ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον»

Στη Λέσβο στις 9 - 11 Ιούλη το φετινό νεανικό αντάμωμα

Το Αλσος Τσαμάκια, που θα φιλοξενήσει τη φετινή κατασκήνωση
Το Αλσος Τσαμάκια, που θα φιλοξενήσει τη φετινή κατασκήνωση
Στη Λέσβο στις 9, 10 και 11 Ιούλη θα ταξιδέψει φέτος το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, με σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον».

Η κατασκήνωση του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου θα γίνει στο Αλσος Τσαμάκια στη Μυτιλήνη, έναν χώρο που συνδέεται με λαμπρές σελίδες του κινήματος στο νησί, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, την περίοδο 1940 - 1944. Το Αλσος προσφέρει παχιά φυσική σκιά και άμεση πρόσβαση σε μια όμορφη παραλία. Βρίσκεται στην άκρη της πόλης της Μυτιλήνης, συνέχεια του μεσαιωνικού της κάστρου, και απέχει μόλις 5 λεπτά από το λιμάνι και 15 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης.

Στα 30 του χρόνια αυτός ο μοναδικός νεολαιίστικος θεσμός, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, έχει καταστεί ένα μαζικό αντάμωμα της νέας γενιάς απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, που διαδηλώνει τα κοινά της όνειρα και στόχους, διαδηλώνει κόντρα στα γεράκια του πολέμου και στις κυβερνήσεις που εμπλέκουν το λαό μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εκφράζει τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών, τιμά μεγάλες στιγμές της ηρωικής Ιστορίας του λαού μας.

Με αυτό το περιεχόμενο και φέτος στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο θα ξεδιπλωθούν αντιιμπεριαλιστικές διεθνιστικές δράσεις που θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη της Μυτιλήνης. Παράλληλα θα δοθεί ευκαιρία να εκφραστεί έμπρακτα, με διάφορους τρόπους, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί. Ενώ δεν θα λείπει, όπως κάθε χρόνο, και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς και η δυνατότητα ανάπαυλας, αναψυχής, απόλαυσης της θάλασσας και του καλοκαιριού στο όμορφο νησί του Β. Αιγαίου.


Και όλα αυτά με τον υποδειγματικό τρόπο που έχει αποδείξει η ΚΝΕ ότι μπορεί να φέρνει σε πέρας τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις, με ασφάλεια για όλους ακόμα και τώρα, στην περίοδο της πανδημίας, όπως απέδειξε και με το περσινό της Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, αλλά και με το Φεστιβάλ της.

Τη δική τους κατασκήνωση θα έχουν και φέτος στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» από όλη τη χώρα. Η παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και παιδιά Γυμνασίου θα έχει δικό της αυτοτελές πρόγραμμα και χώρο, αλλά και κοινές δράσεις με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές του Διημέρου. Οπως και πέρυσι, έχουν προβλεφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στην παιδική κατασκήνωση, που θα σκορπίσει κέφι και χαρά στα παιδιά και μοναδικές στιγμές, όπως τους χαρίζουν χρόνια τώρα τα Διήμερα της ΚΝΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Στις 24 Μάη «ανεβαίνει» το νέο site του «Οδηγητή»!

Μετά από πολύμηνη δημιουργική και συλλογική δουλειά ομάδας συντρόφων, το νέο, ανανεωμένο site του «Οδηγητή» είναι έτοιμο να «βγει» στον «αέρα», στη διεύθυνση www.odigitis.gr!

Οπως σημειώνει η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή»:

«Φιλοδοξούμε το νέο site να αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στην υπόθεση της καθημερινής αποκάλυψης της αλήθειας των "από κάτω". Με το υλικό και τις νέες αναρτήσεις του, να τροφοδοτεί με περισσότερα επιχειρήματα, να γίνονται γρήγορα γνωστές οι "στιγμές" όσων γράφουν την ιστορία διεκδικώντας το δίκιο στους δρόμους του αγώνα. Να αποκαλύπτουμε όσα "καμουφλάρει", συκοφαντεί και διαστρεβλώνει η αστική προπαγάνδα για να πείσει τη νεολαία ότι το βαθιά "γερασμένο" και συντηρητικό εκμεταλλευτικό σύστημα μπορεί να "γεννήσει" πρόοδο και ελπίδα για τους λαούς.

Εκεί θα μπορεί κανείς πλέον να βρίσκει - συγκεντρωμένο και ταξινομημένο με εύχρηστο και καλαίσθητο τρόπο - το πλούσιο υλικό που δημοσιεύει ο "Οδηγητής" μέσα από τις σελίδες του. Τα κείμενα θα είναι χωρισμένα σε ενότητες με βάση το τμήμα της νεολαίας που αφορούν (μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι κ.λπ.), αλλά και το θέμα τους (πολιτισμός, διεθνή, Ιστορία, αθλητισμός κ.λπ). Δεν θα λείπουν φυσικά οι μόνιμες στήλες του "Οδηγητή" ("Προσεχώς στην τάξη", "Πάμε Γυμνάσιο", "Ενα τραγούδι - Μια ιστορία" κ.λπ.), ενώ σε διακριτά σημεία θα βρίσκονται συγκεντρωμένες οι αποστολές, οι συνεντεύξεις και τα άρθρα σε μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων που έχει δημοσιεύσει το περιοδικό. Αρχικά, θα υπάρχει το υλικό από τα τεύχη των τελευταίων ετών και σταδιακά το site θα εμπλουτίζεται.

Αξιοποιώντας και το site, επιδιώκουμε παράλληλα να δοθεί μια νέα ώθηση στην αξιοποίηση και διακίνηση του "Οδηγητή". Αισθανόμαστε περήφανοι που το περιοδικό μας 52 χρόνια τώρα, "δεμένο" σε κάθε του βήμα με την ίδια την Ιστορία της ΚΝΕ, παραμένει το μοναδικό έντυπο νεολαίας που το προμηθεύονται χιλιάδες νέοι και νέες. Είναι το έντυπο που "κυριαρχεί" στους φοιτητές που βγήκαν στον δρόμο, στις καταλήψεις και τους αγώνες των μαθητών, σε χώρους νέων εργαζομένων και σπουδαστών όπου ανάβει μια "φλόγα" διεκδίκησης.

Αυτά ο "Οδηγητής" μπορεί και τα καταφέρνει ακριβώς γιατί αποτελεί το Οργανο του ΚΣ της ΚΝΕ. Γιατί έχει το "προνόμιο" να γράφεται και να διακινείται από τους ίδιους τους νέους που διεκδικούν, ονειρεύονται και τολμούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα! Στις σελίδες του βρίσκονται οι ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα, οι αγώνες της νέας γενιάς, που δύσκολα θα τις βρει κανείς στα "trends", των social media, καθώς πρέπει να ψάξει αρκετά και να ξεπεράσει μπόλικη "σαβούρα". Σε αυτές τις σελίδες, κάθε νέος και νέα μπορεί να βρει απαντήσεις σε αυτά που τον προβληματίζουν και κυρίως στο αν μπορούν τα πράγματα να γίνουν "αλλιώς".

Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει αρκετά, στο χέρι μας είναι να καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν άλματα στη διακίνηση του "Οδηγητή", στη σχέση που διαμορφώνει το κάθε μέλος της ΚΝΕ με το Οργανο του ΚΣ. Αξιοποιώντας και το νέο site, να φτάσουμε το περιοδικό μας, τον "Οδηγητή" εκεί που του αξίζει!»


Διήμερο γνωριμίας με το Στέκι της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει διήμερο γνωριμίας με το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων - Κέντρο Θεσσαλονίκης), το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μάη.

Θα γίνουν ξεναγήσεις, προβολές, εγγραφές στα τμήματά του καθώς και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- To Σάββατο 15 Μάη, στις 18.30, με θέμα: «Με τη μουσική, τις φωνές μας, το χορό μας δίνουμε τρόπο στην οργή!», με ομιλήτρια την Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του Γραφείου της ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, και παρεμβάσεις από μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική και το χορό.

-- Την Κυριακή 16 Μάη, στις 12.00, με θέμα: «Η τέχνη στην Παρισινή Κομμούνα». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και φοιτητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ.

-- Την Κυριακή 16 Μάη, στις 20.00, με θέμα «Ελεύθερος χρόνος vs εργάσιμος χρόνος», με ομιλητή τον Γιώργο Καραθάνο, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Οι ώρες λειτουργίας του Στεκιού θα είναι το Σάββατο 15/5 17.00 - 22.00 και την Κυριακή 16/5 11.00 - 14.00 και 18.00 - 22.00. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως υπαγορεύονται από την επιστημονική κοινότητα, κομμουνιστές γιατρούς και υγειονομικούς.

Τηλ. επικοινωνίας: 697 574 5212 & 694 835 4787, email:stekiknethess@gmail.com.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ