ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2017 - Κυριακή 16 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεθνές ιδεολογικό σεμινάριο για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • Εγινε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνιστικής εκδήλωσης για το Προσφυγικό
  • Κοινό Κάλεσμα συνυπογράφουν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετείχαν στις δραστηριότητες

Στιγμιότυπο από το σεμινάριο
Στιγμιότυπο από το σεμινάριο
Διεθνές ιδεολογικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνιστικής εκδήλωσης της ΚΝΕ για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από ξένες Κομμουνιστικές Νεολαίες.

Θέμα του σεμιναρίου ήταν «Η στάση και η πάλη των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ παραβρέθηκαν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος έκανε και παρέμβαση, και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ακόμα συμμετείχαν αντιπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ), της οργάνωσης Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία (CJC), του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία (FGC), της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία (SKOJ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας.

Ο Ν. Ζαχαρόπουλος, στην εισήγησή του, επισήμανε ότι το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ξεχωρίζει στον προβληματισμό των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, γιατί απασχολεί ήδη ή θα απασχολήσει μεγάλα τμήματα του λαού και της νεολαίας, μπροστά και στον κίνδυνο πιο άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας, στο ενδεχόμενο πιο γενικευμένου είτε τοπικού ή περιφερειακού πολέμου.

Σημείωσε ότι «η αστική τάξη ασκεί την ιδεολογική - πολιτική της χειραγώγηση μέσα απ' όλες τις λειτουργίες του κράτους της, την Εκπαίδευση, τα ΜΜΕ, το Διαδίκτυο, αλλά και άμεσα από την παρέμβαση της καπιταλιστικής εργοδοσίας. Παρά τις αντιφάσεις στην άσκηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, η οικονομική κυριαρχία και πολιτική εξουσία της αστικής τάξης εκφράζεται με το να στοιχίζει την εργατική τάξη κάτω από τη σημαία των δικών της συμφερόντων. (...)

Ανοίγοντας τα ζητήματα αυτά, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε θωράκιση, ατσάλωμα, να προετοιμάσουμε ιδεολογικά - πολιτικά δυνάμεις και όχι να τις οδηγήσουμε σε παραλυσία και αδυναμία παρέμβασης. Αυτή η τελευταία περίπτωση έχει εξίσου αρνητικό αποτέλεσμα με την περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, άρα καμία προετοιμασία και ετοιμότητα, με συνέπεια να κυριαρχεί η λογική "βλέποντας και κάνοντας", όπως στους τυχοδιώκτες, στους οπορτουνιστές. (...)

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα - στρατιωτικά κυρίως - μέσα. Είναι η συνέχιση της εκμεταλλευτικής πολιτικής που ασκείται σε περίοδο "σχετικής ειρήνης" και συνεπάγεται την ανειρήνευτη ταξική πάλη ανάμεσα στις δύο τάξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε περίοδο πολέμου επιδιώκεται με στρατιωτικά μέσα αυτό που επιδιώκεται με άλλα (πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά κ.λπ.) μέσα σε περίοδο σχετικής ειρήνης: Η κατάκτηση αγορών και σφαιρών επιρροής, ο έλεγχος πλουτοπαραγωγικών πηγών, η προνομιακή - έναντι άλλων καπιταλιστικών κρατών ή διάφορων συμμαχιών τους - εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Ζαχαρόπουλος συνόψισε τα καθήκοντα του Κομμουνιστικού Κόμματος σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως αυτά περιγράφονται και στο Πρόγραμμα του Κόμματος, δηλαδή να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης, να οδηγήσει σε ήττα την αστική τάξη, εγχώρια και ξένη, να συνδέσει την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις συνέπειές του, με την κατάκτηση της εξουσίας και να συμβάλει στη συγκρότηση εργατικού - λαϊκού μετώπου με σύνθημα «ο λαός να δώσει την έξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που όσο επιβιώνει φέρνει τον πόλεμο και την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών». Και πιο αναλυτικά, ξεχώρισε ότι θέτουμε σε προτεραιότητα:

  • «Από τη μία, τη διαφώτιση του λαού για τους κινδύνους πολέμου, για τους υπαίτιους, για την ανάγκη πολιτικής καταδίκης τους και, από την άλλη, την πάλη για την αποτροπή κάθε προσπάθειας αλλαγής συνόρων: Δεν έχει καμιά δουλειά ξένος στρατός πάνω σε ελληνικό έδαφος, όπως δεν έχει καμιά δουλειά και ο ελληνικός στρατός πάνω σε έδαφος άλλης χώρας. Ελληνες και ξένοι φαντάροι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δεν θα γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών για συμφέροντα ξένα προς τα δικά τους.
  • Την ανάδειξη της ανάγκης να μην έχει ο λαός καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση - ανεξαρτήτως ποια συγκεκριμένη κυβέρνηση βρίσκεται κάθε φορά στην καρέκλα της εξουσίας - γιατί δεν εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού: Η πολιτική της αστικής κυβέρνησης σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής είναι συνέχεια της γενικότερης αστικής πολιτικής, η οποία ματώνει συνεχώς το λαό σε όλες τις συνθήκες, είτε βρισκόμαστε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.
  • Την ανάδειξη του γεγονότος ότι η "εθνική ενότητα" που θα προπαγανδίζει η αστική κυβέρνηση σε περίπτωση πολέμου θα είναι μόνο για να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό: Δεν μπορεί - ούτε μπορούσε ποτέ - να υπάρξει εθνική ενότητα ανάμεσα στην αστική και την εργατική τάξη, ακόμα περισσότερο σήμερα, μέσα στις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν και να φύγουν όλες οι βάσεις του θανάτου. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι εξελίξεις απαιτούν ένταση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, με πλατύ άνοιγμα των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων, αλλά και των εργατικών Συνδικάτων, του εργατικού - λαϊκού κινήματος γενικότερα, ανάπτυξη της δράσης της ΕΕΔΥΕ, ιδιαίτερα σε περιοχές με στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ.
  • Την ανάδειξη της ανάγκης να οργανωθεί ο αγώνας, η αντίσταση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της Κοινωνικής Συμμαχίας τους, για να μπει τέρμα στην αλλαγή συνόρων, σε πιθανή εισβολή - κατοχή, σε συμμετοχή σε πολέμους εκτός των συνόρων μας, στις κυβερνήσεις της αστικής τάξης που προετοίμασαν το έδαφος με την αστική τάξη άλλων κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οδήγησαν στο σφαγείο τα παιδιά του λαού μας. Να διεκδικήσει και να κατακτήσει τελικά την εξουσία ο ίδιος ο λαός, και εδώ και στις γειτονικές χώρες, για να ζήσει ειρηνικά και με λαϊκή ευημερία».
Το Κοινό Κάλεσμα των Κομμουνιστικών Νεολαιών

Παράλληλα, οι νεολαίες που συμμετείχαν στις διεθνιστικές δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη κατέληξαν σε κοινό κάλεσμα που θα το διαδώσουν το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας την υπογραφή του και από άλλες οργανώσεις, με το οποίο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και καλούν σε δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά.

Αναλυτικά, στο Κοινό τους Κάλεσμα τονίζεται:

«Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά!

Στις 8 Απρίλη 2017 συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι

Της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας

Της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας

Των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία

Του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία

Της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία

Της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας

Ανταλλάξαμε πείρα από τη δράση των Οργανώσεών μας στις χώρες μας, από τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και την επίθεση στα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων και των λαών των χωρών μας. Πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες για το Προσφυγικό ζήτημα, ανάμεσά τους και μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, καθώς και επίσκεψη σε καταυλισμό προσφύγων εκφράζοντας και πρακτικά την αλληλεγγύη μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η συνάντησή μας στη Θεσσαλονίκη έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς η Ελλάδα έχει γίνει μια από τις βασικές χώρες εισόδου και διέλευσης προσφύγων που έχουν προορισμό άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Υπογράφουμε το παρακάτω κοινό κάλεσμα και απευθυνόμαστε σε Κομμουνιστικές Νεολαίες από όλο τον κόσμο, ώστε να το υπογράψουν κι αυτές, να το διαδώσουν στις χώρες τους, να δυναμώσει συνολικά η πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννούν το Προσφυγικό ζήτημα, δηλαδή ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ενάντια στη μήτρα τους, τον καπιταλισμό.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τα περισσότερα από 65 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους περισσότερα από 30 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Καταγγέλλουμε τους δολοφόνους των λαών, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες τις δυνάμεις που προς όφελος των μονοπωλίων τους και για τον έλεγχο ενεργειακών κοιτασμάτων, των δρόμων μεταφοράς ενεργειακών πόρων και εμπορευμάτων και τον έλεγχο των αγορών, διεξάγουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί με τις αποφάσεις τους παραβιάζουν ωμά το διεθνές δίκαιο και έχουν εγκλωβίσει συνολικά εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στις οποίες παραμένουν οι πρόσφυγες παρά τη θέλησή τους. Αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως πολύ φτηνή εργατική δύναμη στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, ανοίγουν και κλείνουν τη "στρόφιγγα" των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Παλεύουμε ακόμη πιο δυναμικά για την ανακούφιση, για τον απεγκλωβισμό και την ασφαλή μεταφορά των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, για ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας. Απομονώνουμε τις φασιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις σε κάθε χώρα που στοχοποιούν τους πρόσφυγες (τα θύματα) και αθωώνουν το καπιταλιστικό σύστημα (τον θύτη) από το οποίο τρέφονται.

Αποκαλύπτουμε στη νεολαία τις αιτίες που προκαλούν τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά. Πρωτοστατούμε στην έκφραση της γνήσιας λαϊκής αλληλεγγύης και μπαίνουμε μπροστά στην κοινή πάλη των λαών, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση - φυλή - γλώσσα - θρησκεία.

Παλεύουμε για την ενότητα των εργατών στις χώρες μας, για να οργανωθεί η αντίσταση και αντεπίθεση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για να απορριφθεί κάθε είδος διαχωρισμού της εργατικής τάξης, με βάση την εθνική καταγωγή, τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία. Η ενότητα μεταξύ εργατών, ντόπιων και μεταναστών, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσουμε τη στρατηγική του κεφαλαίου που χρησιμοποιεί τις αντιπαραθέσεις ανάμεσά τους, ώστε να αυξήσει την εκμετάλλευση όλων των εργατών για να διαφυλάξουν το καπιταλιστικό κέρδος τους.

Μπροστά στην Πρωτομαγιά 2017 συζητάμε μαζικά με τη νεολαία στις χώρες μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και επιβεβαιώνουμε την επικαιρότητα του συνθήματος από το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε".

Φωνάζουμε δυνατά: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά! Παλεύουμε για την ανατροπή του! Για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ζουν ειρηνικά και να 'ναι αφέντες στον τόπο τους, ξεριζώνοντας τις αιτίες που τους εξαναγκάζουν σήμερα στην προσφυγιά και στη μαζική μετανάστευση.

Τιμούμε τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, προβάλλουμε τα μηνύματά της και δυναμώνουμε την πάλη για τη μοναδική πραγματική εναλλακτική στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τον σοσιαλισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ