ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χαράτσια, περικοπές και αναμονές

Η πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία γεμίζει την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών στερήσεις και βάσανα

Πρόβα τζενεράλε, για την επέκταση των πληρωμών σε κάθε βήμα παροχής υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί η απόφαση της Διοίκησης του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία», να επιβάλει αμοιβή 3 ευρώ και στα επείγοντα περιστατικά, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η ανεκδιήγητη αυτή απόφαση στην ώρα της ανάγκης έλκει την αφετηρία της στο γνωστό «χιλιάρικο», που θέσπισε η ΝΔ το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β΄) με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δελημήτσου, της υπουργού Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Γιαννάκου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Γ. Σούρλα. Εκείνη η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση, καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων, η οποία προκειμένου για ασφαλισμένους βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».

Το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με απόφαση που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Οικονομίας Γ. Φλωρίδης, Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, Υγείας Εκτ. Νασιώκας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης (ΦΕΚ Β' 53/23.1.2003) αναπροσάρμοσαν το «χιλιάρικο» σε 3 ευρώ, περιλαμβάνοντας μόνο ένα εδάφιο που προέβλεπε την καταβολή τους ως αμοιβή εξέταστρων σε όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία και χωρίς να επαναλαμβάνει τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην αρχική υπουργική απόφαση.

Με εφόδιο, λοιπόν, την απόφαση του 2003 ο Διοικητής του «Αγία Σοφία» Μανώλης Παπασσάβας έδωσε εντολή και από την περασμένη Τετάρτη (12.5.2010) πληρώνουν τα επείγοντα περιστατικά 3 ευρώ στην εφημερία - που δεν ισχύει στα άλλα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει πως μπορεί να εκφραστεί το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα» όταν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν σαν αυτόνομες μονάδες.

Οι συνέπειες της πολιτικής υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας είναι ορατές και στις μονάδες του ΙΚΑ. Ετσι, χτες, στην υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ στη Γλυφάδα, παρουσιάστηκε έλλειψη αντιδραστηρίων για εξετάσεις γενικής αίματος και τις τρανσαμινάσες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων που πρέπει να κλείσουν νέα ραντεβού.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με το μικροβιολογικό τμήμα της υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχουν αντιδραστήρια και οι εξετάσεις θα συνεχιστούν προγραμματισμένα.

Στο έλεος των πολυεθνικών

Την ίδια στιγμή, η παράδοση του φαρμάκου στις πολυεθνικές τούς δίνει το δικαίωμα και να εκβιάζουν ασθενείς και νοσοκομεία. Ετσι, η εταιρεία Sanofi Aventis δεν προμηθεύει το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με το σκεύασμα Clexane (enoxararin) που χρησιμοποείται στην αντιμετώπιση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Μάλιστα για το θέμα αυτό ενημερώθηκαν εγγράφως Διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν συνάντηση με τον Διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος είπε ότι τη Δευτέρα θα καλέσει την εταιρεία για διευθέτηση του θέματος. Περιστατικό που κι αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει πόσο αναγκαίος και επιτακτικός είναι σήμερα για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών ο Ενιαίος και αποκλειστικά Δημόσιος Φορέας παραγωγής, εισαγωγής και διανομής φαρμάκων.

ΥΓΕΙΑ
Εμπορευματοποίηση και αντεργατική επίθεση πάνε μαζί

Πανελλαδική παρέμβαση για την κλαδική σύμβαση οργάνωσε χτες, στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

Πλήρη εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που να υπερασπίζεται και να διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, «όχι» στις απολύσεις, σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, απαίτησαν εργαζόμενοι του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας απ' όλη την Ελλάδα με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη νευροψυχιατρική κλινική «Αθηνά», όπου γινόταν συνάντηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας για την υπογραφή της ΣΣΕ του 2010.

Οι εργαζόμενοι απ' την Αθήνα, το Βόλο, την Κομοτηνή, την Κοζάνη, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη έφτασαν με πούλμαν στη συνάντηση και ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν στους επιχειρηματίες που θησαυρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, με πρόσχημα την κρίση να πάρουν πίσω όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι. Δίνοντας συντονισμένη απάντηση στην προκλητικότητα των επιχειρηματιών, οι οποίοι απαίτησαν κλαδική σύμβαση πείνας και συγκεκριμένα: «Πάγωμα μισθών και πάσης φύσεως επιδομάτων για μια διετία. Κατάργηση μειωμένου ωραρίου για καθαρίστριες, χειριστές, παρασκευαστές, προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κατάργηση επιπλέον άδειας για χειριστές. Κατάργηση δεκαήμερης άδειας για ΜΕΘ, χειρουργεία κλπ. Κατάργηση των αργιών της Μεγάλης Παρασκευής και της Καθαρής Δευτέρας»!

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρονται στην εξώδικη δήλωση και στη νέα πρόταση της ΟΣΝΙΕ για τη ΣΣΕ του 2010 προς τους επιχειρηματίες του χώρου και τα οποία αποδεικνύουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας γιγαντώνει και ενισχύεται. Συγκεκριμένα, η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας παρουσιάζει διαχρονική αύξηση την περίοδο 1997 - 2007 με ετήσιο ρυθμό 29,2% και ακολουθεί η αγορά των μαιευτικών - γυναικολογικών κλινικών με ετήσιο ρυθμό αύξησης 21,9%. Στα διαγνωστικά κέντρα η μέση ετήσια αύξηση είναι 18,5%. Τέτοια είναι η κερδοφορία τους που σε διάστημα περίπου 2,5 ετών οι επιχειρηματίες κάνουν απόσβεση του επενδεδυμένου κεφαλαίου τους. Την ίδια ώρα το κόστος διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 32% μόνο το 2009.

Από τη μεριά τους οι επιχειρηματίες της Υγείας που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν ότι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, ότι η αγορά της Υγείας μονοπωλείται από μεγάλους ομίλους, ενώ η πολιτική που εφαρμόζεται εξουθενώνει τις μικρές επιχειρήσεις Υγείας. Με πρόσχημα ότι δεν τους πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλές επιχειρήσεις είπαν ότι έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους για τον Απρίλη, ενώ απειλούν με γενικότερη στάση πληρωμών.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι πλήττονται πολλαπλάσια απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ότι δε θα δεχτούν να κάνουν βήμα πίσω σε όσα έχουν κατακτήσει μέσα και από την πάλη της ΟΣΝΙΕ, ότι θα παλέψουν για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Ορίστηκε νέα συνάντηση για το τέλος του μήνα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Διαδήλωσαν για αποκλειστικά δημόσια Υγεία

Tην απαίτησή τους για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας διατράνωσαν γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων και εκπρόσωποι φορέων του νομού, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, χτες το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. «Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Οχι στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Οχι στο σύμφωνο σταθερότητας» αναγράφονταν στο γιγαντοπανό που ανάρτησαν στο κτίριο. Ζήτησαν, επίσης, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους γιατρούς για τις εφημερίες 6 μηνών.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Γ. Καΐκης, εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», ο Ηλ. Ζωγράφος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Ηλ. Κατσίβελος, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Τρικάλων, οι οποίοι υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα, οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα που θίγονται από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Μιλώντας ο Ν. Νταφούλης, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευόμενων Γιατρών, τόνισε ότι η επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην Υγεία, από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ μεγάλο θα είναι το πλήγμα με την υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης». Και υπογράμμισε ότι η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα του λαού, που στο επίκεντρό του θα έχει τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας για όλους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΦΑΡΜΑΚΟ
Κινητοποίηση του κλάδου για τη ΣΣΕ

Σε κινητοποίηση του κλάδου ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Στα πλαίσια αυτά αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί τη Δευτέρα 17 Μάη στις 10 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 56).

«Η παρουσία όλων είναι αναγκαία και αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στη ζωή μας», σημειώνει η Ομοσπονδία προσθέτοντας πως οι φαρμακοβιομήχανοι, ενθαρρυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ανάμεσα σε άλλα «προσπαθούν να καταργήσουν την ΣΣΕ του κλάδου». «Αρνούνται να συζητήσουν με την Ομοσπονδία για τη σύμβαση με πρόσχημα τις υποτιθέμενες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, την εφαρμογή της λίστας και τη μη υπογραφή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ. Αυτοί που πλούτιζαν και πλουτίζουν με το δικό μας ιδρώτα, επικαλούνται την κρίση για να πετσοκόψουν και τις τελευταίες κατακτήσεις που μας έχουν απομείνει», υπογραμμίζει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ