ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία για τον «κοινωνικό διάλογο»

Στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα συναντιέται η κυβέρνηση με τους «κοινωνικούς εταίρους»

Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο»
Από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο»
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., διοργανώνουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής. Εκείνη την ώρα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων», ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εργασίας, Π. Σκουρλέτη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλούν στην κινητοποίηση, καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» με θέμα τον κατώτερο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις. Απαιτούν να επανέλθει τώρα με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση στις διαπραγματεύσεις για παραπέρα αυξήσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Ο Βύρωνας» και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τα σωματεία της δύναμής της.

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και συναφών Επιχειρήσεων Αττικής σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στις εισπρακτικές εταιρείες γνωρίζουν καλά από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα που είχαν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους οι "κοινωνικοί διάλογοι" τα προηγούμενα χρόνια: είτε έδιναν ψίχουλα στους εργαζόμενους, τη στιγμή που εξασφάλιζαν αμύθητα κέρδη για τους τραπεζίτες και τους βιομηχάνους, είτε άνοιγαν το δρόμο για σφαγιασμό δικαιωμάτων και μισθών!

Ετσι και τώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που αρνείται την προεκλογική της δέσμευση για επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και οι "εταίροι" της απαιτούν νέες μειώσεις σε συντάξεις και νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, προσπαθεί να εξασφαλίσει την "κοινωνική ειρήνη", ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τα κέρδη των βιομηχάνων και των τραπεζιτών».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναφέρει: «Η συγκυβέρνηση πουλάει στους εργαζόμενους "νομοθετικές παρεμβάσεις", χωρίς σε καμία περίπτωση να αποκαθιστά τις τεράστιες απώλειες που έχουμε υποστεί όλοι οι εργαζόμενοι στους μισθούς μας τα χρόνια της κρίσης, παράλληλα αφήνει στο απυρόβλητο όλο το αντεργατικό πλαίσιο και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση αποδέχεται όλες τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, που στον κλάδο μας κάνουν θραύση, και για το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού (Εθνική Συλλογική Σύμβαση) παραπέμπει στο β' εξάμηνο του 2016 και αυτό σύμφωνα με τις αντοχές της οικονομίας. Μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, δεν πρέπει να δείξουμε καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή».

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
Ψίχουλα στους εξαθλιωμένους κι αυτά για λίγους μήνες

Τις προϋποθέσεεις ένταξης στο πρόγραμμα παρουσίασε χτες το υπουργείο Εργασίας

Με το ...σταγονόμετρο και από ανακατανομή δαπανών των υπουργείων που τώρα χαρακτηρίζονται «σπατάλες», αναζητούνται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στην οποία παρουσιάστηκε η σχετική ΚΥΑ.

Αν και ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το νόμο ως το «πρώτο μικρό αλλά αποφασιστικό βήμα» για την αντιμετώπιση τάχα της ακραίας φτώχειας, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και μάλιστα με όρους και προϋποθέσεις, που εφαρμόσθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για αντίστοιχα προγράμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και για τα τρία μέτρα (δωρεάν παροχή μιας ποσότητας ρεύματος, επιδότηση ενοικίου και επιδότηση σίτισης μέσω ηλεκτρονικής κάρτας), προβλέπονται παροχές σε είδος για μόλις εννέα μήνες και ανά μήνα η συνολική δαπάνη είναι περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ! Επιπλέον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών, γίνεται φανερό ότι ακόμα και αυτά τα ελάχιστα κονδύλια, δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από περιορισμό δαπανών δημόσιων υπηρεσιών σε προμήθειες και υπηρεσίες που είχαν προϋπολογιστεί.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 20 Απρίλη και για ένα μήνα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι διαβιούν στα όρια της εξαθλίωσης, έχουν δηλαδή ετήσιο ατομικό εισόδημα 2.400 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο οικογενειακό μέλος και με 600 ευρώ για κάθε ανήλικο, με ανώτατο εισοδηματικό όριο τα 6.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 90.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 10.000 ή και 15.000 ευρώ, ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη) με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ, ούτε κινητή περιουσία διπλάσια από τα εισοδήματά τους.

Ειδικότερα σε αυτούς που πληρούν αθροιστικά τις παραπάνω προϋποθέσεις θα δίνεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300kWh το μήνα και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15, αφού πρώτα γίνει επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και ένταξης στο λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο».

Η επιδότηση ενοικίου θα δίνεται στον εκμισθωτή του ακινήτου και ανέρχεται στο ποσό των 70 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο μέλος της οικογένειας και μέχρι τα 220 ευρώ το μήνα. Ομως σε περίπτωση χρεών του ιδιοκτήτη του ακινήτου προς την εφορία, ή σε ασφαλιστικό ταμείο, το ποσό της επιδότησης θα παρακρατείται.

Η επιδότηση σίτισης θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα για αγορές τροφίμων 70 ευρώ το μήνα για το μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Θ. Φωτίου, οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου μέτρου υπολογίζονται σε μόλις 153.000 άτομα, όταν η ίδια αναγνωρίζει ότι σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται σήμερα το 23% του πληθυσμού!

Επικοινωνιακοί εκβιασμοί για τις συντάξεις

Την αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον των συντάξεων συνεχίζει να τροφοδοτεί η κυβέρνηση, παίζοντας με τις αντοχές και την υπομονή των συνταξιούχων και όλων των ασφαλισμένων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς επανέφερε το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ υποστήριξε ότι «το σύστημα αυτή τη στιγμή θέματα ρευστότητας δεν έχει. Μπορεί να πληρώνει κανονικότατα τις συντάξεις, χωρίς κανένα πρόβλημα, μέχρι και το τέλος του 2017», επί της ουσίας αφήνει ανοιχτό το θέμα για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Ρωμανιάς πρόσθεσε: «Αν δε βρούμε τρόπο να αναπληρώσουμε τις απώλειες του PSI, το σύστημα δεν μπορεί να βγει. Εμείς ψάχνουμε λοιπόν. Θεσπίζουμε το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, για να ενισχύσουμε το σύστημα, και μετράμε την απόδοση 24 νέων πηγών, ενισχυτικών του συστήματος. Θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα».

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει την πάγια τακτική που εφάρμοζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, με όχημα την οικονομική κατάσταση των ταμείων και μέσα από εκβιασμούς, ετοίμαζαν μέτρα κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τέτοιες και άλλες τοποθετήσεις μόνο αθώες δεν είναι. Επί της ουσίας, προλειαίνουν το έδαφος για το «άνοιγμα» εκ νέου του Ασφαλιστικού που σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση και που κάτω από την πίεση των «οικονομικών δεδομένων», θα επιχειρηθεί η νομιμοποίηση και διαιώνιση των αντιασφαλιστικών ανατροπών που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλωστε, ανάμεσα στα ζητήματα που συζητάει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, καθ' ομολογία της ίδιας, είναι η σύνταξη «αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών», για την παραπέρα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και των ταμείων.

Σκοτώθηκε Αιγύπτιος αλιεργάτης

Ενας 41χρονος Αιγύπτιος αλιεργάτης σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, πάνω στο αλιευτικό σκάφος «ΛΙΒΕΡΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΙΙ». Το «ατύχημα» έγινε στην παλιά Σκάλα Κεραμωτής στην Καβάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκολλήθηκε τροχαλία που τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο αλιεργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ