ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιγμα του Τουρισμού με τα επιχειρηματικά «πρωτόκολλα» της υπερδιάδοσης της πανδημίας

Πειραιάς: Από τις πρώτες αναχωρήσεις

Eurokinissi

Πειραιάς: Από τις πρώτες αναχωρήσεις
Με τα «πρωτόκολλα» που επιβάλλει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου, των αερομεταφορών, των εφοπλιστών και άλλων κλάδων ανακοίνωσε το άνοιγμα του Τουρισμού η κυβέρνηση, σε φιέστα που διοργάνωσε την Πέμπτη 13/5. Ο αρμόδιος υπουργός Χ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δηλώνει «έτοιμη» να επαναλάβει το περσινό φιάσκο, όταν η εγκληματική της απόφαση να ανοίξει τον Τουρισμό με τους όρους που απαίτησαν οι τουρ οπερέιτορς και οι μεγαλοξενοδόχοι είχε ως αποτέλεσμα το φούντωμα της πανδημίας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΕΟΤ για την τουριστική καμπάνια 2021 με σύνθημα «Ανοίγουμε πανιά, με ασφάλεια», ο Χ. Θεοχάρης προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα «ευφορίας» για την «επιτυχία» που θα σημειώσει φέτος ο Τουρισμός, καθησυχάζοντας για τα «μέτρα» που παίρνει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται άλλωστε ότι ήδη άρχισαν τα περσινά καμώματα, με τις εκπτώσεις στα υγειονομικά μέτρα, αφού από την Παρασκευή - επίσημη πρώτη των ταξιδιών με πλοίο χωρίς περιορισμούς - ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε αύξηση της πληρότητας στα πλοία στο 85% με καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Για όσους έρχονται με πτήσεις θα πραγματοποιηθούν οι γνωστοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν και πέρυσι περίπου στο 10% των εισερχόμενων, συμπλήρωση φόρμας εντοπισμού ταξιδιωτών (Passenger Locator Form - PLF) μία ημέρα πριν από την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR test έως και 72 ώρες πριν ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Ο Χ. Θεοχάρης προσπάθησε μάλιστα να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα επικαλούμενος ένα «λελογισμένο άνοιγμα», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση των δομών Υγείας στα νησιά, αν και η ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία ανέδειξε ότι ειδικά στα νησιά η κατάσταση «σιγοβράζει» και σε μερικά τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη από τώρα, με υπερδιάδοση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επικαλείται και για το άνοιγμα του Τουρισμού ως πανάκεια το εμβολιαστικό πρόγραμμα, διαφημίζοντας την «προτεραιότητα στα νησιά», αν και παραμένει αμφίβολο αν αυτό θα επιτευχθεί, αφού οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ χαμηλό ποσοστό, που δύσκολα θα μεγαλώσει, αφού το καλοκαίρι προστίθενται χιλιάδες εργαζόμενοι ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα, φρόντισε να διαβεβαιώσει τους τουρ οπερέιτορς και μεγαλοξενοδόχους ότι τα όποια πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα μας προσαρμόζονται στις δικές τους απαιτήσεις κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν για τα ταξίδια προς τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, οι τουρίστες θα πρέπει να διαθέτουν ένα από τα τρία αποδεικτικά που αποτελούν το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», δηλαδή είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 μέρες πριν από το ταξίδι, είτε αρνητικό τεστ (μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών), είτε διαβεβαίωση νόσησης 2 έως 9 μήνες πριν από το ταξίδι. Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Παράλληλα θα λειτουργήσει ένα «σύστημα στοχευμένης δειγματοληψίας» για όσους εισέρχονται στη χώρα, όπως επίσης ένα «πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας» σε 35 σημεία της επικράτειας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ανοιχτά τις επόμενες δύο Κυριακές και με διευρυμένο ωράριο τα σούπερ μάρκετ

Δουλειά μέχρι και τη 1 μετά τα μεσάνυχτα επιβάλλει η ΚΥΑ για την «άρση των περιορισμών»!

Δουλειά τις δύο επόμενες Κυριακές και διευρυμένο ωράριο φέρνει για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ (13/5/2021) για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού», προβλέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές 16 και 23 Μάη «κατ' εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης». Προβλέπεται επίσης προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. για το λιανεμπόριο και από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. για τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Μάλιστα, τα τελευταία μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα (!) τις υπηρεσίες διανομής (delivery) των προϊόντων τους.

Τα σωματεία των εργαζομένων ετοιμάζονται να απαντήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενώ τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία την Κυριακή 16 Μάη στο Εμπόριο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές. Τις παρεμβάσεις του σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το «ξεφούσκωμα» των ήδη ισχνών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και την επίθεση στο ωράριο και την κυριακάτικη αργία καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τη γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές, που φέρνει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Υπενθυμίζει ότι ήδη σε αρκετές πόλεις αλλά και σε γεωγραφικά διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματά τους όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τον Οκτώβρη, με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την πανδημία, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής», δίνοντάς τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.

«Το "προαιρετικό" είναι αρχή της μονιμότητας! Σε συνεννόηση με τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ΣΕΛΠΕ, μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είχαν βγάλει ήδη προγράμματα βαρδιών για την Κυριακή», υπογραμμίζει η Γραμματεία. Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Εμπόριο με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς να βρεθούν «στο πόδι» και τους εργαζόμενους «να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματά τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούρασή τους, για τις οικογένειές τους», αξιοποιώντας και τις αποφάσεις Εργατικών Κέντρων για απεργία.

  • Το άνοιγμα των καταστημάτων τις επόμενες δύο Κυριακές καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, σημειώνοντας: «Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία. Νομοθετική κατοχύρωση της τώρα! Με τους αγώνες μας και την οργάνωση μας, μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας!».
Πατριδογνωμόνιο
Η επανάσταση δεν μπορεί να αποφευχθεί!

Η ανθρώπινη ζωή κι εργασία είναι ούτως ή άλλως για τον καπιταλισμό και τις αγορές κατ' αρχήν πρώτη ύλη για κέρδη και αγαθό απολύτως εκμεταλλεύσιμο η ανάγκη για ζωή και δη αυτό που λέμε καλή και ασφαλής. Η πανδημία λοιπόν έφερε μύριες όσες ευκαιρίες για κέρδη, απ' τα εμβόλια και την τηλεργασία ως το φθηνό χρήμα για στήριξη τάχα μου δήθεν των εργαζομένων - καταναλωτών, δηλαδή των... αγορών. Και τώρα όλοι οι σωτήρες μοιάζουν έκπληκτοι. Οχι από τις συνέπειες της πανδημίας στους ανθρώπους. Αλλά από το κόστος των καταπονημένων έγκλειστων εργατικών χεριών, που δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί από τα ρομπότ. Πώς λέμε έμαθε η γριά στα σύκα; Ετσι ακριβώς ήρθε κι ο πανικός της πιεζόμενης κερδοφορίας με ανεβασμένα κόστη στις πρώτες ύλες, στις μεταφορές και τις μεγάλες ελλείψεις σε προϊόντα, ειδικά τα λεγόμενα «έξυπνα», όλα φτιαγμένα από «χαζούς» εργαζόμενους ανθρώπους.

Κυβερνήσεις, τράπεζες και κολοσσοί του χρήματος μετακυλίουν ήδη στις τιμές τη χασούρα, που προμηνύεται μεγάλη και κρίσιμη, και με τους λαούς έτοιμους να εκραγούν, τους βάζουν να χώσουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, μεσούσης ακόμη της πανδημίας. Το πετρέλαιο πήγε μέσα σ' ένα χρόνο από τα τριάντα εφτά στα εβδομήντα δολάρια το βαρέλι. Ο χαλκός απ' τις πεντέμισι χιλιάδες κοντά στις έντεκα ο τόνος. Η ξυλεία π.χ. στην Αμερική τετραπλασιάστηκε σε λίγους μήνες. Για να πάει ένα κοντέινερ απ' τη Σανγκάη στο Ρότερνταμ τετραπλασιάστηκε το κόστος στο δωδεκάμηνο και αγγίζει τις οκτώμισι χιλιάδες δολάρια. Πενήντα τοις εκατό πάνω το καλαμπόκι. Δέκα τοις εκατό πάνω σε τρόφιμα, ψυγεία, πλυντήρια κι άγνωστο πού θα φτάσουν οι αυξήσεις σε υπολογιστές, τηλέφωνα κ.λπ. Από τα σιδηρομεταλλεύματα μέχρι το επεξεργασμενο κρέας κι από τα δημητριακά μέχρι τη βενζίνη, οι πετσοκομμένοι μισθοί και οι κατακρεουργημένες συντάξεις δε θα φτάνουν για να επιζήσει κανείς και άνευ κορονοϊού.

Η συμπίεση του εργατικού κόστους είναι το πρώτιστο από τα βάρβαρα καπιταλιστικά ανακλαστικά. Σ' αυτό το διεθνές και ντόπιο κλίμα θα υποδεχθούμε και το ...φιλεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης, που αεροβαφτίστηκε ρύθμιση του χρόνου εργασίας. Και μάλιστα νομίζω ήσυχα κι απλά. Σαν τη μεταφορά ενός τόνου σε μια λέξη. Σαν έναν παρατονισμό. Ενα σαρδάμ, βρε αδερφέ! Οχι δουλειά. Δουλεία. Και για να ολοκληρώνεται το θρίλερ του πολιτισμένου ανταγωνιστικού κόσμου, μειώνουμε τα self test στα σχολεία για λόγους κόστους, και σταυροκοπιόμαστε που δεν έχουμε τρομοκρατική κυβερνοεπίθεση από χάκερς σε εταιρεία αγωγών, ώστε να μαζεύουμε σε πλαστικές σακούλες (!) βενζίνη, όπως σε δέκα αμερικανικές πολιτείες.

Και για να μη σκάσει μύτη η αντίδραση, όχι από αγανακτισμένους αλλά από επαναστατημένους ανθρώπους, οι αγορές, αυτές οι μαύρες μοίρες των καιρών, ξαμόλησαν γεράκια και απειλές πολέμου, όπως τώρα ξανά στη Μέση Ανατολή, για να φτηνύνει κι άλλο η ανθρώπινη ζωή. Τόσο ώστε να μη σηκώνονται κι οι πέτρες στην ανατριχιαστική ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι «η πανδημία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί...».

Η απάντηση είναι μία θαρρώ, για όποιον θέλει να φαντάζεται και να πιστεύει πως το μέλλον δεν ανήκει παρά σ' αυτούς που το δημιουργούν. Οπότε η επανάσταση δεν μπορεί να εμποδιστεί, γιατί δεν είναι πανδημία, και σε τέτοια συστημική ενδημική σαπίλα είναι εκτός από προβλέψιμη και αναπόφευκτη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Με «αντίδοτο» την ατομική ευθύνη στην επιδημιολογική έξαρση

Η ατομική ευθύνη παρουσιάστηκε και την Παρασκευή, κατά την κυβερνητική ενημέρωση για την πανδημία, ως «αντίδοτο» στην επιδημιολογική αναζωπύρωση, στον εμβολιασμό που «σέρνεται» και στην απουσία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σε Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Κάρπαθο, Σκιάθο, Πάτμο, Ικαρία, Αγρίνιο, Νάξο, Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, Μεσολόγγι, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, έγιναν συστάσεις στους κατοίκους να είναι ...«ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», που έχουν γίνει και σ' αυτό το «ελληνικό καλοκαίρι» κουρελόχαρτο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή καταγράφηκαν 56 θάνατοι και 2.188 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.077 στην Αττική, 215 στη Θεσσαλονίκη, 132 στην Αιτωλοακαρνανία. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 677. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 373.881 και των θανάτων σε 11.322.

ΚΚΕ
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αξιοποιούνται για νέες εκπτώσεις στην απαραίτητη προστασία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το άνοιγμα του τουρισμού σημειώνει:

«Για μια ακόμη χρονιά το άνοιγμα του Τουρισμού επιχειρείται με βάση τα "πρωτόκολλα" που επιβάλλουν οι μεταφορικές και τουριστικές εταιρείες, αλλά και με την "αυτοδιάγνωση", χωρίς καμία ευθύνη του κράτους, γεγονός που πέρυσι οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όχι μόνο γιατί ακόμη απέχει πολύ η γενική ανοσία του πληθυσμού, αλλά και γιατί τα διάφορα "πιστοποιητικά εμβολιασμού" αξιοποιούνται για να γίνουν νέες εκπτώσεις στην απαραίτητη προστασία».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org