ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφωνεί με την κυβέρνηση στον τρόπο που θα τσακίσουν το λαό

Φανερά «στριμωγμένη» η ΝΔ, αφού βλέπει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να της «κλέβει την μπουκιά από το στόμα» σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου (π.χ. ολοκλήρωση πρώτης «αξιολόγησης»), προσπαθεί να προσαρμόσει την τακτική και τη ρητορεία της στις συνθήκες που διαμορφώνουν τα ...«νέα δεδομένα».

Η κριτική που ασκεί στο «μείγμα» διαχείρισης της κυβέρνησης, η αποδόμηση των κυβερνητικών πανηγυρισμών που επιχειρεί για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», η παρουσίαση των δικών της προτάσεων ως πιο προωθημένων όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και όλα αυτά «περιτυλιγμένα» με φιλολαϊκό μανδύα, όπως άλλωστε δείχνουν οι τελευταίες εμφανίσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σε Δημοτικό Σχολείο της Αργυρούπολης και στο Περιστέρι, είναι στοιχεία που αναδεικνύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει για να κερδίσει τα εύσημα του κεφαλαίου.

Επιδιώκει να αποδείξει ότι είναι σταθερός πόλος, βασικό στήριγμα του συστήματος και ότι διαθέτει όλα τα προσόντα να αναλάβει καθήκοντα διακυβέρνησης όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο από τα αστικά επιτελεία. Αλλωστε, δεν χαρακτηρίζει τυχαία την κυβέρνηση «ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία».

Η ...κλάψα της ΝΔ για τους «ανθρώπους του μόχθου» και οι ...μύθοι

Ενδεικτική του ...αφηγήματος της ΝΔ ήταν η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη από το Περιστέρι. Τα «έβαλε» με την κυβερνητική πολιτική εκτιμώντας ότι «όπως δρομολογείται με τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν στη Βουλή, θα έχει τελικά ακριβώς το ανάποδο αποτέλεσμα. Θα βουλιάξει την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και θα υπονομεύσει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για την ανάκαμψή της», για να προσθέσει: «Εμείς, ως ΝΔ, έχουμε ένα χρέος: Να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους, οι οποίοι βάλλονται περισσότερο από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και να αποδείξουμε στην πράξη ότι η δήθεν κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες είναι απλά ένας μύθος».

Τόσο η εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Περιστέρι, δηλαδή σε μία περιοχή όπου κατοικούν, βασικά, εργατικά και λαϊκά στρώματα - ανάλογες εμφανίσεις θα γίνουν και τις επόμενες μέρες - όσο και η δήλωση αυτή προδιέγραψαν επί της ουσίας το παραμύθι που θα προβάλει η ΝΔ το επόμενο διάστημα. Κατακρίνει την κυβέρνηση ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «αναβάπτισης» της ΝΔ στα μάτια του λαού, ως... κόμματος που νοιάζεται για το λαό!

Είναι προφανές ότι επί της ουσίας η ΝΔ χρησιμοποιεί το γνωστό παραμύθι του «μικρότερου κακού», που κάθε φορά οδηγεί το λαό από το κακό στο χειρότερο. Ενώ είναι τεράστιο θράσος και πρόκληση η προσπάθειά της όχι μόνο να συσκοτίσει τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι άξιος συνεχιστής της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, ότι η ίδια έχει πολυετή πείρα στο σφαγιασμό του λαού. Προσπαθεί να χρεώσει αποκλειστικά στην κυβέρνηση την άγρια αντιλαϊκή επίθεση που είναι σε εξέλιξη και να «διαγράψει από τη μνήμη» ότι από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, στη βάση του οποίου νομοθετούνται πακέτα μέτρων που περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή (πλήρης διάλυση Κοινωνικής Ασφάλισης, φοροληστεία του λαού, συμπληρωματικό μνημόνιο, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.).

Και τα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο

Την ίδια στιγμή που η ΝΔ προσπαθεί να δείξει φιλολαϊκό «προφίλ», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία που προωθεί και τα μέτρα που φέρνει δεν εξασφαλίζει ευνοϊκό περιβάλλον για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Και εδώ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στις δημόσιες εμφανίσεις του τη βδομάδα που πέρασε: «Η κυβέρνηση υπογράφει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, που δεν θα ήταν απαραίτητα, αν δεν είχε συντελεστεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας τους τελευταίους 15 μήνες. Και τώρα προσπαθεί να τα "μπαλώσει" με τα επώδυνα και άδικα μέτρα στο Ασφαλιστικό, αλλά και με ένα βουνό φόρους». Είπε ακόμα ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αλλεργία στις επενδύσεις. Αλλεργία στην επιχειρηματικότητα. Αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα».

Απαίτησε «εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Λιγότερους, όχι περισσότερους φόρους. Και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πετύχει». Και: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση, η οποία υπογράφει εντός των επόμενων ημερών το τέταρτο μνημόνιο, δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να προσελκύσει επενδύσεις. Διότι διακατέχεται συνολικά από ένα πνεύμα, το οποίο αντιτίθεται στο "επιχειρείν" και στην υγιή επιχειρηματικότητα», όπου θέσεις εργασίας εννοούνται αυτές χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, θέσεις σύγχρονης σκλαβιάς. Αλλωστε, η σημερινή εργασιακή ζούγκλα που διατηρεί και θα ενισχύσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώτα απ' όλα έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι.

Ομολόγησε δε για τον «κόφτη» ότι «πάντα υπήρχε, ωστόσο το θέμα είναι από πού θα γίνουν οι περικοπές, και αν θα κοπούν σπατάλες», δείχνοντας ακόμα πιο καθαρά ότι προσπαθεί να κερδίσει την κυβέρνηση στο πεδίο της διαχείρισης.

Βέβαια, «προσέλκυση επενδύσεων» για τη ΝΔ και «απελευθέρωση των δυνάμεων του υγιούς "επιχειρείν"» σημαίνει πιο γρήγορη εφαρμογή του μνημονίου, παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σκληρότερα αντεργατικά μέτρα (βλέπε προτάσεις π.χ. για το Ασφαλιστικό), ακόμα περισσότερα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καμία αυταπάτη για τους εργαζόμενους και το λαό

Είναι οφθαλμοφανές, όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να αποπροσανατολίσει, ότι βρίσκεται στην ίδια όχθη με την κυβέρνηση. Δουλεύουν ο καθένας, παρά τις επιμέρους διαφορές, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τσακίζοντας το λαό, είναι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και μπορεί να συμπράξουν, αν και όποτε αυτό απαιτηθεί.

Η δήλωση μεσοβδόμαδα του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, «ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Το αποδείξαμε πέρυσι το καλοκαίρι», όταν δηλαδή ψήφιζε η ΝΔ μαζί με τους υπόλοιπους το 3ο μνημόνιο, «το αποδείξαμε μεταγενέστερα με το μεταναστευτικό - προσφυγικό», όταν συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της ΕΕ. «Θα το αποδείξουμε και σε μέλλοντα χρόνο, όταν έρθουν ορθές ρυθμίσεις από αυτές που θα αποφασιστούν στο νέο, 4ο μνημόνιο, για παράδειγμα σε πτυχές των διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Αρα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δείξει υπευθυνότητα»...


Α. Ζ.

ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, θα πραγματοποιήσει στις 19/5 και 20/5 εκδηλώσεις με τίτλο: «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης - Οταν ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:

  • Την Πέμπτη 19/5, στις 8 μ.μ., στο Ηράκλειο, στην αίθουσα Ανδρόγεω.
  • Την Παρασκευή 20/5, στις 8 μ.μ., στο Μάλεμε Χανίων, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες από τους:

-- Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, με θέμα: «Ο λαός της Κρήτης στη μάχη κατά του ναζισμού».

-- Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με θέμα: «Η συμβολή των κομμουνιστών στη Μάχη της Κρήτης. Πείρα και διδάγματα».

Θα ακολουθήσει πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει:

  • Στο Ηράκλειο: Μουσικό αφιέρωμα από τον Βασίλη Σταυρακάκη και το συγκρότημά του, με τη συνοδεία χορευτικού συγκροτήματος.
  • Στο Μάλεμε Χανίων: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ριζίτικων «Κρητικές Μαδάρες».
ΤΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της έκδοσης με τα υλικά της διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στα «Λιθαρίτσια», η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» για τη διημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης
  • Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει, σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Στέκι Πολιτισμού Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ, Κολοκοτρώνη 36, πλησίον ΜΕΤΡΟ «Αγ. Μαρίνα»), εκδήλωση τιμής στον αλύγιστο της ταξικής πάλης, κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση απ' το προσωπικό αρχείο του.

Στις 9 π.μ. θα γίνει επίσκεψη - κατάθεση στεφάνου στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου θα μιλήσει και ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Σελέκος. Στις 11 π.μ. θα γίνει η κεντρική ομιλία από την Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρουσίαση του χρονικού της περιόδου, απαγγελία ποιημάτων, μουσικό αφιέρωμα.

  • Εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης διοργανώνουν, σήμερα Κυριακή, οι ΚΟ Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στο φυτώριο Σερβίων.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα αποκαλυφθεί τιμητική πλάκα για τους ήρωες κομμουνιστές στην περιοχή.

  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον κομμουνιστή, ήρωα της εργατικής τάξης, οικοδόμο, στέλεχος του ΚΚΕ Νίκο Πλακοπίτη, που εκτελέστηκε ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Πέμπτη 19/5, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σκρα.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

ΕΠ ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση τιμής στις Κορυσχάδες

Η ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την επέτειο σύγκλησης του Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (Μάης 1944), την Κυριακή 22/5.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για συμμετοχή στην εκδήλωση, διοργανώνουν διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο 21 - 22 Μάη, ενώ καλούνται τα κατά τόπους παραρτήματα να οργανώσουν τη μετακίνηση και συμμετοχή των αγωνιστών και φίλων στην εκδήλωση.

Για πληροφορίες: Στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο 210.8222.952.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org