ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
Λύσσαξαν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανακαλύπτει ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει «πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης», μιλάει για «επιδρομές στην Ακρόπολη, στο λιμάνι του Πειραιά, στα ξενοδοχεία της Αθήνας, (εδώ ο δημοσιολόγος με το χαρακτηρισμό «επιδρομή» ξεπέρασε κάθε πολεμική ιαχή των ίδιων των αφεντικών), όπου τα μέλη του ΠΑΜΕ προκάλεσαν ακόμα και αντιδράσεις ψηφοφόρων ΚΚΕ» (αυτό και αν είναι άτιμο ψέμα που το γράφει πιστεύοντας πως μπορεί να στρέψει φίλους του ΚΚΕ ενάντια στο Κόμμα), και, ταυτόχρονα, «εξανίσταται» ότι το ΚΚΕ - λέει - κατηγορεί για αντικομμουνισμό «κάθε κριτική, κάθε επικριτική φράση» όταν - λέει - «εντοπίζεται κάτι το "περίεργο" στις δραστηριότητες του "Κόμματος του Λαού"». Ο κοινός συκοφάντης μιλάει για περίεργα αντί να πει ότι είναι ενάντια στο ΚΚΕ, στην πολιτική και στη δράση του, ανοιχτά και παστρικά, αφού τέτοιος είναι αλλά φοβάται να το πει ευθέως. Ο λόγος για τον Νίκο Γεωργιάδη, ο οποίος αρθρογραφώντας στην «Athens Voice» για την «Αριστερά εντός, εκτός και επί τα αυτά», συντάσσεται με τον Καρατζαφέρη και τους κονδυλοφόρους των αστικών ΜΜΕ, που μέρες τώρα προβάλλουν τη θέση: Τσακίστε το ΚΚΕ, τσακίστε τους λαϊκούς αγώνες! Ετσι, εκτιμά ότι «το ΚΚΕ από το 1974 λειτουργεί σε καθεστώς πολιτικής ασυλίας, εκμεταλλευόμενο τις ενοχές της Δεξιάς και την ανοχή της Κεντροαριστεράς». Αυτά τα περί «ασυλίας» τα 'χουν πει και άλλοι. Ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , ο πρύτανης της προβοκάτσιας Γ. Καρατζαφέρης και ο ΛΑ.Ο.Σ.. Μ' αυτούς μάλλον συνταυτίζεται. Και αυτός και η φυλλάδα που γράφει, γιατί δεν είναι το μόνο αντικομμουνιστικό δημοσίευμα, έχει και άλλα. Αλλά ας αφήσουν τα ύπουλα και να μιλάνε παστρικά. Είναι ενάντια στο ΚΚΕ, στην ιδεολογία του, στην πολιτική του, στους αγώνες του λαού που τον σφάζει η πολιτική σωτηρίας του καπιταλισμού από την κρίση. Γι' αυτό και την περιφρούρηση της απεργίας την ονομάζει «επιδρομές». Γι' αυτό και έχουν λυσσάξει ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας. Είναι στυγνοί υπερασπιστές της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Αυτούς θέλουν να χτυπήσουν και να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, για να περάσει ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας που θα ισοπεδώσει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τους έλλειψε ο διάλογος!

Την ώρα της μεγάλης θύελλας για τους εργαζόμενους, οι κρατικοδίαιτοι εργοδοτικοί συνδικαλιστές νοστάλγησαν τα τραπέζια του διαλόγου. Ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι της ΟΙΕΛΕ έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), με κοινοποίηση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και λένε: «Επειδή η αναστολή του διαλόγου στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), χωρίς να έχει αντικατασταθεί από άλλο όργανο forum διαλόγου, γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή, θα παρακαλούσαμε να συγκαλέσετε άμεσα το ΣΠΔΕ υπό τη θεσμική σας ιδιότητα, ώστε να επιχειρήσουμε από κοινού την επανενεργοποίηση του διαλόγου, τόσο αναγκαίου, κατά την άποψή μας υπό τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα».

Ξεπερνώντας κάθε όριο συμβιβασμού, ζητούν διάλογο για την Παιδεία, την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τη διαλύσει! Την ίδια στιγμή, που εξαπολύεται μια, άνευ προηγουμένου, επίθεση στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων. Πάνω στη φούρια τους, ξεχνάνε ακόμα και την ιδιότητα, με την οποία κυκλοφορούν στην κοινωνία! Υπενθυμίζουμε ότι αυτοί οι κύριοι δηλώνουν συνδικαλιστές, εκπρόσωποι των εργαζομένων!

ΥΓ: Για την ...ιστορία να πούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΠΔΕ, Γ. Μπαμπινιώτης, στην απάντησή του, ενημέρωσε ότι έχει συντάξει την επιστολή παραίτησής του, προς την υπουργό Παιδείας. Ηταν ...άτυχοι οι συνδικαλιστές της υποταγής, πρέπει να συντάξουν κι άλλο κάλεσμα για forum!

Να ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

Το απόσπασμα που ακολουθεί το αλιεύσαμε από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Sofokleous.gr»: «Η προσπάθεια περιορισμού των ελλειμμάτων με περικοπές μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - αναφέρει - βοηθά τις υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ, που θα εξοικονομήσει φέτος 27 εκ. ευρώ από τη μείωση αποδοχών του προσωπικού της. Κατά τους υπολογισμούς της Πειραιώς Sec, η εταιρεία ύδρευσης της περιοχής πρωτευούσης θα προσθέσει φέτος στην κερδοφορία της αυτό το ποσό και στην επόμενη χρήση επιπλέον 11,4 εκ. ευρώ, με την εφαρμογή των δύο πακέτων δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπουν περικοπές μισθών και επιδομάτων».

Ορίστε, λοιπόν, ένα απτό παράδειγμα για τα αποτελέσματα που θα έχουν τα - προαποφασισμένα - αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τον ΛΑ.Ο.Σ. και με την ανοχή της ΝΔ. Οι εργαζόμενοι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των μισθών τους για χάρη της κερδοφορίας ακόμη και επιχειρήσεων σαν την ΕΥΔΑΠ, που εμπορεύονται ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό. Κέρδη, βέβαια, που θα παχύνουν τα πορτοφόλια των ιδιωτών που «παίζουν» τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο. Εκτός, βέβαια, από το γεγονός ότι με την αύξηση της κερδοφορίας της η επιχείρηση γίνεται ακόμη πιο ...ελκυστική για κάποιους ξένους πολυεθνικούς ομίλους που επιθυμούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχό της με την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της που έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν να δουλεύουν με πετσοκομμένα μεροκάματα και οι καταναλωτές να πληρώνουν το νερό για «χρυσάφι»!


Αντιλαϊκά σχέδια στην Παιδεία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΥΧΑΙΟ `Η ...ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ το θέμα της έκθεσης στις πανελλαδικές εξετάσεις που αφορούσε την ... «αυτο -μόρφωση»;

Δεν γνωρίζουμε, πάντως ταιριάζει γάντι με την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία.

Διότι, είναι σαφές το μήνυμά του προς μαθητές και γονείς: Η δημόσια Παιδεία υποβαθμίζεται. Οπότε κάνετε ό,τι μπορείτε με φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και κολέγια ή σχολές του εξωτερικού.

Είναι και αυτή μια μορφή ...«αυτο -μόρφωσης», αφού η εκπαίδευση, από «κοινωνικό αγαθό» που υποτίθεται πως έπρεπε να είναι, γίνεται ατομική υπόθεση.

Φυσικά, αυτοί δεν τα λένε έτσι τα πράγματα. Μιλάνε για «ίσες ευκαιρίες» και άλλα τέτοια ...ευφυολογήματα. Μόνο που άλλο η «ευκαιρία» και άλλο το «δικαίωμα». Σχεδόν αντίθετα πράγματα.

Τώρα, μάλιστα, που κατατέθηκε και προωθείται για ψήφιση ο περίφημος «Καλλικράτης» η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο ...χαοτική.

Το πάνε έτσι ώστε άλλα να μαθαίνουν οι μαθητές στην Κρήτη, άλλα στη Θεσσαλία και άλλα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και φυσικά όλοι να πληρώνουν το κατιτίς τους....

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ! «Ιστορική» η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Ενας πρωθυπουργός, άλλωστε, του επιπέδου του Γ. Παπανδρέου μόνον ...ιστορικά πράγματα κάνει. Δεν μπορεί κάτι λιγότερο...

Το θέμα είναι όμως ποια είναι η ...πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από την «ιστορική» επίσκεψη.

Διότι εντυπωσιακό είναι ως είδηση να ακούς ότι υπογράφονται 21 μνημόνια μεταξύ των κυβερνήσεων, καλό θα ήταν όμως να ξέραμε και τι λένε.

Αφήστε που τελευταία (και για ευνόητους λόγους) με τη λέξη «μνημόνιο» πάει ο νους μας στο κακό.

Και δεν είναι που είμαστε εμείς καχύποπτοι. Είναι που το ΝΑΤΟ θέλει να κάνει το Αιγαίο δική του θάλασσα και με τη βούλα.

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιχείρηση εξαπάτησης

Εξαπάτηση - σύγχυση - αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων είναι το τρίπτυχο της «επικοινωνιακής πολιτικής» που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποκρύψουν τα αίτια και τους υπαίτιους της καπιταλιστικής κρίσης, να δικαιολογήσουν την απάνθρωπη ταξική πολιτική που συμφώνησαν με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας. Αυτό είναι και το έδαφος που καλλιεργούν, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμόσουν τα ακόμη χειρότερα για το λαό και τις ανάγκες του, όλα όσα περιγράφονται και στο κατάπτυστο «μνημόνιο», το οποίο οι ίδιοι αναγορεύουν ως υπέρτατο νόμο του κράτους.

Τα φαινόμενα φοροδιαφυγής είναι συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς ούτε από παρθενογένεση βγήκαν, ούτε βέβαια - όπως επιχειρούν να το πλασάρουν - από κάποιες «κακές» επιλογές που εφάρμοσαν οι εκάστοτε πολιτικοί διαχειριστές τους. Αλλά οι απολογητές του συστήματος έχουν κάθε λόγο να συνδέουν τα ελλείμματα με τα φαινόμενα ατομικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Ετσι επιχειρούν να κρύψουν το σύνολο της πολιτικής τους, τους κρουνούς με το κρατικό χρήμα που πήγε στους κεφαλαιοκράτες με τη μορφή ενισχύσεων, επιδοτήσεων, φοροελαφρύνσεων, με όλους τους επίσημους θεσμοθετημένους νόμους και τρόπους. Επίσης, το κυριότερο που θέλουν να κρύψουν είναι ότι μήτρα του προβλήματος, που το φορτώνουν στο λαό, είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που θέλουν να το περισώσουν και να το διαιωνίσουν.

Τις προάλλες, και προκειμένου να τσιγκλίσουν την κοινή γνώμη, έδωσαν στη δημοσιότητα λίστες με ονόματα μεγαλογιατρών - φοροφυγάδων. Τώρα επιχειρούν να βάλουν στο ίδιο καλούπι και μισθωτούς του δημόσιου τομέα, επειδή, λέει, ανακάλυψαν πως κάπου 80 χιλιάδες είχαν δηλώσει το 2008 μέχρι ...500 ευρώ λιγότερο εισόδημα. Και συνολικά, βρήκαν, λέει, ότι περίπου 150.000 φορολογούμενοι μισθωτοί δε δήλωσαν 205 εκ. ευρώ. Μιλάμε για ψίχουλα μέσα στον ωκεανό των φοροελαφρύνσεων του κεφαλαίου, δεκάδων δισεκατομμυρίων, ωστόσο οι κυβερνώντες θεωρούν ότι «μετράει» στην άθλια προσπάθεια που κάνουν να πείσουν ότι, πάνω - κάτω, «όλοι φταίμε». Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό, την απόλυτη πρόκληση.

Επικαλούνται παρόμοια φαινόμενα της φοροδιαφυγής, για να κρύψουν το δάσος. Κατά το κοινώς λεγόμενο μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Οχι επειδή το τραπεζικό κεφάλαιο και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να «κλέψουν νόμιμα» το κράτος, αφού τους εξυπηρετεί συνολικά και τους προσφέρει συντελεστές φορολογίας κάτω και από 10%! Αλλά επειδή ακόμα και η πραγματική φοροδιαφυγή αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, κρύβουν από το λαό ότι στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών, είναι καταγεγραμμένοι περί τους 6.000 μεγαλοοφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ίδια φάρα, που, αφού πρώτα ξεκοκάλισε κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις και άλλες διευκολύνσεις, στη συνέχεια φέσωσε και την Εφορία.

Τώρα, στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης κυνηγάνε το λαό για να μαζέψουν νέους φόρους. Και, βέβαια, δεν είναι τα ελλείμματα που θέλουν να συμμαζέψουν, αλλά το χρήμα που θα συγκεντρώσουν στο κρατικό ταμείο για να το ξαναμοιράσουν στη συνέχεια στην κεφαλαιοκρατία. Η πολιτική τους είναι τέτοια που ήδη από τώρα ετοιμάζει και την επόμενη καπιταλιστική κρίση.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org