ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Κάλπικα διλήμματα για τους πολλούς, για να κρύβεται η σύμπλευση στην πολιτική για τους λίγους

Το κάλπικο δίλημμα «με την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα των ελίτ» προέταξε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του χτες βράδυ στο Αιγάλεω. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι συγκρούονται δύο κόσμοι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι με τον «κόσμο των πολλών», που δήθεν «αποκαθιστά αδικίες» και «επουλώνει τις πληγές της κρίσης».

Σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις, εξίσου αντιδραστικές με τα μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πάρει, θέσεις της ΝΔ για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό κ.λπ. Μπροστά σ' αυτό το αναντίρρητο γεγονός ο πρωθυπουργός προέβαλε τη δικαιολογία ότι «κάναμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί μπροστά». Ως «ένα βήμα πίσω» παρουσίασε την ψήφιση του 3ου μνημονίου που σωρευτικά στα άλλα δύο έδωσε τη χαριστική βολή στα λαϊκά δικαιώματα, τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που εκτείνονται σε βάθος δεκαετιών, την εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ολα τα παραπάνω τα παρουσίασε ως μια προσωρινή οπισθοχώρηση, αλλά είχε και το θράσος να μιλήσει για σημαντικές νίκες που τάχα κατήγαγε η κυβέρνησή του προς όφελος του λαού, απαριθμώντας ένα κατεβατό με τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που η πολιτική του αναπαράγει. Επικαλέστηκε μάλιστα την Υγεία και την Πρόνοια, παρουσιάζοντας μια «μαγική εικόνα» για την κατάσταση σε αυτούς τους τομείς, που οι εξόφθαλμες ελλείψεις και οι περικοπές οδηγούν το λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επιβεβαιώνοντας ότι ζητά συγχωροχάρτι για τη βάρβαρη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών μέσω των εξαγγελιών που ανακοίνωσε από το Ζάππειο, επικαλέστηκε τα λεγόμενα «θετικά μέτρα», ενώ υπερασπιζόμενος τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων και του συμβιβασμού του λαού με τη φτώχεια υποστήριξε αυτήν την επιδοματική πολιτική των ψίχουλων στο λαό και των παχυλών επιδοτήσεων στο κεφάλαιο ως πολιτική δικαιοσύνης, αφού, όπως είπε, τα επιδόματα «είναι ο τρόπος με τον οποίο το κράτος παρεμβαίνει εξισωτικά έναντι των πολιτών».

Εφτασε μάλιστα να πει, σε μια ακόμα από τις γνωστές αισχρές λαθροχειρίες του, ότι αυτό το κήρυγμα ραγιαδισμού που κάνει στο λαό, το κάλεσμά του στους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι σε όλα τα βάρβαρα μέτρα μήπως και εισπράξουν κανένα ξεροκόμματο παραμονές των εκλογών, βασίζεται σε μια «πανανθρώπινη αρχή: Οτι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες του (!) και να έχει ίσες δυνατότητες να αναπτύξει τις ικανότητές του».

Στον αντίποδα, αξιοποιώντας τα αντιδραστικά ξεσπάσματα της ΝΔ, που αγωνιά να πάρει αυτή το «χρίσμα» του καλύτερου διαχειριστή από το κεφάλαιο, την παρουσίασε σαν αυτούς που θέλουν να καταργήσουν το - καταργημένο - 8ωρο, να διαλύσουν το - διαλυμένο - Ασφαλιστικό, να δώσουν υπηρεσίες - της ολοένα και περισσότερο εμπορευματοποιημένης - Υγείας στους ιδιώτες...

Πασχίζει η ΝΔ να αποδείξει ότι είναι «καταλληλότερη» για το κεφάλαιο

Την ίδια στιγμή, για τη «στοχοπροσήλωση» της ΝΔ στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων πασχίζει να πείσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, βλέποντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να του παίρνει την μπουκιά από το στόμα, υλοποιώντας μέτρα που για δεκαετίες είχε στα συρτάρια του το κεφάλαιο και η ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του για τις εργασιακές σχέσεις, ωστόσο έσπευσε να λιβανίσει τις επιχειρήσεις που έχουν υλοποιήσει τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, τον οποίο από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου στήριξαν στην ΕΕ. «Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σαν τον "Παπαστράτο" στην Ελλάδα και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, ενώ προκειμένου να δεχθούν οι εργαζόμενοι αδιαμαρτύρητα το σμπαράλιασμα των σταθερών ωραρίων και της ίδιας της ζωής τους, πρότεινε «να δώσουμε κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στο επιχειρησιακό κέρδος»! Για την εφαρμογή, δε, της εργατικής νομοθεσίας ανέφερε πως την θεωρεί αδιαπραγμάτευτη, «ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»...

Παραπέρα, στη μεταξύ τους πλειοδοσία για μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, εκτιμώντας πως θα υπάρξει «δημοσιονομικός χώρος» για να το πράξει το 2020. Υποσχόμενος στο κεφάλαιο ένα ακόμα πιο φιλικό περιβάλλον, προκειμένου να μην «ταλαιπωρείται», πρότεινε να μετατεθεί στον ιδιωτικό τομέα «ένα κομμάτι της αδειοδοτικής διαδικασίας» για τις επιχειρήσεις.

Και σε ανάλογο μοτίβο, πρότεινε τη λειτουργία των νοσοκομείων σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, «υποσχόμενος» ένα ακόμα χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εκτός δασικής προστασίας οι «φρυγανικές εκτάσεις»

Στη διευκόλυνση επιχειρηματικών ομίλων που το τελευταίο διάστημα εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του τουρισμού σε μια σειρά νησιά του Αιγαίου, στοχεύει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με τον χαρακτήρα των «φρυγανικών εκτάσεων», οι οποίες θα χαρακτηρίζονται στο εξής «χορτολιβαδικές» και όχι «δάση» ή «δασικές».

Η Υπουργική Απόφαση στηρίχθηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, η οποία συντάχθηκε έπειτα από ερώτημα που κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες που συντάσσουν τους δασικούς χάρτες αυτήν την περίοδο, θα λάβουν υπόψιν τους τον παραπάνω ορισμό, γεγονός που, όπως αναφέρει το υπουργείο, «θα επιφέρει και σημαντική μείωση του χρόνου κατάρτισης των δασικών χαρτών», μειώνοντας έτσι και τους χρόνους για την εκτέλεση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων, αφού θα έχει ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων και κατά συνέπεια το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Παράλληλα, οι ήδη θεωρημένοι δασικοί χάρτες θα «επικαιροποιηθούν» σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία για λεγόμενα «πρόδηλα σφάλματα», ενώ οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα αναμορφωθούν σύμφωνα με διαδικασία που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.

Τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, είναι άκρως χαρακτηριστικά των επιδιώξεων που έρχεται να εξυπηρετήσει η παραπάνω απόφαση. Αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα «ανισονομίας» που επικρατούσαν με το μέχρι πρόσφατα ισχύον καθεστώς, εκτάσεις με τα ίδια χαρακτηριστικά σε άλλες περιοχές της χώρας να χαρακτηρίζονται «δάση» ή «δασικές» και σε άλλες «χορτολιβαδικές», πρόσθεσε ότι στο εξής «...δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα...».

Πρόκειται για ρύθμιση που αντικειμενικά θα λειτουργήσει προς όφελος διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων, αφήνοντας παράλληλα «ανοικτό» παράθυρο για την απεμπόληση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε έναν μεγάλο αριθμό εκτάσεων που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν δασικές. Η απόφαση αυτή αλλάζει επίσης διατάξεις της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας, επεμβαίνοντας συνολικά και επί τα χείρω στο όποιο προστατευτικό πλαίσιο των δασών, όπως καθορίζεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος.


Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές
Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 π.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα γραφεία του ΟΤΕ, στην περιοχή της Τούμπας.

-- Στις 11.30 π.μ., η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, θα περιοδεύσει στην εταιρεία τεχνικών έργων EDIL, στη Θεσσαλονίκη.

-- Στις 12 μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα μιλήσει σε σύσκεψη υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών του ΑΠΘ. Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση αποφοίτων από τις σοσιαλιστικές χώρες, στο ΕΚΘ.

-- Στις 9 π.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει σε τραπεζικά καταστήματα της πόλης.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ, σε σύσκεψη - συζήτηση με απόφοιτους σοσιαλιστικών χωρών, θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Βασίλης Κρανιάς, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας.

Την Παρασκευή 17 Μάη:

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου), θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν η Μαρία Γαβαλά και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κόμματος, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., στη Σπάρτη, στην κεντρική πλατεία θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στη Λιβαδειά (κεντρική πλατεία), θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νώντας Κοτσικώνας, υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Ανουντσιάτα Κέρκυρας θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος. Θα χαιρετίσουν η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, και ο Γιάννης Μπορμπότης, υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Σερβίων θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Νίκος Γεωργακόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Σερβίων.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Αίγιο (πλ. Λαύρας), θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν η Αγγελική Κουρή, υποψήφια δήμαρχος Αιγιάλειας, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, και η Ηρα Κουρή, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

-- Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, μαζί με την Αγγελική Κουρή θα περιοδεύσουν στο εργοστάσιο της ΕΒΟ και στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

-- Στις 8 μ.μ., στην Αμφισσα (πλατεία Λαού), θα μιλήσουν ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς, και ο Στάθης Λεοντίου, υποψήφιος δήμαρχος Δελφών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ