ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Οι ΗΠΑ συντηρούν την ένταση με απειλές πολέμου

Διαφωνίες Λαβρόφ - Πομπέο για το Ιράν

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Λίνκολν» κατευθύνεται προς τον Περσικό
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Λίνκολν» κατευθύνεται προς τον Περσικό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΟΤΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου συντηρούν οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας να περικυκλώσουν όσο πιο «ασφυκτικά» το Ιράν.

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, «διέψευσε» ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ότι στις 9 Μάη, ο εκτελών καθήκοντα υπουργού Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ο επιτελάρχης Τζο Ντάνφορντ, η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, του παρουσίασαν τα επικαιροποιημένα σχέδια του Πενταγώνου για το Ιράν και ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται πρόταση για την ανάπτυξη περίπου 120.000 Αμερικανών στρατιωτικών (όσοι δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν το 2003 στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ).

Ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις» αλλά το αμέσως επόμενο λεπτό «προδόθηκε», αφού έδειξε ότι η «διάψευση» αφορά στον αριθμό των στρατιωτικών που αναφέρουν οι σχετικοί σχεδιασμοί. Εξέφρασε έτσι την πεποίθηση πως «δεν θα χρειαστεί να το σχεδιάσουμε αυτό, αλλά και εάν το κάνουμε, θα στείλουμε μία κόλαση πολύ περισσότερων στρατιωτών από αυτούς»...

Ενδιαφέρον είναι πως νωρίτερα, χτες, Αμερικανοί στρατιωτικοί «εμπειρογνώμονες» που στάλθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έκαναν μία πρώτη εκτίμηση για τις απόπειρες δολιοφθοράς σε τέσσερα δεξαμενόπλοια, έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν ή μέλη οργανώσεων που σχετίζονται με αυτό. Ισχυρίστηκαν ότι «Ιρανοί ή αντιπρόσωποι του Ιράν χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να προκαλέσουν οπές» στα τοιχώματα της καρίνας των τάνκερ. Δεν εξήγησαν γιατί έσπευσαν να ενοχοποιήσουν το Ιράν, στηρίζοντας τους ισχυρισμούς «σε πιθανά κίνητρα»...

Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες μέρες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας σε βάρος τους, απαιτώντας από την πρώτη στιγμή τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» ώστε να διαλευκανθεί ποιος έκανε τις δολιοφθορές στα τέσσερα δεξαμενόπλοια, ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα το πρωί της 12ης Μάη.

Συναντήσεις του Πομπέο

Σε αυτό το σκηνικό έντασης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μάικ Πομπέο, ξεκίνησε «εκστρατεία ενημέρωσης» ομολόγων του στην Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες συνάντησε προχτές την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, με τη Μογκερίνι να ζητάει από τις ΗΠΑ «υπέρτατη αυτοσυγκράτηση».

Ο Πομπέο συναντήθηκε και στο Σότσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, όπου για το θέμα του Ιράν (για τη συνολική ατζέντα της συνάντησης βλέπε σελ. 21), οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν λέγοντας πως «θα συνεχίσουν τον διάλογο». Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε μεταφέρει στους δημοσιογράφους την απορία του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, για την εκστρατεία «υπέρτατης πίεσης» των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Χτες βράδυ, ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με βουλευτές πως η χώρα απορρίπτει την πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ για «διαπραγμάτευση νέας πυρηνικής συμφωνίας» και προέβλεψε ότι «σε αυτήν τη σύγκρουση οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν».

Δημοσιεύματα για διασυνδέσεις και σενάρια

Η ηλεκτρονική έκδοση «The Iranian» επισήμανε χτες σε εκτενές άρθρο το ρόλο στελεχών της ιρανικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν ε Χαλκ» και τη συνεργασία τους με τις μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ενέργειες με απώτερο στόχο την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης.

Υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία των ΗΠΑ το 2013 (επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα) μεταφέρθηκαν πολλές εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης με τις οικογένειές τους από το Ιράκ (όπου είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά του Ιράν και μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ το 2003) σε λοφώδη περιοχή της Αλβανίας, όπου έφτιαξαν ένα «χωριό» σε έκταση μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων.

Πέρσι ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Ιndependent» αναφέρθηκε στη δράση της οργάνωσης ΜΕΚ στην Αλβανία, επισημαίνοντας πως λειτουργούν σαν «μαφία» με την ανοχή της αλβανικής κυβέρνησης αναπτύσσοντας «περίεργες» δραστηριότητες.

Το χτεσινό ρεπορτάζ του «The Iranian», μην ξεχνώντας τις δραστηριότητες των Μουτζαχεντίν στην Αλβανία, συνέδεσε την εκεί δράση τους με την ασυνήθιστη επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πρωτομαγιά ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, στο αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» ελάχιστες μέρες προτού πάρει εντολή για να μεταβεί στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που επικαλείται δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη του Μέτα, που συνοδευόταν μεταξύ άλλων από την υπουργό Αμυνας, Ολτα Τζάκα, υπήρχαν και στελέχη των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών SHISH, που συνομίλησαν «με πρόσωπα που μιλούσαν Φαρσί», που δεν αποχώρησαν μετά τον απόπλου του αεροπλανοφόρου. Η επίσκεψη του Μέτα στο αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ σε ιστοσελίδα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 5/5, ο Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Λίνκολν» στον Περσικό επικαλούμενος «πληροφορίες» για «πολλαπλές αξιόπιστες απειλές» εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και άλλες περιοχές. Εκτοτε, το θερμόμετρο της έντασης δεν άργησε να ανέβει...

Επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Αramco»

Στο μεταξύ, η επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση, που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο εξαιτίας των ασφυκτικών αμερικανικών οικονομικών και στρατιωτικών πιέσεων σε βάρος του Ιράν, φουντώνει τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου που έχουν εξαπολύσει από το 2015 η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, στην Υεμένη.

Οι αντικαθεστωτικοί Σιίτες Χούτι ανέλαβαν χτες την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου που συνδέονται με τον μεγάλο πετρελαιαγωγό «Ανατολής - Δύσης» που συνδέει τα οικόπεδα γεωτρήσεων της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας με τον τερματικό σταθμό στο δυτικό λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση αυτή είναι «μια απάντηση στα εγκλήματα» και στον «αποκλεισμό» που επιβάλλεται στην Υεμένη από τη Σαουδαραβική Αραβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, προσθέτοντας πως «ο λαός μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αμυνθεί με όλες του τις δυνάμεις».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Ορυκτών Πόρων και Βιομηχανίας Χαλίντ αλ Φάλιχ παραδέχτηκε την επίθεση, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της. Την επίθεση καταδίκασε αργότερα ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ, λέγοντας πως συνιστούν «σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία».

Ιδιαίτερα αιχμηρά σχολίασε αυτήν την εξέλιξη από το Νέο Δελχί, λίγο μετά τη συνάντησή του με την Ινδή ομόλογό του Σούσμα Σουάρατζ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που μίλησε για «ύποπτες ενέργειες σαμποτάζ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Περσικό», συνδέοντας τις καταγγελίες για σαμποτάζ σε τέσσερα δεξαμενόπλοια ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τη χτεσινή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ