ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
Συνειδητό ψέμα ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή

Στον Γέρακα μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε μαζική συγκέντρωση στον Γέρακα, με τη νεολαία να δίνει μαχητικό «παρών» στέλνοντας μήνυμα συστράτευσης με το ΚΚΕ, ενάντια σε μια πολιτική που γεννάει μόνο βάσανα για την εργατική νεολαία, μίλησε το απόγευμα της Κυριακής η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Θεοδώρα Πασχαλίδου, υποψήφια δήμαρχος Παλλήνης - Γέρακα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Κώστας Φιλιούσης, υποψήφιος δήμαρχος Παιανίας, καλώντας τους εργαζόμενους της περιοχής να κάνουν υπόθεσή τους την ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Η Ελένη Μπέλλου, αναφερόμενη στην τριπλή εκλογική μάχη, σημείωσε ότι «είναι συμβολικό αλλά και ουσιαστικό ότι την ίδια μέρα ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή αλλά και για δημάρχους και περιφερειάρχες. Η ουσία είναι ότι το ίδιο νήμα πολιτικής, το ίδιο νήμα συμφερόντων δένει μεταξύ τους όλα τα όργανα εξουσίας, μεταξύ αυτών την Ευρωβουλή, την Κομισιόν, τη Βουλή και την κυβέρνηση σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ, τις περιφερειακές αρχές. Αυτό το νήμα είναι τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην κάθε χώρα αλλά και συνολικά στην ΕΕ».

Για την πολιτική της ΕΕ, ανέδειξε τα ψέματα που λένε οι άλλες δυνάμεις, ότι «η ΕΕ μπορεί ν' αλλάξει, να γίνει πιο φιλολαϊκή, κι έτσι θα αλλάξει και η κυβερνητική πολιτική, ότι είναι θέμα αλλαγής του συσχετισμού μεταξύ των νεοφιλελεύθερων και των σοσιαλδημοκρατικών - αριστερών κομμάτων.


Λένε συνειδητά ψέματα, αφού όλοι μαζί, φιλελεύθεροι και ψευτοσοσιαλιστές, ψευτοαριστεροί, έβαλαν τα θεμέλια της ΕΕ, ψήφισαν το Μάαστριχτ, τις Συνθήκες της Λισαβόνας και του Αμστερνταμ, με τις οποίες κατοχυρώθηκαν οι αντιλαϊκοί στόχοι και οι ανάλογες πολιτικές.

Θέλουν και πάλι να σας ξεγελάσουν, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι κάποια όργανα της ΕΕ έναντι άλλων, π.χ. ότι φταίει η Κομισιόν και όχι το Ευρωκοινοβούλιο ή φταίει το Γιούρογκρουπ επειδή δεν υπάρχει ένα ευρωενωσιακό υπουργείο Δημόσιων Οικονομικών.

Μην ξεγελιέστε. Οπως Βουλή και κυβέρνηση είναι νύχι - κρέας, ακόμα και από την πλευρά της αστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο, έτσι συμβαίνει και μεταξύ Ευρωβουλής και Κομισιόν, άλλων οργάνων της ΕΕ.

Ολα μαζί αυτά τα όργανα δημιουργούν αντιφάσεις με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς, για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, για τα παιδιά τους, όχι μόνο των πολύ χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και μεσαίων, γιατί κανένας δεν μπορεί να προστατευτεί από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από καταστροφές στο περιβάλλον.

Σκεφτείτε ότι μεγάλο μέρος των προσφύγων από τη Συρία είναι επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι που είχαν σχετικά καλά εισοδήματα στη χώρα τους.

Σκεφτείτε ότι τώρα η ΕΕ δεν μπορεί δήθεν να διαχειριστεί την εισροή τόσων προσφύγων, αλλά δείτε και την υποκρισία, δίνει υπηκοότητα στους ξένους που αγοράζουν γη ή ακίνητα στην Ελλάδα. Κατά τ' άλλα, σας βάζουν να σκέφτεστε αν θα πέσουν οι αξίες γης και ακινήτων, εάν γίνει Δομή Ανήλικων Προσφύγων στην περιοχή».

Καλώντας το λαό και τη νεολαία να απορρίψουν τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα, υπογράμμισε: «Σήμερα, έχετε την πείρα να αποφασίσετε διαφορετικά, να αξιοποιήσετε όλες τις κάλπες, και πρώτα απ' όλα άμεσα των ευρωεκλογών, για να ανοίξετε με το ΚΚΕ πιο ισχυρά, πιο αποφασιστικά σήμερα τον δρόμο της διεκδίκησης, της αντεπίθεσης, αύριο για τη λαϊκή εξουσία, που θα έχει ως πρώτο μέλημά της τη σταθερή και επαρκώς αμειβόμενη εργασία για όλους, τη δωρεάν Παιδεία που θα δίνει γενική μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση, το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης - φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας χωρίς καμιά προϋπόθεση, τις δημόσιες δωρεάν υποδομές άθλησης.

Εχετε πλέον την πείρα της ζωής για να εμπιστευτείτε το ΚΚΕ, για να μην παγιδευτείτε σε διλήμματα που αποπροσανατολίζουν, δημιουργούν ψεύτικες εναλλακτικές ελπίδες.

Δεν είναι τυχαίο ότι πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι το βλέπουν και σήμερα προσθέτουν τη θέληση, τη φωνή τους, τη δράση τους με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, με δηλώσεις στήριξης.

Πηγαίνοντας στις κάλπες, απορρίψτε αποπροσανατολιστικά διλήμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναβαπτιστεί στη συνείδησή σας μιλώντας για "προοδευτική συμμαχία", για μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό.

Αλλά δεν γίνεται "προοδευτική" πολιτική όταν το βάθρο της είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όταν αυτές οι συμμαχίες φυτεύουν βάσεις, πυρηνικά, σύγχρονα οπλικά συστήματα σε βάρος όλων των λαών, σε όφελος των μονοπωλιακών κερδών.

Αυτές είναι και οι συμμαχίες Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Αλλά και η νεοφιλελεύθερη ΝΔ δεν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτές τις στρατηγικές του επιλογές, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, αυτή που συναντιέται με τη λαϊκή πάλη και διεκδίκηση».


ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα στο λαό να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Μάη η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία Ευόσμου. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρέτισαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Κύριλλος Παπασταύρου μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πρόσφατο αποπροσανατολιστικό καβγά που έχουν στήσει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς τον «παράσταση» την οποία ο λαός έχει παρακολουθήσει πολλές φορές, γνωρίζοντας και το «αντιλαϊκό της φινάλε». Τόνισε πως τα προεκλογικά μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποτελούν επί της ουσίας το άλλοθι για να συνεχίσει την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, αφήνοντας απείραχτο όλο το μνημονιακό πλαίσιο.

Κάλεσε τον λαό να απορρίψει το ρόλο του θεατή των αντιλαϊκών μέτρων χωρίς τέλος, που του επιφυλάσσουν όλα μαζί τα αστικά κόμματα, και να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων και του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ παντού και στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στον χαιρετισμό του, ο Θανάσης Κοκονάς τόνισε τον ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα των ερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως «μακρύ χέρι του κράτους». Επίσης, αντιπαρέθεσε τη στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που αποτελεί στην πράξη εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με αυτή των εφαρμοστών της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική Διοίκηση.


Ο Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στις αρνητικές για τα λαϊκά συμφέροντα επιπτώσεις της πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ και διαχρονικά υλοποιούν οι αστικές κυβερνήσεις. Σημείωσε πως το πραγματικό δίλημμα για το λαό μπροστά στις κάλπες αποτελεί το αν θα συνεχίσει τον ίδιο δρόμο των θυσιών ή αν θα καταφέρει, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, να αλλάξει αποφασιστικά πορεία.


ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το Σάββατο 19 Μάη η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις με την υποψήφια δήμαρχο Διαμάντω Μανωλάκου

Το Σάββατο 18 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή, θα πραγματοποιηθεί η προεκλογική συγκέντρωση των Οργανώσεων Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ.

Θα μιλήσουν ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής στη Β΄ Πειραιά και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

Προετοιμάζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση, καθημερινές είναι οι εξορμήσεις, οι περιοδείες και οι συσκέψεις, η δραστηριότητα των υποψηφίων του Κόμματος, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου πραγματοποιήθηκε περιοδεία στους εμπορικούς δρόμους του Ε' Διαμερίσματος, ενώ την Κυριακή η υποψήφια δήμαρχος επισκέφθηκε την περιοχή της Πειραϊκής.

Την περασμένη Δευτέρα, η Δ. Μανωλάκου περιόδευσε στο 7ο Γυμνάσιο & Λύκειο Πειραιά, μαζί με τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Πειραιά Ηλία Πατίδη και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Σάββα Σάββα. Στη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς αναδείχτηκαν τα προβλήματα στην Παιδεία, που τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί λόγω της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε από τη Βουλή και βάζει επιπλέον φραγμούς στα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση και τις σπουδές. Η υποψήφια δήμαρχος στάθηκε και στις αρμοδιότητες που έλαβε η Τοπική Διοίκηση από το κράτος στην Παιδεία, κάτι με το οποίο μόνο το ΚΚΕ διαφώνησε. Ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις στη σχολική στέγη, κάτι που φαίνεται και στο συγκεκριμένο σχολείο που επισκέφθηκε, το οποίο - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - θυμίζει περισσότερο μουσείο παρά σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 7ο Λύκειο η δημοτική αρχή μείωσε την επιχορήγηση από τα 1.750 ευρώ στα 1.000 ευρώ. «Την ίδια στιγμή που δεν κατασκευάζονται ασφαλή και σύγχρονα σχολικά κτίρια, δίνεται πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και ζεστό χρήμα στην COSCO για την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Η λύση δεν μπορεί να είναι οι διάφορες ιδιωτικές χορηγίες που υποκαθιστούν το ρόλο του κράτους στη χρηματοδότηση της Παιδείας, πόσο μάλλον όταν μονοπωλιακοί όμιλοι, αφού εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους εργάτες χωρίς να λογαριάζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή, έρχονται να πλασαριστούν ως "ευεργέτες", δίνοντας ένα πολύ μικρό μερίδιο από τα κέρδη τους για βαψίματα και επισκευές.

Γι' αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί στις 26 Μάη το ΚΚΕ παντού, σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Με ισχυρό ΚΚΕ, περισσότερους ευρωβουλευτές, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, μπορούμε να διεκδικήσουμε από καλύτερη θέση μέτρα ανακούφισης για το λαό και να ανοίξει ο δρόμος ικανοποίησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org