ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ολο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών

Ενώ ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υποστήριξε ότι σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ η κυριαρχία είναι «υπό αμφισβήτηση»

Ενα νέο γύρο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών αναμένονται να τροφοδοτήσουν οι χτεσινές δηλώσεις, του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπη, που επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία οριστικοποιεί συμφωνίες για την επέκταση της γαλλικής εταιρείας «Total» σε πέντε ακόμα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτός από το 7, αναμένεται να πέσουν υπογραφές και για τα «οικόπεδα» 2, 3, 8 και 9, μάλιστα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε κοινοπραξία με την ιταλική «Eni». Πρόκειται για επενδύσεις που συν τοις άλλοις αναδεικνύουν και συγκλίνοντα συμφέροντα που παραμένουν ισχυρά, παρά τις αντιθέσεις που ασκούν πίεση (π.χ. μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας) και με δεδομένη την προσπάθεια συνολικά της ΕΕ να ενισχύσει το ρόλο της στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι ο Λακκοτρύπης δήλωσε και ότι «ανοίγει ο δρόμος για να διοχετευτεί το Φυσικό Αέριο στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές».

Την ανάγκη να διασφαλιστούν οι επενδυτικοί σχεδιασμοί επισήμανε και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, που παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, σημείωσε ότι από τις κινήσεις της Τουρκίας απειλούνται «και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αφού «μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ». Κατά τ' άλλα ευχαρίστησε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φ. Μογκερίνι, για τη «διαχρονική στήριξη» στην Κύπρο, με το σκεπτικό και ότι η Ενωση «έχει καλέσει την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση...».

Προκλητική παρέμβαση από Βρετανία

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των αντιλαϊκών μεθοδεύσεων είναι και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σερ Αλαν Ντάνκαν, που απαντώντας σε ερώτηση για τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει η Τουρκία, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να διεξάγονται «διερευνητικές γεωτρήσεις» σε «οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Μίλησε μάλιστα για «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» που είχε με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο προχτές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τον Βρετανό υπουργό «απαράδεκτο» και υποστήριξε ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα».

Από τη μεριά της, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, με το γεωτρύπανο «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ να ετοιμάζει γεωτρήσεις αλλά και μεγάλης κλίμακας γυμνάσια, όπως ο «Θαλασσόλυκος», που για πρώτη φορά διεξάγονται στις τρεις θάλασσες «που βρέχει η Ανατολία», Μαύρη, Μεσόγειο και Αιγαίο. Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ οργάνωσε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες - με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των πρεσβειών από Ισραήλ και Αίγυπτο - εμφανίζοντας χάρτες με συγκεκριμένες συντεταγμένες των ΑΟΖ στην περιοχή, εντείνοντας τις «ζυμώσεις» γύρω από τις δικές της αξιώσεις και «εναλλακτικές».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «τρέχουν» και οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» επαναφέρει προτάσεις για πιο «δυναμική» προσπάθεια διεθνούς αναβάθμισης του ψευδοκράτους και προτάσεις για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας - Κατεχόμενων. Μεταξύ άλλων, συστήνεται ουσιαστικά η Αγκυρα να εκπροσωπεί το ψευδοκράτος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, διατηρώντας στα «εσωτερικά» αυτοτελή διοίκηση. Ετσι, εκτιμάται ότι το ψευδοκράτος θα αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως «κράτος» και μαζί με την Τουρκία θα μπορεί να επωφεληθεί από τις πηγές Ενέργειας γύρω από το νησί, ώστε όπως μεταφέρονται ήδη νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, να προχωρήσει και η μεταφορά φυσικού αερίου από τη βόρεια Κύπρο προς την Τουρκία.

Σταθερή στη γραμμή που βάζει το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα η κυβέρνηση

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό, παρουσιάζοντας τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως «εγγυητές» τάχα της ειρήνης και ασφάλειας του λαού, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Φάνηκε και από όσα είπε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, συμμετέχοντας στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ως «μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» και αφού επισήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του, «επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να δράσουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο».

Ερωτηθείς τι απάντηση πήρε στα προαναφερόμενα, επέμεινε πως «η απάντηση είναι ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβίαση». Συγκεκριμένα, πάντως, ανέφερε πως «συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες» και ότι «θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια».

Στο μεταξύ συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δρομολογείται στο Ελσίνκι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει έμπρακτα» τις νέες αποφάσεις στρατιωτικής προπαρασκευής

Από τη συμμετοχή των υπουργών της κυβέρνησης Ευ. Αποστολάκη και Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

INTIME NEWS

Από τη συμμετοχή των υπουργών της κυβέρνησης Ευ. Αποστολάκη και Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Με σειρά επικίνδυνες αποφάσεις και ανάλογο προγραμματισμό για το εγγύς μέλλον ολοκληρώθηκε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με μετέχοντες τους υπουργούς Αμυνας (από ελληνικής πλευράς ο Ευ. Αποστολάκης), παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου περιελάμβαναν:

-- Την αποτίμηση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής («G5 Sahel», Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας), σε επίπεδο κοινής συνόδου υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ. Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται μια σειρά ευρωενωσιακά μονοπώλια και στρατιωτικές αποστολές της, όπως οι: EUBAM Libya, EUCAP Sahel Mali, EUCAP Sahel Niger, EUCAP Somalia, EUTM RCA, EUTM Somalia και EUTM-Mali, η καθεμιά με διαφορετικό «καπέλο» και πρόσχημα και βασικό στόχο την εδραίωση της ΕΕ ως «παγκόσμιου παίκτη» σε μια περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες και ό,τι άλλο ενδιαφέρει το κεφάλαιο.

-- Την εξέταση της «συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ με έμφαση στις λεγόμενες υβριδικές απειλές, παρουσία της αναπ. γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκότεμολερ. «Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε τόσο καλή και στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ», έλεγε αργότερα σε δημοσιογράφους η Φ. Μογκερίνι, προαναγγέλλοντας ότι τον Ιούνη θα παρουσιάσουν από κοινού με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έκθεση πάνω στην πορεία της τέτοιας συνεργασίας, όπως απλώνεται σε διάφορα πεδία, με διάφορα προσχήματα (π.χ. το Μεταναστευτικό).

-- Την πρόοδο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO), το σχέδιο της ΕΕ για ενίσχυση των δολοφονικών στρατιωτικών της δυνατοτήτων με ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων Υλοποίησης (National Implementation Plans) 2019 και αξιολόγησή αυτών, των στρατιωτικών «ευρωπαϊκών εξαμήνων» δηλαδή.

Οπως είπε η Μογκερίνι, τα σχέδια τρέχουν ικανοποιητικά, κάποια είναι ακόμα σε αρχική φάση, αλλά σε κάθε περίπτωση χαιρέτισε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών («επενδύσεων») και τη χρηματοδότηση κοινών σχεδίων μεταξύ κρατών - μελών, προς εναρμόνιση όπλων και μέσων στα κράτη - μέλη και μείωση του κόστους ανάπτυξής τους. Μάλιστα, είπε ότι την αύξηση δαπανών χαιρετίζει και το ΝΑΤΟ, που εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2014, βάζει αντίστοιχους στόχους στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΕΥ, άλλωστε, οι υπουργοί υπέγραψαν τη λεγόμενη προγραμματική διευθέτηση («Project Arrangement») βελτίωσης αδειών διασυνοριακών διελεύσεων - κινήσεων στην Ευρώπη, η οποία εντάσσεται σε πρόγραμμα του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας» για τη διευκόλυνση της «στρατιωτικής κινητικότητας», στόχος που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες και του ΝΑΤΟ, ώστε εξαλείφοντας γραφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα να μετακινούν ακόμα ταχύτερα δυνάμεις τους στα ανατολικά, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, όπου αναγνωρίζουν ήδη και την κινεζική διείσδυση ως απειλή για τα συμφέροντα ευρωατλαντικών ομίλων.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικίνδυνες αυτές αποφάσεις έχουν την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά την PESCO τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την «υποστηρίζει έμπρακτα» «ως εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των κρατών - μελών, για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17». Θυμίζουμε πως η πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να παίξει και εκεί ρόλο, φαίνεται από το γεγονός ότι από κοινού με την Κύπρο έσπευσε να δηλώσει την Ελλάδα φιλοξενούσα χώρα σχολής πρακτόρων της ΕΕ...

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε σε σχέση με τις λεγόμενες «υβριδικές απειλές» πως «η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους, όπως προκύπτει από τις συντονισμένες ασκήσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (Hybrid CoE), αποσκοπεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων και στην ενίσχυση της συμπληρωματικότητας».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός του ελληνικού λαού

Μιλώντας χτες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σχολίασε την κατάσταση στην περιοχή σημειώνοντας: «Ανησυχούμε (...) Πρέπει να το πω, γιατί άκουσα χτες το βράδυ τον κ. Τσίπρα, σε αυτό το δελτίο, σε αυτή την θέση που καθόταν, που είπε ότι οι Τούρκοι "τζούφια γεώτρηση θα κάνουν, διότι το γεωτρύπανό τους δεν μπορεί να πάει σε τέτοιο βάθος". Είναι αφέλεια, είναι πολιτικός καιροσκοπισμός και κυρίως είναι εφησυχασμός του ελληνικού λαού. Διότι οι Τούρκοι δεν πάνε τώρα να κάνουν γεώτρηση για να βγάλουν αυτή τη στιγμή, να εξορύξουν φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή θέλουν να κατοχυρώσουν ζωτικά, όπως τα λένε, δικά τους "δικαιώματα", που δεν είναι δικαιώματα, σε κυριαρχία άλλων χωρών. Δηλαδή στην ελληνική ΑΟΖ ή στην κυπριακή ΑΟΖ. Αρα σταδιακά πάνε ντε φάκτο να κατοχυρώσουν δικαιώματα που δεν τους ανήκουν και από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός του ελληνικού λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ