ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αλληλοσυμπληρώνονται στον πόλεμο ενάντια στο λαό

Εκκωφαντική η ταύτιση ανάμεσα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και στις προτάσεις που κατέθεσε από το Ζάππειο ο Αντ. Σαμαράς

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιτίθενται από κοινού στο λαό. Τα μέτρα που καταθέτουν και προωθούν υπηρετούν τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και γι' αυτό είναι ταυτόσημα ανάμεσα στους δύο
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιτίθενται από κοινού στο λαό. Τα μέτρα που καταθέτουν και προωθούν υπηρετούν τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και γι' αυτό είναι ταυτόσημα ανάμεσα στους δύο
«Είμαστε υπέρ των επιχειρήσεων», αναφώνησε την Πέμπτη από το Ζάππειο ο Αντ. Σαμαράς, πριν καταθέσει την πρόταση της ΝΔ για «επανεκκίνηση της οικονομίας». Μια βδομάδα νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και προπαγανδίζοντας τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, σημείωνε: «Στηρίζουμε με κάθε μέσο την υγιή επιχειρηματικότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις προτάσεις Σαμαρά με έμφαση σημείωσε: «Χαιρόμαστε που μια σειρά από προτάσεις, έτσι όπως εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του κ. Σαμαρά, είναι ήδη δικές μας, υλοποιημένες αποφάσεις». Την επομένη των ανακοινώσεων Σαμαρά, μία από τις βασικές εφημερίδες των αστών, τα ΝΕΑ, στο πρωτοσέλιδό της σημείωνε: «Κι όμως συναινούν! Η κυβέρνηση "υιοθετεί" τέσσερα μέτρα της ΝΔ».

Πράγματι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συναινούν. Συναινούν στην προώθηση μιας πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ταυτίζονται στρατηγικά και προγραμματικά στον κοινό τους στόχο: Στην προάσπιση των συμφερόντων της τάξης τους. Η κυβέρνηση δεν «υιοθετεί» τα μέτρα της ΝΔ, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση «κλέβει» τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης, οι εταίροι του δικομματισμού διαγκωνίζονται ποιος θα προσφέρει περισσότερα στους κεφαλαιοκράτες και μάλιστα με μια αξιοθαύμαστη σύμπλευση.

Αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοκαλύπτονται

Τμήμα των προτάσεων της ΝΔ για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» κινούνται ακριβώς στην ίδια ταξική γραμμή προς όφελος της πλουτοκρατίας με τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, αλλά και με νόμους που έχει ήδη ψηφίσει τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα:

1)

-- Η ΝΔ προτείνει: Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, ενώ η φορολόγηση στα μερίσματα να πέσει στο 15% από 25%.

-- Η κυβέρνηση: Εχει ήδη μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών από το 25% στο 20% (μέσα στο 2010) και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα «υπάρξει παραπέρα σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών». Μάλιστα, για τις επενδύσεις με το καθεστώς «fast track» η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα υπάρχουν «ακόμα ευνοϊκότεροι φορολογικοί συντελεστές».

-- ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και 30 χρόνια διαμορφώνουν ένα φορολογικό παράδεισο για το μεγάλο κεφάλαιο, που βλέπει τη φορολόγηση των κερδών του από το 45% να έχει φτάσει σήμερα μόλις στο 20%.

2)

-- Η ΝΔ προτείνει: Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, για να μειωθεί αισθητά «το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος».

-- Η κυβέρνηση σχεδιάζει: «Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (...) για να πληρώνουν λιγότερο οι επιχειρήσεις», όπως εξήγγειλε και ο Γ. Παπανδρέου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

-- Οι «μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών» γίνονται σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων.

3)

-- Η ΝΔ προτείνει: Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ με τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή και την απελευθέρωση των αγορών της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του νερού.

-- Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων βάσει του οποίου ετοιμάζεται να ξεπουλήσει: Στους τομείς της ενέργειας τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ. Στις τηλεπικοινωνίες τον OTE και το Φάσμα Συχνοτήτων. Στις τράπεζες την ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στα τυχερά παιχνίδια τον ΟΠΑΠ, τα καζίνο, τον ΟΔΙΕ, τα Λαχεία. Στις συμμετοχές τη ΛΑΡΚΟ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΑΣ, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ.

-- Κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν στο ξεπούλημα στρατηγικών κρατικών επιχειρήσεων, με την ιδιωτικοποίηση να σηματοδοτεί την αύξηση των τιμολογίων, των εισιτηρίων για τα λαϊκά νοικοκυριά.

4)

-- Η ΝΔ προτείνει: «Αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων, επέκταση του μοντέλου του ΟΛΠ σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, επέκταση του Προαστιακού, διαχείριση απορριμμάτων», με στόχο να αποκτήσει η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία νέα πεδία δράσης και επένδυσης των συσσωρευμένων κεφαλαίων της.

-- Η κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σχεδιάζει να εκχωρήσει με συμβάσεις μακράς διάρκειας στους ιδιώτες όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

-- ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκχωρούν στους επιχειρηματικούς ομίλους έτοιμες και κερδοφόρες κρατικές υποδομές, που θα τους εξασφαλίσουν άμεσα κέρδη.

5)

-- Η ΝΔ προτείνει: Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία, πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών.

-- Η κυβέρνηση ετοιμάζει πρόγραμμα «αξιοποίησης των τουριστικών κατοικιών που είναι ενταγμένη σε ξενοδοχειακές μονάδες με έμφαση στη δημόσια περιουσία». Οσο για το πρόγραμμα «βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

-- Κυβέρνηση και ΝΔ δρομολογούν την εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία ξενοδοχειακών οικισμών που θα εκμεταλλεύονται με μακροχρόνιες συμβάσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος της «βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών», στοχεύουν στην τόνωση της αγοράς, δηλαδή των επιχειρήσεων και των τραπεζών που αξιοποιούν τα προγράμματα και τις κρατικές επιδοτήσεις για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη.

6)

-- Η ΝΔ προτείνει: Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικίας (πρώτης, δεύτερης, εξοχικής) για τρία χρόνια, αλλά και κατάργηση του «πόθεν έσχες» ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

-- Η κυβέρνηση: Εχει περάσει με νόμο την κατάργηση του «πόθεν έσχες» της πρώτης κατοικίας για δύο χρόνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει περάσει ρύθμιση μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», που εκχωρεί καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας. Στη ρύθμιση υπάγονται κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε στην ΕΕ είτε και σε τρίτες χώρες και αν επαναπατριστούν θα πληρώσουν συμβολικό φόρο μόλις 5%. Ταυτόχρονα, σε όσους μέσα στα 2 επόμενα χρόνια προχωρήσουν σε «οποιαδήποτε επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους επιστρέψει πίσω και τους μισούς φόρους, δηλαδή θα τους φορολογήσει μόλις με 2,5%.

-- Ουσιαστικά, κυβέρνηση και ΝΔ, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και «επαναπατρισμού κεφαλαίων», προωθούν προτάσεις και ρυθμίσεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δίνουν την ευκαιρία στους πλουτοκράτες που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό και ποσά που προέρχονται από κάθε είδους «δοσοληψίες», να τα φέρουν ξανά στη χώρα, ώστε να ευνοήσουν τις ντόπιες τράπεζες, τις εισηγμένες και μη εταιρείες, όπως και τους μεγαλομετόχους τους, αλλά και να προχωρήσουν σε «επενδύσεις» που θα τους προσφέρουν νέα κέρδη.

7)

-- Η ΝΔ προτείνει: Το «φαστ τρακ» να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο στις πολύ μεγάλες ή τις ξένες.

-- Η κυβέρνηση: Εχει έτοιμο προς ψήφιση στη Βουλή το «φαστ τρακ» για τις μικρότερες επιχειρήσεις και επενδύσεις.

-- Αυτό που επιχειρούν να εμφανίσουν σαν «ευνοϊκή» ρύθμιση για τις μικρότερες επιχειρήσεις, δεν αφορά βέβαια σε στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων, αλλά στην ενίσχυση τμήματος ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, ώστε να αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα ξένα μονοπώλια.

Ταύτιση μέχρι κεραίας

Είναι φανερό ότι η ταύτισή τους για τη στήριξη της «επιχειρηματικότητας» είναι εκκωφαντική. Οπως είναι ακόμα πιο φανερή η πρόθεσή τους να συνεχίσουν την άγρια λιτότητα σε βάρος του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο πλήθος των προτάσεων του Αντ. Σαμαρά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για ευνοϊκές ρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, για μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Αντίθετα, ζητά η κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς για την προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, να «παγώσει» για τρία χρόνια κάθε πρόσληψη στο δημόσιο τομέα, να καταργήσει άμεσα οργανισμούς του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση, πίσω από τις φραστικές κορόνες ότι απορρίπτει συνολικά το πρόγραμμα της ΝΔ, καθώς θα αύξανε το έλλειμμα κατά 12 δισ. ευρώ, βλέπει μέτρα που θα μπορούσε να υιοθετήσει και άλλα που ήδη έχει ψηφίσει ως νόμους. Εκείνες τις πολιτικές, δηλαδή, που διασφαλίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αναγνωρίζει ότι η ΝΔ βάζει πλάτη για την εφαρμογή των νόμων που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος, διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμά του είναι «βάση για συναίνεση» με την κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέλους παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση». Αυτό που έχουν συμφέρον να συνειδητοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα, είναι ότι μπροστά στον καταιγισμό των μέτρων που έρχονται, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκροτούν για πολλοστή φορά ένα ταξικό μπλοκ που έρχεται να ισοπεδώσει τη ζωή τους. Στο χέρι τους είναι να τους πολεμήσει οργανωμένα, να νικήσουν την πολιτική τους. Με ισχυρό ΚΚΕ να ανοίξουν το δρόμο για πιο ριζικές αλλαγές προς το δικό τους όφελος στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ