ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αντιμέτωποι με σοβαρά εμπόδια για να μπορέσουν να ψηφίσουν

Αναγκαία η λήψη μέτρων άμεσα, για να διασφαλιστεί στην πράξη το εκλογικό τους δικαίωμα

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές βρίσκονται χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ιδιαίτερα εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού που αυτές τις μέρες πιάνουν δουλειά, καθώς ξεκινά η τουριστική σεζόν.

Εποχικοί εργαζόμενοι από όλη τη χώρα που πηγαίνουν για δουλειά σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι για να ψηφίσουν πρέπει να ταξιδέψουν στον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τόσο τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, όσο και το απαγορευτικό κόστος που συνεπάγεται το ταξίδι για να ψηφίσουν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, επιβάλλει να ληφθούν μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί στην πράξη και όχι θεωρητικά το δικαίωμα των εργαζομένων να ψηφίσουν, με βάση και τη σχετική νομοθεσία για τις εκλογικές άδειες.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η σημασία των παρεμβάσεων του ΚΚΕ με θέμα το μεγάλο κόστος που επωμίζονται οι χιλιάδες εργαζόμενοι που χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν στις εκλογές.

Εμπόδια από την εργοδοσία και το υψηλό κόστος μετακίνησης

Ηδη, εποχικοί εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που έχουν θέσει το αίτημά τους να πάρουν άδεια για να ψηφίσουν, καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» ότι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες από την εργοδοσία. Στις συνθήκες εντατικοποίησης και εργοδοτικής ασυδοσίας που δουλεύουν, τα ρεπό, πόσο μάλλον οι άδειες, θεωρούνται «είδος πολυτελείας» και οι εργοδότες δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δυο - τρεις μέρες απουσίας τους, παρότι πρόκειται για μέρες που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται για την εβδομαδιαία τους ανάπαυση και συστηματικά τις στερούνται. Ηδη, εργαζόμενοι που έχουν ζητήσει άδεια, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την πίεση της εργοδοσίας. «Πού θα πας, τις μέρες εκείνες θα είμαστε φουλ σε πληρότητα», «αν λείψεις οι συνάδελφοί σου θα αναγκαστούν να δουλέψουν παραπάνω ώρες», είναι μερικά από τα εργοδοτικά «επιχειρήματα» που αντιμετωπίζουν...

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το μεγάλο κόστος, το οποίο συνεπάγεται η μετακίνηση των εποχικών εργαζομένων, αφού τα εισιτήρια, είτε αεροπορικά είτε ακτοπλοϊκά, από και προς τους τουριστικούς προορισμούς είναι πανάκριβα. Ακόμα κι αν ο εργαζόμενος καταφέρει να εξασφαλίσει τα ρεπό, πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει τέσσερα - πέντε μεροκάματα για ένα εισιτήριο στο κατάστρωμα του πλοίου (όταν υπάρχουν δρομολόγια που να ταιριάζουν στις μέρες των ρεπό), ενώ το κόστος εκτοξεύεται στην περίπτωση ενός αεροπορικού ταξιδιού. Κι όλα αυτά ενώ στην τσέπη των εποχικών εργαζομένων δεν έχει μπει ακόμα ο πρώτος μισθός...

Να δοθεί απάντηση και στην κάλπη!

Οπως εξηγεί εργαζόμενος που εδώ και έναν μήνα δουλεύει σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο, «οι προσλήψεις γίνονται ώστε ίσα - ίσα να βγαίνουν οι βάρδιες», με τους εργαζόμενους να μην έχουν μέρα ξεκούρασης και να τελειώνουν κάθε μέρα τη δουλειά εξουθενωμένοι. Ο ίδιος εξασφάλισε μόλις μία μέρα άδειας, κατά την οποία θα ταξιδέψει από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη για να ψηφίσει. Οπως εξηγεί, έχει αποφασίσει να θυσιάσει τις λιγοστές ώρες ξεκούρασης που του μένουν ανάμεσα στις βάρδιες, να επωμιστεί το κόστος των εισιτηρίων που φτάνει το 10% του μισθού του, προκειμένου να φτάσει στην κάλπη.

«Πρέπει να κάνουμε απόφασή μας να παλέψουμε για τη ζωή μας», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο την ψήφο, αλλά συνολικά τη στάση ζωής κάθε εργαζόμενου και ιδιαίτερα των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν συνθήκες γαλέρας. «Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τις μέρες του Πάσχα, τις οποίες τις περάσαμε στο ξενοδοχείο, με 10 και 11 ώρες δουλειάς», επισημαίνει και προσθέτει πως «όσο χειρότεροι είναι οι όροι δουλειάς, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει να δώσουμε και με την ψήφο μας δύναμη στον αγώνα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για αποκλεισμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τηλεοπτική συζήτηση

Δήλωση του Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής

Σε δήλωση για τη διοργάνωση debate μόνο μεταξύ Δούρου και Πατούλη στο κανάλι «Open», ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Παρότι από μέρες είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί debate για την Περιφέρεια Αττικής, στον τηλεοπτικό σταθμό "Open" στις 16/5, με τη συμφωνία και τη συμμετοχή όλων των υποψήφιων περιφερειαρχών, τελευταία στιγμή ενημερωθήκαμε πως αυτή η συζήτηση ακυρώνεται. Ωστόσο, ενημερωνόμαστε ότι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, την ίδια μέρα, ανάμεσα μόνο στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, κα Δούρου, και τον υποψήφιο της ΝΔ, κ. Πατούλη.

Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συμφωνίας της κας Δούρου και του κ. Πατούλη και σε συνεννόηση με το κανάλι.

Επίσης, είναι προφανές ότι από τη συζήτηση - debate θέλουν να λείπει η φωνή που ενοχλεί, αυτή της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Αττικής, ενάντια στον κάλπικο δικομματικό ψευτοκαβγά που από κοινού στήνουν οι κ.κ. Δούρου και Πατούλης.

Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη και στους δύο».

Μαύρες συναλλαγές...

Σε συνδιαλλαγές με όλους και σε όλα, απ' ό,τι φαίνεται, εμπλέκονται οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύοντας έτσι τις πολυπλόκαμες διασυνδέσεις τους με το σύστημα. Είναι γεγονός ότι η αναμενόμενη ολοκλήρωση της δίκης στα τέλη του χρόνου και οι επικείμενες εκλογές έχουν βάλει τους φασίστες και τα αφεντικά τους «στην πρίζα». Ολο και κάποιο «κομπρεμί» βγαίνει στην επιφάνεια, με τους υπόδικους κυρίως χρυσαυγίτες να παζαρεύουν την «επόμενη μέρα», διαβλέποντας την καταδίκη πολλών απ' αυτών, και ταυτόχρονα διάφορα κέντρα του αστικού πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικών συμφερόντων να επιδιώκουν να διασώσουν κάποιους απ' αυτούς ώστε να τους αξιοποιήσουν σε διάφορα παιχνίδια.

Ετσι, βλέπουμε για παράδειγμα το ευρωψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής να «φτιάχνεται» ...στα μέτρα του Λαγού, που είναι βασικός κατηγορούμενους στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος που το επίθετό του να ξεκινάει από γράμμα πριν το «Κ», ώστε αλφαβητικά ο Λαγός να εμφανίζεται δεύτερος και άρα να διευκολύνεται η ψήφισή του. Στόχος είναι να εκλεγεί και να οχυρωθεί πίσω από την ασυλία του ευρωβουλευτή. Από την άλλη, γεννά ερωτήματα η ακύρωση (ή απόσυρση) του ψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής στο δήμο Θεσσαλονίκης, επειδή δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο αριθμό υποψηφίων στο διαμέρισμα της Τριανδρίας. Πέρα από την προφανή αδυναμία των φασιστών να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο, μάλλον έχει και κάποιο λάκκο ή φάβα, αφού διευκολύνονται χρυσαυγίτικες ψήφοι να «σπρωχτούν» προς άλλες κατευθύνσεις, εξυπηρετώντας διάφορα πάρε - δώσε.

Χώρια το γεγονός ότι οι χρυσαυγίτες χώνονται σε διάφορα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, μη εξαιρεμένων των ΣΥΡΙΖΑίικων, που πρόθυμα τους προσφέρουν στέγη. Και βέβαια «το ταγκό θέλει δύο», που σημαίνει ότι όλα τα παζάρια και οι συναλλαγές γίνονται με ανοχή και στήριξη των άλλων κομμάτων και δυνάμεων του αστικού πολιτικού συστήματος... Και αυτό το γεγονός πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου καταδίκης τόσο των ναζί όσο και αυτών που συναλλάσσονται μαζί τους.

Το νέο σποτ του ΚΚΕ

Κυκλοφόρησε χτες το νέο προεκλογικό σποτ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές της 26ης Μάη, με τίτλο «Για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού». Συμμετέχουν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων και από άλλες χώρες της Ευρώπης (ΚΚ - Ιταλία, ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, ΚΚ Σουηδίας), που στέλνουν και στις δικές γλώσσες τους τα μηνύματα: «Η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη των λαών», «Παλεύουμε ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου, της φτώχειας, των πολέμων, της προσφυγιάς», «Παλεύουμε για να φύγουν οι λαοί μας από αυτή τη φυλακή». Δείτε το σποτ στο πόρταλ του ΚΚΕ, «902.gr».

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό παντού!», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:

  • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
  • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Σύσκεψη Ηπειρωτών στην Αθήνα

Αύριο, Πέμπτη, 16 Μάη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη Ηπειρωτών στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Πανηπειρωτική, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Αθήνα), θα μιλήσουν ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Βίκυ Αράπη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

  • Με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα μετακινούνται προς τον τόπο που ψηφίζουν ετεροδημότες από μια σειρά περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων προς: Αθήνα - Λάρισα - Κατερίνη - Θεσσαλονίκη. Αθήνα - Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα. Αθήνα - Ρίο - Αγρίνιο - Αρτα - Γιάννενα. Αθήνα - Ρίο - Βόνιτσα - Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα.
Οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ικαρία

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, συνταξιούχο, άνεργο, νέα και νέο στην Ικαρία στις κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ευρωβουλή, Περιφέρεια και δήμο στις 26 Μάη:

-- Την Παρασκευή 17 Μάη, στην πλατεία Ευδήλου, στις 8.30 μ.μ.

-- Το Σάββατο 18 Μάη, στην πλατεία Αγ. Κηρύκου, στις 8.30 μ.μ.

Ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τις συγκεντρώσεις θα χαιρετίσουν: Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Λαρδάς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Στέλιος Σταμούλος και Γεωργία Λαρδά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org