ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2017 - Κυριακή 16 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές ευθύνονται για την απαράδεκτη κωλυσιεργία

Eurokinissi

Με κωλυσιεργία στις απαραίτητες ενέργειες αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς το αίτημα του ΚΚΕ για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να διαλευκανθεί το θέμα των συνακροάσεων, που δύο φορές έχει καταγγείλει το Κόμμα. Το ζήτημα της συνακρόασης και του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δικαιώματος του απορρήτου της επικοινωνίας του λαού, των εργαζομένων. Και είναι ένα ζήτημα που, ως τέτοιο, αφορά ασφαλώς άμεσα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Τη βδομάδα που πέρασε, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και συγκεκριμένα στον εισαγγελέα Γ. Νούλη τα δημοσιεύματα που αφορούν τις πρόσφατες καταγγελίες του ΚΚΕ (στις 5 Απρίλη) για τις νέες, επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ. Οι οχλήσεις αυτές, όπως και οι προηγούμενες, αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων. Οπως έγινε γνωστό, τα εν λόγω δημοσιεύματα διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα για να συσχετιστούν με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ήδη διενεργούμενη έρευνα για τις τηλεφωνικές συνακροάσεις που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ την 1/12/2016. Υπενθυμίζεται ότι τότε το τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό δεχόταν κλήσεις από απόρρητο τηλέφωνο, που όταν απαντιόταν, ακουγόταν ταυτόχρονα και η απάντηση από τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων, συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού.

Μετά και το τελευταίο κρούσμα, τα ερωτήματα που προκαλούνται από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών είναι αμείλικτα και αφορούν τις σοβαρές ευθύνες τους για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

Παραποίηση προέλευσης τηλεφωνημάτων

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά η έρευνα. Η αδράνεια και οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται, πολύ περισσότερο που ήδη τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της ΑΔΑΕ περιλαμβάνονται στο πόρισμά της που έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά και βεβαίως αξιοποιήσιμα από τις αρμόδιες αρχές, αν βέβαια υπάρχει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί γρήγορα και πλήρως η διερεύνηση των καταγγελιών.

Το πόρισμα της ΑΔΑΕ για τα προηγούμενα κρούσματα δείχνει ότι πράγματι έγιναν οι κλήσεις με απόκρυψη αριθμού (φαίνεται ότι έχουν γίνει από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες) και ακόμη ότι αυτές έγιναν με συγκεκριμένο τεχνικό τρόπο (με χρήση της τεχνικής της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων - χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία VOIP, τηλεφωνία μέσω διαδικτύου), ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος. Το πόρισμα καταγράφει, επιπλέον, ότι έχουν γίνει κλήσεις όχι μόνο μέσω του διαδικτύου, αλλά και μέσω τηλεφωνικού δικτύου, από το εξωτερικό, οι οποίες είναι δυνατό, κατόπιν σχετικής έρευνας και με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει κάνει ό,τι ζητήθηκε ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, καταθέτοντας (ήδη από τις 9 Δεκέμβρη 2016) στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες του, να διαπιστωθεί από πού ακριβώς προέρχονται και να ζητηθεί αποκάλυψη. Από ειδικούς επιστήμονες του αντικειμένου, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που από την περαιτέρω έρευνα προκύψει ότι έχει υπάρξει παραποίηση των στοιχείων και αυτών των κλήσεων, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αποκλείεται η εμπλοκή κάποιου απλού πολίτη, γιατί τέτοια διαδικασία, τέτοιου επιπέδου, δεν γίνεται με τον οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο, δηλαδή από μη εγκεκριμένο προσωπικό, αλλά χρειάζεται παρέμβαση υπηρεσίας.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν προσφέρεται για αστεϊσμούς και παιχνίδια, όπως επιχειρούν οι ναζιστές φασίστες της Χρυσής Αυγής. Ειδικά για τους τελευταίους, μόνο ως παράξενη μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίδρασή τους με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ. Μετά το κακόγουστο σόου που είχε κάνει ο υπόδικος ναζιστής Κασιδιάρης στη Βουλή πριν μερικούς μήνες, η Χρυσή Αυγή έβγαλε ολόκληρη ανακοίνωση, επιμένοντας να χαρακτηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο ως «δήθεν» τις παρακολουθήσεις και να τις βαφτίζει «τηλεφωνικές φάρσες πιτσιρικάδων»... Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το πόρισμα της ΑΔΑΕ αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία και ευρήματα, που μόνο ως «φάρσα» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αλήθεια, γιατί τέτοια πρεμούρα για τα φασιστοειδή να υποβαθμίσουν ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα;

Τα στοιχεία του πορίσματος της ΑΔΑΕ

Στα στοιχεία που περιγράφονται στο πόρισμα της ΑΔΑΕ που παραδόθηκε στην αρμόδια Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 2/2/17, αναφέρονται τα εξής:

  • Οτι πράγματι έγιναν κλήσεις με απόκρυψη αριθμού - όπως είχε καταγγείλει αρχικά το ΚΚΕ - και μάλιστα 47 τον αριθμό προς τα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, όπου βρίσκεται η έδρα της ΚΕ, καθώς και προς τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων της Αττικής, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
  • Οι κλήσεις αυτές φαίνεται να διενεργήθηκαν από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με χρήση της τεχνικής της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος. Για την υλοποίηση αυτής της τεχνικής παραποίησης, οι κλήσεις δρομολογήθηκαν μέσω διεθνών και εθνικών παρόχων τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία VOIP (Voice Over IP), δηλαδή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυτός που πραγματοποιούσε τις κλήσεις είχε γνώση υψηλής τεχνολογίας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ενέργεια ενός ερασιτεχνικού μηχανισμού, αλλά για παρέμβαση που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Αυτό είναι μια απάντηση και προς τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και να καλύψουν την υπόθεση, ώστε να μη διερευνηθεί, υποστηρίζοντας ότι ήταν τάχα ένα παιχνίδι κ.λπ.
  • Επιπλέον, έχουν γίνει κλήσεις όχι μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού δικτύου, από το εξωτερικό, οι οποίες είναι δυνατό, κατόπιν σχετικής έρευνας, να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να ζητηθεί αποκάλυψη. Μετά από αυτά τα σοβαρά στοιχεία και ύστερα από την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ την περασμένη Παρασκευή, 7 Απρίλη, που αναφέρει ότι «όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, μετά το προηγούμενο περιστατικό συνακρόασης τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΑΔΑΕ διενήργησε ελέγχους, συνέταξε πόρισμα, το οποίο κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναμένει το αποτέλεσμα της άρσης του απορρήτου που ζητήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές (...)», γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί δεν δόθηκε το βούλευμα περί άρσης απορρήτου του αρμόδιου εισαγγελέα προς την ΑΔΑΕ, αφού από τις 9 Δεκέμβρη το ΚΚΕ έχει γραπτά ζητήσει την άρση του απορρήτου;

Α.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Την Κυριακή 23 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων και Εμπόρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο εμπορίου και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών, η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ