ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα κυριαρχικά δικαιώματα έγιναν «εδαφικές λεπτομέρειες»!

Αποκαλυπτικές για το πραγματικό περιεχόμενο του διμερούς διαλόγου οι χτεσινές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα αποτελέσει τον πολιτικό μηχανισμό για την προώθηση του συνόλου των διευθετήσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Eurokinissi

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα αποτελέσει τον πολιτικό μηχανισμό για την προώθηση του συνόλου των διευθετήσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
«Το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, δημοσίους υπαλλήλους, που δουλειά τους είναι να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές (...) Οπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Αυτά δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για το ποιο είναι το περιεχόμενο και το πλαίσιο του διμερούς διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από τους πανηγυρισμούς περί «οικονομικής συνεργασίας».

Ο Θ. Πάγκαλος μίλησε για όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και επισημοποίησε την κυβερνητική γραμμή περί αποδοχής της ύπαρξης ελληνοτουρκικών «διαφορών». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση συζητάει στη βάση της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που είναι και η πάγια τουρκική θέση, παίρνοντας το νήμα από τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης.

Περιφερειακές συνεργασίες

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Ενα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπριοι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

Από κει και πέρα έβαλε το πλαίσιο της συνεργασίας, που είναι ο ενιαίος επιχειρηματικός χώρος για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων Ελλάδας και Τουρκίας, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή.

Προέτρεψε «να δημιουργήσουμε περιφερειακά συγκροτήματα που θα απαντάνε στην παγκοσμιοποίηση», επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια πράξη δεν ακυρώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση» και πως «χρειάζονται στενότερες περιφερειακές συνεργασίες (...) Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος και άξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία».

Προφανώς για μια τέτοια συνεργασία οι δύο χώρες πρέπει να απαλλαγούν από τα «βαρίδια» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εν προκειμένω η Ελλάδα που δέχεται τις απειλές και τις αμφισβητήσεις από την Τουρκία, να τις προσπεράσει.

Γι' αυτό ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης «αναθεώρησε» μεμιάς το δόγμα περί «απειλών» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και προέτρεψε την τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο και από κοινού οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τους «πραγματικούς» κινδύνους. Δηλαδή, από κοινού στα ιμπεριαλιστικά δόγματα.

Το παραμύθι των εξοπλισμών

«Αισθάνομαι εθνική ντροπή - είπε σε άλλο σημείο ο Θ. Πάγκαλος - κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δύο λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι' αυτά τα όπλα».

Ουσιαστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποβαθμίζει τις τουρκικές απειλές, με ενεργό μάλιστα το «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο. Πολύ περισσότερο, κρύβει ότι η κούρσα των εξοπλισμών γίνεται κατ' απαίτηση του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν οι στρατοί των δυο χωρών. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε μείωση των εξοπλισμών στην περιοχή του Αιγαίου - σχέδιο που συνδέεται με το τουρκικό αίτημα για αποστρατικοποίηση ανατολικά του 25 Μεσημβρινού - δε σημαίνει τίποτα, αφού το ΝΑΤΟ θα αξιοποιήσει το «περίσσευμα» για άλλες επιχειρήσεις του στην περιοχή.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Από τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι στην Αθήνα

Οι χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι συνέχεια συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν και δείχνουν το περιεχόμενο των προωθούμενων διευθετήσεων

Οι χθεσινές δηλώσεις Πάγκαλου και οι απαντήσεις που έδωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, φανερώνουν ένα μόνο μέρος των όσων συζητούνται στο παρασκήνιο των διμερών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Δείχνουν τη ρότα που θα ακολουθηθεί στη διαδικασία των διευθετήσεων στο Αιγαίο και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα και την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας, τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι δηλώσεις Πάγκαλου έρχονται σε συνέχεια παλιότερων αποφάσεων και συμφωνιών, που σηματοδότησαν την βήμα το βήμα νομιμοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, όπως:

  • Η συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 και οι αποφάσεις του Ελσίνκι του 1999 έχουν καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο σήμερα βαδίζει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
  • Η Συμφωνία της Μαδρίτης στις 8 Ιούλη 1997 μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κ. Σημίτη και της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, δηλαδή πέραν των όσων ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει τη «δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών». Ως τέτοιες βέβαια θα μπορούσαν να ερμηνευτούν η άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ή οι έρευνες για πετρέλαιο.
  • Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, στις 10 Δεκέμβρη 1999, με πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Κ.Σημίτη και της Τουρκίας τον Μ. Ετσεβίτ, αφορούσαν την δρομολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται για πρώτη φορά επίσημα τον όρο «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του κειμένου των Συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων. Αλλιώς, θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος».
Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ

Τα όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για το Αιγαίο αποτελούν μέτρα που συγκλίνουν σε τέτοιες διευθετήσεις που θα διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, μέσα από τη δημιουργία ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης σε βάρος πάντα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας.

Απώτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, η υποχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, ώστε χωρίς εμπόδια να υπηρετούνται οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, για διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή και έλεγχο των περασμάτων του πετρελαίου, αλλά και των ενδεχομένων κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολα τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το περιεχόμενο των προωθούμενων διευθετήσεων, κάτω από τις επιχειρηματικές χειραψίες και τους πανηγυρισμούς. Ταυτόχρονα, ξεγυμνώνουν για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος, στις 16 Απρίλη 2010, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στις κυοφορούμενες διευθετήσεις για το Αιγαίο και τους κινδύνους που απειλούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είχε μιλήσει για «αποκυήματα φαντασίας», κατηγορώντας μάλιστα το ΚΚΕ για «πολιτική πάνω σε ψευδείς ειδήσεις», λέγοντας πως «δημιουργεί ανησυχίες και φοβίες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση

Εναρμονισμένος με το γενικότερο κλίμα της «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Τουρκία εμφανίστηκε ο Α. Σαμαράς, αποφεύγοντας να εκφράσει οποιαδήποτε επιφύλαξη στην πολιτική που προωθείται, με στόχο τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Στη δήλωση που έκανε μετά την πενηντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την κυβέρνηση. Οπως είπε, οι διμερείς σχέσεις πρέπει να βασιστούν στο γεγονός ότι «μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας», καθώς και ότι στο Κυπριακό «θα πρέπει να υπάρχει μια στέρεη λύση πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο δεδομένο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου». Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκε το ζήτημα του Πατριαρχείου, της Χάλκης, της μετανάστευσης, της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων της ΝΔ με το κόμμα του Τ. Ερντογάν «Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΚ). Αργά το βράδυ, η ΝΔ αντέδρασε στις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, εκτιμώντας ότι «ξεπέρασαν κάθε όριο ανευθυνότητας», και καλώντας τον πρωθυπουργό «να τον επαναφέρει άμεσα στην τάξη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ