ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκρηκτικά παραμένουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών
Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών
Μετά το απατηλό αφήγημα της «θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας» προ κορονοϊού, η κυβέρνηση λανσάρει τώρα αυτό της «ενίσχυσης» και των... «Νοσοκομείων 2020», το οποίο καταρρέει εξίσου σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουν οι υγειονομικοί, οι ασθενείς και οι συνοδοί τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Αποκαλυπτικό είναι το καθημερινό μπαράζ ανακοινώσεων και καταγγελιών από σωματεία των υγειονομικών.

Μεγάλες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αναμονές των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων. Παρά την οδηγία για αύξηση, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο ανάλογος αριθμός χειρουργικών τραπεζιών. Μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να τελειώσουν οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων, ούτως ώστε να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς», σημειώνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και εισηγείται την αύξηση των τακτικών χειρουργείων, με παράλληλη τήρηση αυστηρών κανόνων υγειονομικής ασφάλειας.

Με διακοπή λειτουργίας απειλείται το Νοσοκομείο Λέρου

Με διακοπή λειτουργίας απειλείται το Γενικό Νοσοκομείο - Κρατικό Θεραπευτήριο - Κέντρο Υγείας Λέρου, που προσφέρει υγειονομική κάλυψη σε 8.500 κατοίκους της Λέρου, 4.500 κατοίκους της Πάτμου, των Λειψών και του Αγαθονησίου, καθώς και 2.700 πρόσφυγες του ΚΥΤ που ζουν σε τραγικές συνθήκες.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου - ΚΥ Πάτμου, ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ), στους ψυχιατρικούς τομείς, με 250 ασθενείς, υπηρετούν ένας διευθυντής και ένας επιμελητής. Μονήρεις είναι οι ειδικότητες στην Παθολογική, στο Αναισθησιολογικό, στη Χειρουργική Κλινική, στη Μονάδα Νεφρού, στο Οδοντιατρείο. Οι γιατροί που είναι σε μονήρη ειδικότητα εφημερεύουν καθημερινά για 30 μέρες εκτός φυσικά του πενθήμερου τακτικού ωραρίου που ανέρχεται σε 7 ώρες ημερησίως. «Είναι βιολογικά αδύνατο να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες τέτοιας έντασης χωρίς να διαπράξουν ιατρικό λάθος, πράγμα που έχει αποδειχθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες. Η διαρκής εφημέρευση πέραν της 7ωρης εργασίας εξοντώνει σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και έχει ως πολύ πιθανή κατάληξη τον θάνατο ανθρώπων που προσφεύγουν στα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η ΕΙΘΕΛ.

Απαιτεί την άμεση κάλυψη με μόνιμο ιατρικό προσωπικό «για να μην οδηγηθούμε σε διακοπή λειτουργίας του νοσοκομείου», και την επαναφορά των ειδικών οικονομικών κινήτρων τα οποία καταργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τεράστιες ελλείψεις και στην Πνευμονολογική Κλινική του «Θριασίου»

Στο «Θριάσιο», στη μοναδική Πνευμονολογική Κλινική νοσοκομείου αναφοράς στην 1η και 2η ΥΠΕ - που εκτός από περιστατικά SARS-CoV-2, συνεχίζει να εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς μάλιστα να επικουρείται από άλλη πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική - εργάζονται μόνο επτά ειδικευμένοι γιατροί. Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής καλύπτονται μόνο από έναν πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και έναν σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και 65 ασθενείς, διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους και πέντε κλινικές!

«Η μόνη "ενίσχυση" της κλινικής με ιατρικό προσωπικό είναι η πρόσληψη μιας επικουρικής πνευμονολόγου, που όμως ήδη εργαζόταν στην κλινική, ως παρατασιούχος ειδικευόμενη. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου (Α΄ και Β΄ Παθολογική, τη ΜΕΘ, τη Μαιευτική/Γυναικολογική και τη Χειρουργική Κλινική)», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας ότι παραμένουν κενές 116 οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών - που μόνο το 36% καλύπτονται προσωρινά από επικουρικούς - στην τελευταία τροποποίηση του οργανισμού καταργήθηκαν δεκάδες οργανικές θέσεις στην Ιατρική, όπως και στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το Σωματείο απαιτεί την απαλλαγή της Πνευμονολογικής Κλινικής από τη συμμετοχή στη γενική εφημερία του νοσοκομείου για τα υπόλοιπα, μη SARS-CoV-2, πνευμονολογικά περιστατικά, να υπάρχει δίκαιη κατανομή των εφημεριών στους γιατρούς του νοσοκομείου και την άμεση ενίσχυσή της.

Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία στη χώρα

Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 2.770. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 116.243 κλινικά δείγματα.

Οι διασωληνωμένοι είναι 24, με διάμεση ηλικία τα 71 έτη, εκ των οποίων οι 10 είναι γυναίκες και το 96% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 90 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στους 156, εκ των οποίων το 26,3% είναι γυναίκες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη και το 93,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

«Ακόμα και αν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο...»

Στο μεταξύ, στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, με αφορμή ερώτηση για την απόφαση ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης να μη διατηρούνται κενές θέσεις στις αεροπορικές πτήσεις ως μέτρο κατά της διάδοσης του κορονοϊού (σε αντίθεση με τις οδηγίες που δίνονται για τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι τα επιστημονικά δεδομένα υποτάσσονται στην οικονομική «βιωσιμότητα» των επιχειρηματικών ομίλων.

Ετσι, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται «μια ισορροπία δημόσιας υγείας και οικονομίας» και ότι «η δημόσια υγεία υπερέχει και είναι στην πρώτη γραμμή αυτήν τη στιγμή», στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι υπάρχει αντίφαση στις οδηγίες για τα αεροπλάνα, αφού «δεν συμφέρει να λειτουργήσουν αν δεν έχουν πληρότητα ικανή» και άρα το θέμα «είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση, ακόμη και ας μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο»...

Κατά τ' άλλα, από τη μεριά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιχείρησε για μια ακόμα φορά να παρουσιάσει μια «εικονική πραγματικότητα» για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, ισχυριζόμενος ότι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και τη διενέργεια των τεστ... «είναι όλα ρυθμισμένα», τη στιγμή που σοβαρές θεραπείες και επεμβάσεις αναβάλλονταν όλο το προηγούμενο διάστημα, οι πολύμηνες λίστες αναμονής μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο και οι διαδικασίες που όρισε η κυβέρνηση για τη διενέργεια των τεστ οδηγούν πολλούς ασθενείς που αναγκάζονται να χειρουργηθούν, στον ιδιωτικό τομέα να τα πληρώνουν τελικά από την τσέπη τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία

Πετυχημένη εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων. Δεκάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δίνοντας αίμα, μια σημαντική πράξη έκφρασης αλληλεγγύης, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας κάλυψης των αναγκών σε αίμα. Το Εργατικό Κέντρο συνεχίζει την προσπάθεια για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που το έχουν ανάγκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα Σωματεία τους ή στο ΕΚΛ. Τα είδη συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο (Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ. - 2 μ.μ.).

Κινητοποιήσεις ενάντια στη διάσπαση του νοσηλευτικού κλάδου

Στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας και σε ΥΠΕ της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν χτες, ενάντια στο νέο χτύπημα που προωθείται σε βάρος των δικαιωμάτων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών με τη στοχευμένη διάσπαση του κλάδου στα δύο, στο όνομα της επίσπευσης των προσλήψεων και της «αναβάθμισης» των νοσηλευτών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, να αποσυρθεί η σχετική διάταξη και να υπάρξει ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.

Στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση έξω από την έδρα της 3ης και 4ης ΥΠΕ, μαζί με τους νοσηλευτές όλων των κατηγοριών (ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ), που δίνουν ενιαία τη μάχη, βρέθηκαν και υγειονομικοί άλλων ειδικοτήτων, γιατροί, τεχνολόγοι, παρασκευαστές κ.λπ., δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει ο εργασιακός «διχασμός» που μεθοδεύει η κυβέρνηση.

«Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης... »

Σε νέες δημόσιες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού για όσους κοινωνήσουν, αναφέροντας μάλιστα ότι... «εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης, είναι η έννοια του μυστηρίου, η οποία είναι πάνω από την επιστήμη» (!) προχώρησε χτες η λοιμωξιολόγος και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου.

Απέναντι σε τέτοιες αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις, διατηρεί στο ακέραιο την επικαιρότητά της η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με αφορμή παλιότερες αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις, στην αρχή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, όταν και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και τη μύτη πασχόντων. Γι' αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς (...) Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ) όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ