ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προσφορές στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους λαούς

INTIME NEWS

Στην ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής για τη χρηματοδότηση των κρατών - μελών αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ ταυτόχρονα οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια, αναφορικά με τη συγκρότηση και των άλλων μηχανισμών στήριξης και διάσωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου θα βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής τηλεσυνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι μετά και την κατάληξη των σκληρών παζαριών ανάμεσα στα κράτη - μέλη, η ένταξη κρατών στον μηχανισμό του ESM, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση για να θωρακίσουν τους επιχειρηματικούς τους ομίλους, συνδέεται ρητά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης του ESM, ενώ στη συμφωνία υπάρχει και η ρητή αναφορά πως «στη συνέχεια τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ».

Με δυο λόγια, οι λαοί όλης της Ευρώπης θα κληθούν να πληρώσουν για τους επιχειρηματικούς ομίλους και με νέα μέτρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, που αποτελούν τα μόνιμα μνημόνια της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των «Εξαμήνων» τα κράτη - μέλη καταθέτουν στην ΕΕ ανά εξάμηνο για έλεγχο και έγκριση το σχέδιο για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα εφαρμόσουν, τα λεγόμενα «Εθνικά Μεταρρυθμιστικά Προγράμματα» και «Εθνικά Σχέδια Σταθερότητας και Σύγκλισης», με βάση τις κατευθύνσεις ΕΕ και κεφαλαίου, υπό την απειλή κυρώσεων, σύμφωνα και με τους Κανονισμούς της «ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης».

Μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού προβλέπονται ποσά της τάξης του 2% του ΑΕΠ, περίπου 240 δισ. ευρώ, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.

Να σημειωθεί ότι για τους δικούς τους λόγους - που έχουν να κάνουν με την αύξηση των κρατικών χρεών, η οποία επιβαρύνει την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεών τους - οι κυβερνήσεις των υπερχρεωμένων κρατών, μεταξύ τους και η ελληνική, είναι προς το παρόν «επιφυλακτικές» για τη χρησιμοποίηση των εν λόγω πακέτων, αλλά κάθε άλλο παρά αποκλείουν την προσφυγή σε αυτόν το μηχανισμό σε επόμενη φάση, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα και ο υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση άλλωστε, κάνοντας και την «ανάγκη φιλοτιμία» μιας που οι κάνουλες των ευρωενωσιακών χρηματοδοτήσεων δεν έχουν ακόμα ανοίξει, σπεύδει σε αυτή τη φάση να ενισχύσει με κρατικούς πόρους τους ομίλους, αξιοποιώντας και τα «αποθέματα» από τη φοροληστεία και τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων.

Αξιοποιεί επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει προσωρινά τη λεγόμενη «γενική ρήτρα διαφυγής», που αναστέλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τον ESM να θυμίζει σε κάθε περίπτωση πως η ενεργοποίησή της επιτρέπει να παρακαμφθούν μόνο προσωρινά οι δημοσιονομικοί κανόνες, με στόχο να ενεργοποιηθούν τα κρατικά και διακρατικά πακέτα διασώσεων για επιχειρηματικούς ομίλους.

Θα πληρώσουν... για να δουλέψουν!

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις νέες προτάσεις της για το πρόγραμμα SURE, με βάση και την προσπάθεια διαμόρφωσης συμβιβαστικής πρότασης.

Μεταξύ άλλων, ένα τμήμα του προγράμματος με τα 100 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδοθεί στις κυβερνήσεις με τη μορφή δανείων και τα υπόλοιπα με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα σπασμένα θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης των κρατικών χρεών όσο και από παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την επόμενη μέρα μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Το πρόγραμμα SURE, μαζί με άλλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, αναμένεται να ενσωματωθεί στον υπό διαμόρφωση πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021 - 2027.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται νέα χαράτσια που θα φορτωθούν στους λαούς. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νέα φουρνιά με τα αντιλαϊκά «ισοδύναμα», που με τη σειρά τους έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα, προκειμένου να αναπληρωθεί ο πακτωλός με τα δημοσιονομικά και άλλα πακέτα στήριξης και διάσωσης των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ.

Παράλληλα, τα κράτη - μέλη καλούνται να συνεισφέρουν στο ταμείο της ΕΕ ποσά ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, με τη μορφή «ασφαλών εγγυήσεων». Με βάση αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντλήσει φτηνά δάνεια από τις χρηματαγορές, προκειμένου να μοιράσει τα κεφάλαια στις κυβερνήσεις και στη συνέχεια στις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει ως «εγγυήσεις» ποσά της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Σε απλά Ελληνικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι οι λαοί, με νέα χαράτσια, μέτρα και σηκώνοντας στην πλάτη τους και τα νέα χρέη, θα πληρώσουν ώστε οι κυβερνήσεις να δανειστούν και με τα λεφτά αυτά... να «εγγυηθούν» για ένα μικρό διάστημα τις θέσεις εργασίας τους, πληρώνοντας την εργοδοσία! Πληρώνουν δηλαδή... για να δουλέψουν.

Πακτωλός χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός «εργαλείου φερεγγυότητας» για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των επιχειρήσεων, την οποία παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο όνομα της στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως το πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιλαμβάνει και επιχορηγήσεις και θα αποτελείται από δύο σκέλη: Τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (ή MFF, που αφορά την περίοδο 2021 - 2027) και ένα εργαλείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά που μπορεί να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κεφαλαιαγορές, με την εγγύηση των κρατών - μελών.

Για το πού θα διατεθούν τα κεφάλαια αυτά επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις πυλώνες: Χρηματοδότηση βασικών δημόσιων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε μία «κλιματικά ουδέτερη, ψηφιοποιημένη και ανθεκτική Ευρώπη», παροχή βοήθειας για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και ενίσχυση προγραμμάτων όπως το RescEU ή το Horizon Europe, ενώ θα δημιουργηθεί ένα νέο ειδικό Πρόγραμμα Υγείας.

Νέες εισφοροαπαλλαγές και προνόμια για το «νέο παραγωγικό πρότυπο»

«Στη μετά κορονοϊό εποχή η Ελλάδα (...) μπορεί να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της προτύπου στην κατεύθυνση της πολυδιάστατης και βιώσιμης ανάπτυξης, προσελκύοντας τις αντίστοιχες επενδύσεις. Αυτή η προσπάθεια απαιτεί μεταξύ άλλων μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους και του ενεργειακού κόστους, όμως πάνω απ' όλα συστηματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκτήσουμε μια εκσυγχρονισμένη και ευέλικτη δημόσια διοίκηση αλλά και δημόσιες επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις υποδομές και τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε στην ψηφιακή εποχή».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο, που αξιοποιώντας και την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εαρινές Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, τονίζει ότι η δημοσιονομική απόκλιση σε σχέση με τους στόχους θα φτάσει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν στη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, με τις μικρές επιχειρήσεις και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, την υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό και το εμπόριο, καθώς και τις μακροπρόθεσμα δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές (γήρανση του πληθυσμού, μείωση του εργατικού δυναμικού), όπως επισημαίνουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ