ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δημόσια Διοίκηση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου

Σε μια ακόμα αντιδραστική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο του αστικού επιτελικού κράτους, προκειμένου να προσαρμόσει τον δημόσιο τομέα και τη Δημόσια Διοίκηση στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου που δημιουργεί και η καπιταλιστική κρίση, αντιστοιχεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, όπου μπορούν να συμμετέχουν βέβαια και ιδιωτικές εταιρείες, εισάγει τον «σύμβουλο ακεραιότητας» των δημόσιων υπαλλήλων, που δεν αποκλείεται να «καρφώνει» και να φακελώνει υπαλλήλους για τα πολιτικά «πιστεύω» τους, αν συνδικαλίζονται κ.ά. Ακόμα, προβλέπει τη μεταφορά και νέων αρμοδιοτήτων στις Οικονομικές Επιτροπές των δήμων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, είπε καθαρά ότι «για τον εσωτερικό έλεγχο προφανώς αυτόν καθαυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ήταν υπέρ, αλλά το απέδειξε και με τη δημιουργία θέσεων σε επίπεδο τμήματος σε όλα τα υπουργεία». Υπέρ στο κυρίως περιεχόμενο του νομοσχεδίου τάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, «πιάστηκαν» από το πράγματι απαράδεκτο άρθρο 54 του νομοσχεδίου («φωτογραφική» διάταξη για απευθείας παρέμβαση στο ΑΣΕΠ προκειμένου να τοποθετηθεί πρόεδρος που είναι πρόσωπο επιλογής της κυβέρνησης) προκειμένου να καταψηφίσουν επί της αρχής και να σηκώσουν τους τόνους της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συνεχίσει «αυτό που έχουμε εδώ από το 2019», εννοώντας νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, «τότε που φτιάξαμε μια μονάδα εσωτερικού ελέγχου και τώρα εμείς φτιάχνουμε σύστημα εσωτερικού ελέγχου».

Στη βάση των προτεραιοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο (και το άρθρο 54). Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, το νομοσχέδιο είναι μια μνημονιακή εκκρεμότητα, προαπαιτούμενο του νέου κύκλου της «αξιολόγησης» που διενεργεί η ΕΕ με πρόσχημα τη διαφάνεια, ενώ έρχεται ως συνέχεια των νόμων (Βερναρδάκη και Κατρούγκαλου) της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του άφησε άθικτο το πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 - 2020» επί υπουργίας του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οπως τόνισε, όλες αυτές οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που κόστισαν σε εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους, έγιναν με πρόσχημα τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, προβλήματα που «όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά διογκώθηκαν και πολλές φορές συγκαλύπτονται, μόνο και μόνο για να μην αποκαλυφθούν οι ουσιαστικές πλευρές της λειτουργίας του κάθε φορέα, οι σκοποί και στόχοι του».

Συμπλήρωσε πως όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «οικοδόμησαν - και συνεχίζουν - έναν δημόσιο τομέα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της οικονομίας της αγοράς, με κριτήρια κόστους - οφέλους», στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ «για διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και όχι για τις λαϊκές ανάγκες». Τόνισε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτό που έχουν ανάγκη είναι «μαζικές προσλήψεις, μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη κενών, επιλογές και κρίσεις με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη ζωντανή λειτουργία των σχολικών μονάδων με επιπλέον εκπαιδευτικούς, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, λειτουργία των υπηρεσιών με σεβασμό στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες», προσθέτοντας ότι «δεν υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο τομέα που υπάρχει σήμερα ούτε κλείνουμε τα μάτια σε υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, δείχνοντας με παραδείγματα ότι προτεραιότητα του κράτους για τη Δημόσια Διοίκηση είναι η στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «έχουμε ένα απίστευτα αποτελεσματικό και γρήγορο κράτος όταν πρόκειται να αδειοδοτήσει μια επένδυση, αλλά απίστευτα αργό, απρόθυμο και αναποτελεσματικό όταν καλείται να προστατέψει ακόμα και τη ζωή των κατοίκων».

Απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ

Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για τον «εσωτερικό έλεγχο στη Δημόσια Διοίκηση», η οποία αφορούσε τη νομική υποστήριξη των μόνιμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος τους, για αδικήματα που τους αποδίδονται από τρίτους. Με την τροπολογία προβλέπεται η πλήρης κάλυψη του κόστους από τον φορέα και αν ο εργαζόμενος κριθεί ένοχος να επιστραφούν. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, δήλωσε αναρμόδιος και απέρριψε την τροπολογία.

ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για τη διευκόλυνση εργαζομένων του υπουργείου Ανάπτυξης

Τροπολογία για την υπαγωγή του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ώστε να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητές του και να προωθηθούν υποθέσεις εργαζομένων που εκκρεμούν, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά την «απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων», το οποίο αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται:

«Σύμφωνα με την παράγρ. 9, (άρθρο 4 του Π.Δ. 81/2019 Α΄119) "Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων", ισχύουν τα εξής:

"Ως τη συγκρότηση ενιαίων υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων, το προσωπικό των μεταφερόμενων με το παρόν άρθρο υπηρεσιών εξακολουθεί να υπάγεται στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια στα οποία υπαγόταν κατά την έκδοση του παρόντος." Με τη μεταφορά της ΓΓΕΚ (πρώην ΓΓΕΤ) σύμφωνα με Π.Δ. 81/2019 (οργανισμός Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) τα θέματα που αφορούν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της ΓΓΕΚ συνεχίζουν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας και όχι του υπουργείου Ανάπτυξης. Αποτέλεσμα είναι να σωρεύονται υποθέσεις εργαζομένων».

Για τους λόγους αυτούς κατατίθεται η τροπολογία, το άρθρο της οποίας προβλέπει: «Το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας θα υπάγεται στο υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε εξέλιξη τα πολιτικά παιχνίδια για την ψήφο των αποδήμων

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, την «Αρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και με προφανή τον κοινό τους στόχο, που είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα μόνο άρθρο, με το οποίο καταργούνται τα κριτήρια που θέτει ο ισχύων νόμος του 2019 για την ψήφο των αποδήμων, όπως: «α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής, β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής έκανε λόγο για «ολοφάνερη συμπαιγνία» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Ελληνες του εξωτερικού. Τόνισε ότι με αυτά που προωθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σκοποός είναι να έχουν δικαίωμα ψήφου «και όσοι δεν έχουν καμία απολύτως γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, όσοι δεν διατηρούν πραγματικούς και ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα και, βέβαια, όσοι δεν θα υποστούν και τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών».

Αρση ασυλίας βουλευτή με «αποδεικτικό στοιχείο» ένα ... e-mail

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση. Ο εν λόγω βουλευτής κατά την εισαγγελική πρόταση φέρεται να εμπλέκεται με την υπόθεση «Folli Follie», επειδή το όνομά του εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο εκδόθηκε από υπάλληλο της εταιρείας.

Από τους 206 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, οι 183 ψήφισαν υπέρ της άρσης και 23 κατά. Ο βουλευτής κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του με την υπόθεση, ενώ σημείωσε ότι έχει καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του αποστολέα του ηλεκτρονικού μηνύματος.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την άρση ασυλίας του βουλευτή.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης: «Tο μόνο στοιχείο που υπάρχει, αυτό που γνωρίζουμε δηλαδή, είναι ένα e-mail της εταιρείας, στο οποίο γίνεται μία αναφορά στο όνομα του κ. Αραχωβίτη. Μόνο γι' αυτό ο εισαγγελέας κάνει το συγκεκριμένο έγγραφο στη Βουλή για τον κ. Αραχωβίτη, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει κληθεί από τον εισαγγελέα ο κάτοχος του e-mail. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».

Πρόσθεσε δε ότι «εδώ έχει ανοίξει μια φάμπρικα άρσης ασυλιών για ψύλλου πήδημα», μετά την αλλαγή από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ - που «τα λούζεται» τώρα - και τα άλλα αστικά κόμματα, κατά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, του άρθρου 62 του Συντάγματος που αφορά το «ακαταδίωκτο των βουλευτών». «Δηλαδή» - συνέχισε ο Μ. Συντυχάκης - «ανοίγουν επικίνδυνοι ατραποί. Με αυτό το σκεπτικό, εμείς καταψηφίζουμε την άρση ασυλίας».

Υπέρ της άρσης ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά ψήφισε και το ΜέΡΑ 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, θέτοντας ζήτημα νόθευσης των διαδικασιών σε κάθε ονομαστική ψηφοφορία λόγω της επιστολής ψήφου.

«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Οχι» στο νέο ιδιώνυμο για τους δημόσιους υπαλλήλους

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο "Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οργάνωση, λειτουργία και αξιολόγηση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου και λοιπές διατάξεις" του υπουργείου Εσωτερικών νομοθετεί διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θα απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αποδέχονται το Σύνταγμα» καταγγέλλει η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συνεργασία, απαιτώντας την κατάργησή της.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επί της ουσίας δυναμώνει την επίθεσή της απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους και το λαϊκό κίνημα, ποινικοποιεί την πολιτική αντιπαράθεση, διώκει όσους εμφορούνται από ριζοσπαστικές ιδέες» αναφέρει η ανακοίνωση. Σημειώνει επίσης ότι «η θέση που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος απέναντι στο σύνταγμα και γενικότερα στους νόμους αποτελεί πράξη πολιτική, που ασφαλώς έχει και ιδεολογικές αναφορές», φέρνοντας ως παράδειγμα την απαγόρευση που υπάρχει στο Σύνταγμα για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«Πρόκειται για ένα νέο επαίσχυντο "ιδιώνυμο"» συνεχίζει η ΔΑΣ, «πολιτική και πράξη πλήρως εναρμονισμένη με αντίστοιχους νόμους της ΕΕ που απαγορεύουν την εργασία σε όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν αποδέχονται και δεν υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική (Νόμος Berufsverbot στη Γερμανία). Το γεγονός ότι η διάταξη αυτή ήταν στον δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα εδώ και χρόνια και διατηρήθηκε διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις αποτυπώνει πεντακάθαρα τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ