Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020 - αριθ. φύλλου: 13500

«Χρεώνουν» στους λαούς τα μέτρα στήριξης των ομίλων

Στο Γιούρογκρουπ και στον ESM γράφεται σήμερα ο λογαριασμός που θα σταλεί στο λαό για τους πακτωλούς χρημάτων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις

  • Από την τσέπη του λαού θα χρηματοδοτήσουν ΕΕ και κυβερνήσεις τα «μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να βγουν «άβρεχτοι» από την κρίση.
  • Τα πολυδιαφημισμένα δάνεια του ESM συνδέονται με τα μνημόνια διαρκείας των «ευρωπαϊκών εξαμήνων», με αυστηρές δημοσιονομικές προϋποθέσεις, αλλά και δεσμεύσεις για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που είναι η άλλη όψη των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου.
  • Το πρόγραμμα SURE, που θα σώσει τάχα τις θέσεις εργασίας, χρηματοδοτείται με «εγγυήσεις» από τα κράτη - μέλη, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την επιδότηση του μισθού τους!

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανταγωνισμοί στο «κόκκινο»

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας με αιχμή τον κορονοϊό είναι ένα από τα τελευταία επεισόδια στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, που κλιμακώνεται σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, προκαλώντας «σεισμικές δονήσεις» συνολικά στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν επέδρασε ως καταλύτης μόνο στην καπιταλιστική κρίση, που σημάδια της υπήρχαν και πριν τον κορονοϊό, αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η Κίνα αξιοποιώντας και την πανδημία προσπάθησε να επεκτείνει την επιρροή της σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προσφέροντάς τους υγειονομική βοήθεια, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ.

Το τελευταίο διάστημα, η ένταση κλιμακώνεται και συνοδεύεται με αλληλοκατηγορίες και υπονοούμενα για την προέλευση του κορονοϊού ή για την απόκρυψη στοιχείων από την εξέλιξή του.

Οι ΗΠΑ κάνουν απροκάλυπτα λόγο για «κινεζικό ιό», κατηγορούν την Κίνα ότι δεν μπόρεσε να τον ελέγξει στα αρχικά του στάδια, αφήνοντας την εξάπλωσή του να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία, και ότι όλα έγιναν με την ανοχή, αν όχι με τη συνέργεια, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη χρηματοδότηση του οποίου σταμάτησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Αντίστροφα, η Κίνα έχει αφήσει ανοιχτά να εννοηθεί ότι ο ιός είναι αμερικανικής προέλευσης και ότι στο έδαφός της μεταφέρθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ.

Οι αλληλοκατηγορίες αυτές συνοδεύονται με στοιχεία που παρουσιάζουν η μια και η άλλη πλευρά, με τους Αμερικανούς να απειλούν μέχρι και με την απαίτηση αποζημιώσεων πολλών τρισ. ευρώ από την Κίνα, χρεώνοντάς της τα χιλιάδες θύματα που είχαν από τον κορονοϊό.

Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια αυτή η κλιμάκωση της έντασης να αποδοθεί στο προεκλογικό κλίμα των ΗΠΑ, η πραγματικότητα είναι ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα έχει βαθύτερα αίτια.

Αποτελεί ουσιαστικά αντιπαράθεση για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Σχετίζεται με την ενίσχυση της Κίνας οικονομικά και στρατιωτικά, με τη δυνατότητα που έχει σήμερα να παίζει αναβαθμισμένο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, να διαμορφώνει νέες συμμαχίες.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη θέση τους στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα και της Κίνας να αναβαθμίσει τη δική της, σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις και το ρόλο άλλων παγκόσμιων δυνάμεων, όπως η Ρωσία, η ΕΕ, η Ινδία, είναι το πραγματικό υπόβαθρο των ανταγωνισμών που οξύνονται.

Ετσι μπορεί, για παράδειγμα, να ερμηνευτούν ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος» ΗΠΑ - Κίνας, η αμφισβήτηση από τις ΗΠΑ παγκόσμιων συμφωνιών και οργανισμών, η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κινεζική Θάλασσα, μια ανάσα από τα χωρικά ύδατα της Κίνας, η προσπάθεια της τελευταίας να αυξήσει την επιρροή της σε συμμάχους των ΗΠΑ, αξιοποιώντας την οικονομική της ισχύ και το μεγαλεπήβολο σχέδιο του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού».

Ετσι εξηγείται η μεταφορά αμερικανικών επενδύσεων από την Κίνα στην Ινδία, που οδηγεί ακόμα και σε στρατιωτικά επεισόδια ανάμεσα στις δύο ασιατικές χώρες, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες στα μεταξύ τους σύνορα.

Αλλά και η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν όρους αποκλεισμού των κινεζικών επενδύσεων και εξαγορών στρατηγικών ομίλων της τεχνολογίας, όχι μόνο στο δικό τους έδαφος αλλά και σε χώρες - συμμάχους τους, επικαλούμενες ζητήματα ασφάλειας του ΝΑΤΟ, όπως στην περίπτωση της ανάπτυξης δικτύου 5G στις ευρωπαϊκές χώρες από κινεζικά μονοπώλια.

Γι' αυτό το ΝΑΤΟ, παρά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, δηλώνει ότι θα εμποδίσει τη μετατροπή της «υγειονομικής» κρίσης σε «κρίση ασφάλειας», διαπιστώνοντας την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου της Κίνας την περίοδο της πανδημίας και τη μικρότερη σχετικά έκθεση της οικονομίας της στη νέα παγκόσμια κρίση.

Η όξυνση των ανταγωνισμών παγκόσμια μεγαλώνει τις απειλές για τους λαούς και αφήνει όλες τις εξελίξεις ανοιχτές. Στο χέρι των λαών είναι να μη γίνουν ξανά θύματα αυτών των αντιπαραθέσεων, αλλά με τον δικό τους αγώνα να βγουν νικητές.


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή!

ΣΕΛ.  22

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μην πληρώσουν την κρίση
  • Συγκέντρωση αύριο, Σάββατο, από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία. Κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές
  • Νέα απεργία, σήμερα, στη ΛΑΡΚΟ. Ομόφωνη απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ»
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, χτες, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας μαζί με εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε τους αγώνες για σχολείο σύγχρονο, που θα μορφώνει ολόπλευρα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  7
Το ΝΑΤΟ «ψαρεύει» πρακτικάριους στην Ελλάδα!

ΣΕΛ.  6
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «EAST MED»
Μόνο κίνδυνοι για το λαό από τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας

ΣΕΛ.  4   -   5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ