ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η πρόοδος γεννιέται στην αμφισβήτηση του συστήματος

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή, στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Με τη μαζική συμμετοχή μαθητών και την παρουσία εκατοντάδων νέων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στη Νέα Παραλία, το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν το πλούσιο πρόγραμμα, που κλιμακώθηκε μέσα από πολύμορφες δράσεις. Με τη μαζική συμμετοχή τους ανέδειξαν την απόφαση της νεολαίας να στοχεύσει σωστά στις εκλογές που έρχονται, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Στο Φεστιβάλ μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Χαιρέτισαν η Αρτεμις Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Χρήστος Χαραλαμπίδης, μαθητής Γ' Λυκείου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά.

Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών

Ο Νίκος Αμπατιέλος κάλεσε τους νέους και τις νέες, τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές, να χρησιμοποιήσουν σωστά το όπλο που έχουν και να στοχεύσουν καλά. Οπως είπε:

«Το γιατί να πάω να ψηφίσω και πώς να επιλέξω έχει μόνο μία απάντηση και ας μην αρέσει σε όλους όσοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια πάνω στην ψήφο των νέων. (...) Γιατί οι μαθητές δεν γίνεται να ψηφίσουν "μία από τα ίδια". Δεν θα χαριστούν στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που κάνουν χειρότερο το σχολείο, τη ζωή και το μέλλον τους (...)


ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μαζί, στο μαύρο μπλοκ της συντήρησης, είναι στο ίδιο κότερο των ελίτ και των πλουσίων. Αυτούς υπηρετούν πιστά, όπως και η ΕΕ που φτιάχτηκε ακριβώς για αυτόν το λόγο.

Και οι μαθητές αυτό μπορούν να το καταλάβουν.

Παρά το ότι έχουν επενδυθεί δεκάδες ώρες στα σχολεία, προγράμματα, εκδρομές, μαθήματα και εκδηλώσεις για να "αγαπήσουν" οι μαθητές από μικροί την ΕΕ, παρ' όλα αυτά, σε πρόσφατη έρευνα - δικιά τους έρευνα - είναι πλειοψηφία ένα 74% που απαντά πως δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, την αμφισβητεί.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, άλλωστε.

Γιατί η ΕΕ είναι φυλακή των λαών, αφού σε αυτή 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν στα όρια της φτώχειας, 17 εκατομμύρια είναι άνεργοι, πάνω από 4 εκατομμύρια είναι άστεγοι.

Δεν είναι ελληνική ιδιομορφία να χρυσοπληρώνουν οι οικογένειες τη μόρφωση των παιδιών τους.

Στην ΕΕ το κόστος που πληρώνουν οι οικογένειες για τη μόρφωση ανέρχεται περίπου στα 4,5 - 5 δισ. ευρώ το χρόνο: Γαλλία 2,2 δισ., Γερμανία 1,54 δισ., Ισπανία 464 εκατομμύρια, Αγγλία 6 δισ... Πάνω από το 10% των μαθητών δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο και εγκαταλείπουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτή είναι η ΕΕ. Και αλλάζει, όπως αλλάζει και το σύστημα που υπηρετεί. Γίνεται πιο επιθετική στα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στη ζωή συνολικά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει και τους μαθητές, όπως και όλο το λαό, πως μπορεί η ΕΕ να γίνει φιλική προς τους λαούς της Ευρώπης.

Θέλει να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες, να σπρώχνει σε μεγαλύτερο συμβιβασμό για να προσπαθήσουμε να χωρέσουμε τις προσδοκίες και τα όνειρά μας στα δικά τους μέτρα.

Ονομάζει πρόοδο το να ζήσει η γενιά των σημερινών μαθητών σε μία εργασιακή ζούγκλα, στην περιπλάνηση από την κακοπληρωμένη δουλειά στην ανεργία, επί της ουσίας να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες τους.

Ονομάζει πρόοδο τον συμβιβασμό με το σύστημα και την ΕΕ, τη μιζέρια των ελάχιστων δικαιωμάτων. Να αποδεχόμαστε τα πάντα για να καλοπερνάνε μία χούφτα εκμεταλλευτές που κολυμπάνε στα κέρδη!

Μπροστά πας με το κεφάλι ψηλά και όχι σκυφτός

Ομως ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να απαντήσει στην κυβέρνηση:

Το πραγματικά σύγχρονο και νέο είναι να μορφώνονται ολοκληρωμένα όλοι, χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με το πόσα έχει η τσέπη των γονιών του καθενός. Γιατί για εμάς ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει όλη μέρα στη διαδρομή σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο δεν είναι ουτοπία, αλλά η σύγχρονη δυνατότητα.

Για αθλητισμό δωρεάν με σύγχρονες υποδομές.

Για πρόσβαση στην τέχνη, στον πολιτισμό.

Να μπορεί κάθε μαθητής να ανακαλύπτει και να εξελίσσει τις κλίσεις, τα ταλέντα του.

Πρόοδος είναι οι λαοί να ζουν αδελφωμένοι και ειρηνικά, κάνοντας κουμάντο πραγματικά στον τόπο τους.

...Και η πρόοδος πάντα γεννιέται στην αμφισβήτηση του συστήματος. Ποτέ στην υποταγή. Μπροστά πας με ψηλά το κεφάλι και όχι σκυφτός, υποκλινόμενος σε όσους τσακίζουν τη ζωή μας.

Πρόοδος είναι η πρόταση πάλης του ΚΚΕ: Η αποδέσμευση από την ΕΕ, η πάλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!

Και αυτή ακριβώς η στάση του ΚΚΕ είναι κυριολεκτικά η πιο "φιλοευρωπαϊκή" στάση.

Σήμερα η νεολαία είναι απομονωμένη και μακριά από όλα αυτά που θα μπορούσε να έχει στη ζωή της

Και σας διαβεβαιώνουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την προσπάθεια, οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας δεν είναι μόνοι τους.

Ο κοινός αγώνας που μοιράζονται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες σε όλη την Ευρώπη ενάντια στην ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα εμπνέει χιλιάδες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η ΕΕ, όπως και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, δεν εκπροσωπεί τίποτα το προοδευτικό. Τα κόμματα που την υπερασπίζονται είναι με τη συντήρηση, με την πολιτική που γεννά τα σημερινά αδιέξοδα τα οποία συναντάει σε κάθε του βήμα ένας νέος.

Απομονωμένη είναι σήμερα η νεολαία, απομονωμένη και μακριά από όλα αυτά που θα μπορούσε να έχει στη ζωή της, στο μέλλον της, και της τα στερούν, της τα κλέβουν. Μήπως δεν είναι απομόνωση σήμερα, μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, ο διχασμός των λαών, το φούντωμα εθνικισμών και πολέμων.

Καλύτερη είναι η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού. Καλύτερη είναι η αλληλεγγύη, η πάλη του λαού κάθε χώρας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Καλύτερη είναι η πρόταση του ΚΚΕ, η πάλη δεκάδων ΚΚ στις χώρες της Ευρώπης, που βλέπουν με χαρά τον αγώνα που δίνουμε εμείς στη χώρα μας και δίνουν τον ίδιο αγώνα στις χώρες τους.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας για όσους παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

ΝΑΙ στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στον αγώνα για να ζήσουμε καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα στη ζωή, για ένα μέλλον που μας αξίζει και όχι για το μέλλον που μας ετοιμάζουν. (...)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο πιο καλός ο μαθητής» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης έχετε πλέον πείρα, που πρέπει να αξιοποιήσετε.

Ας τα σκεφτούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οι μαθητές, που φέτος στη δράση τους αντιπάλεψαν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και την προσπάθειά τους να ρίξουν το φασιστικό και εθνικιστικό δηλητήριό τους στα σχολεία.

Ειδικά την περίοδο που κυριαρχούσε στη συζήτηση η ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.

Πόρτα στα σχολεία έφαγε η Χρυσή Αυγή από τους μαθητές, που συγκρούστηκαν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για το χατίρι του ΝΑΤΟ και του Τραμπ.

Από τους μαθητές, που δεν επέτρεψαν στους φασίστες να χύσουν το ρατσιστικό, εθνικιστικό τους δηλητήριο, κόντρα και στη ΝΔ, που προσπάθησε και προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "ο πιο καλός ο μαθητής" των επικίνδυνων σχεδίων των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Καλοί μαθητές και όλοι οι προηγούμενοι, αλλά ο Τσίπρας ξεχωρίζει...

Και εδώ - παρά τα παραμύθια των δήθεν προοδευτικών συμμαχιών - ισχύει απόλυτα το "Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι"...

Γνωρίζετε ποιος Αμερικανός πολιτικός αναφέρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως τον καλύτερο εταίρο των ΗΠΑ;

Είναι ο ακροδεξιός Πρόεδρος των ΗΠΑ, ξέρετε, ο Τραμπ, που εκτός του ότι τον στηρίζει η Κου Κλουξ Κλαν, είναι υπέρμαχος να φτιαχτεί τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού και να πυροβολούν τους μετανάστες.

Είναι η κυβέρνηση που συνεχίζει να δαπανά 4 δισ. ευρώ από τις τσέπες του λαού μας για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, δηλαδή όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για επιθετικές ενέργειες. Για τα σχολεία, όταν οι μαθητές διεκδικούν σύγχρονα σχολεία, καθηγητές, υποδομή, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάντα λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο...

Είναι η κυβέρνηση που έχει γεμίσει τη χώρα μας βάσεις του ΝΑΤΟ. Οι βάσεις του ΝΑΤΟ όμως δεν είναι παιδικές χαρές. Είναι υποδομές που χρησιμοποιούνται για την οργάνωση πολέμων ενάντια σε άλλους λαούς, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, γιατί σε ενδεχόμενη όξυνση της κόντρας με τη Ρωσία ή κάποια άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, αυτές οι βάσεις θα είναι και στόχοι, μαγνήτης επιθέσεων, με επικίνδυνες συνέπειες για το λαό μας.

Είναι η κυβέρνηση που στο όνομα της αριστεράς ξέπλυνε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Κάνει διαγωνισμό με τη ΝΔ για το ποιος είναι το πιο καλό παιδί των ΗΠΑ.

Είναι η κυβέρνηση που και συμμετέχει στους πολέμους που ξεριζώνουν λαούς - συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - και καταδικάζει με την πολιτική που εφαρμόζει τους πρόσφυγες σε Μόριες και άλλα κολαστήρια.

ΝΑΤΟ σημαίνει να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ

Με τη συμφωνία των Πρεσπών ανέβηκε level. Ανέλαβε να βάλει έναν ακόμη λαό, αυτόν της γειτονικής χώρας, στον δολοφονικό μηχανισμό που λέγεται ΝΑΤΟ.

Ανέλαβε να φέρει μία συμφωνία που ενισχύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων στην περιοχή, όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ΝΑΤΟική.

Γι' αυτό και είναι κακή για το λαό μας και για τους λαούς της περιοχής. Γι' αυτό τη χαιρέτισαν ο Τραμπ, η Μέρκελ, ο Ερντογάν και άλλοι σεσημασμένοι "φίλοι" των λαών.

Είναι ΝΑΤΟική, γι' αυτό αφήνει ανοιχτά παράθυρα για να φουντώνει ο εθνικισμός, και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ΝΑΤΟική, γι' αυτό υπάρχουν στη συμφωνία στοιχεία που μπορούν να πυροδοτούν αλυτρωτισμούς, όπως όλα αυτά περί "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικού έθνους".

Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει σαν εγγυητή της ειρήνης το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει σακατέψει τους λαούς των Βαλκανίων δυο φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Στην πλειοψηφία των επεμβάσεων ήταν χέρι χέρι με την ΕΕ, που πουλάει σαν κατάκτησή της την ειρήνη στην ήπειρο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, κάνοντας σαν να μην υπήρξαν ποτέ οι χιλιάδες άμαχοι νεκροί - ανάμεσά τους και παιδιά - στη Γιουγκοσλαβία πριν 20 χρόνια, τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία και σχολεία, ακόμα και μαιευτήρια και νεκροταφεία.

Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών πολεμάει τον εθνικισμό.

Κόντρα στον εθνικισμό αγκαλιά με το ΝΑΤΟ ούτε υπήρχε, ούτε θα υπάρξει ποτέ.

ΝΑΤΟ σημαίνει διαίρει και βασίλευε, σημαίνει φούντωμα των αλυτρωτισμών και των εθνικισμών. Σημαίνει: Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ.

Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πληρώσει με αίμα και δυστυχία τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στους οποίους ενεργητικά συμμετείχε και το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναβαθμίζει τη θέση του λαού και των εργαζομένων της βόρειας Ελλάδας. Αναβαθμίζει τα κέρδη Ελλήνων επιχειρηματιών που θα κάνουν μπίζνες στην περιοχή, αλλά αναβαθμίζει και τους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Ολα τα παραπάνω, που είναι το "ζουμί" της συμφωνίας των Πρεσπών, μόνο το ΚΚΕ τα αποκαλύπτει, μόνο το ΚΚΕ τα αντιπαλεύει.

Γι' αυτό και σκόπιμα από όλα τα άλλα κόμματα η συζήτηση πηγαίνει στην ονομασία της γειτονικής χώρας και όχι στην ουσία της συμφωνίας.

Γιατί όλα τα άλλα κόμματα, παρά τους αστερίσκους και τις σκοπιμότητες, στέκονται "σούζα" στο ΝΑΤΟ και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του.

Ετσι στέκεται και η ΝΔ, και η ναζιστική Χρυσή Αυγή κι άλλα ακροδεξιά φυντάνια.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει:

ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών! ΟΧΙ στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! ΟΧΙ στον επικίνδυνο αλυτρωτισμό και εθνικισμό! ΝΑΙ στην ειρήνη, στην κοινή πάλη και φιλία των λαών!».


Κάθε νέος λαϊκής οικογένειας να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ παντού

Στο δικό της χαιρετισμό στην εκδήλωση η Αρτεμις Ανδρονικίδου κάλεσε τη νεολαία σε αυτές τις εκλογές να κάνει κριτήριο ψήφου την καθημερινότητά της: «Τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις σε υποδομές στην Εκπαίδευση, στα σχολεία, το "βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη" αν θες να αθληθείς ή να έχεις πρόσβαση στον Πολιτισμό. (...) Γι' αυτό λοιπόν σήμερα συμφέρει κάθε νέο λαϊκής οικογένειας να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ παντού. Η ψήφος που θα πέσει στη "Λαϊκή Συσπείρωση", στο ΚΚΕ θα επιστρέψει στη νεολαία με τη μορφή αγώνα, για να εμποδίσουμε αλλά και για να κερδίσουμε. Στους μαθητές αυτή η ψήφος θα επιστρέψει με τη μορφή ενός πιο δυναμικού αγώνα».

Ο Χρήστος Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι «αμέτρητες φορές η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι του νομού μας και οι δημοτικές αρχές απευθύνθηκαν στους μαθητές, υποστηρίζοντας πως ό,τι μπορούσε να γίνει έγινε, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για καινούρια σχολεία, γυμναστήρια, εργαστήρια. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει, και πως είναι στο χέρι μας να ξεχωρίσουμε και να διαπρέψουμε αν γίνουμε ανταγωνιστικοί. Βέβαια, τα λόγια τους αντηχούν γελοία στα αυτιά των μαθητών, που κρίνουν με βάση την πραγματικότητα, την ίδια τους τη ζωή, την κατάσταση στην εκπαίδευση, την ανασφάλεια που όλο μεγαλώνει, την ανεργία και την εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζει η νεολαία». Και προέτρεψε τους μαθητές με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να πουν ένα δυνατό ΟΧΙ στη φτώχεια, στη μοιρολατρία, στην ανεργία, στους πολέμους, στην ΕΕ των μονοπωλίων.

Πλούσιο πρόγραμμα

Στη διάρκεια του πολύωρου προγράμματος, έγινε παρουσίαση μαθητικής εργασίας με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις» από μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Μαλακωπής, βιντεοπροβολή με τίτλο «beautiful» για τον ρατσισμό και τον φασισμό από μαθητές του 14ου Γυμνασίου, επιδείξεις της χορευτικής ομάδας «red nation», μαθητριών από τη Θέρμη, χορευτική επίδειξη Vogue από τον Peter Friday, ακροβατικές επιδείξεις από αθλήτριες του Ορφέα Καλαμαριάς και διαδραστική επίδειξη Τζούντο.

Επί σκηνής ξεσήκωσαν τους μαθητές και τους άλλους νέους οι «Rebellion Connexion», ο Πέτρος και ο Κώστας (ένα φοιτητικό συγκρότημα), αλλά και μαθητικά σχήματα όπως οι «Seventeen rock» (μαθητές Α' και Β' Γυμνασίου), οι «Low birds», η Σίλια «myself Wonna be», μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Λυκείου.

Ιδιαίτερη στιγμή που χάρισε μπόλικο γέλιο ήταν η ώρα του stand up comedy με τους Χ. Αράπογλου και Π. Κούδα, που καυτηρίασαν τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Αρκετοί ήταν και οι νέοι που συμμετείχαν στο τουρνουά σκακιού, που στήθηκε στο χορτάρι της παραλίας. Ενώ πολλοί περιηγήθηκαν στις θεματικές εκθέσεις και την έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ