ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ωμή ιδεολογική παρέμβαση τα χτεσινά θέματα!

Η κυβέρνηση μοίρασε, στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας», κείμενο που αναπαράγει όλη την πολιτική της ΕΕ για τη διά βίου εκμετάλλευση, με πρόθεση να χειραγωγήσει τους μαθητές

Eurokinissi

Πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, χτες, και η κυβέρνηση έδειξε πως είναι αποφασισμένη να χειραγωγήσει, με κάθε δυνατό τρόπο, τις συνειδήσεις των αυριανών εργαζομένων, για να προωθήσει την πολιτική της διά βίου εκμετάλλευσης. Το κείμενο που δόθηκε στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας» ήταν ίδιο με τα βασικά ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία αποτυπώνονται τα σχέδια για διάλυση της εκπαίδευσης και ο καταναγκασμός των εργαζομένων στη διαρκή ψευτοκατάρτιση, προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με τη διασκευή παλιότερου κειμένου της Αλεξάνδρας Κορωναίου, καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για την ...«αυτομόρφωση» (διάβαζε «διά βίου μάθηση» και διά βίου εργασιακή περιπλάνηση με την ευθύνη και το κόστος να το πληρώνει ο ίδιος ο εκπαιδευόμενος - εργαζόμενος). Δεν τηρούν, πια, ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα και υποχρεώνουν μαθητές 17 και 18 χρονών να αφομοιώσουν και να περιγράψουν την πολιτική που θα τους καταδικάσει τη ζωή!

Ο ψευδεπίγραφος όρος της «αυτομόρφωσης»...

Το κείμενο αναφέρει ότι «οι διαδικασίες και οι πρακτικές αυτομόρφωσης στη σημερινή εποχή δεν σημαίνουν την απουσία των άλλων, θεσμών και ατόμων, ούτε την κοινωνική απομόνωση του καθενός ατόμου, αλλά την ενεργητική στάση του, αφού το ίδιο αποφασίζει, άλλοτε αυτοβούλως και άλλοτε κάτω από την πίεση συγκεκριμένων αναγκών, να εκπαιδευθεί. Η ενεργητική στάση συνίσταται στο ότι ο άνθρωπος καλείται να διαμορφώσει μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες (οργανισμούς, εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενους) το περιεχόμενο, τη διαδικασία και τους τρόπους της εκπαίδευσής του». Από εδώ ξεκινά, πιο έντονα, το παραμύθι της ΕΕ, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μόρφωση παύει να είναι μια υποχρέωση του κράτους και μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση. Με το πρόσχημα της «συμμετοχής» στην αυτομόρφωση οι αστικές κυβερνήσεις «καλούν» τα παιδιά των εργαζομένων να τα βγάλουν πέρα μόνα τους!

Οι μαθητές ...διάβασαν ότι στο μέλλον τους πρέπει να ζουν στην εργασιακή ανασφάλεια, αλλάζοντας τουλάχιστον δύο και τρεις δουλειές: «Η συνολική τεχνολογική αναδιάρθρωση της εργασιακής δραστηριότητας στερεί όλο και περισσότερο στα άτομα τη δυνατότητα να διατηρούν μία και μοναδική επαγγελματική ταυτότητα σε όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής τους. Κατά συνέπεια, ανεξάρτητα από τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες αυτής της κατάστασης για τα άτομα, οι νέοι άνθρωποι των τεχνολογικών κοινωνιών καλούνται να αλλάξουν δύο ή τρία επαγγέλματα στην επαγγελματική πορεία τους. Το γεγονός αυτό επιβάλλει στα άτομα να κατακτούν διαρκώς γνώσεις, να ανανεώνουν τις δεξιότητές τους, να αποκτούν γρήγορα νέες ειδικεύσεις, δηλαδή, να εκπαιδεύονται συνεχώς». «Η εκπαιδευτική πράξη καθίσταται επομένως μια διαδικασία που δεν περιορίζεται στο χώρο (το σχολείο) και το χρόνο (περίοδος της νεότητας), αλλά επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής και πέραν των σχολικών τειχών».

Αυτή είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που τους ετοιμάζουν και χτες τους εξέτασαν κιόλας για να δουν πόσο έχουν αφομοιώσει και αν έχουν αποδεχτεί οι νέοι αυτή την εφιαλτική προοπτική! Είναι φανερό πως το συγκεκριμένο κείμενο δε μιλά για αυτομόρφωση, αλλά για υποχρεωτική κατάρτιση σε χρηστικές δεξιότητες (του τύπου βιδώνω βίδες) που γρήγορα θα απαξιώνονται!

Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, έπρεπε να κάνουν περίληψη του κειμένου και μετά να αναπτύξουν σε μια παράγραφο τη φράση που περιγράφει το σχέδιο της ΕΕ για το μέλλον τους: «Οι νέοι άνθρωποι των τεχνολογικών κοινωνιών καλούνται να αλλάξουν δύο ή τρία επαγγέλματα στην επαγγελματική πορεία τους». Μετά τις υπόλοιπες ασκήσεις, με βάση όλα τα παραπάνω οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν «ελεύθερα» για το παρακάτω θέμα: «Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στη σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσής της σε όλη τη διάρκεια του ανθρώπου»!

Να καταδικαστεί η επίθεση στη σκέψη

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει το κείμενο και τα ζητούμενα του θέματος στη «Νεοελληνική Γλώσσα» «προκλητική και ωμή ιδεολογική παρέμβαση της στρατηγικής επιλογής των μονοπωλίων για την εκπαίδευση και την εργασία, με την προπαγάνδιση μέσα από αυτά της πολιτικής της "διά βίου μάθησης"». Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «στο όνομα της αυτομόρφωσης διαφημίζει την πολιτική της διαρκούς κατάρτισης και τη βασική θέση της ΕΕ για επίσημους και ανεπίσημους εκπαιδευτικούς θεσμούς, την τυπική δηλαδή και άτυπη εκπαίδευση, που έρχονται αφενός να καταργήσουν κάθε έννοια υποχρεωτικής εκπαίδευσης και μόρφωσης, αφετέρου να νομιμοποιήσουν τις διαρκείς πιστοποιήσεις προσόντων χωρίς εργασιακό αντίκρισμα».

Επίσης περιγράφεται, με αποσπάσματα απ' το κείμενο, πώς «ανασύρονται και προβάλλονται τα καπιταλιστικά ιδεολογήματα για τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας, την "κοινωνία της γνώσης", την κυριαρχία των νέων τεχνολογιών» κ.ά., πώς ανάγεται η μόρφωση σε ατομική υπόθεση και ευθύνη και όχι σε κοινωνική υποχρέωση και δικαίωμα. Τονίζει ότι ζητείται από τους υποψήφιους να υιοθετήσουν «και να "μυηθούν" στη διά βίου περιπλάνηση από την πρόσληψη στην απόλυση, από την κατάρτιση στην ανεργία και την επαναπρόσληψη, και αυτό ανεξάρτητα από τις συνέπειες για την κοινωνία, την ψυχική ζωή και ισορροπία των νέων, με άλλα λόγια να αποδεχτούν ως φυσικό γεγονός την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας».

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «όλα αυτά προδιαγράφουν ξεκάθαρα το περιεχόμενο και την αποστολή που θα έχει το "νέο" σχολείο χωρίς τοίχους και με ανοιχτές πόρτες για τις επιχειρήσεις. Ενα σχολείο της αγοράς που ενισχύει τον ιδεολογικό του ρόλο και εκγυμνάζει τη νέα πιο εξαθλιωμένη βάρδια της εργατικής τάξης σαν αμόρφωτη μάζα, η οποία δε θα υποτάσσεται απλώς αλλά σαν κοπάδι πιθήκων θα υποστηρίζει ενεργητικά το σφαγιασμό της από το μεγάλο κεφάλαιο και θα υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα και τη διαιώνισή του». Καλεί «κάθε εκπαιδευτικό, κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει την επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκράτησης, της επίθεσης σε βάρος της σκέψης, της συνείδησης αλλά και της αγωνίας των υποψηφίων».

«Απεργούμε για το μέλλον των παιδιών»

Σε καθολική συμμετοχή στην απεργία και στα νυχτερινά σχολεία καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

«Ειδικά στα Νυχτερινά Σχολεία όπου είναι μέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων να μην υπάρξει ούτε ένας εκπαιδευτικός που δε θα απεργήσει. Απεργούμε επειδή ακριβώς σεβόμαστε το μέλλον των παιδιών και των μαθητών μας!» Με αυτά τα λόγια το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς στις 20 Μάη να απεργήσουν. «Στις 20 Μάη το μήνυμά μας θα βγει ακόμα πιο δυνατό!», τονίζει. Στην απαίτηση του υπουργείου Παιδείας από την ΟΛΜΕ να θεωρήσει «προσωπικό ασφαλείας» τους επιτηρητές που έχουν οριστεί για εκείνη την ημέρα, δηλαδή να μην απεργήσουν, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ απαντούν ότι το μόνο «προσωπικό ασφαλείας» που θα υπάρξει θα είναι οι απεργοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα βγουν στους δρόμους.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε περιοδείες σε όλα να νυχτερινά σχολεία, σε όλη τη χώρα, με το κάλεσμα που απευθύνει, μέχρι εκείνη την ημέρα, ώστε το μήνυμα της καθολικής συμμετοχής να φτάσει παντού.

Το υπουργείο απάντησε αρνητικά στο αίτημα της ΟΛΜΕ για αναβολή των εξετάσεων εκείνη την ημέρα, με το πρόσχημα ότι «το πρόγραμμα των εξετάσεων είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία» και «τυχόν αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των εξετάσεων». Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που κατά τ' άλλα ρημάζει τα πάντα με την πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και στο σύνολο της ζωής των εργαζομένων - δυνητικά ανέργων αυτής της χώρας, τολμά να μιλά για «τα όνειρα και το μέλλον των νέων παιδιών» όταν αναφέρεται στα διαδικαστικά των εξετάσεων.

KNE
«Δεν φτάνει μόνο η ατομική θυσία»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις

Με αφορμή την έναρξη, χθες, των πανελλαδικών εξετάσεων, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Η ΚΝΕ εύχεται καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι κόποι και οι θυσίες που οι ίδιοι και οι γονείς τους έκαναν είναι μεγάλοι. Για να πιάσουν όμως τόπο δε φτάνει μόνο η ατομική θυσία. Χρειάζεται ο συλλογικός, μαζικός, οργανωμένος αγώνας των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας, για μόρφωση, δουλειά, ζωή, για την ανατροπή, για να μη γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα. Αυτό το δρόμο καλούμε και τους μαθητές να βαδίσουν».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org