ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Στο κατάμεστο Δημοτικό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συγκέντρωση που οργάνωσε η ΤΟ του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Δημήτρης Σταθόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Βόρειο Τομέα Αττικής, και ο Κώστας Κατιμερτζόγλου, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παρευρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σερετάκης (Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας), Γιώργος Ζαχάρος (Ν. Ηρακλείου), Θανάσης Φωτόπουλος (Αμαρουσίου), Παναγιώτης Μακρίδης (Μεταμόρφωσης) και Σπύρος Κωνσταντάς (Πεντέλης - Μελισσίων). Ακόμα, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κ. Παπασωτηρίου, Μ. Πετάσης, Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, Ευη Γεωργιάδου, Μαρίνα Τσίγκα - Σαραντέα και Β. Παρασκευόπουλος.


Δυνατό ΚΚΕ κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία

Αποσπάσματα απ' την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πίσω από την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ για τα κότερα, τους πατεράδες τους και τα στελέχη τους κρύβεται η πραγματική αντιπαράθεση για το ποιος από τους δύο θα πάρει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής για να τρέξει στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ποιος, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, θα συνεχίσει στο δρόμο των μνημονίων που παραμένουν σε ισχύ.

Κανείς τους, άλλωστε, δεν μιλάει για την κατάργησή τους. Κανείς δεν μιλάει για τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της, ποιος από τους δύο θα υλοποιήσει καλύτερα τις δεσμεύσεις απέναντι στους λεγόμενους δανειστές, γιατί, όπως λένε, το κράτος τους έχει συνέχεια.

Ποιος θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, τη μείωση του αφορολόγητου, τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, που δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμοί που θα βελτιώσουν τη ζωή του λαού αλλά βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για τα κέρδη του.

Ποιος, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, θα προχωρήσει τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας γιατί και οι δύο ταυτίζονται στο στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, της αναβάθμισης δηλαδή της αστικής τάξης στην περιοχή, όπου οι ιμπεριαλιστές έχουν βγάλει τα μαχαίρια τους για να μοιράσουν την «πίτα».


Σε αυτήν τη σικέ αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί η εργατική τάξη, ο λαός. Αντίθετα, μπορεί και πρέπει να σταθεί απέναντί τους, να φτάσει στην κάλπη με ένα και μοναδικό κριτήριο, τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Και επειδή τη ζωή των παιδιών του κανείς δεν τη βάζει στη ζυγαριά, μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του και να αποφασίσει με ποιον πρέπει να πάει και ποιον να αφήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε την αστική τάξη που πόνταρε σ' αυτόν

Και δω στη Νέα Ιωνία, εργάτες, άνεργοι, φτωχοί επαγγελματίες μπορούν να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάνει επάγγελμα την κοροϊδία, αλλά και τη ΝΔ, που έχει το θράσος να βγαίνει και από πάνω, να υπερασπίζεται το αντιλαϊκό παρελθόν της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από 5 χρόνια πήρε τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού απέναντι στα μνημόνια και με το ψεύτικο δίλημμα, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, εγκλώβισε το λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, αποδυνάμωσης της ΝΔ, έδωσε ανάσα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Του έδωσε τη δυνατότητα να αλλάξει παίχτες, να αφήσει στην άκρη τους παλιούς μονομάχους και να φτιάξει καινούργιους και από το δικομματισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να φτιάξει το δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ένα ακόμα, το 3ο μνημόνιο, που το ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Σήμερα εφαρμόζει τους νόμους και των τριών μνημονίων και συνεχίζει με νέα μεταμνημονιακά μέτρα. Εδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ να βγαίνει δικαιωμένη για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, για τα αντεργατικά μέτρα των δικών της μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευνούχισε, με τις αυταπάτες και το δήθεν ρεαλισμό της υποταγής, τις ζωντανές διαθέσεις που είχαν διαμορφωθεί σε ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου ενάντια στην ΕΕ. Διέψευσε την ελπίδα του λαού να ζήσει καλύτερες μέρες. Εσπειρε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Εδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ και σε άλλες αντιδραστικές δυνάμεις να λένε ότι δήθεν δικαιώθηκαν, ότι «αφού έκανε και η αριστερά τα ίδια σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος»!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, πέρασε μέτρα, που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε, υπό τον φόβο των εργατικών - λαϊκών αντιδράσεων. Εβαλε χέρι μέχρι και στο πιο ιερό δικαίωμα των εργαζομένων, αυτό της απεργίας. Εβαλε ακόμα και τα «γυαλιά» στη ΝΔ, ως προς την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσίπρας περηφανεύεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε εκεί που οι προηγούμενες απέτυχαν. Για την επιτυχία του να τσακίζει την εργατική τάξη, το λαό δεν σταμάτησε να παίρνει τα συγχαρητήρια από την Κομισιόν, τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, τις ενώσεις του κεφαλαίου.

Και είναι αλήθεια πως το άλογο, που πόνταρε πριν από 5 χρόνια η αστική τάξη, δεν ήταν κουτσό, το αντίθετο. Αν και δεν είχε ξανατρέξει μια χαρά τα κατάφερε. Μια χαρά έτρεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μια χαρά τα κατάφερε στην αντιλαϊκή αστική διαχείριση.

Η ΝΔ υπερθεματίζει σε αντιλαϊκά μέτρα για την εύνοια του κεφαλαίου

Ολα αυτά βέβαια είναι που προκαλούν αμηχανία στη ΝΔ, που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεικνύεται καλύτερος και συνεπέστερος μαθητής. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τού έχει πάρει την «μπουκιά απ' το στόμα», υπερθεματίζει σε αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να γίνει ξανά αυτός ο εκλεκτός του κεφαλαίου. Μόνο έτσι εξηγείται η πρότασή του για 7ήμερη εργασία, δήθεν με τη θέληση των εργαζομένων, όταν όλοι γνωρίζουν πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εκβιάζει αυτήν την υποτιθέμενη «θέληση» των εργαζομένων.

Βεβαίως, ο μόνος που δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται με αυτή την εξέλιξη είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους, που σημαίνει 7ήμερη εργασία, έχει τη δική του αποφασιστική σφραγίδα. Η διευθέτηση του χρόνου και των ημερών εργασίας έχει και τη δική του σφραγίδα. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο, οι οποίοι κόβουν και ράβουν τα μέτρα σε βάρος τους.

Θέλουν να ξεγράψει ο λαός τα δικαιώματά του

Εχουν το θράσος τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι αυτοί «κάτι δίνουν στον κόσμο», να μιλάνε για δικαιοσύνη, για τις ανάγκες των πολλών! Παρουσιάζουν σαν κοσμογονία, σα «νέα οικονομική πολιτική» το ότι δίνουν 5 μέρες πριν από τις εκλογές στο λαό το 1 από τα 10 που του έχουν αρπάξει, όταν τα υπόλοιπα 9 τα έχουν δώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Καμία πρωτοτυπία. Τα ίδια ακριβώς έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα δικά τους «Ζάππεια».

Κάνουν τα πάντα για να ξεγράψει ο λαός τα δικαιώματά του, να ρίξει μόνος του στα Τάρταρα τις απαιτήσεις του, να ξεχάσει ό,τι έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το φαγοπότι των καπιταλιστών, να συμβιβαστεί με τα επιδόματα, τα κοινωνικά μερίσματα και να τους λέει και «ευχαριστώ» από πάνω.

Επικαλούνται ως θετικό μέτρο την ενεργοποίηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση για τον κατώτατο μισθό. Κρύβουν, επίσης, ότι δεν υπάρχει ούτε ένα έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ο μέσος μισθός να μη μειώθηκε. Επί ΣΥΡΙΖΑ η μερική απασχόληση ξεπέρασε την πλήρη στις νέες προσλήψεις.

Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα ο λαός θα τα πάρει και καλά θα κάνει, γιατί δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να αγωνίζεται, με τις όποιες δυνάμεις του. Γιατί οι συνταξιούχοι δεν έκαναν πίσω ούτε βήμα από το δίκαιο αίτημά τους να πάρουν πίσω τα κλεμμένα. Απέναντι στους αγωνιζόμενους εργάτες, στους συνταξιούχους δεν δίστασαν να στείλουν τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν όποιον αντιδρά στην αντιλαϊκή τους πολιτική. Μέχρι και τις «αύρες» έβγαλαν στους δρόμους μετά από δεκαετίες.

Εσπασαν κάθε ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων, παραδίδοντας στο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο λιμάνια, αεροδρόμια, φιλέτα γης, για να βγάλουν τρελά κέρδη εις βάρος των αναγκών των πολλών. Ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θα τα κατάφερναν τόσο καλά, που έχουν και προϋπηρεσία στις ιδιωτικοποιήσεις.

Την ώρα που κυνηγούν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις όποιον χρωστάει έστω και ένα μικροποσό, συνεχίζουν το απαράδεκτο καθεστώς της «εθελοντικής» φορολόγησης των εφοπλιστών, την οποία εγκαινίασε ο Σαμαράς και μάλιστα μείωσαν αυτό το ποσό κατά πάνω από 70%. Ετσι μάλλον εξηγούνται και οι πολυτελείς διακοπές σε εφοπλιστικά κότερα, γιατί οι χάρες πρέπει να ξεπληρώνονται, όπως λένε και τα παιδιά της ΚΝΕ.

Τσιράκι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ η κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε το καλύτερο τσιράκι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Εδωσε ό,τι του ζητήθηκε και ακόμη περισσότερα, χωρίς να υπολογίσει το κόστος. Απόδειξη η κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ συμφωνία των Πρεσπών.

Καμία κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ, δεν τόλμησε να παραδώσει στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ λιμάνια, αεροδρόμια, να τους δώσει νέες βάσεις ακόμα και για τα πυρηνικά τους στον Αραξο. Με λίγα λόγια, να μετατρέψει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να λερώσει αξίες και ιδανικά ποτισμένα με το αίμα των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών αυτού του τόπου. Τη μία μέρα ο Τσίπρας κατέθετε στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και την άλλη «ξέπλενε» τον ακροδεξιό Τραμπ, λέγοντας πως ό,τι κάνει είναι για καλό μας. Τη μία μέρα μιλούσε για τον Μπελογιάννη και την άλλη φιγουράριζε με τον Νετανιάχου, που σκοτώνει μικρά παιδιά, ακόμα και έγκυες γυναίκες στην Παλαιστίνη. Για να μη σχολιάσουμε ότι τόλμησε να βάλει τη φωτογραφία του Μπελογιάννη σε προεκλογικό σποτάκι μαζί με τον Πλαστήρα, που ως πρωθυπουργός υπέγραψε την απόφαση για την εκτέλεσή του.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κάθε άνθρωπος που νιώθει αριστερός, προοδευτικός, και εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι: Τι διαφορετικό από όλα αυτά θα έκανε μια άλλη, «χειρότερη κυβέρνηση» της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ;

Υπάρχει βέβαια κάτι και γι' αυτό του βγάζουν το καπέλο. Είναι η ικανότητα να εγκλωβίζει, να εξαπατά και τελικά να οδηγεί στην απογοήτευση ζωντανές αγωνιστικές δυνάμεις. Αυτό ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούσε στα χρόνια της κρίσης να το πετύχει.

Δεν υπάρχουν προοδευτικοί στυλοβάτες του κεφαλαίου

Τώρα βρήκε καινούργιο τρόπο για να συνεχίσει το παιχνίδι των διλημμάτων, για να παραπλανήσει ακόμη μια φορά το λαό. Σα να μην έγινε τίποτα από τα παραπάνω, εκβιάζει τους προοδευτικούς, αριστερούς ανθρώπους να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτόν ή την ακροδεξιά. Πλασάρει την καρικατούρα της δήθεν «προοδευτικής συμμαχίας», που έστησε προεκλογικά, με γνωστά στελέχη που έχουν διακριθεί στο αντιλαϊκό έργο, πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, άλλους γυρολόγους της πολιτικής, σαν απάντηση στην ακροδεξιά. Κανένας δεν πρέπει να τσιμπήσει ξανά. Δεν υπάρχουν «προοδευτικοί» στυλοβάτες του κεφαλαίου, όπως προσπαθεί να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οταν υλοποιείς μια βάρβαρη πολιτική, στο όνομα της «προόδου», όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε θρέφεις την ακροδεξιά, τη συντήρηση, τη φασιστική δημαγωγία. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην Ιστορία.

Δεν μπορείς να λες ότι θα αντιμετωπίσεις την άνοδο της ακροδεξιάς και να μην κάνεις ούτε το πιο απλό, να πάρεις τα αναγκαία μέτρα για να τελειώσει η δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής που σέρνεται εδώ και 4 χρόνια και οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα κοιμούνται στα κρεβάτια τους.

Δεν μπορείς να λες ότι θα αντιμετωπίσεις την άνοδο της ακροδεξιάς και να βάζεις τα στελέχη σου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακυρώνουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων να μη δοθεί προεκλογικά χώρος στους φασίστες.

Δεν μπορείς να λες ότι θα αντιμετωπίσεις την άνοδο της ακροδεξιάς και να υπογράφεις ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, παρέα με τους ακροδεξιούς Σαλβίνι, Ορμπαν, Κουρτς και τη Μέρκελ, εμετικά κείμενα που μιλούν για «σιδηρούν παραπέτασμα», εννοώντας τις χώρες που οικοδομούσαν τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερες διώξεις κομμουνιστών και αγωνιστών που ήδη υπάρχουν σε χώρες της ΕΕ.

Γυρνάμε την πλάτη στη λογική του «μικρότερου κακού»

Και δω στη Νέα Ιωνία λέμε σε όλους όσοι προβληματίζονται, ταλαντεύονται: Γυρίστε την πλάτη στη λογική του «μικρότερου κακού», την οποία πολλές φορές έχει διαλέξει ο λαός και πάντα το «μικρότερο κακό» οδηγεί στο μεγαλύτερο. Με αυτήν τη λογική η πλειοψηφία του λαού επέλεγε για χρόνια πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε τη ΝΔ.

Το αδιανόητο να συγκυβερνήσουν οι δύο αντίπαλοι τριών δεκαετιών έγινε δυνατό ακριβώς γιατί η στρατηγική τους είναι κοινή. Μαζί ψήφισαν 2 μνημόνια και φόρτωσαν την κρίση στις πλάτες του λαού.

Το ίδιο θα δούμε με μαθηματική ακρίβεια να συμβαίνει, αργά ή γρήγορα, και με τους σημερινούς δήθεν «μεγάλους αντιπάλους». Οι ίδιοι, άλλωστε, ομολογούν ότι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει από το 2015.

Είναι τόσο ίδιες οι πολιτικές τους που επιτρέπουν σε στελέχη τους να κοιμούνται το βράδυ στο ένα κόμμα και να ξυπνούν το πρωί στο άλλο.

Τιμωρήστε τους ρίχνοντας στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και Περιφέρειες.

Γιατί ό,τι πιο προοδευτικό και σύγχρονο γεννιέται πάντα μέσα από την αμφισβήτηση και την πάλη και όχι με τον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Γιατί το ΚΚΕ με τις εκτιμήσεις του και τη στάση του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως την περίοδο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ή στο δημοψήφισμα - απάτη του 2015, συγκρούστηκε με το κύμα των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι αριστεροί ψάλτες του. Χωρίς μισόλογα και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος που ήξερε ότι θα έχει ανέδειξε μια μεγάλη αλήθεια: Ποτέ, καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και της ΕΕ, ό,τι κι αν λέει, όποιους κι αν τιμάει στα λόγια, και απ' όπου κι αν κρατάει η σκούφια αυτών που την απαρτίζουν, δεν υπάρχει περίπτωση να διαχειριστεί φιλολαϊκά το σύστημα της εκμετάλλευσης και τους γραφτούς και άγραφους, σιδερένιους νόμους του.

Χάρη σε αυτήν τη στάση του Κόμματος, σήμερα είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, ακόμα κι αν τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε άλλα πολιτικά κόμματα ή αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις τις εκτιμήσεις μας. Αναγνωρίζουν ότι η συνεπής στάση του ήταν τελικά η μόνη που υπηρετούσε το συμφέρον του λαού, κράτησε ζωντανή την ελπίδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ