ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 120 ΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΦΠΑ
Ο λαός να μη δώσει «συγχωροχάρτι» για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις 120 δόσεις, στο οποίο έχει προσθέσει με μορφή τροπολογιών και τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, για το επίδομα στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως βέβαια και τα νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι, ενώ και κατά τη χτεσινή συζήτηση οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν στα παραπλανητικά πανηγύρια περί «θετικών» μέτρων και «φιλολαϊκού προφίλ» της κυβέρνησης, ενώ, αξιοποιώντας την πλειοδοσία της ΝΔ σε αντιλαϊκά μέτρα, επανέφεραν τα γνωστά παραμύθια για το ...«χάος» που τάχα χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Θράσος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αποκαθιστά την εργασία

«Πάει πάρα πολύ να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αποκαθιστά την εργασία», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ολόκληρες για τις συνθήκες βαρβαρότητας που επικρατούν στην αγορά εργασίας, για τη μερική απασχόληση, για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, για τη μαθητεία, για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, για την εντατικοποίηση της εργασίας, για τα εργατικά "ατυχήματα", για τους εργατικούς θανάτους - ένας ολόκληρος κατάλογος».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αποκαθιστά την εργασία και να τσακώνεται με την ΝΔ για την 7ήμερη εργασία, όταν και εσείς και οι προηγούμενοι έχετε αποδεχτεί την πολιτική της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση φέρνει τον νόμο 4498/17, που εισάγει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2003/88 της ΕΕ, η οποία με βάση σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται σε συνεχόμενο 12ήμερο - ποιο 7ήμερο; Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου οι αποφάσεις υπερισχύουν όλων των υπολοίπων, λέει ότι για κάποιον που δουλεύει σε 6ήμερη βάση μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια της εργασίας χωρίς ανάπαυση στις 12 μέρες, και για κάποιον που δουλεύει 5ήμερο, χωρίς ανάπαυση στις 10 μέρες (...) Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στα θρύψαλα που άφησαν στην αγορά εργασίας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ήρθε και τα διέλυσε όλα στην αγορά εργασίας».

Προκάλεσε δε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία του δικαιώματος της απεργίας, με την κατάργηση του «50+1», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την κάνει δεκτή - ενώ μάλιστα δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση - διότι στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Συνέχεια της φορομπηχτικής πολιτικής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής σημείωσε πως η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα καλούν το λαό να συνεχίσει να αποδέχεται τη σφαγή του αδιαμαρτύρητα, για να πληρώνει τα ματωμένα πλεονάσματα, και «αν περισσεύει τίποτα, να παίρνει και κανένα επιδοματάκι».

Ακόμα και αυτά τα «θετικά μέτρα», πρόσθεσε, έχουν κυρίως αναφορά στο κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα οι 120 δόσεις, που ουσιαστικά είναι μέτρα εισπρακτικά και συνέχεια της φορομπηχτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, φόρτωσε τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά, με φόρους, χαράτσια, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, φόρο επιτηδεύματος κ.ο.κ., με δραματικές επιπτώσεις που οδήγησαν τα χρέη να χτυπήσουν «κόκκινο». «Και τι έρχεστε τώρα και λέτε στον κόσμο; Οτι αφού δεν μπορεί να πληρώσετε τα χρέη που σας φορτώσαμε, θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε». Ανέφερε πως οι αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τα βάρη που τους έχει φορτώσει η αντιλαϊκή πολιτική θα προσπαθούν να πληρώσουν και τη δόση, και όποιος δεν το καταφέρει τον περιμένουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, ακόμα και από τα 500 ευρώ, ενώ όποιος νομίζει ότι θα δει «κούρεμα» χρεών τον περιμένει αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή του. «Αυτά κι αν είναι μαυρογιαλούρικα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει

Δίνοντας απάντηση στις κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι σκόπιμα οξύνουν την πόλωση ενόψει εκλογών, για να κρύψουν την ταύτισή τους στο κύριο, που είναι το ξεζούμισμα του λαού για την ενίσχυση της κερδοφορίας μια χούφτας πλουτοκρατών, και να εγκλωβίσουν τη λαϊκή συνείδηση σε ψευτοδιλήμματα και στη χρεοκοπημένη λογική του «μικρότερου κακού».

Δείχνοντας ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» σε βάρος του λαού, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό, εμφανίζεται τώρα τάχα να «βγαίνει στα κάγκελα» για τη δουλειά - λάστιχο και τις αναφορές Μητσοτάκη, όταν επικύρωσε την κλαδική ΣΣΕ του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού για την 7ήμερη δουλειά, διατήρησε και ενίσχυσε τους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, προσθέτοντας με τη σειρά του τη θέσπιση νόμου για τη 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την επιβολή δουλειάς 32 Κυριακές το χρόνο, σμπαραλιάζοντας έτσι τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, κ.ο.κ.

«Να, λοιπόν, οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, του φωτός και του σκότους», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η εργατική τάξη, ο λαός, με την οργάνωση της πάλης του και την ψήφο του μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτόν τον «κόσμο», των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για μικρές και μεγάλες ανατροπές, για να ζήσει ο λαός στην κοινωνία όπου μπροστά θα μπαίνουν οι δικές του ανάγκες.


Προεκλογικές υποσχέσεις με βάση τα ματωμένα πλεονάσματα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και τον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ, μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για τα μέτρα που ψηφίζει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:

-- Εχει ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, αύριο ψηφίζονται τα μέτρα, τα θετικά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση. Για την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα μιας καλής διακυβέρνησης και πορείας της χώρας, για την αντιπολίτευση προεκλογικές παροχές. Για σας;

-- Καλά ότι είναι προεκλογικές παροχές, είναι. Αλλωστε, μια σειρά απ' αυτά τα μέτρα, τα ακούμε δυο χρόνια τώρα και θα μπορούσαν να έρθουν και πολύ νωρίτερα για να ανακουφιστεί έστω ελάχιστα ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας. Εδώ και δυο χρόνια ακούμε ότι μπορεί να γίνουν οι 120 δόσεις. Κατά την προσωπική μου γνώμη αυτό δεν γινόταν γιατί απλά ήθελε η κυβέρνηση να δει πότε θα κάνει τις εκλογές, ώστε να δώσει αυτά τα μέτρα όσο γίνεται πιο κοντά στις εκλογές. Η ουσία όμως αυτών των μέτρων δεν είναι ακριβώς έτσι όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση. Βέβαια και ένα ευρώ και μισό ευρώ να βάλει στην τσέπη του ο μισθωτός, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, καλό είναι μπορεί να πει κανείς, κι απ' αυτήν την άποψη εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα σ' αυτό. Μάλιστα, καλά λέει κι ο λαός μας, ας γίνονταν εκλογές πιο συχνά μπας και μας δίνανε και τίποτα απ' όλα αυτά που μας παίρνουν. Η ουσία όμως είναι ότι, για παράδειγμα, στέλνει στο γκισέ των τραπεζών, της εφορίας τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, ενώ τους έχει ξεζουμίσει όλα αυτά τα χρόνια, για να μαζέψει οτιδήποτε, έστω και πενταροδεκάρες, τα μικρά αυτά ποσά, ενώ την ίδια ώρα φοροαπαλλάσσει, δίνει επιδοτήσεις και «δωράκια» σε μεγάλους, σε λίγους, οι οποίοι έχουν και δεν ξέρουν τι έχουν και είχαν κερδοφορία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι έχαναν. 'Η για τους συνταξιούχους, για παράδειγμα, ε, δεν είναι «13η σύνταξη» αυτή τώρα που δίνεται.

-- Διαβάζω ότι κι εσείς θα τα ψηφίσετε τα μέτρα...

-- Εμείς θα ψηφίσουμε, όπως πάντα κάναμε, κάποια μέτρα τα οποία, όπως σας έλεγα και πριν, ανακουφίζουν στο ελάχιστο τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, έστω και ένα ευρώ. Επίσης δεν θα εμποδίσουμε άλλα μέτρα κι αυτό το νόημα έχει το «παρών», τα οποία μπορεί έστω να είναι σε μια θετική κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα, αφήνουν και διεξόδους για άλλα αντεργατικά μέτρα και ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, στο ίδιο άρθρο βεβαίως θα ψηφίσουμε «κατά» σ' αυτά τα οποία θεωρούμε ότι δεν βοηθάνε, αντίθετα ανοίγουν άλλους δρόμους που οδηγούν σε μια εκ νέου αντιλαϊκή πολιτική παρότι βιώνουμε, όπως λένε, τη μεταμνημονιακή περίοδο, που κατά την άποψή μας είναι ίδια όπως βλέπουμε με τη μνημονιακή.

-- Πάντως τώρα έχει γίνει ένας κύκλος και καλώς ή κακώς η κυβέρνηση λέει ότι «η οικονομία πάει καλύτερα» (...) γιατί αυτή είναι η λογική, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα δίνουμε χρήματα και όταν δεν πηγαίνουν δεν δίνουμε. Διαφωνείτε σ' αυτό;

-- Η κυβέρνηση λέει ότι «τα πράγματα πάνε καλύτερα» εννοώντας τα πλεονάσματα, τα υπερπλεονάσματα, τα ματωμένα, όπως λέμε εμείς, όπως λέει ο λαός μας, όπως λένε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις τα οποία τα πληρώνει ο λαός. Αυτά τα πλεονάσματα που λέει η κυβέρνηση και ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας προέρχονται απ' τη φοροληστεία του ελληνικού λαού, κυρίως λαϊκών στρωμάτων, προέρχονται από περικοπές σε υπηρεσίες, σε κοινωνικές παροχές, δηλαδή στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια - έχουμε συνεχείς περικοπές απ' τους κρατικούς προϋπολογισμούς - και έτσι δημιουργούνται κάποια πλεονάσματα. Υπερπλεόνασμα ματωμένο είναι το ότι, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί οι συντάξεις, έχουν χάσει τρεις συντάξεις οι συνταξιούχοι αυτό το τελευταίο διάστημα, έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, καταργείται το ΕΚΑΣ, το οποίο είναι πολλά, μιλάμε για 2,5 δισ. ευρώ, που αν αυτό κατανεμηθεί για κάθε συνταξιούχο, τι σημαίνει ότι χάνει κάθε χρόνο...

-- Σκέφτονται να το επαναφέρουν...

-- Καλά, προεκλογικά πολλά λένε, αλλά κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι όσο θέλει δέκα μέρες πριν από τις εκλογές να παρουσιαστεί η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας. Διότι η ελληνική οικονομία και το πώς θα πάει αυτή η ασθενική ανάκαμψη, ανάπτυξη στην οποία βρισκόμαστε από πέρυσι και φέτος, λογικό είναι μετά από τόσα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι επισφαλής διότι έχει να κάνει όχι μόνο με τα δεδομένα της Ελλάδας, της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει και με τον διεθνή περίγυρο και τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Για παράδειγμα, η Ευρωζώνη έχει σοβαρά προβλήματα και μάλιστα ισχυρές οικονομίες της, στον πυρήνα της, ακόμα και η Γερμανία, εκτός από Γαλλία, Ισπανία κ.λπ. Αυτά επιδρούν και θα επιδράσουν και στην ελληνική οικονομία και είναι και ο αστάθμητος παράγοντας, για τον οποίο επίσης ανησυχούμε, των διεθνών εξελίξεων, στην περιοχή ιδιαίτερα και των επιδράσεων που θα έχουν οι ανταγωνισμοί και η όξυνση της κατάστασης και με την Τουρκία και με άλλες χώρες της περιοχής, κυρίως η σύγκρουση που συντελείται και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή ανάμεσα στις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και περιφερειακές δυνάμεις όπως είναι η Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ