ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
Αυτοί που παράγουν κρατούν και τις σημαίες

Δε χρειάζονται ειδικοί αναλυτές, για να καταλάβει ο άνθρωπος τι ζει, ήδη πριν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Ομως, ότι η ζωή των λαϊκών στρωμάτων θα γίνει εφιάλτης, αυτό θα γίνει δεδομένο, μόνο αν η εφαρμοζόμενη πολιτική δε βρει μπροστά της μια όλο και πιο καλά οργανωμένη ρωμαλέα αντίσταση που θα αμφισβητεί στην πράξη τόσο τα καπιταλιστικά κέρδη (αυτά διασφαλίζονται με τη σημερινή πολιτική) όσο και την ίδια την εξουσία των καπιταλιστών.

Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για την αστική εξουσία. Ηδη, μόνοι τους οι αστοί βάζουν ορίζοντα έως τον Σεπτέμβρη. Οταν θα έχουν συσσωρευτεί μερικές, οι πρώτες μόνο επιπτώσεις. Ξέρουν πως το ποτάμι θα είναι οργισμένο. Και προσπαθούν από σήμερα να χτυπήσουν το ήδη οργανωμένο τμήμα του κινήματος.

Σ' αυτή τους την προσπάθεια να χτυπήσουν το κίνημα κατασκευάζουν «πραγματικότητες», για να μπορέσουν πάνω στο ψέμα να εξασφαλίσουν λαϊκή συναίνεση. Οι αναφορές στον τουρισμό είναι ενδεικτικές. Την ώρα που οι όποιες ακυρώσεις αφορούν όλη την τουριστική περίοδο και όλους τους προορισμούς, είναι συνέπεια της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης, οι αστοί δείχνουν τους απεργούς μιας μέρας, ως αιτία. Κι επειδή δεν πείθουν, σπέρνουν «πληροφορίες», που βγάζουν απ' την κοιλιά τους, όπως αυτές για τη Ρόδο, για να εμφανιστούν στη συνέχεια «αγανακτισμένοι», δήθεν, για την «αντικοινωνική συμπεριφορά».

Αντικοινωνικοί είναι οι ίδιοι και η πολιτική τους. Το δείχνει η βιασύνη τους να ξεμπερδέψουν με το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία. Το δείχνει η επιστράτευση κάθε μαραγκιασμένης γραφίδας που απ' όλα όσα συμβαίνουν γύρω της κατάλαβε μόνο ότι πρέπει να σκύψει στα τέσσερα (επιλογή της, αλλά δεν της περνά απ' το μυαλό πως ό,τι απολαμβάνει σήμερα ως δικαίωμα είναι αποτέλεσμα εκείνου του μεγάλου Οκτώβρη στον οποίο τόσο ξετσίπωτα αναφέρεται;). Φαίνεται πως έχει στοιχειώσει η Οκτωβριανή Επανάσταση στους αστούς, στους πολιτικούς τους και στους δημοσιολόγους τους, σα φάντασμα, εφιάλτης που τους προκαλεί φόβο. Καλό είναι...

Ας το χωνέψουν όλοι τους μαζί: Η εργατική τάξη διατηρεί όλο το δικαίωμα να παλεύει με όποιον τρόπο και μορφή επιλέγει η ίδια, όχι μόνο για να αμυνθεί, αλλά για να κάνει συνολικά καλύτερη τη ζωή της, με βάση τον άφθονο πλούτο που παράγουν τα χέρια της. Χέρια που οι αστοί τα θέλουν μόνο να δουλεύουν σαν τρελά, χέρια, όμως, που είναι εργαλεία και στην παραγωγή και στη διαδήλωση...

Τους βλέπουμε... Ολους αυτούς που γάνωσαν τα μυαλά των ανθρώπων για την ανάγκη να παρθούν τα αντεργατικά μέτρα. Τώρα παριστάνουν και τους φιλολαϊκούς. Να κλάμα για τα μπάνια του λαού, να κλάμα για τον οικονομικό βυθό.

Δεν τους έπιασε ο πόνος. Τη μακροημέρευση του καπιταλιστικού συστήματος θέλουν. Να εκτονωθεί η λαϊκή οργή με προτάσεις για έλεγχο των τιμών στις ιδιωτικές πλαζ και οδηγίες σεμνότητας προς τους αστούς πολιτικούς για να μην τους πάρει ο κόσμος με τις πέτρες.

Βρίσκουν και τα κάνουν. Αυτόν που, αντί να ζητά την κατάργηση της ιδιωτικής πλαζ, κόβει τα μπάνια της οικογένειας, αφού δεν αντέχει η τσέπη του, ελέω πολιτικής εμπορευματοποίησης της θάλασσας που ανήκει σε όλους, και πότε για το γνωστό επίδομα των «176 ευρώ», την ώρα που έπρεπε να ζητάει κανονικό μισθό.

Βρίσκουν και κάνουν: Αυτόν που περιμένει να πιάσει πάτο για να αγανακτήσει, αγνοώντας ότι το βαρέλι της βαρβαρότητας δεν έχει πάτο. Κι όσο θα βουλιάζει τόσο θα χάνει.

Στον αφρό, η αστική τάξη ήδη ετοιμάζει τις μάσκες που θα εμφανίζουν διαφορετικό το πολιτικό προσωπικό της, ώστε όλα τα ίδια να μένουν. Και παράλληλα ενισχύει τη θέση της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα (τι χαρές κι αυτές χτες στο «Χίλτον» για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου...). Τα κέρδη των καπιταλιστών δεν πρέπει να γίνουν ο τάφος των εργατών. Μπορούμε να τους κόψουμε το βήχα. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της λαϊκής πάλης το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ.


ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΕΙ Ο ΒΗΧΑΣ

ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ: «Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου ο πληθωρισμός θα σπάσει το φράγμα του 5,2%, ενώ από τον Ιούλιο η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει νέο κύμα ακρίβειας» (η καταγραφή στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ: «Η νέα κυβέρνηση αντέχει ακόμα, επειδή οι ευθύνες έχουν καταλογιστεί στην προηγούμενη. Αλλά και επειδή μεγάλο κομμάτι του κόσμου ελπίζει ότι αυτά τα σκληρά μέτρα θα συμμαζέψουν την κατάσταση και έστω σε κάποια χρόνια θα φανεί φως στο τούνελ. Αν όμως το φθινόπωρο το αισιόδοξο σενάριο διαψευσθεί ούτε οι σημερινοί υπουργοί θα μπορούν να περπατάνε στους δρόμους» (ο Γ. Καρελίας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»: «Πού τελειώνουν τα συνταγματικά δικαιώματα όσων απεργούν ή συναθροίζονται για να διαμαρτυρηθούν και πού αρχίζει η υποχρέωση σεβασμού της έννομης τάξης; (...) πρόσφατα οι επιβάτες εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν στο πλοίο (...) στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας το ίδιο σκάφος θα πλεύσει στο λιμάνι της Ρόδου (...) θα απελπιστούν όμως αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι την ίδια μέρα θα φτάσουν στο νησί στελέχη της ίδιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (...) επιτέλους, τέλος σε αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: «Πρόσφατα εκατοντάδες τουρίστες παρεμποδίστηκαν από συνδικαλιστές να αποβιβαστούν στο λιμάνι του Πειραιά (...) χτες οι ίδιοι μέσω άλλου σωματείου υπέβαλαν σε πολύωρη ταλαιπωρία τουρίστες (...) θεμιτό το δικαίωμα στην απεργία ωστόσο δεν μπορεί κανείς ούτε συνδικαλιστές ούτε κόμματα να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ: «Το έχω καταλάβει πια. Πέρα από ΔΝΤ και ξε-ΔΝΤ και πέρα από εκείνες τις δημαγωγικού τύπου μαγκιές που μονίμως στριγκλίζουν μπροστά στα μικρόφωνα για να υπερασπίσουν το δίκαιο του αδυνάτου (κολλημένοι για πάντα σε εκείνα τα κλισέ της γενιάς της Οκτωβριανής Επανάστασης) ένα είναι το σίγουρο: Τέλος εποχής. Τα κεφάλια μέσα» (η Χάρης Ποντίδα στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι αύριο στο Πεδίον του Αρεως, Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ακυρώθηκαν 20.000 τουριστικές κρατήσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μεγάλη συμφωνία με Cosco

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΚΡΗΞΗ της ανεργίας

Ο ΛΟΓΟΣ: 12,1 ΑΛΜΑ της ανεργίας

Η ΑΥΓΗ: Οικογενειάρχες οι νέοι άνεργοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ στο Αιγαίο, ΜΠΙΖΝΕΣ στην Αθήνα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Διαπόμπευση γιατρών - φοροφυγάδων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΗΞΕΙΣ - ΑΦΗΞΕΙΣ για τις «κόκκινες γραμμές»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πάνω από 150 μεγαλογιατροί φοροφυγάδες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ 30 ΡΙΧΤΕΡ

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρες λίστες για λευκές μπλούζες

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ γιατροί του Κολωνακίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ειδικότητα φορο-χειρουργοί

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οσο δεν ξηλώνεις όλα τα «κάγκελα»...

«Τα μπάνια του λαού μετατρέπονται πλέον σε διασκέδαση πολυτελείας (...) μια απλή πρόσθεση των βασικών εξόδων που θα χρειαστεί να κάνει μια τετραμελής οικογένεια δείχνει ότι ένα Σαββατοκύριακο σε οργανωμένη παραλία θα κοστίσει κοντά στα 200 ευρώ, δηλαδή το 80% του επιδόματος αδείας που παίρνει από φέτος ένας δημόσιος υπάλληλος» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Τόσο πιο βαθιά στο βυθό

«Οσο η κρίση θα τραβά μεγάλα στρώματα της κοινωνίας στον οικονομικό βυθό άλλο τόσο θα φουσκώνει η αγανάκτηση της κοινής γνώμης» (το σχόλιο επίσης στο ΕΘΝΟΣ).

Αλλαγή προσωπείου

«Να καταρτισθεί και να εφαρμοσθεί ένα λεπτομερές πολιτικό σχέδιο (...) το οποίο θα υπηρετηθεί από τους εμπειρότερους και τους ικανότερους (...) κακά τα ψέματα η σημερινή κυβερνητική ομάδα δεν αντέχει το βάρος, ούτε επαρκεί να βγάλει το κάρο από τη λάσπη» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

Συνωστισμός επαναπροσέγγισης

«Η επαναπροσέγγιση της ιστορίας των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ξαναμπαίνει στην ατζέντα των διμερών διαπραγματεύσεων (...) ιστορικά γεγονότα τα οποία "με αντικεινικά κριτήρια και από διεθνείς οργανισμούς είναι απολύτως λυμένα" επ' ουδενί θα τεθούν προς συζήτηση τονίζει η υπουργός Παιδείας (...) το 1821 είναι επανάσταση, η εισβολή στην Κύπρο είναι εισβολή. Αυτά είναι γεγονότα» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org