ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Σε «θέσεις μάχης» από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αρκτική

Η αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης αποτυπώνεται και στην έντονη στρατιωτική κινητικότητα

Την παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη συζήτησε ο Μπάιντεν με τους ηγέτες των ΝΑΤΟικών κρατών της περιοχής (φωτ. ρουμανικό μαχητικό που συμμετέχει στην άσκηση «Defender Europe»)

Copyright 2021 The Associated

Την παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη συζήτησε ο Μπάιντεν με τους ηγέτες των ΝΑΤΟικών κρατών της περιοχής (φωτ. ρουμανικό μαχητικό που συμμετέχει στην άσκηση «Defender Europe»)
Από τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Θάλασσα Μπάρεντς και την Αρκτική, συνεχίζεται η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, με συνεχή κινητικότητα από ΝΑΤΟικά και ρωσικά στρατεύματα.

Την ώρα που οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ (Bucharest 9) σε τηλε-Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τεράστια ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe», ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία και «οι εντάσεις παραμένουν υψηλές».

Χαρακτηριστικά, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση άμυνας και αποτροπής του, ιδίως στην ανατολική πτέρυγα, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα» και γι' αυτό ζήτησε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της λυκοσυμμαχίας στη Ρουμανία και νότια της ανατολικής πτέρυγας.

Αναπτύσσεται η στρατιωτική συνεργασία ΝΑΤΟ - Ουκρανίας

Στο μεταξύ αναπτύσσεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Οι προμήθειες εξοπλισμών, ξεκαθάρισε η ουκρανική κυβέρνηση, έχουν να κάνουν και επισήμως πλέον με τα λεγόμενα «θανατηφόρα όπλα», για τα οποία υποτίθεται ότι υπήρχαν περιορισμοί. Συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας υπογράφτηκαν κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του Ζελένσκι σε Βρετανία και Τουρκία.

Από τη μεριά του ο Ουκρανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το ενδεχόμενο μιας πλήρους κλίμακας ρωσικής επέμβασης «έχει πάψει να ισχύει προς το παρόν» αλλά «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα». Υπογράμμισε εξάλλου ότι αναμένει να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα» από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη.

Σε ό,τι αφορά την πάγια επιδίωξη του Κιέβου για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κούλεμπα ανέφερε πως δεν αναμένει η ΝΑΤΟική σύνοδος να οδηγήσει σε ένα Σχέδιο Δράσης για Ενταξη (MAP) της Ουκρανίας στον οργανισμό, διότι ορισμένα κράτη - μέλη ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τη Ρωσία.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν την περασμένη βδομάδα οι αναχαιτίσεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία εισήλθε και ένα περιπολικό πλοίο του γαλλικού Ναυτικού.

Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν αυξήσει φέτος την παρουσία τους στην περιοχή κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω της δραστηριότητας των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγό Αλ. Ντβόρνικοφ.

ΝΑΤΟικό υποβρύχιο στη Νορβηγία

Στο μεταξύ, στη Νορβηγία, τη διαμαρτυρία των κατοίκων της αρκτικής πόλης Τρόμσε προκάλεσε τη Δευτέρα ο ελλιμενισμός του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS New Mexico», καθώς η χώρα τους εμπλέκεται βαθύτερα σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και γίνεται πιθανός στόχος σε περίπτωση σύγκρουσης.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες και ΜΜΕ από τη Ρωσία είχαν προειδοποιήσει ότι η παρουσία ΝΑΤΟικού πυρηνικού υποβρυχίου στο Τρόμσε αυτόματα καθιστά το λιμάνι πρωταρχικό στόχο, το δε νορβηγικό έδαφος πιο ευάλωτο συνολικά.

Νωρίτερα φέτος, βομβαρδιστικά των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν στην αεροπορική βάση Ερλαντ, ενώ τον περασμένο μήνα Νορβηγία και ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο για διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις ραντάρ και εκ περιτροπής παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την καταστολή

Από τις κινητοποιήσεις της μέρας εθνικής απεργίας την περασμένη Τετάρτη

Copyright 2021 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις της μέρας εθνικής απεργίας την περασμένη Τετάρτη
Νέες συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή σε διάφορες πόλεις (Μπογκοτά, Ποπαγιάν κ.τ.λ.) της Κολομβίας, καθώς συνεχίζονταν για 3η βδομάδα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνδικάτων και μαζικών φορέων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ντούκε. Παρά το όργιο της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας (από τις 28 Απρίλη μέχρι το τέλος της βδομάδας υπολογίζονταν σε τουλάχιστον 42 τα θύματα), οι διαδηλώσεις δεν σταματούν. Μετά τις αρχικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση, τα αιτήματα επεκτείνονται στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού κατώτατου μισθού, στην ουσιαστική στήριξη του πληθυσμού ενάντια στην πανδημία, στη μείωση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια κ.ά.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση - δύο υπουργοί της οποίας αναγκάστηκαν να παραιτηθούν - δηλώνει τάχα «πρόθυμη» να διαπραγματευτεί τα αιτήματα των διαδηλωτών, ωστόσο εξακολουθεί να απειλεί με συνέχιση της καταστολής, ενάντια σε «κάθε μορφή βίας» όπως λέει, περιλαμβάνοντας στις «μορφές βίας» αποκλεισμούς δρόμων και άλλες αγωνιστικές λαϊκές παρεμβάσεις. Μετά τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, που δήλωσε ότι «οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης δεν μπορούν να δεχτούν εκβιασμούς, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τα γεγονότα και τη νομιμότητα», επιστολή του υπουργού Εργασίας Ανχελ Κουστοντιό Καμπρέρα και του ανώτατου Επιτρόπου της κυβέρνησης «για την ειρήνη», Μιγκέλ Σεμπάγιος, σημείωνε ότι «θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το Σύνταγμα και το Νόμο, από τα μέλη των Δυνάμεων Τάξης και τους πολίτες ενάντια σε άλλους πολίτες ή ενάντια στις Δυνάμεις της Τάξης», ενώ καταδικάζονται «οι αποκλεισμοί που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών»...

Ολα αυτά ενώ αργά την Πέμπτη έγιναν νέες καταγγελίες για την αστυνομική αυθαιρεσία. Μεταξύ άλλων μαζικές οργανώσεις από την Ποπαγιάν κατήγγειλαν μετά από την αυτοκτονία μιας 17χρονης ότι η έφηβη είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη (ανήμερα της νέας μέρας εθνικής απεργίας) από αστυνομικούς που την οδήγησαν βάναυσα σε αστυνομικό τμήμα και την κακοποίησαν σεξουαλικά.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέο «επεισόδιο» στα σύνορα

Την ανάγκη να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, ενώ ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για το πρόσφατο περιστατικό στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο αυτού του αμυντικού συμφώνου θα καλέσει σε διαβουλεύσεις για μέτρα προκειμένου να «αποτραπούν οι απειλές» στην εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους - μέλους.

Σε κάθε περίπτωση, καθημερινά αναδεικνύεται πόσο εύθραυστη είναι η «ειρηνευτική συμφωνία» Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την Τετάρτη, το αρμενικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν να εκτελέσουν «συγκεκριμένη εργασία» νωρίς το πρωί σε μια από τις παραμεθόριες περιοχές της επαρχίας Σουνίκ, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πασινιάν κατήγγειλε ότι οι αζέρικες δυνάμεις διέσχισαν τα κρατικά σύνορα της Αρμενίας και εισήλθαν κατά 3,5 χιλιόμετρα στο έδαφός της.

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών το περασμένο φθινόπωρο, 7 περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν και τα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν εκτείνονται έκτοτε κατά μήκος μιας περιοχής πολύ κοντά στην περιοχή Σουνίκ. Εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών προκύπτουν κατά καιρούς στο σημείο.

Το Μπακού απέρριψε τους «εξωφρενικούς ισχυρισμούς», λέγοντας πως ανέπτυξε συνοριοφύλακες στη ζώνη που βρίσκεται στο έδαφός του.

Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν να «ανησυχούν» για την αναβίωση των εντάσεων και η Γαλλία ζήτησε «άμεση απόσυρση των αζερικών στρατευμάτων από το αρμενικό έδαφος».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία

Διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία έγιναν στα τέλη της βδομάδας σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας, με αφορμή και το πρόσφατο μακελειό σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου σκοτώθηκαν 28 άτομα, στην πλειοψηφία τους έφηβοι Αφροβραζιλιάνοι, και όπως καταγγέλλεται οι δυνάμεις ασφαλείας - για άλλη μια φορά - πυροβολούσαν στον σωρό.

Στις κινητοποιήσεις κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Ούτε σφαίρα, ούτε πείνα, ούτε Covid. Ο μαύρος λαός θέλει να ζήσει!», «Μη σκοτώνεις εμένα, σκότωσε τον ρατσισμό», «Δικαιοσύνη για τη Ζακαρεζίνιου», τη φαβέλα όπου έγινε η φονική επιδρομή της αστυνομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ