ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Τρέχουν» οι διεργασίες για το «στρατηγικό σχεδιασμό» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ)

Copyright 2018 The Associated

Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς (φωτ. από παλιότερη συνάντηση των ΥΠΕΞ)
Τάχιστα προχωρούν οι διεργασίες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ένταξη της χώρας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν το Σάββατο στο Σούνιο προκειμένου να συζητήσουν παραπέρα τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά μεταξύ των δυο μερών, με τον επιβλέποντα τη συνάντηση, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, να ανακοινώνει κατόπιν τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, στις 17 Μάη στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δ. Βαλκανίων. Δείγμα ότι η διαδικασία προχωρά, προκειμένου να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, ή την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ αρχές Ιούλη. Οπως είπε, εξάλλου, ο Μ. Νίμιτς, οι δύο ΥΠΕΞ είχαν μία «πολύ σοβαρή συνάντηση, με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της κυριακάτικης «Αυγής» ανέφερε ότι η πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ στη Βουλή από 180 βουλευτές, σημειώνοντας ότι ενώ το «μήνυμα» έχει ληφθεί από την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ που έχει ρίξει τους τόνους, δεν υπάρχει η ανάλογη στάση και από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Επίσης, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει, δείχνοντας και τη σημασία της βρωμοδουλειάς που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση, ότι «τυχόν συμφωνία επί του "Μακεδονικού" θα "ξεκλειδώσει" τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για "κλείδωμα" τυχόν "κερκόπορτας" προς το εσωτερικό της ΕΕ».

Εξάλλου, «non paper» του Μαξίμου κάνει σαφές ότι το όλο παζάρι γίνεται στο φόντο υλοποίησης ευρωατλαντικών σχεδιασμών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει βάλει δύο όρους στα Σκόπια: «Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων. Οπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Από πλευράς ΝΔ, πάντως, ο Τ. Θεοδωρικάκος, στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, έλεγε χτες στο ρ/σ «24/7»: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε υπέρ αν δεν έχει προϋπάρξει μεταβολή του Συντάγματος της χώρας και άρση όλων των στοιχείων αλυτρωτισμού που υπάρχουν σε αυτό». Ερωτηθείς, δε, αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε: «Ασφαλώς». Ολα αυτά φυσικά χωρίς να αμφισβητείται στο παραμικρό ο στόχος της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δ. Βαλκανίων.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Σκόπια προτείνουν στην Αθήνα «συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή, μέσα σε δύο χρόνια», με βήματα υλοποίησής της σταδιακά πάνω σε συμφωνημένο «οδικό χάρτη». Αυτός ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης (όριο από το οποίο και μετά θα υπάρχει μόνο το νέο όνομα) παρουσιάζεται ως αναγκαίος από την πλευρά της σκοπιανής κυβέρνησης, για τη διαμόρφωση των απαραίτητων συσχετισμών εντός της παρούσας Βουλής στην ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές είτε για την αναδιαμόρφωση αυτών έπειτα από εκλογές στη γείτονα.

Νέα «εύσημα» από τον Αμερικανό πρέσβη

Τα «εύσημα» των ΗΠΑ για τις προσπάθειές της να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη απέσπασε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, χαρακτήρισε «έξυπνη» την κίνηση της κυβέρνησης να διοργανώσει την Παρασκευή στο Σούνιο τη συνάντηση των ΥΠΕΞ χωρών των Βαλκανίων και της Ανατ. Ευρώπης, προσθέτοντας πως «η συνάντηση αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας που χτίζει γέφυρες στην περιοχή».

Σημειωτέον, σήμερα αναμένεται νέα παρέμβαση του πολυπράγμονα πρέσβη, εφόσον προγραμματίζεται να μιλήσει σε συνέδριο με βασικό οργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και αντικείμενα - όπως προκύπτει από τα σχετικά προπαρασκευαστικά έγγραφα - τις «γεωστρατηγικές ανακατατάξεις», τις «προκλήσεις Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», τη «δημιουργία ισχυρών αμυντικών δεσμών», την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης «να διαχειριστεί με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις και τις απειλές που εμφανίζονται, να εδραιώσει τον σημαντικό της ρόλο στον γεωπολιτικό χάρτη».

ΑμερικανοΝΑΤΟική «γέφυρα» για επικίνδυνους σχεδιασμούς

Στο μεταξύ, το ρόλο της αμερικανοΝΑΤΟικής «γέφυρας» σπεύδει να επιβεβαιώσει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Ετσι, χτες ο υπουργός Αμυνας, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ρουμανίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως «επιδιώκουμε και δημιουργούμε ένα τόξο σταθερότητας και ασφάλειας, που θα ξεκινά από τα Βαλκάνια και θα εκτείνεται μέχρι τη Μέση Ανατολή και στέλνουμε ένα μήνυμα στα κράτη που προσβλέπουν στη συνεργασία και τη σταθερότητα να ενωθούν μαζί μας για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας. Ηδη συμφωνήσαμε οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχουμε με χώρες της Μέσης Ανατολής να επεκταθούν σε συνεργασία και με τη Ρουμανία».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και με τον διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, ναύαρχο James Foggo, με αντικείμενο τις «δυνατότητες επαύξησης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», την ακόμα ενεργότερη εμπλοκή δηλαδή στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, τη συμμετοχή μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις «προβολής ασφάλειας» στην περιοχή της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, τη «σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και μονάδων του ΠΝ των ΗΠΑ» κ.ά.

Αλλά και ο τ. Α/ΓΕΕΘΑ και νυν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, έγραφε την Κυριακή σε άρθρο του: «Η ισχύς μιας χώρας δεν είναι ποτέ μόνο "σκληρή" (Hard power, δηλαδή ένοπλες δυνάμεις) ή "ήπια" (Soft power, δηλαδή διπλωματία, οικονομία, διακυβέρνηση, πολιτισμός, κ.λπ.). Πρέπει να είναι ο συνδυασμός και των δυο, δηλαδή "Εξυπνη Ισχύς" (Smart power, δηλαδή συνδυασμός όλων). Η υφιστάμενη στρατηγική διαφορά της Ελλαδος σε σχέση με κάποιους από τους γείτονες αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν καλύπτεται μόνο με αύξηση της Hard Power, δηλαδή 10-20 αεροσκάφη τετάρτης ή πέμπτης γενεάς και 2-3 σύγχρονες φρεγάτες. Χρειάζεται μια ριζική αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας με αύξηση της παρουσίας της, της συμμετοχής της στα διεθνή δρώμενα, με στενές συνεργασίες και ομαδοποιήσεις στους διεθνείς οργανισμούς, με συσφίξεις σχέσεων, εξωστρέφεια και δυναμική και επιθετική διπλωματία σε όλους τους τομείς»...

ΣΟΥΔΑ
Συνεχείς αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις

Από την άσκηση του πληρώματος του «USS Donald Cook» στη Σούδα
Από την άσκηση του πληρώματος του «USS Donald Cook» στη Σούδα
Σε άσκηση αντιμετώπισης «τρομοκρατικής απειλής και προστασίας υποδομών και μέσων» προχώρησε το πλήρωμα του αμερικανικού καταδρομικού «USS Donald Cook» που κατέπλευσε τις προηγούμενες μέρες στη Σούδα, ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική, αναδεικνύοντας ξανά τη σημασία της βάσης για την υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα στη Μεσόγειο.

Εξάλλου, στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες σχολείο «Εκμάθησης Βασικών Αρχών Επικοινωνιών» για στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης, στο πλαίσιο της «συνδρομής» του ΠΝ στην επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFORMED - Operation SOPHIA».

Επίσης, ολοκληρώθηκε η άσκηση του αμερικανικού 6ου Στόλου «PHOENIX EXPRESS 2018», που φέτος έγινε με επίκεντρο τη Σούδα, συμμετοχή συνολικά μέσων από 12 χώρες και σκοπό - όπως αναφέρεται αρμοδίως - την «προσέγγιση των χωρών της Βόρειας Αφρικής και την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών από τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε σε μια ακόμα «πρόβα πολέμου» το «παρών», συμμετέχοντας στην άσκηση με τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», ομάδες της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών και επιτελείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ