ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2023 - Κυριακή 16 Απρίλη 2023
Σελ. /40
ΔΑΧΤΥΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ - ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
ΠΑΣΧΑ 1946 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΝΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΕΞΟΡΜΗΣΗ»
Ο διαφωτιστικός ρόλος της για την Ανάσταση του Λυτρωτή λαού

...λίγο πριν την ηρωική εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Το πρωτοσέλιδο της πασχαλιάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Εξόρμηση» (20 Απρίλη 1946), όργανο του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Καβάλας
Το πρωτοσέλιδο της πασχαλιάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Εξόρμηση» (20 Απρίλη 1946), όργανο του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Καβάλας
(ΟΓΔΟΟ ΜΕΡΟΣ)

Η λαϊκή γιορτή του Πάσχα της 21ηςΑπρίλη 1946 βρίσκει τις ΕΠΟΝίτισσες και τους ΕΠΟΝίτες με το όπλο στο χέρι και το τραγούδι στο στόμα.

Ενώ η μέρα από το πρωί φαντάζει να είναι γιορτή, στο μεδούλι της εμπεριέχει το προμήνυμα της σύγκρουσης των μαζών με την αστική τάξη.

Λίγες μέρες πριν, στις 31 Μάρτη 1946 πραγματοποιούνται εκλογές βίας και νοθείας, στις οποίες βιάζεται η θέληση του λαού, που μόλις έχει βγει από έναν μεγάλο αντιστασιακό αγώνα με αναρίθμητες ποτισμένες με αίμα απώλειες.

Σε αντίθεση μ' αυτήν τη μαύρη ψηφοφορία, υπό τον «άγρυπνο» οφθαλμό 1.200 παρατηρητών του ΟΗΕ, ομάδα ένοπλων αγωνιστών επιτίθεται στον σταθμό Χωροφυλακής του Λιτόχωρου1.

Δίνεται έτσι το σύνθημα του νέου ένοπλου αγώνα. Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανά του... Τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς, δημιουργούνται τα τοπικά αρχηγεία των ανταρτών. Τον Οκτώβρη ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. Με δική του απόφαση τον Δεκέμβρη όλες οι αντάρτικες δυνάμεις μετονομάζονται σε ΔΣΕ.

Εως τον Αύγουστο του 1949 επιτελείται η μεγαλύτερη ταξική σύγκρουση, την οποία έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η εξακολουθητικά ταλανιζόμενη χώρα μας. Το ΚΚΕ, η καθοδηγητική δύναμη των μαχόμενων μαζών, αιτούμενο τη Λαοκρατία, λειτουργεί ως η ψυχή και ως ο κύριος αιμοδότης των μεγάλων πολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων.

Τα κακά μαντάτα από την πρωτεύουσα και τα καλά από την Πιερία έχουν ξεσηκώσει τις νέες Καβαλιώτισσες και τους νέους Καβαλιώτες. Στην πρώτη από τις οκτώ σελίδες της εφημερίδας «Εξόρμηση» (Οργανο του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΕΠΟΝ Καβάλας, Χρονιά Β', Αριθ. Φύλλου 47), στις 20 Απρίλη 1946,«διασχίζει» διαγώνια η ευχή ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και είναι τυπωμένη με το πράσινο χρώμα της ΕΠΟΝ. Ο υπέρτιτλος: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. Ο τίτλος: ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

Καταχώρηση, μέσα σε πλαίσιο, των γιορτινών ευχών του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Καβάλας προς τις ΕΠΟΝίτισσες και τους ΕΠΟΝίτες του νομού
Καταχώρηση, μέσα σε πλαίσιο, των γιορτινών ευχών του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Καβάλας προς τις ΕΠΟΝίτισσες και τους ΕΠΟΝίτες του νομού
Επικεντρωνόμαστε στα σημεία εκείνα που δίνουν το σάλπισμα για θυσιαστήρια σε καινοφανή πεδία ταξικής μάχης:

«Οι Αγγλοι εγκατέστησαν την ανωμαλία και την τρομοκρατία»

«Πέρασαν δυό χρόνια από τότε που ο λαός και η νεολαία μας με τους σκληρούς αιματηρούς αγώνες και τη συμμαχική βοήθεια, διώξαν τους βουλγαροφασίστες επιδρομείς, περιμένοντας με λαχτάρα τη δικαίωση της θυσίας τους. Να γίνει δηλαδή η ειρηνική ζωή μας χαρούμενη κι' ευτυχισμένη. Της δουλειάς και της ανοικοδόμησης, της προόδου και του πολιτισμού.

»Η επέμβαση των Αγγλων τον Δεκέμβρη του 44, σταμάτησε την ομαλή εξέλιξή μας κι' εγκατέστησε μόνιμα την ανωμαλία και την τρομοκρατία στη χώρα μας.

«Κυβερνήσεις χωρίς καμμιά λαϊκή βάση»

»Η συνέχιση της επέμβασης των Αγγλων στην εσωτερική ζωή της χώρας που σαν συνέπεια είχε το ανεβοκατέβασμα των δίχως καμμιά λαϊκή βάση κυβερνήσεων κατοχής και το αχαλίνωτο τρομοκρατικό όργιο των μοναρχικών οργανώσεων, εμπόδισε τελείως τη δημιουργική διάθεση για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης μας πατρίδας.

«Τυφλά όργανα ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων»

»Κορωνίδα αυτής της επέμβασης στέκουν οι περίφημες "εκλογές" του Μπέβιν της 31ης Μαρτίου που μ' αυτή παν να διαιωνίσουν την κατάσταση που δημιούργησαν στον τόπο μας έχοντας στην εξουσία ανθρώπους που θα γίνουν τυφλά όργανά τους για την εξασφάλιση των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων. Για να μεταβάλλουν τη χώρα μας σε αποικία αγγλική.

«Λαός και νεολαία έδωσαν το πολύτιμο αίμα της καρδιάς τους»

Το εξώφυλλο της μπροσούρας για μόρφωση και διαφώτιση «Η ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων ΕΠΟΝ», μία έκδοση του «Λαϊκού Τυπογραφείου» Καβάλας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας για μόρφωση και διαφώτιση «Η ίδρυση της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων ΕΠΟΝ», μία έκδοση του «Λαϊκού Τυπογραφείου» Καβάλας
»Ο λαός όμως και η νεολαία μας που αντιτάχθηκαν σε τρεις πάνοπλους κατακτητές κι' έδωσαν κι' αυτό το πολύτιμο αίμα της καρδιάς τους για λευτεριά κι' ανεξαρτησία, απάντησαν ήδη - με το ειρηνικό όπλο της αποχής - ότι δεν θέλουν ξανά κατοχή αλλά Δημοκρατία, Εθνική Λευτεριά κι' ανεξαρτησία, προειδοποιώντας τους ότι είναι έτοιμοι να υποβληθούν και σε καινούργιες ακόμη θυσίες για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εθνικής μας τιμής, για να γίνουμε πραγματικοί νοικοκύρηδες στο σπίτι μας.

«Ενωμένη η νεολαία για την εγκαθίδρυση Λαϊκής Δημοκρατίας»

»Οι καμπάνες χτυπούν σημαίνοντας την Ανάσταση του Λυτρωτή! Τα φλογερά νιάτα του έθνους μας αφουγκράζονται σήμερα μ' εθνική έξαρση την καμπάνα του λυτρωμού και καρτερούν καμαρωτά και περήφανα για τη θυσία τους την Ανάσταση του έθνους μας. Η μέρα αυτή πρέπει να γίνει για τη δημοκρατική νεολαία, μέρα ομόνοιας, αγάπης κι' ενότητας. Ενωμένη η νεολαία μας θ' αγωνισθεί μ' όλες τις δυνάμεις για την εθνική μας ανεξαρτησία και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας που θα λύσει όλα της τα προβλήματα και θα κάνει τη ζωή της χαρούμενη και ευτυχισμένη».

«Χωρίς πασχαλινό πιάτο τ' άπορα παιδάκια»

Και ένα απόσπασμα από το κείμενο της δεύτερης σελίδας, με τον τίτλο «Πάσχα 1946», στο οποίο δίνεται η τραγική κατάσταση των Καβαλιωτών, παιδιών και ενήλικων:

«Η παιδική μέριμνα στέρησε απ' τ' άπορα παιδάκια το πασχαλινό πιάτο, καμιά φροντίδα για τη μεγαλύτερη ηλικία απ' τις αρχές».

Παραπομπή:

1. Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Θεσσαλονίκη. Μήτρα ταξικής πάλης», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2019

ΥΓ. Μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, γυρνάμε τον χρόνο 79 χρόνια πίσω. Αντιγράφουμε από την εφημερίδα «Λεύτερα Νιάτα», Οργανο του Συμβουλίου Μακεδονίας της ΕΠΟΝ, Χρόνος Β', Αριθ. φύλλου 29, Θεσσαλονίκη, 17 Δεκέμβρη 1944:

Σκίτσο ταξικής ειρωνείας για τον επίσημο κλήρο, παρμένο από τον «Ριζοσπάστη» της 5ης Μάη 1929, μέρας του Πάσχα εκείνης της χρονιάς
Σκίτσο ταξικής ειρωνείας για τον επίσημο κλήρο, παρμένο από τον «Ριζοσπάστη» της 5ης Μάη 1929, μέρας του Πάσχα εκείνης της χρονιάς
«-Οι επονίτες των ΣΕΚ όλων των κλάδων μ' ενθουσιασμό πήρανε μέρος στην ανοικοδόμηση του σταθμού. Τα υπόστεγα όλα επισκευάστηκαν, οι μηχανές διορθώθηκαν, όλα τα εργαλεία ταξινομήθηκαν. Διορθώθηκε η κατεστραμμένη γραμμή ως τη Ν. Μαγνησία (8 χιλ.), κατασκευάστηκαν 180 ζεύγη αμφιδέτας (σ.σ. αμφιδέτης είναι μία σιδερένια ράγα που ενώνει δύο σιδηροτροχιές στα πλάγια) και επισκευάστηκε μια ατμομηχανή.

»- Οι νέοι των ΣΕΚ ξέθαψαν ακόμα κι' αχρήστεψαν ποσότητα δυναμίτιδας 40 κιλών και 4 βόμβες των 50 κιλών. Καθάρισαν το κτίριο του σταθμού και μετάφεραν σε ασφαλές μέρος όλα τα υλικά» (Αρχείο Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης»).


Γράφει ο
Βασίλης ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός βιβλίου



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ