη μουσική του Χρήστου Λεοντή και του Μάριου Τόκα, με συντροφιά τη δύναμη της γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό».

Μουσικό αφιέρωμα στους δύο συνθέτες

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Τα δύο μουσικά σχήματα της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ ταξίδεψαν όσους παρευρέθηκαν στις μελωδίες του Χρ. Λεοντή και του Μ. Τόκα. Ανάμεσα στα τραγούδια παρεμβάλλονταν στοιχεία από τη ζωή των συνθετών, καθώς και το πώς εμπνεύστηκαν τα κομμάτια που έγραψαν.

Τα τραγούδια του Χρ. Λεοντή ερμήνευσαν οι μουσικοί: Μυρτώ Δράκου (βιολί), Περικλής Μαλακατές (κλασική κιθάρα), Αλέξανδρος Μαούτσος (ακουστική κιθάρα, μπουζούκι), Αγης Παπαπαναγιώτου (μπάσο), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο). Τραγούδησαν οι Γιώργος Σαραντόπουλος, Γεωργία Φιλντίση. Απήγγειλαν οι Νίκος Βεχλίδης και Ιωάννα Τσαγκάρη.

Ενορχήστρωση: Περικλής Μαλακατές, Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη.

Τα τραγούδια του Μ. Τόκα ερμήνευσαν οι μουσικοί: Λευτέρης Δημοσθένους (κιθάρα), Παντελίνα Κούκου (καχόν). Τραγούδησε ο Λευτέρης Δημοσθένους. Απήγγειλαν οι Ιωάννα Ευαγγέλου και Χαράλαμπος Σπανός.


Οι δύο Οργανώσεις χάρισαν στον Χρ. Λεοντή και στην Αμ. Πετσοπούλου δύο ανατυπώσεις έργων του κομμουνιστή χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου που τα έργα του έχουν δωριστεί στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον Χρήστο Λεοντή δόθηκε η χαλκογραφία «Το Πολυτεχνείο» και στην οικογένεια του Μάριου Τόκα η λιθογραφία «Ψαρώνια».

Με αφορμή τη βράβευση, ο Χρ. Λεοντής έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, σημειώνοντας: «Δεν έχω λόγια να εκφράσω και τη συγκίνηση και την ευχαρίστηση. Οσο κι αν δεν είμαι ματαιόδοξος, κοκορεύομαι, γιατί αισθάνομαι ότι ένα χρέος που αισθανόμουν μέσα από την ψυχή μου σαν νέος, φτάνει στον προορισμό του. Και ο προορισμός του είναι τούτο το δέσιμο, τούτη η επαφή με τους συμπολίτες, με τους συμπατριώτες, με τους συντρόφους, με όλο τον κόσμο. Δε γίνεται τίποτα χωρίς ιδεολογία και μάλιστα οργανωμένη, γιατί ο καθένας μπορεί να έχει τη σκέψη του, τους στόχους του, αλλά άλλο είναι να έχεις ένα στόχο δίπλα στο λαό κι άλλο ο αέρας...». Προέτρεψε τους νεολαίους να συστήσουν χορωδία και δήλωσε ότι θα είναι στη διάθεσή τους για ό,τι χρειαστούν.

Από την πλευρά της, η Αμ. Πετσοπούλου στο δικό της χαιρετισμό σημείωσε ότι, «αυτή η στοχευμένη κίνηση να κάνετε την εκδήλωση μνήμης, σε αυτόν τον ιερό χώρο, με αυτά τα τραγούδια μνήμης, σημαίνει ότι δεν ξεχνάμε». Παράλληλα, ευχήθηκε στη νεολαία «πάντα αγώνες».




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ