ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2014
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
23o ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 4 - 6 Ιούλη στο Στόμιο, ενάντια στο νέο πολεμικό στρατηγείο της ΕΕ

Το 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, αυτή η μοναδική συνάντηση νέων από όλη την Ελλάδα σε μια αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση, θα διοργανωθεί φέτος στο Στόμιο της Θεσσαλίας και θα βάλει στο στόχαστρό του το νέο πολεμικό στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα.

Σε ανακοίνωσή της για το φετινό Διήμερο, η ΚΝΕ επισημαίνει:

«Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ταξιδεύει φέτος στο Στόμιο, κοντά στη Λάρισα. Θα ενώσουμε τις φωνές μας, χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ. Στη Λάρισα εδρεύει το νέο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ. Το 2014, με πρόταση της συγκυβέρνησης στην ΕΕ, το στρατηγείο ενεργοποιήθηκε, με αφορμή τον έλεγχο και τη διοίκηση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με στόχο να αναβαθμιστεί στο άμεσο μέλλον ο ρόλος του νέου ευρωστρατηγείου ενάντια στους λαούς. Συνέχεια της ενεργής εμπλοκής στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

-- Να σταματήσει η λειτουργία του ευρωστρατηγείου στη Λάρισα.

-- Να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό πολεμικών επιχειρήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ δεν προστατεύει από πολέμους ...τους οργανώνει!

Η ΕΕ, από τη μια, χρεοκοπεί τους λαούς και από την άλλη οργανώνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είτε μόνη της, είτε από κοινού με ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, με στόχο να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

  • Είναι ψέμα ότι η ΕΕ παρέχει "ασφάλεια και ειρήνη"

ΕΕ σημαίνει πόλεμος. Από το 2003 έχει εξαπολύσει 31 επεμβατικές αποστολές, ενώ 16 από αυτές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία. Η ΕΕ δρα σε όλον τον κόσμο στρατιωτικά μέσα από την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Εχει ευρωστρατό και άλλους μηχανισμούς που έχουν δικαίωμα να επεμβαίνουν ακόμα και σε κράτη - μέλη της ΕΕ!

  • Είναι ψέμα ότι διασφαλίζονται τα σύνορα της χώρας, επειδή είμαστε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα π.χ. στο Αιγαίο. Το "γκριζάρισμα" και οι παραβιάσεις από πλευράς της αστικής τάξης της Τουρκίας συνεχίζονται. Η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ για να λυθεί το Κυπριακό και η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ προωθούν τώρα διχοτομική λύση στο Κυπριακό.

Σήμερα στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια έχουν βγει τα μαχαίρια ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, έχουν ενταθεί οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι λαοί. Οι εκμεταλλευτές κάθε χώρας συμμαχούν και ανταγωνίζονται μεταξύ τους ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

"Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα" (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, που διεξάγονται για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, συνέχεια της ιμπεριαλιστικής "ειρηνικής" πολιτικής τους με στρατιωτικά πλέον μέσα.

Είναι υποκριτές όσοι μιλάνε για ειρήνη αλλά δε βγάζουν άχνα για τα μονοπώλια και τα κέρδη τους που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο καπιταλισμός είναι που γεννάει κρίσεις, φτώχεια, πολέμους. Αυτός πρέπει να ανατραπεί σε κάθε χώρα.

Είναι ψέμα ότι αν η Ελλάδα γίνει "ενεργειακός κόμβος" θα ωφεληθεί ο λαός και η νεολαία. Ενεργειακός κόμβος σημαίνει και "κόμβος" αντιθέσεων για τον έλεγχό του. Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι ενδεικτικό: Η επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, για τον έλεγχο αυτού του "ενεργειακού κόμβου" έχει πνίξει τον ουκρανικό λαό στο αίμα. Σε εμάς λένε ότι "αν βγούμε από την ΕΕ θα μας φάει ο λύκος", και εκεί έχουν κατασφάξει το λαό για να συνδεθεί η Ουκρανία με την ΕΕ. Οι φασιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση και δολοφονούν τον ουκρανικό λαό εξοπλίζονται και στηρίζονται από ΕΕ - ΗΠΑ.

Σήμερα τσακώνονται μονοπωλιακοί όμιλοι και καπιταλιστικά κράτη μεταξύ τους για το ποιος θα βρεθεί σε ευνοϊκότερη θέση σε φάση ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ στρατιωτικές επεμβάσεις μικρές ή μεγάλες κλιμακώνονται. Αύριο ό,τι δε λύσουν σε συμφωνίες και συνόδους θα το λύσουν με τα όπλα πιο γενικευμένα από ό,τι τώρα, βουτώντας τους λαούς στο αίμα τους.

Σήμερα, για τα κέρδη τους, οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας, μας καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή περιπλάνηση. Αύριο, πάλι, για τα συμφέροντά τους θα θελήσουν να μας κάνουν "κρέας" για τα κανόνια τους.

Η δική μας σημαία είναι η σημαία του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Για την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών. Για το δικό μας μέλλον, για τις δικές μας ανάγκες στη ζωή.

Πάρε μέρος στο 23ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λάρισα, στις 4-6 Ιούλη! Ενίσχυσε οικονομικά την ΚΝΕ για τη διοργάνωση του Διημέρου»!

Εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ συμπληρώνει φέτος τα 40 του χρόνια και αρχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι με σύνθημα δανεισμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!»

Οι εκδηλώσεις των Φεστιβάλ των Οργανώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε μεγάλες πόλεις κάνουν την αρχή.

Την Τρίτη 17 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας, οι ΟΒ ΑΕΙ Κέρκυρας της ΚΝΕ κάνουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και συζήτηση με την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 20 Ιούνη και το Σάββατο 21 Ιούνη γίνεται στην Αθήνα το διήμερο Φεστιβάλ των ΤΕΙ, στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την Παρασκευή 20 Ιούνη: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και συζήτηση με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιφασιστικό θεατρικό σκετς της Πολιτιστικής Ομάδας του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΓΤΚΣ, συναυλίες με τα συγκροτήματα «devotion», «brokenMorning», «Warhammer» και «KollektivA» και τέλος λαϊκό γλέντι. Αντίστοιχα, το Σάββατο 21 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το πτυχίο τι;», παράσταση χορευτικής ομάδας και ταχυδακτυλουργού από το ΤΕΙ Πειραιά, συναυλίες με τους «Γιώργος & Βαγγέλης», «Μπουάτ Προοδευτικής Κ.Κ.Φ.Α», «Kuro Siwo», «Χύμα στο Κύμα», «Bright Black», Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι.

Τις ίδιες μέρες γίνεται και το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και θα περιλαμβάνει την Παρασκευή 20 Ιούνη: Συζήτηση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, επίδειξη - σεμινάριο πρώτων βοηθειών από σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα, συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό και λαϊκό γλέντι. Το Σάββατο 21 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη πολεμικών τεχνών, εκδήλωση για τα 67 χρόνια από την εκτέλεση της Κούλας Ελευθεριάδου με τίτλο «Το αποτύπωμά σου στην Ιστορία βαρύ... Το μέλλον θα το κατακτήσουμε. Συνεχίζουμε...», συναυλίες με τον Πάνο Μουζουράκη και τους «KollektivA». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό», ενώ θα διεξάγεται και σεμινάριο Photoshop ενάντια στο φασισμό.

Την Παρασκευή 20 Ιούνη γίνεται και το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες πινγκ - πονγκ, βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» από την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, συναυλίες με τα ερασιτεχνικά φοιτητικά συγκροτήματα «NoiHim» (ελληνικό ροκ), «Aspro Mauro» (alternative ροκ), «Ελληνικό» (έντεχνο σχήμα Φιλοσοφικής) κ.ά., συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από σχήμα του Παιδαγωγικού Τμήματος.

Μια εβδομάδα μετά, στις 27 και 28 Ιούνη γίνεται το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Αθήνα, στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (Ούλωφ Πάλμε 2, Ζωγράφου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Παρασκευή 27 Ιούνη: Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση με αφορμή την έκδοση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα («black body radiation», «Hermits» κ.ά.) αλλά και με τους «KollektivA» και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι. Αντίστοιχα το Σάββατο 28 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση για τη μετανάστευση νέων επιστημόνων με τίτλο «Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό;», συναυλίες με φοιτητικά συγκροτήματα («Roza Mostra», «Πούλα μου έρωτα», «Μπουάτ Προοδευτικής Κ.Κ.Φ.Α.» κ.ά.), συναυλία με τους Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο και παραδοσιακούς χορούς και γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει και τις δυο μέρες βιβλιοπωλείο και θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ 3on3.

Επίσης, στις 27 και 28 Ιούνη θα γίνουν και οι διήμερες εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά. Το Φεστιβάλ του Πειραιά θα φιλοξενηθεί στο πάρκο Δηλαβέρη και την Παρασκευή 27 Ιουνη θα μιλήσει εκεί ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι. Το Σάββατο 28 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους «KollektivA» και λαϊκή βραδιά με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Το διήμερο Φεστιβάλ του Πειραιά περιλαμβάνει ακόμα συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, παιδότοπο, ερασιτεχνικά και νεανικά συγκροτήματα, τουρνουά 3on3 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η γιορτή για παιδιά

Καλοκαιρινή γιορτή για παιδιά με τίτλο «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σήμερα Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό, μουσικό δρώμενο από παιδιά με απαγγελίες ποιημάτων, παρουσίαση έργων από το διαγωνισμό που προηγήθηκε με θέμα «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», παιδικό θεατρικό σκετς «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι» του Μπ. Μπρεχτ και θέατρο σκιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ