ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σχέδιο κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης μέσα στον Ιούνη

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και κεντρικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο

Από την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Συνδικάτου
Από την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Συνδικάτου
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο και τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων που έχει διαμορφώσει αποφάσισε σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, το απόγευμα της Δευτέρας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στη συνεδρίαση έγινε αποτίμηση των πρωτοβουλιών του Συνδικάτου μπροστά στην Πρωτομαγιά και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της δράσης.

Το Συνδικάτο αποφάσισε να προχωρήσει στις αρχές Ιούνη σε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι: Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η έλλειψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα για τους διανομείς, η εντατικοποίηση, η δουλειά χωρίς ρεπό για βδομάδες είναι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν.

Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης, αποφασίστηκαν επίσης δύο κεντρικές κινητοποιήσεις:

-- Στις 5 Ιούνη, το Συνδικάτο σχεδιάζει κινητοποίηση με τα αιτήματα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις, μέτρα προστασίας για τους διανομείς. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό, κυρίως από μεγάλες αλυσίδες, που με τις τοποθετήσεις τους μετέφεραν την πείρα από τη συμμετοχή των ίδιων και των συναδέλφων τους στην απεργία της Πρωτομαγιάς και έκαναν προτάσεις για την οργάνωση της νέας κινητοποίησης.

-- Στις 19 Ιούνη, το κλαδικό Συνδικάτο προετοιμάζει κεντρική κινητοποίηση με το σύνολο των αιτημάτων του. Ο στόχος που μπαίνει είναι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όποια μορφή αυτές πάρουν, να μην περιοριστούν στην Αττική, αλλά να γίνει κάλεσμα για ανάλογη δράση στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα. Για την επιτυχία της κινητοποίησης το Συνδικάτο θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση στις 10 Ιούνη.

Διεκδικήσεις και αγώνες που δυναμώνουν την ενότητα του κλάδου

Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει το κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης στον κλάδο, ανεξάρτητα από ειδικότητα, χώρο δουλειάς, σχέση εργασίας και εθνικότητα.

«Το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μέχρι να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ξεσαλώσουν σε μια τακτική αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης», τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μιλούν για όλα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι: «Οι απώλειες της εργατικής τάξης γι' αυτούς είναι "παθογένειες" και "περασμένα ξεχασμένα". Τώρα υπόσχονται νέα κέρδη, ακόμα μεγαλύτερα, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σημαίνει νέες θυσίες για το λαό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στον απόηχο της κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα για την 7ήμερη εργασία, υπενθύμισε πως το προηγούμενο διάστημα, με τις υπογραφές εργοδοτών, εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών και τελικά της κυβέρνησης, επεκτάθηκε και κηρύχθηκε υποχρεωτική η Σύμβαση στα ξενοδοχεία, «μια σύμβαση που κατοχυρώνει το 7ήμερο» και καταργεί τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Στη συνεδρίαση έγινε επίσης συζήτηση για τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μπάσει την εργοδοσία και τα στελέχη της στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να το μετατρέψουν σε «συνεταίρο» της. Εξάλλου, μέσα στον Ιούνη αναμένεται να εκδικαστεί η αγωγή που έχει γίνει από συνδικαλιστές και σωματεία ζητώντας την ακύρωση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ), στο οποίο νομιμοποιήθηκαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων οι «αντιπρόσωποι» του εργοδοτικού μορφώματος στα ξενοδοχεία «ΙΚΟS».

ΔΑΣ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Η επιχειρησιακή Σύμβαση είναι υπόθεση που αφορά όλους τους εργαζόμενους

Τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης με θέμα την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης ζητά από το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού Σωματείου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης».

Μετά από σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων από καταστήματα της επιχείρησης σε Αθήνα και Πειραιά και θέμα τα αιτήματά τους όσον αφορά τους όρους της επιχειρησιακής Σύμβασης, η ΔΑΣ ζητά από τη Διοίκηση του Σωματείου να ορίσει συνελεύσεις ανά χώρο και κατάστημα με σκοπό τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.

«Να μην επαναληφθεί για άλλη μια φορά η υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης πίσω από κλειστές πόρτες και ενημέρωση των εργαζομένων από το διαδίκτυο. Μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζόμενους, δεν είναι υπόθεση ενός ΔΣ σωματείου και της εργοδοσίας», τονίζει.

Στη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη αποτυπώθηκαν η απόσταση που χωρίζει τη Διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου από τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων και η δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Σύμβαση και ο εσωτερικός κανονισμός που υπέγραψε το Σωματείο τα προηγούμενα χρόνια έχουν ως κριτήριο «τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης».

Διεκδικούν ΣΣΕ με βάση τις δικές τους ανάγκες

Κοινή απόφαση των εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΔΑΣ είναι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, να αγωνιστούν για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με βάση τις δικές τους ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση και τη συζήτηση στη σύσκεψη, η ΔΑΣ έχει διαμορφώσει μια σειρά όρους που οι εργαζόμενοι διεκδικούν να περιλαμβάνει η επιχειρησιακή Σύμβαση.

Στην επιχειρησιακή Σύμβαση ζητά να υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις κεντρικές αποθήκες, στα τμήματα παραλαβών, ετοιμασίας, αποστολών, καθαριότητας, φύλαξης, οδηγών, τεχνικών και συντηρητών, υπάλληλοι γραφείων, λογιστές της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ».

Διεκδικεί: Πλήρες ωράριο εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο και μετατροπή όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε πλήρους απασχόλησης. Βασικό μεικτό μισθό 920 ευρώ, χωρίς κανένα διαχωρισμό εργαζομένων. Σύστημα κυλιόμενων βαρδιών και ρεπό για όλους τους εργαζόμενους, με σταθερό τριμηνιαίο πρόγραμμα εργασίας. Καθορισμό ειδικοτήτων και απαγόρευση της ενασχόλησης των εργαζομένων με άλλες ειδικότητες. Παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

Η ΔΑΣ ζητά ακόμα να προβλεφθεί η υποχρέωση της εταιρείας να μετακινεί τους εργαζόμενους σε καταστήματα του δικτύου της πλησίον της διεύθυνσης κατοικίας τους, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να εξασφαλίζει τη δωρεάν μετακίνησή τους.

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται η πρόσληψη ικανού αριθμού εργαζομένων «για να είναι εφικτή η εφαρμογή όλων των παραπάνω, η μείωση της εντατικοποίησης και η πρόληψη της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Τετάρτη, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Αναστάσης Κατσαβός.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την επιθετικότητα των εφοπλιστών επιβεβαίωσε η συνάντηση για τις ΣΣΕ

Την επιθετικότητα των εφοπλιστών, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με θέμα την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση και προετοιμασία κινητοποιήσεων στις αρχές Ιούνη.

«Πρότειναν μηδενικές αυξήσεις για τις ΣΣΕ», σημειώνουν τα σωματεία, ενώ επισημαίνουν πως στη λίστα των εργοδοτικών προκλήσεων περιλαμβάνονται μια σειρά από πρόσθετες αξιώσεις, όπως το να επιδοτηθούν για τις ασφαλιστικές εισφορές και για την προσαρμογή των πλοίων στους νέους κανονισμούς των καυσαερίων, η μείωση του ΦΠΑ και άλλα προνόμια. «Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους δεν δίστασαν να αξιώσουν ακόμα και την παρακράτηση της φορολογίας των ναυτικών, που κάνουν κάθε μήνα, να μην την αποδίδουν και να αποτελέσει πρόσθετη επιδότησή τους!», υπογραμμίζουν τα σωματεία.

Οσον αφορά τις οργανικές συνθέσεις στην ακτοπλοΐα, το εφοπλιστικό «πρότυπο», όπως επισημαίνουν τα σωματεία, είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις γραμμές Πάτρα - Ιταλία, «όπου στην πλειοψηφία των ναυτεργατών, από όποια χώρα και αν προέρχονται, δεν εφαρμόζεται ενιαία η ΣΣΕ».

Τα ναυτεργατικά σωματεία σχολιάζουν ακόμα τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς πως η ανεργία στους ναυτεργάτες είναι «ελάχιστη», την ίδια στιγμή που «ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ τον Μάρτη 2019 οι άνεργοι ήταν 2.207, από τους οποίους το επίδομα πήραν 575 (26%), λόγω των απαγορευτικών διατάξεων που υπάρχουν».

«Οι εξελίξεις επιβάλλουν την οργάνωση και τον αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια», τονίζουν τα τρία σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, «που βάζουν πλάτη στην ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών». Καλούν, τέλος, τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να προετοιμάσουν «απεργιακό αγώνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη για τα οξυμένα προβλήματα, την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών μας».

Μέτωπο στα εργοδοτικά σχέδια για εξαήμερη εργασία στις φαρμακαποθήκες

Την προσπάθεια των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών να επιβάλουν εξαήμερη εργασία καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

«Με πρόσχημα το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων και την "ανάγκη" τροφοδοσίας τους, επικαλούμενοι τον ανταγωνισμό και ισχυριζόμενοι πως οι καιροί έχουν αλλάξει, απαιτούν - και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιβάλει - δουλειά και το Σάββατο», τονίζει το Συνδικάτο.

Οπως επισημαίνει, νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με εξαήμερες συμβάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο συνεταιρισμό της Θεσσαλονίκης, η δουλειά από Δευτέρα έως και Σάββατο προβλέπεται στις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας. Σύμμαχό τους οι εργοδότες έχουν την αντεργατική νομοθεσία, αλλά και δημοτικές αρχές που τους παρέχουν την άδεια λειτουργίας και για το Σάββατο.

«Το Σαββατοκύριακο είναι για την ξεκούρασή μας, ανήκει σε εμάς και στις οικογένειές μας, δεν τους το χαρίζουμε στο όνομα κανενός ανταγωνισμού», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να μη λείψουν από τον αγώνα για την «υπογραφή κλαδικής Σύμβασης που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας» και για να βάλουν «φραγμό στην προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org